Zakoni i propisi - Pravni savjeti 62 28.4.1998 Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja i neposredne isplate naknade za kvalitetno poljoprivredno sjeme, lavandino ulje, NPK mineralna gnojiva i sve vrste biljnih proizvoda
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

Na temelju članka 13. i 15. Zakona o novčanim poticajima i naknadama u poljoprivredi i ribarstvu ("Narodne novine", broj 46/97 - prečišćeni tekst, 142/97 i 47/98) ministar poljoprivrede i šumarstva donosi

PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA I NEPOSREDNE ISPLATE NAKNADE ZA KVALITETNO POLJOPRIVREDNO SJEME, LAVANDINO ULJE, NPK MINERALNA GNOJIVA I SVE VRSTE RIBLJIH PROIZVODA

I. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom uređuje se način i postupak ostvarivanja i neposredna isplata naknade, te propisuju obrasci popisa korisnika naknada za kvalitetno poljoprivredno sjeme: kukuruza, šećerne repe, soje, suncokreta, uljane repice, duhana i krumpira (u daljnjem tekstu: kvalitetno poljoprivredno sjeme), lavandino ulje, sve vrste NPK mineralnih gnojiva (u daljnjem tekstu: NPK gnojiva) i sve vrste ribljih proizvoda.

Članak 2.

(1) Korisnici naknade za kvalitetno poljoprivredno sjeme i NPK gnojiva iz domaće proizvodnje su pravne osobe koje ih koriste za proizvodnju u poljoprivredi na teritoriju Republike Hrvatske, a svoja prava ostvaruju kupnjom sjemena od registriranih dorađivača sjemena odnosno proizvođača NPK gnojiva, na način da dorađivači odnosno proizvođači umanje korisnicima prodajne cijene proizvoda iz članka 14. točke 1. i 2. Zakona o novčanim poticajima i naknadama u poljoprivredi i ribarstvu.

(2) Korisnici naknade su i proizvođači svih vrsta ribljih proizvoda za prodane i isporučene količine na domaća i druga tržišta.

(3) Korisnici naknade su pravne i fizičke osobe proizvođači lavandinog ulja - kakvoće 18 i više % linalilacetata - prodane i isporučene na domaće i druga tržišta.

Članak 3.

(1) Naknada se ostvaruje podnošenjem zahtjeva za isplatu Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Zagreb, Ulica grada Vukovara 78.

(2) Uz zahtjev za isplatu naknade obvezno se prilaže:

1. obračun naknade odvojeno obračunat za svaku vrstu kvalitetnog poljoprivrednog sjemena, lavandino ulje, NPK gnojiva i sve vrste ribljih proizvoda iskazanih u obračunu po jedinici proizvoda i za ukupne količine isporučenih proizvoda;

2. fakturu o prodaji proizvoda korisniku odnosno obračun i potvrdu primitka u slučaju isporuke kvalitetnog poljoprivrednog sjemena za vlastite potrebe, na kojoj je za kvalitetno poljoprivredno sjeme i NPK gnojiva obračunato umanjenje cijene za iznos naknade za sve prodane i isporučene količine;

3. dokument o isporuci proizvoda kupcu uz fakturu za koji proizvod se traži naknada, ovjeren potpisom i pečatom korisnika odnosno čitljivim potpisom prijevoznika sa njegovom adresom stanovanja i JMBG;

4. izjavu da je roba isporučena kupcu, da se zahtjev za naknadu podnosi prvi puta i da proizvod potječe iz domaće proizvodnje, odnosno da su sve vrste ribljih proizvoda proizvedeni od domaćeg ulova male plave ribe;

5. nalog za naplatu, obrazac 43-Zavoda za platni promet, bez upisivanja nadnevka izvršenja naloga i potpisa.

(3) Rok za dostavu zahtjeva Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, za isplatu naknade s potrebnom dokumentacijom je dvadeset dana od zadnjeg dana u obračunskom mjesecu.

Članak 4.

Naknade za kvalitetno poljoprivredno sjeme, lavandino ulje, NPK gnojiva i sve vrste ribljih proizvoda isplaćuju se na teret računa broj 30102-789-2229 Ministarstva poljoprivrede i šumarstva - sredstva za novčane poticaje i naknade, a u korist žiro računa korisnika naknade.

Članak 5.

(1) Korisnik naknade obvezan je voditi pravilan, uredan i pravovremeni popis korisnika i ostvarenih naknada na propisanim obrascima koji se objavljuju uz ovaj Pravilnik i čine njegov sastavni dio.

(2) Ukoliko se ne vodi popis iz stavka 1. ovog članka, te u koliko taj popis nije točan i potpun korisnik naknade ne može ostvariti pravo na isplatu naknade.

Članak 6.

Nadzor nad primjenom ovog Pravilnika glede isplate novčanih naknada provode inspektori proračunskog nadzora Ministarstva financija i inspektori unutarnjeg nadzora Ministarstva poljoprivrede i šumarstva shodno odredbama članka 17. Zakona o novčanim poticajima i naknadama u poljoprivredi i ribarstvu.

Članak 7.

Za sjemensku robu na koju je ostvarena naknada, a naknadno je od korisnika vraćena dorađivaču, dorađivač je dužan u roku 15 dana od povratka sjemena izvršiti povrat naknade za tu količinu sjemena na račun Ministarstva iz članka 4. ovog Pravilnika.

Članak 8.

Dorađivač kvalitetnog poljoprivrednog sjemena odnosno proizvođač NPK gnojiva dužan je početkom kalendarske godine dostaviti Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva cijenik po vrstama, sortama i hibridima poljoprivrednog sjemena odnosno cijenik NPK gnojiva po formulacijama i mjesecima za tekuću godinu.

II. KAZNENE ODREDBE

Članak 9.

(1) Novčanom kaznom u visini od 15.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će za prekršaj pravna ili fizička osoba, ako je naknadu obračunala protivno odredbama članka 3. i 7. ovog Pravilnika.

(2) Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka 1. ovog članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u visini od 3.000,00 do 6.000,00 kuna.

Članak 10.

(1) Novčanom kaznom u visini od 5.000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba ako se nije pridržavala odredaba članka 5. i 8. ovog Pravilnika.

(2) Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u visini od 1.500,00 do 2.500,00 kuna.

III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 11.

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja i neposrednu isplatu naknade za kvalitetno poljoprivredno sjeme, NPK mineralna gnojiva i konzerve sardina ("Narodne novine", broj 17/97).

Članak 12.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-02/98-01/41
Urbroj: 525-01-98-1
Zagreb, 20. travnja 1998.

Ministar
mr. Zlatko Dominiković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Obrazac br. 1.

POPIS KORISNIKA NAKNADA ZA KVALITETNO POLJOPRIVREDNO SJEME

__________________________________
(Naziv pravne osobe - prometnika sjemena)

ZA MJESEC ________________ 199______  GODINE

Redni
broj

Broj i
nadnevak
fakture

Vrsta
poljopri-
vrednog
sjemena

Količina
sjemena
u
tonama

Broj i
datum
izdatnice
sjemena

Ukupan
iznos
naknade
u kunama

Kupac fizička osoba
(ime i prezime, prebivalište i adresa i JMBG)
ili naziv pravne osobe sa sjedištem i matičnim
brojem (MB)

                      
  
                                                                                                                                         
  
  
                          

Ukupno

             

Obrazac br. 2.

POPIS KORISNIKA NAKNADA ZA NPK MINERALNA GNOJIVA

_______________________________________
(Naziv pravne osobe - prometnika NPK gnojiva)

ZA MJESEC _______________ 199 ______GODINE

Redni
broj

Broj i
nadnevak
fakture

Vrsta
NPK
gnojiva

Količina
NPK
gnojiva u
tonama

Broj i
datum
izdatnice
gnojiva

Ukupan
iznos
naknade
u kunama

Kupac fizička osoba
(ime i prezime, prebivalište i adresa i JMBG)
ili naziv pravne osobe sa sjedištem i matičnim
brojem (MB)

                
      
                                                                                                                                

  
                   

Ukupno

             

Obrazac broj. 3.

POPIS KUPACA RIBLJIH PROIZVODA ZA KOJE JE OSTVARENA NAKNADA

__________________________________
(Naziv pravne osobe - prometnika sjemena)

ZA MJESEC ________________ 199______  GODINE

Redni
broj

Broj i
nadnevak
fakture

Vrsta
ribljih
proizvoda

Količina
u
tonama

Broj i
datum
otpremnice

Ukupan
iznos
naknade
u kunama

Kupac fizička osoba
(ime i prezime, prebivalište i adresa i JMBG)
ili naziv pravne osobe sa sjedištem i matičnim
brojem (MB)

         
             
                                                                                                                                

  
                   

Ukupno