Zakoni i propisi - Pravni savjeti 60 24.4.1998 Uredba o izmjeni Carinskog zakona

     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 1. stavak 1. Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Zastupničkoga doma Hrvatskoga državnoga sabora ("Narodne novine", broj 104/97), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 23. travnja 1998. godine, donijela

UREDBU

O IZMJENI CARINSKOG ZAKONA

Članak I.

U Carinskom zakonu ("Narodne novine", br. 53A/91, 64/91, 33/92, 106/93 i 92/94), u članku 292. stavka 1. mijenja se i glasi:

"(1) Pri vraćanju robe koja je bila privremeno izvezena radi prerade, dorade ili obrade (oplemenjivanje) carinu čini razlika između svote carine obračunate za robu koja se vraća s oplemenjivanja i svote carine koja bi se platila u slučaju da se na isti dan uvozno carini roba koja je bila privremeno izvezena".

Iza stavka 1. dodaju se tri nova stavka 2, 3 i 4 koji glase:

"(2) Pri obračunu svota carine iz stavka 1. ovog članka:

a) za izračun svote carine za robu koja se oplemenjena vraća iz inozemstva mjerodavni su podaci o vrsti robe (tarifni stavak), te količini i stanju robe iskazani podnijetom uvoznom carinskom deklaracijom, te carinska stopa i svota carine prema mjernoj jedinici proizvoda koji važe na dan podnošenja te deklaracije;

b) za izračun svote carine za robu koja je bila privremeno izvezena u inozemstvo mjerodavni su podaci o vrsti robe (tarifni stavak), količini i stanju robe utvrđeni carinskom deklaracijom za privremeni izvoz robe, te carinska stopa i svota carine po mjernoj jedinici proizvoda koji za takvu robu (privremeno izvezenu robu) važe na dan podnošenja uvozne carinske deklaracije za robu koja se vraća s oplemenjivanja.

(3) Ako je svota carine za privremeno izvezenu robu (stavak 2. pod b) veća od svote carine za robu koja se oplemenjena vraća iz inozemstva (stavak 2. pod a), za proizvode dobivene oplemenjivanjem carina se neće obračunavati".

(4) Privremeno se radi prerade, dorade i obrade (oplemenjivanja) može iz Republike Hrvatske izvoziti roba koja se sukladno propisima i ispravama koje prate robu pri izvozu ili uvozu smatra proizvodom hrvatskog podrijetla.

Dosadašnji stavak 2. i 3. postaju stavak 5. i 6. istog članka.

Članak 2.

Odredbe ove Uredbe ne odnose se na poslove privremenog izvoza robe na preradu, doradu i obradu (oplemenjivanje), koji su započeti prije stupanja na snagu ove Uredbe.

Članak 3.

Ova Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 413-01/94-01/04
Urbroj: 5030115-98-2
Zagreb, 23. travnja 1998.

Predsjednik
mr. Zlatko Mateša, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.