Internet i poslovne usluge za poduzetnike Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave. Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice. Link za opširnije informacije o izradi web stranica |
||
Na temelju Zakona o porezu na dodanu vrijednost ("Narodne novine" br. 47/95), članka 25. stavka 6. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost ("Narodne novine" br. 60/96. i 113/97.) i članka 26. Statuta Hrvatske gospodarske komore ("Narodne novine" br. 11/94. - pročišćeni tekst), Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore na 7. sjednici 16. travnja 1998. donosi
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Pravilnikom o dopuštenom manjku s naslova kala, rastepa, kvara i loma na proizvodima u trgovini (u daljnjem tekstu: Pravilnik) utvrđuje se dopuštena visina kala, rastepa i loma do koje pravne osobe mogu navedene rashode knjižiti kao troškove poslovanja.
Članak 2.
Rashodi utvrđeni u visini i na način uređen ovim Pravilnikom knjiže se na temelju knjigovodstvene isprave kao troškovi poslovanja u skladu s odredbama Zakonoma o računovodstvu.
Na vrijednost rashoda utvrđenog i knjiženog na način uređen ovim Pravilnikom pravna osoba, temeljem odredbe članka 25. stavka 6. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost, ne obračunava i ne plaća porez na dodanu vrijednost.
II. TEHNOLOŠKI MANJAK, MANJAK NASTAO DJELOVANJEM VIŠE SILE I MANJAK ZBOG KALA, RASTEPA, KVARA I LOMA
Članak 3.
Tehnološki manjak u trgovini je manjak koji nastaje odstupanjem stvarne od deklarirane količine.
Pod rashodom proizvoda radi kala, rastepa, kvara ili loma razumijevaju se gubici na robi koji nastaju kao posljedica prirodnih utjecaja ili kao posljedica radnji koje se neophodno poduzimaju u poslovanju proizvodima u trgovini.
Manjkovima uslijed više sile, razumijevaju se manjkovi od elementarnih nepogoda (poplava, požar, potres i dr.), ratna razaranja i provalnih krađa, a do visine utvrđene temeljem očevidnika nadležnog tijela za procjenu štete.
Manjak uslijed rizika od krađe u prodavaonici pod kojim se podrazumijevaju svakodnevne sitne krađe priznaje se u visini do 1% od količine proizvoda koje su u obračunskom razdoblju prodane.
Članak 4.
Manjak proizvoda zbog neodgovarajuće kvalitete, proteka roka trajanja može se priznati ako je pri utvrđivanju činjeničnog stanja prisutan ovlašteni djelatnik Porezne uprave.
U slučaju da se djelatnik Porezne uprave ne odazove u primjerenom roku, a najkasnije do 5 dana od uredno uručenog poziva isti će se priznati bez nazočnosti djelatnika Porezne uprave.
Pod protekom roka trajanja podrazumijeva se i remitenda vlastitih izdanja.
Članak 5.
Posljedicama prirodnih utjecaja smatraju se gubici nastali na proizvodima zbog isušivanja, isparavanja, skupljanja, smrzavanja, topljenja i kvarenja.
Posljedicama poduzimanja neophodnih radnji u prodaji proizvoda u trgovini smatraju se gubici nastali na proizvodima razbijanjem, oštećenjem, rastepanjem ili mrvljenjem.
Kalo, rastep, kvar i lom kao pojavni oblici gubitaka robe u trgovini na veliko mogu se pojaviti kod transporta robe, kad je roba kupljena franco dobavljač te u skladištu veleprodaje.
III. NORMATIVI I NAČIN UTVRĐIVANJA RASHODA
Članak 6.
Na ime kala, rastepa, kvara i loma u trgovini na malo utvrđuje se dopušteni normativ gubitaka izražen u postocima od količine proizvoda koje su u obračunskom razdoblju prodane.
Za trgovinu na veliko, kalo, rastep, kvar i lom utvrđuje se u iznosu od 50% utvrđenih normativa gubitaka za trgovinu na malo.
Dopušteni normativ gubitaka u trgovini na malo utvrđuje se na temelju iskustava struke do iznosa od:
________________________________________________________
Red. Naziv robe Stopa
broj %
________________________________________________________
1 2 3
________________________________________________________
I. POLJOPRIVREDNI PROIZVODI
A. VOĆE
1. Južno voće
(naranče, limun, banane, mandarine,
ananas i sl.) 3,0
2. Orah, badem, lješnjak, kesten, rogač 2,0
3. Jagodasto voće, svježe smokve 4,0
4. Jabuke, kruške, šljive, dunje, lubenice 3,0
5. Koštičavo voće: kajsije, breskve, trešnje i višnje 4,5
6. Sušeno voće - šljive 1,5
7. Sušeno voće, - smokve i ostalo 1,0
8. Egzotično voće 3,0
9. Ostalo voće 2,0
B. POVRĆE
1. Kupus kiseli i kisela repa u rinfuzi 4,0
2. Kupus, kelj, blitva, zelena salata svježa 4,0
3. Mahune, grašak, paprika, rajčica i tikvice 3,0
4. Krumpir i mrkva rana, celer i peršun 3,0
5. Zamrznuto voće i povrće - pakirano 0,5
6. Krumpir, mrkva, luk 1,5
7. Grah, leća, grašak, bob - suhi
1,0
8. Gljive, šampinjoni - svježi 4,5
9. Sadni materijal 3,5
10. Cvijeće svježe (rezano)
5,0
11. Cvijeće (lončanice)
3,0
12. Konzervirano i ostalo povrće 1,0
C. ŽITARICE
1. Pšenica, ječam, zob, kukuruz i druge žitarice 0,25
D. OSTALI PREHRAMBENI PROIZVODI
1. Brašno (kukuruzno i pšenično) i riža u rinfuzi 1,5
2. Brašno (kukuruzno i pšenično) i riža pakirano 0,5
3. Mak i pšenične mekinje 0,7
4. Kruh i pecivo svih vrstza 0,5
5. Kolači industrijski 1,0
6. Proizvodi od brašna (dvopek, mrvice, keksi)
0,5
7. Mlijeko pasterizirano - trajno 0,5
8. Mlijeko svježe, ostalo 1,0
9. Sirevi svih vrsta, maslac 1,0
10. Kiselo mlijeko, jogurt, vrhnje
1,0
11. Hrana za novorođenčad i malu djecu 1,0
12. Sladoled, kreme 1,5
13. Jaja svježa 1,5
14. Med 0,3
15. Ocat alkoholni, vinski voćni 1,5
16. Šećer (kristal, u prahu, u kocki) 1,0
17. Sol za jelo (morska, kamena i vakumirana) 1,0
18. Povrće ukiseljeno (svih vrsta pakirano) 1,5
19. Jela gotova i polugotova
0,5
20. Bomboni i drugi proizvodi od šećera
0,4
21. Čokolada i proizvodi od čokolade i kakaa 1,5
22. Kava svih vrsta - pakirana 0,1
23. Začini pakirani i čajevi
0,1
24. Mast jestiva 1,0
25. Ulje jestivo u bocama
1,5
26. Ulje jestivo u bačvama i drugim pakovanjima
za prodaju od litre na više
1,0
27. Ostalo 0,5
E. PIĆA - ALKOHOLNA I BEZALKOHOLNA
1. U bocama i drugom pakiranju 0,7
2. U bačvama i drugom većem pakiranju za
prodaju od litre na više 1,0
F. MESO, SUHOMESNATI PROIZVODI I RIBA
1. Meso svježe (perad, divljač i sl.) 1,5
2. Riba živa 3,5
3. Riba svježa 2,5
4. Riba smrznuta 1,0
5. Riba sušena 0,5
6. Slanina svježa, loj, svinjsko salo, maslo
(topljeno) 1,0
7. Suhomesnati proizvodi i vakumirano meso 1,5
8. Ostalo 1,0
G. STOČNA HRANA 2,0
II. KEMIKALIJE
1. Firnis, boje i lakovi, tutkalo i kit 1,0
2. Sredstva za zaštitu bilja
1,0
3. Deterdženti za pranje rublja 1,5
4. Sredstva za čišćenje 1,0
5. Kozmetički i higijenski proizvodi
1,0
6. Nafta, prirodni plin, te proizvodi prerade
nafte i plina
1,0
7. Ostali kemijski proizvodi 1,0
III. GRAĐEVNI MATERIJAL
1. Vapno, cement, gips, suha žbuka pakovana 2,0
2. Mramorne ploče
1,5
3. Salonit ploče i cijevi 2,2
4. Pijesak, šljunak
3,0
5. Izolacijske mase 0,8
6. Izolacijski materijal (staklena i kam. vuna)
2,0
7. Ljepenka krovna
1,5
8. Crijep, opeka, mont ispune i gredice
2,0
9. Betonski proizvodi (cijevi, ploče, kocke) 1,2
10. Rezana građa i ploče od drva
1,5
11. Ostali građ. materijal osim gr. stolarije 1,5
IV. OGRJEV
1. Ugljen drveni u rinfuzi 3,5
2. Ugljen drveni u vrećama 1,0
3. Ugljen lignit u rinfuzi 2,0
4. Ostali ugljeni 1,0
5. Ogrjevno drvo 1,5
V. OSTALO
1. Staklo ravno i šuplje osim optičkog
1,5
2. Keramika i porculan 1,0
3. Užarija 0,2
4. Sjemenska roba 1,5
5. Gnojiva umjetna u rinfuzi 4,0
6. Gnojiva umjetna pakirana 1,0
7. Duhanski proizvodi (osim cigareta)
0,5
8. Posuđe od metala (emajlirani i neemajl.) 1,0
9. Posuđe od stakla, porculana i keramike
1,5
10. Sanitarni uređaji od keramike
1,0
11. Dječje igračke razne
1,5
12. Nakit od porculana, stakla, plastike 1,0
13. Gramofonske ploče, kasete i nosači zvuka 1,2
14. Videokasete, fotografski filmovi
1,5
15. Tkanine metražne 2,0
16. Čarape ženske
1,5
17. Ostala tekstilna roba
1,5
18. Žarulje razne 2,0
19. Baterijski ulošci
2,0
20. Bijela tehnika, akustika, sitni kuć. aparati 1,5
21. Potrošni uredski materijal 1,5
22. Ostalo, nespomenuto 1,0
Članak 7.
Dopuštena visina rashoda utvrđena ovim Pravilnikom može se utvrđivati na sljedeći način:
- neposredno nakon nastajanja pojedinog rashoda;
- izvanrednim popisom robe u prodavaonici ili skladištu prodavaonice;
- redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen općim aktom pravne osobe,
Članak 8.
Utvrđivanje rashoda obavlja komisija, odnosno ovlaštena osoba imenovana od organa upravljanja pravne osobe u kojoj se rashod utvrđuje.
O izvršenom popisu obvezno se sastavlja zapisnik. Zapisnik, odnosno ovjereni izvod iz zapisnika, smatra se knjigovodstvenom ispravom temeljem odredbe članka 2. ovog Pravilnika.
IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 9.
Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma na proizvodima u trgovini robom na malo ("Narodne novine" br. 21/95.).
Članak 10.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".
Broj: I-55-73/7-1998.
Zagreb, 16. travnja 1998.
Predsjednik
Nadan Vidošević, v. r.