Zakoni i propisi - Pravni savjeti 57 21.4.1998 Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o troškovima u postupku bez međunarodnog elementa pred Stalnim izbranim sudištem pri Hrvatskoj gospodarskoj komori
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore na temelju odredbe članka 61., stavka 1. Pravilnika o Stalnom izbranom sudištu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori ("Narodne novine", br. 113/93), na 7. sjednici 16. travnja 1998. donio je

ODLUKU

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O TROŠKOVIMA U POSTUPKU BEZ MEĐUNARODNOG ELEMENTA PRED STALNIM IZBRANIM SUDIŠTEM PRI HRVATSKOJ GOSPODARSKOJ KOMORI

Članak 1.

U Odluci o troškovima u postupku bez međunarodnog elementa pred Stalnim izbranim sudištem pri Hrvatskoj gospodarskoj komori ("Narodne novine", br. 57/92) članak 8. mijenja se i glasi:

"Članak 8.

Tar. br. 1.

UPISNA TAKSA

Prilikom podnošenja tužbe odnosno protutužbe tužitelj (protutužitelj) je dužan uplatiti u korist Izbranog sudišta upisnu taksu:

Upisna taksa za provođenje arbitražnog postupka iznosi 2.000 kuna.

Ako u postupku kao suparničari sudjeluju više od dvije stranke, za svaku dodatnu stranku upisna taksa se povećava za 10 posto.

Tajništvo Izbranog sudišta dostavit će tužbu na odgovor ili poduzeti neku drugu procesnu radnju tek nakon uplate upisne takse.

Uplaćena upisna taksa ne vraća se.

Tar. br. 2.

TROŠKOVI ZA NAGRADE ARBITRIMA

Ako postupak provodi arbitar pojedinac, za provođenje arbitražnog postupka pred Izbranim sudištem za troškove nagrade arbitra plaća se:

1. u stvarima u kojima vrijednost predmeta spora ne prelazi 10.000 kuna - iznos od 2.000 kuna;

Vrijednost predmeta spora (od-do) u
kunama

Troškovi nagrada arbitara: osnovica (C) i
postotak (D) za svotu iznad (A)-u kunama

             od (A)
           10.000
           50.000
         100.000
         500.000
      1.000.000
    10.000.000
              do (B)
            50.000
          100.000
          500.000
       1.000.000
     10.000.000
         na više
          osnovica (C)
                   2.000
                   5.000
                   7.500
                 19.500
                 24.500
                 42.500
             % (D)
                 7.5
                 5
                 3
                 1
                 0.2
                 0.05

2. u stvarima u kojima vrijednost predmeta spora prelazi 10.000 kuna - iznos iz sljedeće tabele:

Ako u postupku sudi vijeće, za troškove nagrade arbitrima za predsjednika arbitražnog vijeća plaća se iznos određen u st. 1. ovoga članka te 50% od tog iznosa za svakog daljnjeg člana arbitražnog vijeća.

Ako vrijednost predmeta spora nije izražena u kunama, vrijednost u kunama izračunava se, za svrhe tabele iz stavka 1. ovoga članka, primjenom srednjeg tečaja iz tečajne liste Hrvatske narodne banke.

Ako stranka plaća predujam u stranim sredstvima plaćanja, protuvrijednost u tim sredstvima izračunava se primjenom kupovnog tečaja za devize Zagrebačke banke koji važi na dan uplate.

Troškove postupka mirenja određuje predsjednik Izbranog sudišta u primjerenom iznosu, u granicama iznosa određenog u stavku 1. ovoga članka.

Tar. br. 3.

Ako u arbitražnom postupku bude izdan platni nalog protiv kojega ne bude podnesen prigovor, tužitelju će se vratiti 50% od uplaćenog iznosa.

Ako tuženik u pismenom odgovoru na tužbu prizna u cijelosti tužbeni zahtjev tako da se može donijeti odluka na temelju priznanja, tužitelju će se vratiti 50% od uplaćenog iznosa.

Zaključak o vraćanju iznosa iz prethodnih stavaka donosi tajnik Izbranog sudišta.

Tar. br. 4.

Ako tužitelj povuče tužbu odnosno protutužbu, može mu se, imajući u vidu tijek postupka koji je prethodio povlačenju, vratiti dio uplaćenog iznosa, ali ne više od:

1) 80% u slučaju povlačenja tužbe odnosno protutužbe prije održavanja prvog raspravnog ročišta;

2) 40% u slučaju povlačenja tužbe odnosno protutužbe tijekom prvog raspravnog ročišta.

Zaključak o vraćanju iznosa iz stavka 1. ovog članka donosi, na prijedlog tajnika, predsjednik Izbranog sudišta."

Članak 2.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Broj: I-55-72/2-1998.
Zagreb, 16. travnja 1998.

Predsjednik
Nadan Vidošević, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.