Zakoni i propisi - Pravni savjeti 56 20.4.1998 Naredba o izmjeni i dopuni Naredbe o načinu uplaćivanja prihoda proračuna i izvanproračunskih fondova te prihoda za financiranje drugih javnih potreba u 1998. godini
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 11., a u svezi sa člancima 3., 12. i 13. Zakona o sanaciji i restrukturiranju banaka ("Narodne novine", broj 44/94), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 16. travnja 1998. godine, donijela

ODLUKU

O SANACIJI I RESTRUKTURIRANJU DUBROVAČKE BANKE d.d. DUBROVNIK

I.

Pokreće se postupak sanacije i restrukturiranja Dubrovačke banke d.d., Dubrovnik (u daljnjem tekstu: Banka).

II.

Utvrđuje se da jamstveni kapital Banke na dan 31. prosinca 1997. godine iznosi 471,8 milijuna kuna.

III.

Rizični plasmani Banke iznose 5.859,5 milijuna kuna, a u njima su sadržani potencijalni gubici Banke u iznosu od 1.539,3 milijuna kuna.

IV.

Iznos potencijalnih gubitaka Banke koji se otpisuju na teret dijela posebnih rezervi Banke za osiguranje od potencijalnih gubitaka koji nije sadržan u jamstvenom kapitalu Banke iznosi 533,5 milijuna kuna.

V.

Potencijalni gubici Banke koji se otpisuju na teret jamstvenog kapitala Banke iznose 471,8 milijuna kuna.

VI.

Potencijalni gubici koji se nisu mogli otpisati na teret jamstvenog kapitala Banke iznose 534 milijuna kuna.

VII.

Rizični plasmani Banke u kojima su sadržani potencijalni gubici Banke u iznosu od 534 milijuna kuna, a u kojima su sadržana i sva potraživanja prema komintentima Banke klasificirana u skupinu rizika "E" prema Odluci Hrvatske narodne banke o načinu raspoređivanja rizične aktive i odgovarajućih izvanbilančnih stavki banaka i štedionica ("Narodne novine", br. 107/93 i 15/94), prenose se na Državnu agenciju za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (u daljnjem tekstu: Agencija).

VIII.

Agencija će za sanaciju Banke izdati obveznice u iznosu od 1.001,5 milijuna kuna od čega iznos od 534 milijuna kuna u visini potencijalnih gubitaka koji se nisu mogli otpisati na teret jamstvenog kapitala Banke, a iznos od 467,5 milijuna kuna za neophodno potrebnu početnu dokapitalizaciju Banke.

Obveznice iz stavka 1. ove točke izdaju se uz valutnu klauzulu - protuvrijednost u DEM po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na dan 31. prosinca 1997. godine, sa 6% kamata i rokom dospijeća od 10 godina koja se isplaćuje svakih 6 mjeseci i to 15. svibnja i 15. studenog tako da prvi anuitet dospijeva 15. svibnja 1998., a zadnji 15. studenog 2008. godine.

Kada za vrijeme amortizacije obveznica dođe do zamjene valute koja se koristi za valutnu klauzulu za neku drugu valutu (DEM u EURO) izvršit će se i obračunska zamjena neamortiziranog dijela obveznica sa klauzulom protuvrijednosti u toj valuti i obračunom na dan zamjene po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke.

IX.

Agencija će preuzeti ispunjenje obveza Dubrovačke banke d.d., Dubrovnik prema Hrvatskoj narodnoj banci sukladno Odluci o načinu i uvjetima odobravanja kredita za premošćivanje nelikvidnosti bankama nad kojima je pokrenut postupak za ocjenu mogućnosti i ekonomske opravdanosti sanacije i restrukturiranje banke ("Narodne novine", br. 40/98) i Ugovoru reg. br. 50/98 račun 501130 od 18. ožujka 1998. godine, u ukupnom iznosu od 500 milijuna kuna, te će taj iznos doznačiti Hrvatskoj narodnoj banci u roku od 90 dana od dana donošenja ove Odluke.

X.

Agencija može otkupljivati obveznice iz točke VIII. ove Odluke i prije roka dospijeća radi osiguranja sredstava za ispunjavanje obveza Banke.

Iznos iz točke IX. ove Odluke uključen je u ukupan iznos izdanih obveznica za sanaciju Banke, te se u odnosu Agencije i Banke tretira kao iznos iskupljenih obveznica.

XI.

Nova početna bilanca Banke izradit će se sa stanjem na dan 31. prosinca 1997. godine.

XII.

Postupak sanacije i restrukturiranja Banke provest će Agencija u skladu sa Zakonom o sanaciji i restrukturiranju banaka i Zakonom o Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka ("Narodne novine", broj 44/94).

XIII.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 450-02/98-01/04
Urbroj: 5030115-98-1
Zagreb, 16. travnja 1998.

Predsjednik
mr. Zlatko Mateša, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.