Zakoni i propisi - Pravni savjeti 56 20.4.1998 Pravilnik o uvjetima za potvrđene mjeriteljske laboratorije za ispitivanje i ovjeravanje mjerila mase
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

DRŽAVNI ZAVOD ZA NORMIZACIJU I MJERITELJSTVO

Na temelju članka 14. Zakona o mjeriteljskoj djelatnosti ("Narodne novine", br. 11/94) ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo donosi

PRAVILNIK

O UVJETIMA ZA POTVRĐENE MJERITELJSKE LABORATORIJE ZA ISPITIVANJE I OVJERAVANJE MJERILA MASE

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuju uvjeti koje moraju zadovoljavati potvrđeni mjeriteljski laboratoriji (u daljnjem tekstu: "laboratorij") za ispitivanje i ovjeravanje mjerila mase, u pogledu stručnosti djelatnika, mjerne i pomoćne mjerne opreme za ispitivanje i ovjeravanje i radnog prostora.

Članak 2.

Pod mjerilima mase, u smislu ovog pravilnika, smatraju se:

1. utezi razreda točnosti E2, F1 F2, M1 M2 i M3, nazivnih vrijednosti mase od 1 mg do 50 kg

2. vage s neautomatskim djelovanjem, razreda točnosti

I  , II   ,  III  i  IIII

3. vage s poluautomatskim i automatskim djelovanjem

4. mjerne naprave vaga

5. mjerni pretvornici.

Članak 3.

Djelatnik laboratorija, koji priprema mjerila mase iz članka 2. ovog pravilnika za ispitivanje i ovjeravanje, mora biti zaposlen u laboratoriju te imati VSS ili VŠS tehničkog smjera i jednu godinu radnog iskustva ili srednju stručnu spremu tehničkog smjera i dvije godine radnog iskustva ili KV tehničke struke i tri godine radnog iskustva.

Članak 4.

Za ispitivanje i ovjeravanje utega razreda točnosti M1, M2, i M3, nazivnih vrijednosti mase od 1 mg do 50 kg laboratorij mora imati kao mjernu opremu ove radne etalone:

1. razreda točnosti najmanje F2, za ispitivanje i ovjeravanje utega razreda točnosti M1

2. razreda točnosti najmanje M1, za ispitivanje i ovjeravanje utega razreda točnosti M2 i M3.

Članak 5.

Za ispitivanje i ovjeravanje utega iz članka 4. ovog pravilnika laboratorij mora imati kao mjernu opremu nadzorne vage koje zadovoljavaju ove uvjete:

1. stabilnost vage pri ponovljenom mjerenju iste mase u nepromijenjenim uvjetima mora biti u jednoj trećini najmanjeg podjeljka vage

2. vrijednost najmanjeg podjeljka vage ne smije biti veća od jedne trećine najveće dopuštene pogreške za uteg koji se ispituje prema posebnom propisu.

Članak 6.

Za ispitivanje i ovjeravanje vaga s neautomatskim djelovanjem razreda točnosti I , II , III i IIII te pri statičkom ispitivanju vaga s poluautomatskim i automatskim djelovanjem moraju se upotrebljavati garniture utega sljedećih razreda točnosti i odgovarajućih vrijednosti mase:

1. razreda točnosti najmanje E1 - za vage čiji podjeljak "d" ima vrijednost d Ł 0,01 mg

2. razreda točnosti najmanje E2 - za vage čiji podjeljak "d" ima vrijednost 0,01 mg < d Ł 1 mg

3. razreda točnosti najmanje F1 - za vage čiji podjeljak "d" ima vrijednost 1 mg < d Ł 0,1 g

4. razreda točnosti najmanje F2 - za vage čiji podjeljak "d" ima vrijednost 0,1 g < d Ł 1 g

5. razreda točnosti najmanje M1 - za vage čiji podjeljak "d" ima vrijednost 1 g < d

Članak 7.

Za ispitivanje i ovjeravanje mjernih naprava vaga laboratorij mora imati kao mjernu opremu:

1. uređaj za ispitivanje mjernih naprava

2. utege za ispitivanje odgovarajućih vrijednosti mase, razreda točnosti najmanje F1.

Članak 8.

Pojedinačni utezi razreda M1 ili garniture utega razreda točnosti M1 moraju imati valjane ovjerene žigove.

Garniture utega, prema posebnom propisu, koje se upotrebljavaju za ispitivanje i ovjeravanje mjerila mase moraju biti smještene u odgovarajuće kutije s oznakama razreda točnosti i tvorničkim brojem te moraju imati valjanu potvrdu o umjeravanju.

Jedna garnitura utega najvišeg razreda točnosti mora biti na raspolaganju samo ovlaštenom djelatniku Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo (u daljem tekstu: Zavod) i pohranjena odvojeno od ostalih garnitura.

Članak 9.

Za ispitivanje i ovjeravanje mjernih pretvornika laboratorij mora imati kao mjernu opremu:

1. uređaj s klimatizacijskom komorom

2. digitalni kompenzator.

Članak 10.

Za ispitivanje i ovjeravanje elektroničkih pokazno-upravljačkih uređaja - mjernih naprava vaga iz članka 2. točka 4. ovog pravilnika (u daljem tekstu: EPU), laboratorij mora imati mjernu opremu:

1. klimatizacijsku komoru u koju se može smjestiti EPU i kod koje se temperatura može mijenjati u cijelome deklariranom temperaturnom području za EPU

2. kalibrator napona s poznatom krivuljom pogreške ili s pogreškom koja mora biti manja od 0,3 dopuštene pogreške za EPU.

Članak 11.

Kao pomoćnu mjernu opremu za ispitivanje i ovjeravanje mjerila mase iz članka 2. ovog pravilnika laboratorij mora imati:

1. stalak za pregled mjernih naprava vaga

2. stalke za postavljanje mjerne opreme

3. stabilizirane izvore električnog napajanja koji moraju omogućiti napajanje mjerne opreme i mjerila mase, ako je za njihov rad potrebna električna energija

4. razulja razreda točnosti najmanje II, za postavljanje vaga u vodoravni položaj

5. povećalo s povećanjem deset puta za očitavanje rezultata vaganja

6. kontrolno ogledalo postavljeno na zidu ili sa stalkom, za istovremeno očitavanje rezultata vaganja na suprotnoj strani mjerila mase

7. pomična mjerila s nonijem čiji najmanji podjeljak ne smije biti veći od 0,1 mm, metalno ravnalo najmanje duljine 0,5 m s podjelom od 1 mm i čelična mjerna traka najmanje duljine 2 m, s podjelom od 1 mm, za nadzor izmjera duljina mjerila mase

8. termometre s podjelom od 0,1°C, za mjerenje temperature u klimatizacijskim komorama

9. termometar s podjelom od 0,5°C, za mjerenje temperature u radnoj prostoriji za ispitivanje utega razreda točnosti E2 i vaga s neautomatskim djelovanjem razreda točnosti I čiji je ispitni podjeljak manji od 0,1 mg

10. termometar s podjelom od 1°C, za mjerenje temperature u radnom prostoru za ispitivanje i ovjeravanje mjerila mase osim za ispitivanje i ovjeravanje mjerila mase iz točke 9. ovog članka.

Članak 12.

Pomoćna mjerna oprema iz članka 11. točke 7., 8., 9. i 10. ovog pravilnika mora imati valjanu ovjernicu o udovoljavanju mjeriteljskim zahtjevima i mora biti ovjerena ovjernim žigom u obliku naljepnice.

Članak 13.

Laboratorij za ispitivanje i ovjeravanje mjerila mase mora imati radni prostor koji:

1. mora udovoljavati propisanim zahtjevima u pogledu higijensko-tehničke zaštite

2. je odvojen od ostalog prostora pri ovjeravanju vaga s neautomatskim djelovanjem razreda točnosti III i IIII , utega razreda točnosti M1, M2 i M3 te mjernih naprava vaga

3. je izgrađen kao posebna prostorija s ulazom izvedenim iz predprostora ili s dvostrukim vratima za pripremu za ispitivanje svih ostalih mjerila mase osim za mjerila mase iz točke 2. ovog članka

4. je prostran toliko da se u njega mogu staviti dva radna stola za ispitivanje mjerila mase, police za smještaj mjerne opreme te mjerila pripremljena za ispitivanje

5. je opremljen izvorima topline za jednolično zagrijavanje radnog prostora, odnosno prema potrebi klimatizacijskim uređajem

6. je opremljen stolom i stolicom za rad ovlaštenog djelatnika Zavoda.

Članak 14.

Za ispitivanje i pregled mjerila mase s Max ł 50 kg laboratorij mora imati vodoravnu betonsku ploču izmjera najmanje 2 mx2 m.

Članak 15.

Mjerna oprema za ispitivanje i ovjeravanje mjerila mase, mora u laboratoriju biti raspoređena tako da je zaštićena od izravnog djelovanja sunčevih zraka ili drugih izvora topline.

Članak 16.

Temperatura zraka u laboratoriju, za vrijeme ispitivanja i ovjeravanja mjerila mase, mora imati sljedeće vrijednosti:

1. od 20°C do 21°C - za vage s neautomatskim djelovanjem razreda točnosti I čiji je ispitni podjeljak manji od 0,1 mg

2. od 20°C do 25°C - za vage s neautomatskim djelovanjem razreda točnosti I i II , osim vaga iz točke 1. ovog članka i za mjerne pretvornike

3. od 18°C do 27°C - za utege razreda točnosti M1, M2 i M3, vage s neautomatskim djelovanjem razreda točnosti III i IIII i mjerne naprave vaga.

Članak 17.

U laboratoriju se za vrijeme ispitivanja i ovjeravanja ne smiju držati bilo kakvi suvišni predmeti niti obavljati bilo koja druga djelatnost.

Članak 18.

U laboratorijama ovlaštenim temeljem propisa koji je bio na snazi do dana stupanja na snagu ovog pravilnika može se obavljati ispitivanje i ovjeravanje mjerila mase do 31. prosinca 1998.

Članak 19.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o uvjetima za osnivanje laboratorija za pregled mjerila mase ("Narodne novine", br. 53/91).

Članak 20.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objavljivanja u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-02/97-03/13
Urbroj: 558-03/1-98-1
Zagreb, 7. travnja 1998.

Ravnatelj
Državnog zavoda za normizaciju
i mjeriteljstvo
dr. sci. Jakša Topić, dipl. ing., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.