Zakoni i propisi - Pravni savjeti 56 20.4.1998 Pravilnik o mjeriteljskim zahtjevima za utege nazivne mase od 1 mg do 50 kg

     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

DRŽAVNI ZAVOD ZA NORMIZACIJU I MJERITELJSTVO

Na temelju članka 22. Zakona o mjeriteljskoj djelatnosti ("Narodne novine", br. 11/94) ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo donosi

PRAVILNIK

O MJERITELJSKIM ZAHTJEVIMA ZA UTEGE NAZIVNE MASE OD 1 MG DO 50 KG

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuju mjeriteljski zahtjevi kojima moraju udovoljavati utezi nazivne mase od 1 mg do 50 kg (u nastavku teksta "utezi"), razreda točnosti E1, E2, F1, F2, M1, M2 i M3.

Članak 2.

Tablica 1 do 3 i slika A.1 do A.4 prilog su ovom pravilniku i njegov su sastavni dio.

Članak 3.

Utezi razreda točnosti E1, E2, F1, F2, M1 upotrebljavaju se za ispitivanje i ovjeravanje vaga i utega, a utezi M2 i M3 samo za vaganje roba, proizvoda i sl.

Članak 4.

Pod utezima, prema ovom pravilniku smatraju se utjelovljene mjere mase, propisanih mjeriteljskih značajki (oblika, izmjera, gradiva, izrade, nazivne mase i najveće dopuštene pogreške).

Članak 5.

U smislu ovog pravilnika smatra se da:

1) nazivna masa utega jest masa označena na utegu i ekvivalentna je masi odgovarajućeg utega gustoće 8 000 kg/mł pri dogovorenim uvjetima (gustoća zraka 1,2 kg/m3 i temperatura 20° C).

2) uvjetna masa utega m i njegova uvjetna gustoća

r* = 8 000 kg/m3, pri gustoći zraka 1,2 kg/m3 i temperaturi 20° C, u funkciji je stvarne mase utega m i njegove stvarne gustoće r prema ovom odnosu:

               

3) gustoća utega kao cjeline (heterogeni uteg ili uteg sa zatvorenom šupljinom) mora biti takva da promjena gustoće zraka od š 10%, u odnosu prema prihvaćenoj gustoći zraka koja iznosi 1,2 kg/m3, ne izazove pogreške veće od jedne četvrtine najveće dopuštene pogreške za taj uteg

4) namještanje utega na nazivnu masu jest postupak kojim se masa tog utega, vagana na zraku, dovodi u granice najveće dopuštene pogreške za razred točnosti kojem taj uteg pripada

5) granice najveće dopuštene pogreške mase jesu najveće pozitivno ili negativno odstupanje mase utega od nazivne mase u okviru kojih se uteg smatra ispravnim

6) vaganje mase jest usporedba s ispravnim utezima ili izravno očitavanje na vagi bez ispravke zračnog uzgona

7) vaganje mase za posebne svrhe jest vaganje s ispravkom zračnog uzgona radi utvđivanja razlike zračnog uzgona vagane mase i zračnog uzgona upotrebljavanih utega.

Članak 6.

Nazivna masa utega moga biti iskazana u obliku 1.10k kg, 2.10k kg ili 5.10k kg, gdje je k cijeli broj, pozitivan, negativan ili ništica.

Članak 7.

Utezi moraju biti u garniturama koje su sastavljene ovako:

1. (1, 1, 2, 5) . 10k kg

2. (1, 1, 1, 2, 5) . 10k kg

3. (1, 2, 2, 5) . 10k kg

4. (1, 2, 2, 2, 5) . 10k kg, gdje je  "k" cijeli broj, pozitivan, negativan ili ništica.

Članak 8.

Prema namjeni utezi se dijele na utege, razreda točnosti E1, E2, F1, F2, M1, M2 i M3, a u tablici 1 navedene su najveće dopuštene pogreške za prvo ovjeravanje.

Članak 9.

Ako su utezi u upotrebi, najveće dopuštene pogreške mogu biti dvostruko veće od najveće dopuštene pogreške određene u tablici 1.

Članak 10.

Gustoća gradiva od kojeg se izrađuju utezi mora biti takva da odstupanje š 10%, od dogovorene gustoće zraka (1,2 kg/m3) ne izazove pogrešku veću od jedne četvrtine najveće dopuštene pogreške za taj uteg. Najmanje i najveće granice gustoće navedene su u tablici 2.

II. UTEZI RAZREDA TOČNOSTI M2 i M3

Članak 11.

Prema obliku utezi razreda točnosti M2 i M3 dijele se na cilindrične i paralelopipedne, a upotrebljavaju se za vaganje roba, proizvoda i sl.

1. Cilindrični utezi

Članak 12.

Nazivne mase cilindričnih utega jesu 1 g, 2 g, 5 g, 10 g, 20 g, 50 g, 100 g, 200 g, 500 g, 1 kg; 2 kg, 5 kg i 10 kg.

Članak 13.

Cilindrični utezi izrađuju se od jednog komada u obliku cilindra, a u gornjem dijelu imaju ravnu glavu za hvatanje prema slici A2.

Članak 14.

Za izradu cilindričnih utega dopušta se upotreba svakog gradiva gustoće 7 000 kg/m3 do 9 500 kg/m3 i čvrstoće koja je jednaka najmanje čvrstoći lijevane mjedi, s korozivnošću i lomljivošću jednakom najvišoj korozivnosti i lomljivosti sivog lijevanog željeza. Površina cilindričnog utega treba odgovarati kakvoći površine sivog lijevanog željeza koje se lijeva u finom pijesku. Za utege mase manje od 100 g ne može se upotrebljavati sivo lijevano željezo.

Članak 15.

Cilindrični utezi nazivne mase od 100 g do 10 kg moraju imati šupljinu za namještanje mase.

Cilindrični utezi nazivne mase od 20 g do 50 g mogu imati šupljinu za namještanje mase.

Cilindrični utezi nazivne mase od 1 g do 10 g nemaju šupljinu za namještanje mase.

Pri prvom namještanju mase novih utega najmanje dvije trećine šupljina za namještanje mase moraju ostati prazne.

Šupljina za namještanje mase zatvara se mjedenim čepom s navojem ili mjedenim glatkim diskom.

Mjedeni čep s navojem ima žlijeb za odvrtanje, a mjedeni glatki disk ima u sredini rupu koja služi za vađenje diska.

Odvrtanje mjedenog čepa i vađenje diska sprječava se olovnom pločicom koja se utiskuje u gornji dio šupljine za namještanje mase, tako da prekrije cijeli čep, odnosno disk.

Članak 16.

Nazivna masa utega označuje se urezivanjem ili lijevanjem na gornjoj površini utega, a može se označiti i razred točnosti M2 ili M3 i oznaka proizvođača.

Članak 17.

Izmjere i oblik cilindričnih utega prikazane su slikama A.1 i A.2 ovisno o postupku lijevanja, a unutarnje izmjere šupljina za namještanje mase dane su orijentacije radi.

Članak 18.

Ako uteg nije izrađen od nehrđajućeg gradiva, njegova površina mora biti zaštićena od korozije slojem otpornim na habanje i udare.

Članak 19.

Na olovnoj pločici koja sprječava odvrtanje čepa, odnosno vađenje diska koji zatvara šupljinu za namještanje mase mora biti predviđeno mjesto za utiskivanje ovjernog žiga.

2. Paralelopipedni utezi

Članak 20.

Nazivne mase paralelopipednih utega jesu 5 kg, 10 kg, 20 kg i 50 kg.

Članak 21.

Paralelopipedni utezi izrađuju se od jednog komada pravokutnog paralelopipednog oblika, sa zaobljenim rubovima i punim drškom za hvatanje, prema slikama A.3 i A.4.

Članak 22.

Za izradu paralelopipednih utega upotrebljava se sivo lijevano željezo za cijeli uteg, prema slici A.4, ili se držak izrađuje od cijevi, prema slici A.3.

Članak 23.

Utezi s izljevenom drškom moraju imati šupljinu za namještanje mase, prikazana na slici A.4 koja je u obliku stošca. Šupljina za namještanje mase zatvara se pločicom od mekog čelika, koja se osigurava olovnom pločicom na koju se utiskuje ovjerni žig da se spriječi odvajanje.

Članak 24.

Utezi s drškom od čelične bešavne cijevi moraju imati šupljinu za namještanje mase u unutrašnjosti cijevi, prema slici A.3.

Šupljina za namještanje mase zatvara se mjedenim čepom s navojem ili mjedenim glatkim diskom. Mjedeni čep s navojem ima žlijeb za odvrtanje, a glatki mjedeni disk ima u sredini rupu za vađenje diska.

Radi osiguranja, kako se mjedeni čep ne bi mogao odvrtati, a mjedeni glatki disk vaditi, u kružni žlijeb ili u unutarnji navoj utiskuje se olovna pločica.

Utezi se namještaju stavljanjem metalnog gradiva u šupljine za namještanje mase.

Pri prvom namještanju novih utega najmanje dvije trećine šupljina za namještanje mase moraju ostati prazne.

Članak 25.

Nazivna masa utega označuje se urezivanjem ili lijevanjem na gornjoj površini utega, a može se označiti i razred točnosti M2 ili M3 te oznaka proizvođača.

Članak 26.

Izmjere utega prikazane su na slikama A.3 i A.4, ovisno o postupku lijevanja, a unutarnje izmjere šupljina za namještanje mase dane su orijentacije radi.

Članak 27.

Ako uteg nije izrađen od nehrđajućeg gradiva, njegova površina mora biti zaštićena od korozije slojem otpornim na habanje i udare.

Članak 28.

Na olovnoj pločici utega koja sprječava odvrtanje mjedenog čepa, odnosno vađenje mjedenog glatkog diska koji zatvara šupljinu za namještanje mase, mora biti predviđeno mjesto za utiskivanje ovjernog žiga.

III. UTEZI RAZREDA TOČNOSTI M1

Članak 29.

Prema konstrukciji, utezi razreda točnosti M1, nazivne mase od 1 g do 50 kg, mogu biti cilindričnog ili paralelopipednog oblika, a upotrebljavaju se za vaganje dragocjenih kovina, farmaceutskih proizvoda i ovjeravanje vaga.

Članak 30.

Nazivna masa utega razreda točnosti M1 od 1 g do 50 kg iskazana je u obliku iz članka 6. ovog pravilnika.

Oblik utega razreda točnosti M1 odgovara obliku prikazanom na slici A.2.

Utezi izrađeni od pločica, razreda točnosti M1, nazivne mase od 1 mg do 1000 mg, moraju imati ove oblike:

1) utezi nazivne mase 1 mg, 10 mg, 100 mg i 1 000 mg - oblik trokuta

2) utezi nazivne mase 2 mg, 20 mg i 200 mg - oblik četverokuta

3) utezi nazivne mase 5 mg, 50 mg i 500 mg - oblik peterokuta.

Utezi od žice, razreda točnosti M1, nazivne mase od 1 mg do 1 000 mg izrađuju se:

1) utezi nazivne mase 1 mg, 10 mg, 100 mg, 1 000 mg - od jednog segmenta

2) utezi nazivne mase 2 mg, 20 mg i 200 mg - od dva segmenta

3) utezi nazivne mase 5 mg, 50 mg i 500 mg - od pet segmenata.

Članak 31.

Utezi nazivne mase od 5 kg do 50 kg paralelopipednog oblika, razreda točnosti M1, izrađuju se od kovina ili legura čija je korozivnost i lomljivost manja od korozivnosti i lomljivosti sivoga lijevanog željeza koje se lijeva u kalupima u finom pijesku ili jednaka toj korozivnosti odnosno lomljivosti.

Utezi nazivne mase od 1 g do 10 kg cilindričnog oblika, razreda točnosti M1, moraju biti izrađeni od mjedi ili od gradiva sličnih svojstava. Površina utega, promatrana običnim okom, ne smije biti porozna i mora biti polirana (uglačana). Površina gramskih utega može se zaštititi od korozije odgovarajućim slojem otpornim na habanje i udare.

Utezi nazivne mase od 0,5 kg do 10 kg, namijenjeni ovjeravanju vaga, mogu biti izrađeni od sivog lijevanog željeza koje se lijeva u kalupima u finom pijesku.

Članak 32.

Utezi razreda točnosti M1 namještaju se olovom ili istim gradivom od kojeg su izrađeni.

Pri prvom namještanju novih utega najmanje dvije trećine šupljina za namještanje mase moraju ostati prazne.

Šupljine za namještanje mase zatvaraju se, a otvaranje se sprječava na isti način kao i kod utega razreda točnosti M2 i M3.

Članak 33.

Oznake koje se odnose na nazivnu masu i slovo M izrađuju se reljefno ili urezivanjem. Kod paralelopipednih utega nije obavezno da se slovo M izrađuje reljefno ili urezivanjem, već je dopušten i neki drugi način.

Dopušta se da se umjesto slova M upiše oznaka M1.

Na utege od pločica i žice ne stavljaju se oznake.

Radi razlikovanja utega istih nazivnih masa u jednoj garnituri, na utege se stavljaju jedna zvjezdica ili dvije zvjezdice odnosno točke, a na utege od žice - jedna odnosno, dvije kukice.

Članak 34.

Pojedinačni utezi ili garniture utega od 500 g moraju se nalaziti u kutiji.

Pojedinačni utezi ili garniture utega mase veće od 500 g mogu se nalaziti u kutiji ili na postolju, a i pojedinačno, nezaštićeni.

Na poklopcu kutije iz stavka 1. ovog članka mora se nalaziti slovo M ili oznaka M1.

IV. UTEZI RAZREDA TOČNOSTI F1 i F2

Članak 35.

Utezi razreda točnosti F1 i F2 mogu biti cilindričnog oblika ili oblika zarubljenog stošca, s glavom za hvatanje (za utege razreda točnosti F1 glava nije obvezna), a upotrebljavaju se za ovjeravanje utega i vaga.

Članak 36.

Nazivne mase utega razreda točnosti F1 i F2 od 1 mg do 50 kg iskazane su u obliku iz članka 6. ovog pravilnika. Utezi mogu biti cilindrični, izmjera i oblika prema slikama A.1 i A.2, ili u obliku zarubljenog stošca, čija visina treba odgovarati srednjem promjeru, odnosno biti između tri četvrtine i pet četvrtina promjera.

Članak 37.

Kovine ili legure kovina od kojih su izrađeni utezi razreda točnosti F1 i F2 moraju imati magnetsku suksceptibilnost k Ł 0.05.

Članak 38.

Utezi razreda točnosti F1 i F2, nazivne mase od 20 kg i 50 kg, mogu imati i posebne oblike koji omogućavaju lakše rukovanje.

Članak 39.

Utezi razreda točnosti F1 i F2 mogu imati šupljinu za namještanje mase koja se zatvara glavom za hvatanje ili na neki drugi način.

Članak 40.

Površina osnovice i plašta utega razreda točnosti F1 i F2 mora biti glatka i najvećeg odstupanja ravnosti površine prema tablici 3.

Površina utega razreda točnosti F1 i F2 nazivne mase od 1 g do 50 kg, može biti zaštićena kovinskom prevlakom otpornom na koroziju.

Članak 41.

Ako utezi razreda točnosti F1 i F2 imaju šupljinu za namještanje mase, namještaju se istim gradivom od kojeg su izrađeni.

Obujam šupljine za namještanje mase ne smije biti veći od jedne petine ukupnog obujma utega.

Članak 42.

Utezi razreda točnosti F1 obilježavaju se oznakom F1, a na utege razreda točnosti F2 može se upisati oznaka F2 ili F.

Članak 43.

Utezi razreda točnosti F1 i F2 stavljaju se u kutije na kojima moraju biti ovi natpisi:

1) razred točnosti F1, odnosno F2

2) tvrtka, odnosno ime ili znak proizvođača

3) tvornički broj i godina proizvodnje.

V. UTEZI RAZREDA TOČNOSTI E1 i E2

Članak 44.

Nazivne mase utega razreda točnosti E1 i E2 od 1 mg do 50 kg iskazane su u obliku iz članka 6. ovog pravilnika.

Utezi razreda točnosti E1 i E2 nazivne mase od 1 mg do 10 kg, cilindričnog su oblika i izrađuju se od jednog komada, bez šupljine za namještanje mase, s glavom za hvatanje ili bez nje.

Vanjske izmjere i oblik utega razreda točnosti E1 i E2 mogu biti prema slikama A.1 i A.2.

Utezi razreda točnosti E1 i E2, nazivne mase 20 kg i 50 kg, mogu imati oblik koji je prilagođen načinu upotrebe, a oblik miligramskih utega razreda točnosti E1 i E2 propisan je člankom 30. stavak 3. i 4. ovog pravilnika.

Članak 45.

Utezi razreda točnosti E1 moraju imati magnetsku suksceptibilnost kŁ 0.01, a utezi razreda točnosti E2 moraju imati magnetsku suksceptibilnost kŁ 0.05.

Članak 46.

Površina utega razreda točnosti E1 i E2 mora biti glatka i najvećeg odstupanja ravnosti površine prema tablici 3.

Površina utega od 1 g do 50 kg može biti zaštićena od korozije kovinskom prevlakom.

Članak 47.

Na utege razreda točnosti E1 i E2 ne stavljaju se oznake nazivne mase utega i razreda točnosti.

Članak 48.

Utezi razreda točnosti E1 i E2 stavljaju se u kutije na kojima moraju biti ovi natpisi:

1) razred točnosti E1, odnosno E2

2) tvrtka, odnosno ime ili znak proizvođača

3) tvornički broj i godina proizvodnje.

Ako u garnituri ima utega razreda točnosti E1 i E2 jednake nazivne mase, na njih treba staviti zvjezdice, odnosno točke radi razlikovanja.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 49.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik u metrološkim uvjetima za utege nazivne mase od 1 mg do 50 kg ("Narodne novine", br. 53/91).

Članak 50.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-02/98-04/1
Urbroj: 558-03/9-98-1
Zagreb, 7. travnja 1998.

Ravnatelj
Državnog zavoda za normizaciju
i mjeriteljstvo
dr. sci. Jakša Topić, dipl. ing., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.