Zakoni i propisi - Pravni savjeti 54 16.4.1998 Pravilnik o obveznoj evidenciji i dokumentaciji te dostavljanju izvješća u obavljanju veterinarske djelatnosti
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

Na temelju članka 17., članka 85. točke 8., članka 91. točke 7., članka 98. točke 3. i članka 100. Zakona o veterinarstvu ("Narodne novine" br. 70/97) ministar poljoprivrede i šumarstva donosi

PRAVILNIK

O OBVEZNOJ EVIDENCIJI I DOKUMENTACIJI TE DOSTAVLJANJU IZVJEŠĆA U OBAVLJANJU VETERINARSKE DJELATNOSTI

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom propisuje oblik, sadržaj i način vođenja jedinstvene evidencije i dokumentacije te sadržaj, oblik i postupak dostave obveznih izvješća, u sustavu provedbe mjera zaštite zdravlja životinja i mjera veterinarskog javnog zdravstva, kao mjera od interesa za Republiku Hrvatsku.

Članak 2.

(1) Veterinarska stanica i veterinarska ambulanta dužna je voditi:

1. ambulantni dnevnik (Obrazac br. 1a);

2. neobvezna preventivna cijepljenja (Obrazac br. 2);

3. dokumentaciju o slanju dijagnostičkog materijala na laboratorijske pretrage (Obrazac br. 3);

4. reprodukcijsko zdravstvenu karticu, odnosno knjigu umjetnog osjemenjivanja životinja (Obrasci: UO-1, UO-2, UO-3. i UO-4).

(2) Veterinarska stanica i veterinarska ambulanta dužna je, nadležnom Veterinarskom uredu i Upravi za veterinarstvo, dostavljati:

1. tromjesečno izvješće o zdravstvenoj zaštiti životinja (Obrazac I-1);

2. tromjesečno izvješće o umjetnom osjemenjivanju (Obrazac I-2);

3. godišnje izvješće o obavljanju veterinarske djelatnosti (Obrazac I-3).

(3) Veterinarske stanice dostavljaju objedinjena izvješća iz stavka 2. ovoga članka za sve ambulante u sklopu veterinarske stanice.

Članak 3.

(1) Veterinarska stanica i veterinarska ambulanta s javnim ovlastima dužna je, uz evidenciju, dokumentaciju i dostavu izvješća propisanih člankom 2. ovoga Pravilnika, voditi i sljedeću dokumentaciju i evidenciju:

1. epizootiološki dnevnik (Obrazac br. 1);

2. dokumentaciju o provedbi obveznih mjera za otkrivanje i sprečavanje zaraznih i nametničkih bolesti i to:

a) cijepljenje pasa protiv bjesnoće - Internacionalna svjedodžba o cijepljenju pasa (Obrazac 2a);

b) cijepljenje svinja protiv klasične svinjske kuge (Obrazac 2b);

c) tuberkulinizacija (Obrazac 2c);

d) poremećena sekrecija vimena muznih krava (Obrazac 2d);

e) dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija (Obrazac 2e);

f) cijepljenje peradi protiv newcastelske bolesti (Obrazac 2f);

g) cijepljenje goveda i ovaca protiv bedrenice i šuštavca (Obrazac 2g);

h) dijagnostička ispitivanja na brucelozu goveda, ovaca, koza i svinja (Obrazac 2h);

i) dijagnostička ispitivanja na enzootsku leukozu goveda (Obrazac 2i);

j) dijagnostička ispitivanja kopitara na infekcioznu anemiju (Obrazac 2j);

k) dijagnostička ispitivanja mesa svinja na trihinelozu (Obrazac 2k);

l) dijagnostička ispitivanja na kokošji tifus (Obrazac 21);

m) dijagnostička ispitivanja pčelinjih zajednica na američku i europsku gnjiloću, nozemozu i varozu (Obrazac 2m);

n) dijagnostička ispitivanja na zarazne i nametničke bolesti riba i školjaka (Obrazac 2n-1, 2n-2 i 2n-3));

3. dokumentaciju o osobama ugriženim od životinja (Obrazac br. 4);

4. mliječnu knjižicu za muzne krave (Obrazac br 5).

(2) Dokumentaciju i evidenciju iz stavka 1. točke 1. ovoga članka (epizootiološki dnevnik) vodi ovlaštena veterinarska stanica i ovlaštena samostalna veterinarska ambulanta, kao jedinstvenu evidenciju i dokumentaciju za jednu ili više epizootioloških jedinica na kojima se obavljaju povjereni poslovi javnih ovlasti.

(3) Evidencija i dokumentacija iz članka 2. stavka 1. ovoga Pravilnika, vodi se pojedinačno za svaku veterinarsku ambulantu u sklopu veterinarske stanice.

(4) Evidencija i dokumentacija iz članka 2. stavka 1. i članka 3. stavka 1. točke 2., 3. i 4. ovoga Pravilnika vodi se pojedinačno za svaku samostalnu ovlaštenu veterinarsku ambulantu, odnosno svaku područnu veterinarsku ambulantu ovlaštene veterinarske stanice.

(5) Evidencija iz stavka 1. točka 4. (Mliječna knjižica za muzne krave - Obrazac br. 5), vodi se na temelju dokumentacije iz stavka 1. točke 2. navedene pod c), d), h) i i) ovoga članka i dokumentacije iz članka 2. stavka 1. točke 3. ovoga Pravilnika. Propisno popunjena i ovjerena "Mliječna knjižica za muzne krave" je dokaz o provedbi naređenih dijagnostičkih mjera te se izdaje i vodi na gospodarstvima koja, mlijeko i mliječne proizvode, stavljaju u promet ili daju na otkup za javnu potrošnju.

Članak 4.

(1) Veterinarska bolnica i klinika dužna je voditi evidenciju i dokumentaciju iz članka 2. stavka 1. točke 1., 2., i 3. ovoga Pravilnika i to:

1. ambulantni dnevnik (Obrazac br. 1a);

2. druga (neobvezna) preventivna cijepljenja (Obrazac br. 2);

3. dokumentaciju o slanju dijagnostičkog materijala na laboratorijske pretrage (Obrazac br. 3).

(2) Veterinarska bolnica i klinika dužna je nadležnom Veterinarskom uredu i Upravi za veterinarstvo dostavljati izvješća iz članka 2. stavka 2. točke 1., 2. i 3. ovoga Pravilnika:

1. tromjesečno izvješće o zdravstvenoj zaštiti životinja (Obrazac I-1);

2. godišnje izvješće o obavljanju veterinarske djelatnosti (Obrazac I-3).

(3) Veterinarska bolnica i klinika koja obavlja poslove umjetnog osjemenjivanja životinja dužna je voditi evidenciju i dokumentaciju iz članka 2. stavak 1. točka 4. i dostavljati izvješća iz stavka 2. točka 2. istoga članka, ovoga Pravilnika.

Članak 5.

Veterinarska bolnica i klinika, koja udovoljava posebno propisanim uvjetima i obavlja pojedine poslove javnih ovlasti u provedbi mjera za otkrivanje i sprečavanje zaraznih bolesti (članak 12. Zakona) na temelju rješenja ravnatelja Uprave za veterinarstvo, uz evidenciju i dokumentaciju iz članka 4., u obavljanju rješenjem povjerenih poslova sukladno vrsti životinja koje su predmet obavljanja djelatnosti, dužna je voditi i primjerenu propisanu evidenciju i dokumentaciju iz članka 3. točke 2. pod a), b), c), d), f), g), h), i), j), l) i n) ovoga Pravilnika. (Obrazac: 2a, 2b, 2c, 2d, 2f, 2g, 2h, 2i, 2j, 2l i 2n).

Članak 6.

(1) Veterinarska služba ustrojena u pravnim osobama koje obavljaju djelatnost uzgoja stoke i stočarske proizvodnje (u daljnjem tekstu: veterinarska služba) dužna je voditi evidenciju i dokumentaciju propisanu člankom 2. stavak 1. točka 1., 2. i 3. te dostavljati izvješća iz stavka 2. točke 1. i 3. ovoga Pravilnika.

(2) Veterinarska služba koja obavlja djelatnost umjetnog osjemenjivanja životinja, dužna je uz dokumentaciju, evidenciju i izvješća iz stavka 1. ovoga članka, voditi dokumentaciju i dostavljati izvješća iz članka 2. stavak 1. točka 4. te dostavljati izvješća iz stavka 2. točka 2. ovoga Pravilnika.

(3) Veterinarska služba koja udovoljava posebno propisanim uvjetima i obavlja pojedine poslove u provedbi mjera za otkrivanje i sprečavanje zaraznih bolesti (članak 12. Zakona) na temelju rješenja ravnatelja Uprave za veterinarstvo, dužna je u obavljanju rješenjem povjerenih poslova, sukladno vrsti životinja koje su predmet obavljanja djelatnosti, voditi i primjerenu propisanu evidenciju i dokumentaciju iz članka 3. točke 2. i 4., ovoga Pravilnika. (Obrazac: 2b, 2c, 2d, 2f, 2g, 2h, 2i, 2j, 2l i 2n).

Članak 7.

Hrvatski veterinarski institut, ovlašteni laboratoriji Veterinarskog fakulteta te drugi ovlašteni laboratoriji, koji obavljaju laboratorijske pretrage dijagnostičkog materijala radi utvrđivanja uzročnika zaraznih bolesti životinja i provode sustavno praćenje zaraznih bolesti - monitoring, dužni su voditi dokumentaciju:

1. o izvršenim laboratorijskim pretragama (Obrazac br. 6);

2. o ustanovljenim zaraznim bolestima životinja (Obrazac br. 7) i dostavljati Upravi za veterinarstvo Godišnje izvješće o laboratorijskoj dijagnostici i sustavnom praćenju zaraznih bolesti životinja.

Članak 8.

(1) Ambulanta privatne veterinarske prakse dužna je voditi evidenciju i dokumentaciju o obavljanju veterinarske djelatnosti i to:

1. ambulantni dnevnik (Obrazac br. 1a);

2. neobvezna preventivna cijepljenja (Obrazac br. 2);

3. dokumentaciju o slanju dijagnostičkog materijala na laboratorijske pretrage (Obrazac br. 3).

(2) Veterinarska ambulanta privatne prakse koja obavlja poslove umjetnog osjemenjivanja životinja dužna je voditi evidenciju i dokumentaciju iz članka 2. stavak 1. točka 4. i dostavljati izvješće iz stavka 2. točka 2., (Obrazac I-2) ovoga Pravilnika.

(3) Veterinarska ambulanta privatne prakse koja udovoljava posebno propisanim uvjetima i obavlja pojedine poslove javnih ovlasti u provedbi mjera za otkrivanje i sprečavanje zaraznih bolesti (članak 12. Zakona) na temelju rješenja ravnatelja Uprave za veterinarstvo, u obavljanju rješenjem povjerenih poslova javnih ovlasti sukladno vrsti životinja koje su predmet djelatnosti, dužna je voditi i primjerenu propisanu evidenciju i dokumentaciju iz članka 3. stavak 1. točke 2., 3. i 4., ovoga Pravilnika.

(4) Veterinarska ambulanta privatne prakse iz stavka 3. ovoga članka dužna je nadležnom Veterinarskom uredu dostavljati mjesečni iskaz (Obrazac br. 8) za obavljene poslove iz stavka 3. ovoga članka.

(5) Veterinarska ambulanta privatne prakse dužna je nadležnom Veterinarskom uredu i Upravi za veterinarstvo, dostavljati:

1. tromjesečno izvješće o zdravstvenoj zaštiti životinja (Obrazac I-1);

2. godišnje izvješće o obavljanju veterinarske djelatnosti (Obrazac I-3).

Članak 9.

(1) Ambulantni dnevnik u obliku knjige (Obrazac br. 1a) sadrži kronološkim slijedom za svaku godinu, podatke o obavljanju zdravstvene zaštite životinja i to o: rednom broju intervencije, imenu i adresi vlasnika - posjednika životinje, vrsti, imenu, kategoriji, opisu i identifikacijskoj oznaci životinje, vrsti pregleda - nalazu, dijagnozi, terapijskom postupku - zahvatu, preventivnoj ili dijagnostičkoj mjeri, primijenjenim lijekovima i drugim sredstvima te utrošenom materijalu, utrošenom radnom vremenu, uzimanju materijala za laboratorijsku pretragu, rezultatu i nalazu laboratorijske pretrage te cijeni usluge, poreznoj stopi i ukupnoj cijeni usluge.

(2) Ambulantni dnevnik (Obrazac 1a) može se voditi i u sklopu posebnog računalnog programa (odgovarajućeg software-a) s mogućnošću svakodnevnog pregleda i ispisa svih podataka u skladu s obveznim sadržajem obrasca iz stavka 1. ovoga članka. Mehanički-tekstualni ispis ambulantnog dnevnika u sustavu računalne obrade podataka mora se obaviti najmanje jednom mjesečno po istjeku mjesečnog razdoblja.

(3) Ambulantni dnevnik može se voditi i u obliku, ovim Pravilnikom propisane, Priznanice o izvršenoj veterinarskoj usluzi - Izvod iz ambulantnog dnevnika, (Obrazac 1ad), koja uz obvezne računovodstveno-financijske podatke, sadrži i sve stručno relevantne podatke iz stavka 1. ovoga članka. Jedan primjerak Priznanice o izvršenoj veterinarskoj usluzi - Izvod iz ambulantnog dnevnika, (Obrazac 1ad), mora se svakodnevno kronološkim slijedom odlagati u veterinarskoj ambulanti te mjesečno na primjereni način uvezati u obliku pregledne knjige - registra.

Članak 10.

(1) Evidencija i dokumentacija iz članka 3. stavak 1. točka 2. pod a) (Obrazac 2a) vodi se u obliku predviđenog, u obliku kartoteke-upisnika, pohranjenog dijela obrasca Internacionalne svjedodžbe o cijepljenju pasa i mačaka.

(2) Evidencija i dokumentacija iz članka 2. stavak 1. točka 1., 2. i 3. i članka 3. stavak 1. točka 1. i točka 2. pod b), c), d), e), f), g), h), i), j), k), m), n) i točke 3. ovoga Pravilnika vodi se u obliku knjige propisanog obrasca označenih stranica ili u obliku, sadržajno istovjetnog, obrasca primjerenog programa za računalnu obradu, otiskanog na kraju mjesečnog razdoblja i prikladno uvezanog u obliku knjige označenih stranica.

(3) Evidencija iz članka 2. stavak 1. točka 4. Reprodukcijsko zdravstvena kartica (Obrazac UO-1, UO-2 i UO-4) vodi se u dva primjerka, od kojih se jedan predaje i vodi kod korisnika usluge, a drugi primjerak vodi u obliku kartoteke pri pravnoj ili fizičkoj osobi koja obavlja poslove umjetnog osjemenjivanja.

1. U slučaju korištenja primjerenog programa za računalnu obradu podataka umjetnog osjemenjivanja goveda, izdaje se i vodi samo jedan primjerak Obrasca UO-1 kod korisnika usluge ili se, u cilju vođenja podataka, uz narečeni obrazac prilažu i čuvaju posebni obrasci "Priznanice - reprodukcijsko zdravstvene kartice za goveda" (Obrazac br. 9) prikladan za računalnu obradu.

2. Obrazac UO-3 za umjetno osjemenjivanje krmača vodi se u obliku propisane knjige ili primjerenog računalnog programa s ispisom istovjetnog sadržaja obrasca.

Članak 11.

(1) Tromjesečno izvješće o zdravstvenoj zaštiti životinja (Obrazac I-1) sadrži podatke o:

- pregledu, liječenju i drugim veterinarskim zahvatima na životinjama;

- preventivnom cijepljenju životinja;

- liječenju životinja od nametničkih bolesti;

- izvršenim dijagnostičkim pregledima;

- izvršenim poslovima dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije;

- uginulim životinjama i životinjama podvrgnutim eutanaziji.

(2) Veterinarske organizacije iz članka 2., 3., 4. i 5. ovoga Pravilnika, Veterinarska služba (članak 6) i privatna veterinarska praksa (članak 8) dužni su dostavljati izvješće iz stavka 1. ovoga članka, za proteklo tromjesečje do 15. u sljedećem mjesecu nadležnom Veterinarskom uredu županije, odnosno Veterinarskom uredu Grada Zagreba.

(3) Veterinarski ured županije, odnosno Grada Zagreba dužan je obraditi dostavljena tromjesečna izvješća s područja svoje nadležnosti te do 30. u mjesecu, na obrascu iz članka 2. stavka 2. točke 1. dostaviti skupno tromjesečno izvješće za područje županije, odnosno Grad Zagreb, Upravi za veterinarstvo.

Članak 12.

(1) Tromjesečno izvješće o umjetnom osjemenjivanju (Obrazac I-2) sadrži podatke o:

- umjetnom osjemenjivanju krava i junica sa iskazom rezultata uspješnosti osjemenjivanja za pojedine bikove, organizacione jedinice i ukupne plotkinje po sustavu nevraćanja od 90 dana (NON RETURN-rezultat);

- umjetnom osjemenjivanju krava i junica sa ukupnim iskazom rezultata uspješnosti osjemenjivanja prema INDEXU OSJEMENJIVANJA;

- broju ukupno osjemenjenih, stvarno gravidnih, i oteljenih plotkinja, prosječnom servis periodu steonih krava, broju pobačaja i broju plotkinja sa retencijom (zaostalom posteljicom) - narečene podatke iskazuje isključivo veterinarska služba;

- o broju umjetno osjemenjenih kobila, svinja, ovaca i koza.

(2) Veterinarske organizacije iz članka 2., 3. i 4. stavak 3., Veterinarska služba iz članka 6. stavak 2. i ambulante privatne veterinarske prakse iz članka 8. stavak 2., ovoga Pravilnika, dužne su izvješće iz stavka 1. ovoga članka za prethodno proteklo tromjesečje, dostaviti nadležnom Veterinarskom uredu županije, odnosno Grada Zagreba, do 25. dana sljedećeg mjeseca, odnosno za 115 dana nakon istjeka zadnjeg mjeseca iskazanog u tromjesečnom izvješću.

(3) Veterinarski ured županije, odnosno Grada Zagreba dužan je evidentirati iskazane rezultate prema sustavu nevraćanja ("NR") i indeksu osjemenjivanja ("IO"), po organizacijama, veterinarskoj službi i privatnoj praksi s područja svoje nadležnosti (Iskaz rezultata umjetnog osjemenjivanja - Obrazac br. 10) te do 30. u izvještajnom mjesecu dostaviti jedan primjerak izvješća Upravi za veterinarstvo, a po istjeku istoga roka, dostaviti primljena pojedinačna tromjesečna izvješća o umjetnom osjemenjivanju s područja svoje nadležnosti, Centru za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske - Zagreb, na daljnju obradu.

(4) Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske dužan je Upravi za veterinarstvo dostaviti skupne rezultate obrađenih tromjesečnih izvještaja o umjetnom osjemenjivanju iskazane prema "NR" i "IO" po pojedinim bikovima i organizacijama po istjeku 25 dana od roka dostave izvješća iz stavka 3. ovoga članka.

Članak 13.

(1) Godišnje izvješće o obavljanju veterinarske djelatnosti (Obrazac I-3) sadrži podatke o veterinarskim organizacijama, veterinarskoj službi i privatnoj veterinarskoj praksi, broju i stručnoj spremi veterinarskih i drugih djelatnika, podatke o obavljanju inspekcijskog nadzora, broju i stručnoj spremi ovlaštenih veterinara i veterinarskih inspektora, podatke o obavljanju inspekcijskog nadzora i veterinarsko-zdravstvenih pregleda u proizvodnji i prometu životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, objektima pod nadzorom veterinarske inspekcije, podatke o radu ovlaštenih i drugih veterinarskih laboratorija i o laboratorijskoj dijagnostici te sadrži skupne podatke iz tromjesečnih izvješća o obavljanju zdravstvene zaštite životinja i umjetnog osjemenjivanja životinja.

(2) Veterinarske organizacije iz članka 2., 3., 4. i 5. ovoga Pravilnika, Veterinarska služba (članak 6) i privatna veterinarska praksa (članak 8) dužni su dostavljati godišnje izvješće iz stavka 1. ovoga članka, do 31. siječnja nadležnom Veterinarskom uredu županije odnosno Grada Zagreba.

(3) Pravne i fizičke osobe iz stavka 2. ovoga članka, kao i nadležna tijela državne uprave, popunjavaju samo odgovarajuće, predviđene i posebno označene dijelove obrazaca godišnjeg izvješća o obavljanju veterinarske djelatnosti.

(4) Veterinarski ured županije odnosno Grada Zagreba dužan je obraditi pojedina izvješća te skupno godišnje izvješće za proteklu godinu, dopunjeno s odgovarajućim podacima o radu Veterinarskog ureda i provođenju inspekcijskog nadzora, dostaviti Upravi za veterinarstvo do 10. veljače sljedeće godine.

Članak 14.

Hrvatski veterinarski institut te ovlašteni veterinarski laboratoriji i drugi veterinarski laboratoriji dužni su dostaviti godišnje izvješće o laboratorijskoj dijagnostici i sustavnom praćenju-monitoringu za proteklu godinu do 25. veljače sljedeće godine Upravi za veterinarstvo.

Članak 15.

(1) Obrasci obvezne evidencije i dokumentacije te obrasci propisanih izvješća iz članka 2. stavak 1. i 2., članka 3. stavak 1., članka 7. točka 1. i 2., članka 8. stavak 4., članka 9. stavak 3. i članka 10. stavak 3. točka 1., tiskani su uz ovaj Pravilnik i čine njegov sastavni dio.

(2) Sva ili pojedina obvezna evidencija i dokumentacija iz stavka 1. ovoga članka može se voditi pomoću odgovarajućeg "software-a", odnosno u obliku primjerenih programa za računalnu (kompjutorsku) obradu s mogućnošću vođenja svih podataka te dobivanja ispisa u obliku propisanih obrazaca evidencije, dokumentacije i propisanih izvješća. Mehanički otiskani ispis propisanih obrazaca evidencija i dokumentacije odgovarajućih oznaka mora se obavljati najmanje jednom mjesečno, a tromjesečnih i godišnjih izvješća u propisanim rokovima.

(3) Evidencija i dokumentacija u obliku i rokovima iz stavka 2. ovoga članka mora se odlagati i čuvati, kronološki složena, uvezana u obliku posebnih knjiga-registratora.

Članak 16.

Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o vođenju dokumentacije i evidencije te dostavljanja izvještaja o obavljanju veterinarske djelatnosti ("Narodne novine" br. 4/86).

Članak 17.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 322-01/98-01/116
Urbroj: 525-01-98-1
Zagreb, 28. siječnja 1998.

Ministar
poljoprivrede i šumarstva
mr. Zlatko Dominiković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.