Zakoni i propisi - Pravni savjeti 53 15.4.1998 Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o specijalističkom usavršavanju zdravstvenih djelatnika

     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

Na temelju članka 121. stavka 3., a u svezi sa člankom 113. i člankom 114. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Narodne novine" br. 1/97 - pročišćeni tekst) ministar zdravstva donosi

PRAVILNIK

O IZMJENI I DOPUNI PRAVILNIKA O SPECIJALISTIČKOM USAVRŠAVANJU ZDRAVSTVENIH DJELATNIKA

Članak 1.

U Pravilniku o specijalističkom usavršavanju zdravstvenih djelatnika ("Narodne novine" broj 33/94) u članku 8. stavku 4. riječi "pravovremenu odluku o izboru kandidata, ovjerenu fotokopiju diplome, ovjerenu fotokopiju uvjerenja o položenom državnom ispitu" zamjenjuju se riječima "pravomoćnu odluku o izboru kandidata, te ovjerene preslike diplome, uvjerenja o položenom državnom ispitu, odobrenja za samostalan rad".

Članak 2.

U članku 9. stavku 4. riječi "od 300 DEM godišnje" zamjenjuju se riječima "od 1.100 kuna godišnje".

Članak 3.

U članku 12. stavak 1. Pravilnika riječi "2.000 DEM" zamjenjuju se riječima "15.000 kuna".

Članak 4.

U članku 17. stavak 1. riječ "42" zamjenjuje se riječju "40".

Članak 5.

Iza članka 17. dodaje se novi članak 17 a koji glasi:

"Članak 17a.

Pravo na obavljanje specijalizacije prestaje ukoliko specijalizant:

1. otkaže ugovor o radu u zdravstvenoj ustanovi koja ga je predložila za odobrenje specijalizacije,

2. odbije potpisati Ugovor o specijalizaciji kojim se reguliraju međusobni odnosi između zdravstvene ustanove i specijalizanta,

3. ukoliko sukladno odredbi stavka 7. članka 9. glavni mentor utvrdi da specijalizant ne izvršava obveze iz programa specijalizacije ili nema sklonosti prema struci za koju se usavršava te o tome pismeno izvijesti zdravstvenu ustanovu ili privatnog zdravstvenog djelatnika za čije potrebe taj djelatnik specijalizira.

Rješenje o prestanku prava na specijalizaciju donosi ministar zdravstva na temelju zahtjeva zdravstvene ustanove ili privatnog zdravstvenog djelatnika.

Zahtjevu zdravstvene ustanove ili privatnog djelatnika za prestanak prava na specijalizaciju prilažu se dokumenti kojima se dokazuje postojanje uvjeta iz podstavka 1., 2. ili 3. ovog članka."

Članak 6.

Iza članka 32. dodaje se novi članak 32a. koji glasi:

"Članak 32a.

Doktori medicine specijalistički staž provode prema Planu i programu propisanom u Prilogu broj 1. Pravilnika pod nazivom Plan i program specijalizacija i užih specijalizacija, Poglavlje I Specijalizacije i uže specijalizacije za doktore medicine.

Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka doktori medicine koji su završili šestogodišnji studij medicine te obavili jednogodišnji pripravnički staž, provode specijalistički staž u dijelu koji se odnosi na sekundarijat prema Planu i programu propisanom Poglavljem I a."

Članak 7.

U Prilogu broj 1. Plana i programa specijalizacija i užih specijalizacija iza Poglavlja I dodaje se Poglavlje Ia koje za svaku granu specijalizacije određuje plan i program šest mjesečnog uvodnog dijela specijalizacije doktora medicine iz stavka 2. članka 32a. ovog Pravilnika.

"Poglavlje Ia

1. Naziv specijalizacije: OBITELJSKA MEDICINA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 1 mjesec i 15 dana kirurgije

- 1 mjesec i 15 dana ginekologije i opstetricije

- 1 mjesec anesteziologije i intenzivnog liječenja

- 1 mjesec dijagnostike

- 1 mjesec poslijediplomski studij

- 1 mjesec i 15 dana kirurgije (15 dana rada na bolničkim odjelima, 1 mjesec u kirurškoj i urološkoj ambulanti):

a) Tijekom staža na bolničkom odjelu specijalizant bi trebao: savladati postupak preoperativne pripreme i postoperativnog praćenja bolesnika te sudjelovati u izvođenju najčešćih manjih operativnih zahvata.

b) Tijekom staža u kirurškoj i urološkoj ambulanti specijalizant bi morao: napraviti 30 primarnih obrada rana, 20 sekundarnih obrada, 5 obrada opeklina, 10 fiksacija povreda ekstremiteta, privremenih i trajnih, 10 kateterizacija mjehura i 5 stavljanja trajnog katetera, 20 palpacija prostate, postavljati indikacije za najčešće operativne zahvate, obaviti 20 evaluacija traumatoloških problema (analiza Rtg slika i određivanje terapijskih mogućnosti).

- 1 mjesec i 15 dana ginekologije i opstetricije (15 dana rada na bolničkim odjelima, 1 mjesec u ginekološkoj i trudničkoj ambulanti)

a) Tijekom staža na bolničkom odjelu specijalizant radi 1 tjedan na odjelu za ginekologiju, a 1 tjedan u rađaoni. Tijekom boravka na ginekološkom odjelu specijalizant bi trebao sudjelovati u bolničkom liječenju najčešćih ginekoloških bolesti uključujući i prisustvovanje operativnim zahvatima, a na odjelu za očuvanje trudnoće sudjelovati u izvođenju i različitih terapijskih zahvata. Tijekom boravka u rađaoni specijalizant bi trebao aktivno raditi u rađaoni 3 dežurstva po 24 sata (priprema za porod, vođenje poroda, zbrinjavanje novorođenčeta i babinjače).

b) Tijekom staža u ginekološkoj ambulanti specijalizant mora obaviti: 30 ginekoloških pregleda (spekulumima i bimanualno), sudjelovati u postavljanju dijagnoze, provođenje terapije i praćenje bolesnica, mora uzeti najmanje 30 briseva po Papanikolau i analizirati 30 nativnih preparata, obraditi 20 žena vezanih za kontracepciju (indikacije i kontraindikacije) i 20 žena kod kojih se primjenjuje nadomjesna hormonalna terapija. Tijekom staža u ambulanti za trudnice specijalizant bi trebao: obraditi 30 trudnica s normalnom trudnoćom u različitim fazama trudnoće, prepoznati kad je trudnoća patološka i znati gdje uputiti bolesnicu te sudjelovati u liječenju steriliteta.

- 1 mjesec anesteziologije i intenzivnog liječenja - rad na bolničkim odjelima

Tijekom staža na odjelu specijalizant bi trebao: savladati preoperativnu pripremu bolesnika, sudjelovati u vođenju bolesnika tijekom postupaka anestezije (lokalne i opće), aktivno sudjelovati u vođenju bolesnika na odjelima intenzivne skrbi (postoperativne, internističke i u ambulantama za bol).

- 1 mjesec dijagnostike

Tijekom staža u biokemijskom i hematološkom laboratoriju (15 dana), svaki specijalizant bi trebao savladati: način uzimanja materijala, čuvanje i transport materijala te izvedbu najčešćih laboratorijskih pretraga, ali i pripreme bolesnika za izvođenje pretraga te upoznati načine osiguranja kvalitete rada laboratorija.

Tijekom rada u mikrobiološkom laboratoriju (1 tjedan) specijalizant bi trebao svladati uzimanje i nasađivanje materijala za mikrobiološke pretrage (20 briseva gornjeg respiratornog trakta i 10 briseva uretre, 20 stolica, 20 urina, 10 ejakulata, 20 uzimanja krvi te uzimanja materijala za ostale pretrage).

Tijekom boravka na odjelima za Rtg i ultrazvučnu dijagnostiku specijalizant bi trebao savladati indikacije i kontraindikacije te načine pripreme bolesnika i izvođenja najčešćih pretraga.

- 1 mjesec uključiti se u poslijediplomski studij kao i praktične vježbe u fakultetskim ambulantama opće/obiteljske medicine.

2. Naziv specijalizacije: JAVNO ZDRAVSTVO

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 2 mjeseca Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i njegovih ispostava

Polaznik se upoznaje sa organizacijom Hrvatskog Zavoda za zdravstveno osiguranje i vrstama zdravstvenog osiguranja.

- 1 mjesec Županijskog poglavarstva - Odjel za rad, socijalnu zaštitu i zdravstvo

Polaznik se upoznaje s organizacijom rada Odjela i poglavarstva, s aktivnostima i akcijama koje Odjel provodi te sudjeluje u njihovom izvođenju.

- 1 mjesec Škole narodnog zdravlja "A. Štampar"

Polaznik boravi i sudjeluje u radu Edukacijskog medijskog centra na akcijama i zadacima zdravstvenog odgoja i promocije zdravlja.

- 2 mjeseca Škole narodnog zdravlja "A. Štampar"

Polaznik sudjeluje u radu najmanje 2 istraživačka projekta iz područja javnog zdravstva, zaštite okoliša, socijalne medicine, epidemiologije, promocije zdravlja ili drugih javnozdravstvenih područja, a prema izboru mentora.

3. Naziv specijalizacije: EPIDEMIOLOGIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 15 dana opće kirurgije

- 15 dana pedijatrije

- 15 dana neurologije

- 15 dana ginekologije

- 1 mjesec interne medicine

- upoznavanje etiologije internističkih bolesti

- 1 mjesec rada na HE odjelu matične ustanove

- 2 mjeseca rada na znanstvenom projektu

- polaznik sudjeluje u radu najmanje jednog znanstvenog projekta iz područja epidemiologije, infektologije, interne medicine, opće kirurgije, pedijatrije, neurologije, ginekologije, ili drugih javno-zdravstvenih i preventivnih područja u zdravstvenoj i (ili) znanstvenoj ustanovi.

4. Naziv specijalizacije: MEDICINA RADA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 15 dana profesionalne orijentacije i selekcije

- 2 mjeseca profesionalne bolesti; bolesti u vezi s radom i klinička toksikologija

- 1 mjesec mentalnog zdravlja

- 1 mjesec i 15 dana kliničke medicine ( kardiovaskularne - 15 dana i bolesti ženskih genitalnih organa - 1 mjesec)

- 1 mjesec rada u dispanzeru za medicinu rada

- 15 dana profesionalne orijentacije i selekcije

- ispitivanje općih i specifičnih intelektualnih sposobnosti,
procjena specijaliste medicine rada o daljem školovanju i izboru željenog zanimanja;

- 2 mjeseca profesionalne bolesti; bolesti u vezi s radom i klinička toksikologija

- rad se obavlja uz specijalistu medicine rada, gdje se na osnovi kliničkih pokazatelja, uviđaja na radnom mjestu te procjene opasnosti na radu, daju mišljenja o prisutnim štetnostima na radu i procjenjuju njihovi mogući nepovoljni učinci na izložene osobe.

5. Naziv specijalizacije: ŠKOLSKA MEDICINA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 15 dana pedijatrije

- 2 mjeseca interne medicine

- 1 mjesec ginekologije

- 15 dana epidemiodalogije

- 2 mjeseca školske medicine

- 15 dana pedijatrije

- specijalizant provodi staž na odjelu i specijalističkoj ambulanti za endokrinologiju; posebni je naglasak na problematici rasta i razvoja te zaštiti djece i adolescenata - dijabetičara u školi;

- 2 mjeseca interne medicine

- 1 mjesec u specijalističkim ambulantama

- 1 mjesec na imunologiji

- specijalizant se mora upoznati s novim dijagnostičkim metodama u internoj medicini. Nadalje, treba upoznati mehanizam nastanka te ranog prepoznavanja bolesti izazvanih imunom reaktivnošću;

- 1 mjesec ginekologije

- tijekom rada (prema predviđenom programu na ginekološkom odjelu i ambulanti) specijalizant provodi najmanje 1 mjesec u ambulanti za adolescentice;

- 15 dana epidemiologije

- u navedenom razdoblju treba upoznati sustav prijavljivanja zaraznih bolesti i rad na registrima;

- 2 mjeseca školske medicine

- rad u jedinici za zdravstvenu zaštitu školske djece i mladeži odjela za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo (od toga barem 15 dana specijalizant mora provesti u Centru za prevenciju ovisnosti).

6. Naziv specijalizacije: MEDICINSKA MIKROBIOLOGIJA S PARAZITOLOGIJOM

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 3 mjeseca infektologije

- 3 mjeseca intenzivne skrbi

Program specijalizacije:

- 3 mjeseca infektologije - odjel za odrasle (1 mjesec) i za djecu (1 mjesec), ambulanta (1 mjesec)

Tijekom rada na infektološkom odjelu specijalizant se upoznaje: s kliničkom slikom i osnovnim laboratorijskim znacima infektivnih bolesti; s uzimanjem uzoraka za mikrobiološku pretragu, interpretacijom mikrobiološkog nalaza u sklopu drugih laboratorijskih nalaza, kliničkih znakova i simptoma infektivnih bolesti; s načelima antimikrobne terapije i kliničko-laboratorijske korelacije antibiograma; s kliničkim značenjem preliminarne i definitivne dijagnostike uzročnika infekcije.

Predviđena znanja:

- uzimanje anamneze uključujući i epidemiološku anamnezu,

- određivanje diferencijalne dijagnoze najčešćih kliničkih sindroma - akutne respiratorne infekcije, infekcije CNS-a, akutnih i kroničnih gastroenterokolitisa, trovanja hranom, akutne infekcije mokraćnog sustava i spolnoprenosivih infekcija, egzatematičnih infekcija dječje dobi, groznice nepoznatog uzroka, septičkih stanja, akutnih i kroničnih virusnih hepatitisa,

- određivanje mikrobioloških, biokemijskih i citoloških pretraga koje su pokazatelji infektivnih bolesti, te

- sudjelovanje u određivanju empirijske i ciljane antimikrobne terapije.

Predviđene vještine:

- fizikalni pregled bolesnika,

- uzimanje uzoraka: krvi za hemokulturu, briseva ždrijela, nosa, nazofarinksa, kožnih promjena, uretre; mokraće, stolice i iskašljaja, te krvi za serološke i molekularne pretrage.

- 3 mjeseca intenzivne skrbi kirurških bolesnika ili intenzivne skrbi pedijatrijskih bolesnika ili intenzivne skrbi internističkih (neuroloških) bolesnika (sva 3 mjeseca na jednom od navedenih odjela po izboru i u dogovoru s mentorom)

Tijekom rada na jednom od navedenih odjela specijalizant se upoznaje s mogućim uzrocima nastanka bolničkih infekcija (uzrokovanih različitim invazivnim dijagnostičkim i terapijskim zahvatima) kao i s unutarnjim činiteljima rizika pojave bolničkih infekcija bolesnika s teškim kliničkim oblicima bolesti. Također se upoznaje s mjerama sprečavanja pojave i širenja bolničkih infekcija.

Predviđena znanja:

- principi i sastavni dijelovi aparata za trajnu ventilaciju, pribora za respiratornu reanimaciju te metode dezinfekcije, odnosno sterilizacije istih,

- principi i sastavni dijelovi aparata za hemodijalizu i metode dezinfekcije istih,

- pribor za invazivno monitoriranje različitih krvnih i likvorskih parametara,

- vrste i postavljanje trajnih intravaskularnih katetera,

- vrste i postavljanje trajnih urinarnih katetera, te

- diferencijalna dijagnoza febrilnog stanja sa ili bez lokalnih znakova infekcije u bolesnika na intenzivnoj skrbi.

Predviđene vještine:

- sudjelovanje u postavljanju trajnog intravaskularnog i mokraćnog katetera te endotrahealnoj intubaciji,

- asistiranje kod traheotomije,

- održavanje i nadzor centralnog venskog katetera,

- uzimanje uzoraka za mikrobiološke pretrage,

- postupci pripreme dezinficijensa za različite namjene u odjelu intenzivne skrbi, te

- postupci dezinfekcije pribora za respiratornu reanimaciju

7. Naziv specijalnosti: TRANSFUZIJSKA MEDICINA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 2 mjeseca opće kirurgije

- 2 mjeseca interne medicine

- 15 dana pedijatrije

- 1 mjesec anestezije i intenzivnog liječenja

- 15 dana mikrobiologije

- 2 mjeseca opće kirurgije

- krvarenje i hipovolemijski šok (dijagnoza, procjena stanja, način liječenja, liječenje transfuzijama krvi i krvnim pripravcima),

- DIK i tromboembolijska bolest (simptomi, laboratorijska obrada, način liječenja, antikoagulantno liječenje, liječenje transfuzijama krvi i krvnim pripravcima),

- nadoknada volumena (indikacije i način liječenja, liječenja transfuzijama krvi i krvnim pripravcima),

- liječenje akutne anemije (simptomi, postavljanje indikacija za transfuzijsko liječenje, liječenje transfuzijama krvi i krvnim pripravcima),

- postavljanje zahtjeva za transfuzijsko liječenje (odgovornost, obavještavanje bolesnika, ispunjavanje zahtjeva, križna proba),

- primjena transfuzija i infuzija (način transfundiranja, praćenje bolesnika, otkrivanje nuspojava, dokumentacija)

- 2 mjeseca interne medicine

- poremećaji hemostaze (simptomi, laboratorijska obrada, postavljanje dijagnoze, način liječenja, liječenje transfuzijama krvi i krvnim pripravcima),

- bolesnici s malignim tumorima (simptomi, laboratorijska obrada, postavljanje dijagnoze, način liječenja, liječenje, liječenje transfuzijama krvi i krvnim pripravcima),

- hemoblastoze (simptomi, laboratorijska obrada, postavljanje dijagnoze, način liječenja, liječenje transfuzijama krvi i krvnim pripravcima),

- postavljanje zahtjeva za transfuzijsko liječenje (odgovornost, obavještavanje bolesnika, ispunjavanje zahtjeva),

- transfuzijsko liječenje anemija, trombocitopenija i poremećaja zgrušavanja (razlog za transfuziju, izbor krvnog pripravka, način primjene, doze, nuspojave),

- primjena transfuzija i infuzija (način transfundiranja, praćenje bolesnika, otkrivanje nuspojava, dokumentacija, križna proba),

- nuspojave u transfuzijskom liječenju.

- 15 dana pedijatrije

- transfuzijsko liječenje prematurusa

- transfuzijsko liječenje novorođenčeta

- transfuzijsko liječenje anemija

- transfuzijsko liječenje hemolitične bolesti novorođenčeta (simptomi, laboratorijska obrada, postavljanje dijagnoze, način liječenja, liječenje transfuzijama krvi i krvnim pripravcima),

- postavljanje zahtjeva za transfuzijsko liječenje (odgovornost, obavještavanje bolesnika, ispunjavanje zahtjeva, križna proba),

- primjena transfuzija i infuzija (način transfundiranja, praćenje bolesnika, otkrivanje nuspojava, dokumentacija).

- 1 mjesec anestezije i intenzivnog liječenja

- karakteristike bolesnika u jedinici intenzivne njege (patofiziologija poremećaja srčane funkcije, bubrežne funkcije, jetrene funkcije, CNS-a)

- hipovolemija i šoka (patofiziologija, simptomi, postavljanje dijagnoze i liječenje),

- transfuzijsko liječenje hipovolemije, anemije i poremećaja zgrušavanja (indikacije za primjenu krvi i krvnih pripravaka, doze, način primjene, mjerenje djelotvornosti liječenja),

- postavljanje zahtjeva za transfuzijsko liječenje (odgovornost, obavještavanje bolesnika, ispunjavanje zahtjeva, križna proba),

- primjena transfuzija i infuzija (način transfundiranja, praćenje bolesnika, otkrivanje nuspojava, dokumentacija).

- 15 dana mikrobiologije

- ispitivanje steriliteta.

8. Naziv specijalnosti: INTERNA MEDICINA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 1 mjesec kardiologije i koronarne jedinice

- 15 dana pulmologije

- 1 mjesec i 15 dana gastroenterologije

- 15 dana hematologije

- 1 mjesec i 15 dana nefrologije

- 1 mjesec intenzivne skrbi

- 1 mjesec kardiologije i koronarne jedinice

U tijeku specijalizacije kandidat treba:

- pod nadzorom izvesti najmanje 30 ehokardiografskih pretraga (jednodimenzionalnih, dvodimenzionalnih i doppler);

- sudjelovati pri najmanje 5 koronarografija;

- sudjelovati pri najmanje 5 elektrofizioloških ispitivanja srca;

- pod nadzorom postaviti najmanje 3 elektrostimulatora srca;

- pod nadzorom učiniti najmanje 3 elektrokonverzije.

- 15 dana pulmologije

- sudjelovati pri najmanje 10 bronhoskopija;

- pod nadzorom načiniti najmanje 5 pleuralnih punkcija.

- 1 mjesec i 15 dana gastroenterologije

1 mjesec rada na odjelu

- pod nadzorom načiniti najmanje 30 ultrazvučnih pretraga abdomena;

- sudjelovati pri najmanje 10 ezofagoduodenogastroskopija;

- pod nadzorom načiniti najmanje 2 biopsije jetre;

- 15 dana gastroeneterološkog ultrazvuka i endoskopije.

- 15 dana hematologije

- upoznati se sa transplantacijskom hematologijom.

- 1 mjesec i 15 dana nefrologije

1 mjesec rada na odjelu

- pod nadzorom načiniti najmanje 20 ultrazvučnih pretraga mokraćnog sustava;

- sudjelovati pri najmanje 5 biopsija bubrega.

- 15 dana rada u jedinici za hemodijalizu.

- 1 mjesec intenzivne skrbi

- pod nadzorom postaviti najmanje 10 supklavijskih ili jugularnih katetera;

- pod nadzorom intubirati najmanje 20 bolesnika.

9. Naziv specijalnosti: INFEKTOLOGIJA

Uvodni dio specijalizacije:

- 3 mjeseca kliničke mikrobiologije

- 3 mjeseca interne medicine

- 3 mjeseca kliničke mikrobiologije:

U okviru kliničke mikrobiologije specijalizanti će zajedno sa kliničkim mikrobiologom obavljati poslove kliničkog mikrobiologa, a to znači:

- utvrđivati etiologiju bolesti, ispitivati osjetljivost izoliranih uzročnika te na temelju izvršenog, u zajednici sa infektologom utvrđivati terapiju i njezin efekt;

- upoznavanje sa načinom uzimanja materijala za mikrobiološku dijagnostiku iz sterilnih i ne sterilnih medija;

- upoznavanje sa citološko-hematološkom i mikrobiološkom dijagnostikom limfnih čvorova, koštane srži, tjelesnih tekućina i kože;

- upoznavanje sa novim metodama dijagnostike iz molekularne biologije;

- u zajednici s kliničkim mikrobiologom sudjelovati u praćenju, otkrivanju i sprečavanju bolničkih infekcija.

- 3 mjeseca interne medicine:

Tromjesečna edukacija koja bi se provodila na Internoj klinici Kliničkog bolničkog centra Zagreb, sastojala bi se u upoznavanju s hitnim intervencijama kod kardioloških bolesnika (kardiogeni šok, edem pluća; tri tjedna), kod endokrinoloških bolesnika s posebnim osvrtom na dijabetes, hipertireozu (tri tjedna), kod bolesnika s akutnom uremijom (dva tjedna), te na odjelu za interventnu gastroenterologiju (četiri tjedna).

10. Naziv specijalizacije: PEDIJATRIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 3 mjeseca: poslijediplomski studij

- 3 mjeseca (u istim omjerima bolesti metabolizma, alergologije i kliničke imunologije te hitna stanja i intenzivno liječenje)

Bolesti metabolizma:

- uočavanje bolesti koje su primarno metaboličke i stanja koja su prolazno praćena poremećenim metabolizmom

- uočavanje tzv. minor-promjena

- komunikacija s roditeljima i bolesnikom i upućivanje obitelji u genetsko savjetovalište u indiciranim slučajevima

Alergologija i klinička imunologija:

- prepoznavanje alergijskih i imunoloških poremećaja

- razumijevanje imunološke podloge u različitim kliničkim entitetima

- povezivanje laboratorijske imunologije i kliničke imunologije

Hitna stanja i intenzivno liječenje:

- prepoznavanje hitnih stanja

- snalaženje u situaciji hitnog stanja

- pravilan postupak

11. Naziv specijalizacije: NEUROLOGIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 2 mjeseca interne medicine

- 15 dana oftalmologije

- 15 dana otorinolaringologije

- 1 mjesec anesteziologije i intenzivnog liječenja

- 1 mjesec patologije s citologijom

- 2 mjeseca interne medicine

- tijekom dvomjesečne edukacije na području interne medicine u okviru specijalizacije iz neurologije posebnu pozornost valja usmjeriti na seminarsku i praktičku edukaciju iz kardiologije i to:

- kliničke kardiološke obrade i liječenja

- elektrokardiografije

- ultrazvučne dijagnostike srca

- dijagnostike i liječenja bolesti perifernih krvnih žila.

Područje imunologije je od osobite važnosti u neurološkoj problematici te je na području imunologije neophodno se upoznati s imunološkim dijagnostičkim postupcima te mogućnostima liječenja. U tom smislu potrebno je upoznavanje:

- staničnih imunoloških mehanizama posebno vezanih uz neurološke poremećaje

- cirkulirajućih imunoloških čimbenika

- sustavnih bolesti vezivnog tkiva i krvnih žila

- imunomodulacijsko i imunosupresivno liječenje.

Od ostale internističke problematike potrebno je upoznavanje:

- respiratornih poremećaja i njihove povezanosti s neurološkim bolestima

- hepatalnih i gastrointestinalnih bolesti

- renalnih bolesti

- poremećaja glukoze, elektrolita i njihovo liječenje

- hematoloških bolesti.

- 15 dana oftalmologije

Klinička evaluacija neuropftalmološke problematike.

Praktična edukacija na području

- analize očnog dna, osobito uvježbavanje ispitivanja papile očnog živca

- praktična edukacija perimetrije

- praktična edukacija ispitivanja i detekcije dvoslika

- klinička i praktička edukacija ispitivanja i utvrđenja povišenog intraokularnog tlaka

- 15 dana otorinolaringologije

- pristup ispitivanju vertiginoznih sindroma

- dijagnostika i liječenje Menierove bolesti i sindroma

- elektronistagmografija, PNG

- kraniokorporografija

- audiologija i postupci ispitivanja

- 1 mjesec anesteziologije i intenzivnog liječenja

- praktično savladavanje vještine intubacije

- vršenje svih postupaka reanimacije

- mjerenje povišenog intrakranijskog tlaka

- edukacija na području detekcije i načina korekcije poremećaja acidobaznog statusa

- komatozni bolesnik, evaluacija i postupci održavanja

- utvrđivanje moždane smrti

- 1 mjesec patologije s citologijom

Provodi se u suradnji sa Zavodom za neuropatologiju

- evaluacija patologije bolesti krvnih žila na preparatima mozga uključujući histološke analize

- evaluacija patologije degenerativnih bolesti mozga na preparatima mozga uključujući histološke analize

- evaluacija patologije tumora mozga na preparatima uključujući histološke i citološke analize

- evaluacija patologije traume mozga uključujući histološke analize.

12. Naziv specijalizacije: PSIHIJATRIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 6 mjeseci kliničke psihijatrije

- 2 mjeseca Centra za afektivne poremećaje

- tijekom ovog perioda specijalizanti će se upoznati sa novostima na području farmakoterapije depresije i s edukacijskim postupkom liječnika primarne zdravstvene zaštite u prepoznavanju i liječenju depresije. Osobita će pozornost biti posvećena točnom postavljanju dijagnoze i razlikovanju pojedinih kliničkih slika poremećaja raspoloženja (unipolarni poremećaji raspoloženja, bipolarni poremećaji raspoloženja, dvostruka depresija, kratkotrajna depresija, itd.)

- 1 mjesec Centra za kliničku psihofarmakologiju

- tijekom ovog perioda specijalizanti će savladati temeljne principe kliničkog istraživanja pojedinih skupina psihofarmaka te izvježbati primjenu najčešćih ocjenskih skala za pojedine vrste poremećaja.

- 1 mjesec Centra za shizofreniju

- specijalizanti će tijekom ovog perioda biti upoznati s primjenom i kliničkim iskustvima najnovijih antipsihotičkih lijekova kao i s novim konceptima liječenja različitih oblika shizofrenog poremećaja.

- 1 mjesec Odjela socijalne psihijatrije

- na Odjelu socijalne psihijatrije ovaj će se period specijalizanti educirati za savladavanje koncepta psihijatrije u zajednici i onih uloga koje sukladno tome trebaju preuzeti. Pomoći će im se u sagledavanju specifičnih zahtjeva suvremene socijalne psihijatrije koja se iz bolničkog sve više okreće prema vanbolničkom okružju i tzv. komunalnoj socijalnoj psihijatriji.

- 1 mjesec Ambulante za krizna stanja i prevenciju suicida

- svaki će specijalizant obvezatno uz starijeg mentora proći rad u ambulanti za krizna stanja i prevenciju suicida kako bi se u praktičnom radu osposobio i za ovaj vid djelatnosti s područja krizne i hitne psihijatrije.

13. Naziv specijalizacije: DERMATOLOGIJA I VENEROLOGIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 2 mjeseca interne medicine

- 2 mjeseca opće kirurgije

- 1 mjesec mikrobiologije

- 1 mjesec ginekologije i opstetricije

- 2 mjeseca interne medicine:

- endokrinologija, klinička imunologija i metaboličke bolesti

- 2 mjeseca opće kirurgije:

- ekscizije manjih benignih i malignih tumora kože, duboke biopsije sa šavom te 20 operativnih zahvata na prstima ruke

- 1 mjesec mikrobiologije:

- uzimanje obrisaka za dijagnostiku herpes simplex virusa, bakterioloških obrisaka iz uretre i ceriksa, obrisaka za dokaz klamidija infekcije, analize urina

- 1 mjesec ginekologije i opstetricije:

- uzimanje obrisaka za citološki test po Papanicolau, obrisaka za gljivične uzročnike, virusnih, klamidija i mikroplazmi, te kondiloma perianalno i perigenitalno, liječenje podifilinom i drugo.

14. Naziv specijalizacije: FIZIKALNA MEDICINA I REHABILITACIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 3 mjeseca interne medicine

- 2 mjeseca fizikalne medicine i rehabilitacije

- 1 mjesec reumatologije

- 3 mjeseca interne medicine:

- upoznati se s anamnezom, statusom, epidemiologijom, patologijom, dijagnostikom, diferencijalnom dijagnostikom i liječenjem kardioloških, nefroloških, hepato-enteralnih i plućnih bolesti.

- 2 mjeseca fizikalne medicine i rehabilitacije:

- upoznati se s postupcima fizikalne medicine i tehnikama u rehabilitaciji neuroloških, plućnih, reumatskih, kardiovaskularnih bolesnika, ozljedama lokomotornog sustava, amputacijama i pomagalima, spinalnim i cerebro-vaskularnim ozljedama.

- 1 mjesec reumatologije:

- upoznati se s osobitostima anamneze, statusa lokomotornog sustava te pojedinim reumatskim bolestima.

15. Naziv specijalizacije: RADIOLOGIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 1 mjesec dijagnostike respiratornog, kardiovaskularnog i limfnog sustava

- 1 mjesec dijagnostike lokomotornog sustava

- 2 mjeseca dijagnostike urotrakta

- 1 mjesec neurologije

- 1 mjesec dijagnostike hepatobilijarnog trakta

- 1 mjesec dijagnostike respiratornog kardiovaskularnog i limfnog sustava

Plan:

Magnetna resonancija

Program:

1. Indikacija za MR prednjeg, srednjeg i stražnjeg medijastinuma

2. Indikacija za MR srca

3. Tehnike izvođenja pregleda

4. Upalni i tumorski procesi te način analize limfnih čvorova

5. Određivanje stupnja uznapredovalosti malignih procesa

6. MR prikaz aorte

- 1 mjesec dijagnostike lokomotornog sustava

Plan:

Magnetna resonancija

Program:

1. Indikacije za pregled kosti i zglobova

2. Tehnika izvođenja pregleda ramenog, koljenskog i skočnog zgloba te mišića i tetiva i hrskavica

3. Traumatski, upalni, degenerativni i tumorski procesi te mogućnost razlikovanja benignih od malignih procesa

4. Sportske ozljede

- 2 mjeseca dijagnostike urotrakta

Plan:

Magnetna resonancija

Program:

1. Indikacije za pregled organa male zdjelice i dojke

2. Tehnika pregleda mokraćnog mjehura, prostate, jajnika, uterusa i dojke

3. Upalni i tumorski procesi organa u maloj zdjelici i dojki

4. Određivanje stupnja uznapredovalosti malignih procesa

- 1 mjesec neurologije

Plan:

Magnetna resonancija

Program:

1. Indikacije za pregled mozga i kralježnične moždine

2. Funkcionalna analiza mozga

3. Tehnika snimanja MR

4. Prikaz ekstra i intrakranijskih krvnih žila

- 1 mjesec dijagnostike hepatobilijarnog trakta

Plan:

Magnetna resonancija

Program:

1. Indikacije za pregled jetre i gušterače

2. Tehnika snimanja

3. Upalni i tumorski procesi

4. Način prepoznavanja benignih i malignih procesa

16. Naziv specijalizacije: RADIOTERAPIJA I ONKOLOGIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 3 mjeseca interne medicine

- 1 mjesec kirurgije

- 1 mjesec anesteziologije i intenzivnog liječenja

- 1 mjesec radiologije

- 3 mjeseca interne medicine

- za vrijeme boravka na odjelu za internu medicinu specijalizant mora upoznati pregled kardiološkog, pulmološkog, hematološkog, nefrološkog bolesnika, zatim bolesnika s bolestima endokrinih žlijezda, bolesnika s multisistemskim autoimunim bolestima i reumatskim bolestima te planiranje racionalne obrade i donošenje dijagnostičkih i terapijskih zaključaka pod nadzorom specijaliste.

- 1 mjesec krirugije

- za vrijeme boravka na kirurškoj klinici specijalizant mora upoznati: indikacije i vrstu operacija u onkološkoj kirurgiji uz temeljne kirurške taktike i tehnike, prijeoperacijsku pripremu i poslijeoperacijski tijek sa rješavanjem nastalih komplikacija, intraoperacijske indikacije za primjenu sistematske kemoterapije i indikacije za ugradnju katetera za regionalnu intraarterijsku i intravensku adjuvantnu kemoterapiju, kao i indikacije za prijeoperacijsku embolizaciju i kemoembolizaciju intraoperacijski.

- 1 mjesec anesteziologije i intenzivnog liječenja

- za vrijeme boravka na odjelu za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje specijalizant mora upoznati: osnovne postupke reanimacije, naučiti intubaciju, osigurati venski periferni i centralni put. Savladati algoritam liječenja bolesnika u komi (osiguranje respiracije i rad sa respiratorom), savladati enteralnu i parenteralnu prehranu uz nadoknadu tekućine i soli, transfuzije krvi i krvnih derivata, rješavanje akutne i kronične boli u onkološkog bolesnika.

- 1 mjesec radiologije

- na odjelu za radiologiju specijalizant se mora upoznati sa svojstvima rendgenskog zračenja, principom rada rendgenskog uređaja, vrstama rendgenskih uređaja: uređajima za ehografiju, CT, MR i DSA, osnove analize rendgenskih snimaka.

17. Naziv specijalizacije: NUKLEARNA MEDICINA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 3 mjeseca interne medicine

- 1 mjesec opće kirurgije

- 1 mjesec radiologije i radioterapije

- 1 mjesec anesteziologije i intenzivnog liječenja

- 3 mjeseca interne medicine

- knandidat treba obnoviti i proširiti znanja i vještine kliničke obrade internističkog bolesnika, poznavanja laboratorijskih testova, elektrokardiograma, testa opterećenja ergometrijom te ultrazvučnog pregleda srca. Kandidat se posebno informira o mogućnostima primjene nuklearno-medicinskih metoda u internoj medicini.

- 1 mjesec opće kirurgije

- kandidat treba obnoviti i proširiti znanja i vještine kliničke obrade kirurškog bolesnika s posebnim naglaskom na mogućnostima primjene nuklearno-medicinskih metoda u kirurgiji.

- 1 mjesec radiologije i radioterapije

- kandidat treba obnoviti i proširiti znanja i vještine radiološke obrade bolesnika te terapije zatvorenim izvorima zračenja.

- 1 mjesec anesteziologije i intenzivnog liječenja

- kandidat treba obnoviti i proširiti klinička znanja i posebno praktične vještine koje su potrebne u hitnim stanjima.

18. Naziv specijalizacije: ANESTEZIOLOGIJA, REANIMATOLOGIJA I INTENZIVNO LIJEČENJE

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 1 mjesec kardiologije

- 1 mjesec pulmologije

- 1 mjesec endokrinologije

- 1 mjesec pedijatrije

- 15 dana nefrologije

- 15 dana interventne gastroenterologije

- 15 dana neurofiziološkog laboratorija

- 15 dana hitna stanja u kirurgiji

- 1 mjesec kardiologija

- invazivna i neinvazivna dijagnostika koronarnih bolesti za procjenu kardijalne rezerve

- hipertenzivna kriza

- 1 mjesec pulmologije

- hitna stanja u pulmologiji

- bronhoskopija

- testovi plućne funkcije

- liječenje kronične respiratorne insuficijencije

- 1 mjesec endokrinologija

- dijagnostika i liječenje Diabetes mellitus-a, tireotiksične krize i bolesti suprarenalne žlijezde

- 1 mjesec pedijatrija

- hitna stanja u djece

- dijagnostika metaboličkih bolesti, neuroloških bolesti i alergijskih bolesti

- 15 dana nefrologija

- liječenje akutne i kronične renalne insuficijencije (hemodijaliza)

- 15 dana interventna gastroenterologija (fotokoagulacija krvare)

- 15 dana neurofiziološki laboratorij (Doppler karotida, EEG)

- 15 dana hitna stanja u kirurgiji

19. Naziv specijalizacije: OPĆA KIRURGIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 2 mjeseca jedinice intenzivnog liječenja

- 1 mjesec ginekologije i opstetricije

- 1 mjesec traumatologije

- 1 mjesec vaskularne kirurgije

- 1 mjesec plastične kirurgije.

- 2 mjeseca u jedinici intenzivnog liječenja

- specijalizant prati liječenje bolesnika od prijema do otpusta, upoznaje se s praćenjem vitalnih funkcija (monitor strojno disanje); naročito valja obratiti pozornost na kontrole laboratorijskih hematoloških biokemijskih nalaza uspoređujući ih sa stanjem bolesnika te načinom korekcije; upoznati se s postupkom hitne reanimacije.

- 1 mjesec ginekologije i opstetricije

- praćenje postavljene dijagnoze i liječenje hitnih stanja u ginekologiji i opstetriciji.

- 1 mjesec traumatologije

- rad u traumatološkoj ambulanti, praćenje kontrole bolesnika, ocjena radne sposobnosti, dužina bolovanja, odnosno vraćanja na posao.

- 1 mjesec vaskularne kirurgije

- praćenje bolesnika u polikliničkom djelu - ambulanta; upoznati se s algoritmom dijagnostičkih postupaka i postoperativnim liječenjem bolesnika.

- 1 mjesec plastične i rekonstruktivne kirurgije

- specijalizant sudjeluje u ambulantnom pogonu; prati preoperativnu obradu bolesnika i konzultacije kao i postavljanje indikacije za operacijski zahvat ili drugu vrstu liječenja s naročitim osvrtom na ocjenu radne sposobnosti i objektivnu potrebu dužine liječenja - bolovanje.

20. Naziv specijalizacije: DJEČJA KIRURGIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 2 mjeseca opće kirurgije

- 1 mjesec ginekologije i porodništva

- 1 mjesec pedijatrije

- 1 mjesec neurologije

- 1 mjesec dječje intenzivne skrbi

- 2 mjeseca opće kirurgije

- sudjeluje u radu poliklinike, pretežno u hitnim službama gdje se upoznaje s akutnim kirurškim bolestima i ozljedama, a upoznaje dijagnostičke i terapeutske postupke.

- 1 mjesec ginekologije i porodništva

- interes se pretežno usmjeruje na porodništvo, posebno na patološki porod i na moguće porođajne ozljede djeteta. Boravi na odjelu za novorođenu djecu i upoznaje postupak sa tom djecom, posebno stanja vitalne ugroženosti novorođenčeta.

- 1 mjesec dispanzera za pedijatriju

- ovdje upoznaje razvoj zdravog djeteta, prehranu i kalendar cijepljenja, a također susreće i najčešće dječje bolesti i postupak kod tih stanja.

- 1 mjesec neurologije

- upoznaje osobitosti neurološke pretrage (anamneza, status), dijagnostike postupke (punkcije), perinatalna oštećenja, abnormalnosti živčanog sustava i konvulzivna stanja.

- 1 mjesec anestezije i intenzivne skrbi

- upoznaje djecu u stanjima vitalne ugroženosti, algoritam dijagnostičkih postupaka i pretraga, osnove reanimacije i praćenje vitalnih funkcija.

21. Naziv specijalizacije: NEUROKIRURGIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 3 mjeseca endoskopske neurokirurgije

- 3 mjeseca stereotaksijski neurokirurški zahvati

- 3 mjeseca endoskopske neurokirurgije

- endoskopski neurokirurški zahvati u endokranijskom i spinalnom prostoru, endoskopski pripomognuta mikrokirurgija te ventrikuloskopija su teme i zahvati koje kandidat treba upoznati tijekom programa.

- 3 mjeseca stereotaksijski neurokirurški zahvati

- kandidat se treba upoznati teorijski i praktički sa stereotaksijskom metodom pristupa pojedinim intrakranijskim tvorbama ili bolesnim procesima te funkcijskim neurokirurškim zahvatima koje se uz pomoć stereotaksije mogu izvesti.

22. Naziv specijalizacije: MAKSILOFACIJALNA KIRURGIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 6 mjeseci upoznavanja specijalizanta sa osnovnom strukom.

Specijalizant stiče znanja o principima asepse, antisepse, sterilizacije, upoznaje se s raznim dijagnostičkim postupcima i mogućnostima suvremene dijagnostične tehnike. Uz ovo specijalizant treba sudjelovati u preoperativnoj obradi bolesnika, pripremi bolesnika za operativni zahvat kao i u postoperativnom liječenju bolesnika. Posebna pažnja posvećuje se urgentnim stanjima i njihovom rješavanju.

23. Naziv specijalizacije: UROLOGIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 6 mjeseci u polikliničkoj praksi

(izvanstacionarna urološka djelatnost)

- triježa akutnih i kroničnih bolesnika u polikliničkoj urološkoj praksi

- algoritam obrade bolesnika u poliklinici

- ekonomičnost obrade i sinteza podataka iz primarne zdravstvene zaštite i drugih zdravstvenih ustanova

- plan rada s akutnim i kroničnim urološkim bolesnicima, periodične kontrole

- rana dijagnostika uroloških tumora i screening

Vještine

- postavljanje trajnoga katetera i jednokratna kateterizacija

- podučavanje bolesnika o samokateterizaciji

- fizikalni pregled i dijafanoskopija

- osnove primjene ultrazvuka

- određivanje ostatnog urina ultrazvukom

- uzimanje različitih uzoraka urina, pregled sedimenta

Provjera znanja

- kolokvij s najmanje 12 pitanja iz područja urologije u polikliničkoj praksi i izvođenje fizikalnog pregleda i ovladavanje zadanim vještinama

24. Naziv specijalizacije: ORTOPEDIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 3 mjeseca ortopedije

- 2 mjeseca opće kirurgije

- 1 mjesec anesteziologije i intezivnog liječenja

- 3 mjeseca ortopedije

- kroz sva tri mjeseca specijalističkog staža specijalizant će provesti u polikliničkom odjelu Ortopedske klinike ili odgovarajuće ortopedske ustanove; svladat će kompletnu ortopedsku propedeutiku i to opću ortopedsku, a potom i po pojedinim subspecijalističkim područjima, kao što je npr. gonologija, podologija, vertebrologija, itd. Tijekom tih tri mjeseca savladat će i sve polikliničke dijagnostičke i terapeutske vještine od punkcije i infiltracije zgloba do ambulantnih operativnih zahvata, uključujući i probatorne biopsije.

- 2 mjeseca opće kirurgije

- specijalizant se mora upoznati s općim principima kao što su asepsa i antisepsa, preoperativna priprema bolesnika, kirurške infekcije, postoperacijske komplikacije, temeljni principi u dijagnostici ozljeda trbušne i prsne šupljine te principi rada u hitnoj kirurškoj polikliničkoj djelatnosti.

- 1 mjesec anesteziologije i intenzivnog liječenja

- upoznavanje s općim principima moderne anesteziologije s osobitom pažnjom na regionalnu, provodnu i lokalnu anesteziju te blokovima živčanih pleksusa na gornjem i donjem ekstremitetu; svladavanje liječenja perioperacijskih komplikacija u ortopedskih bolesnika.

25. Naziv specijalizacije: GINEKOLOGIJA I OPSTETRICIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 3 mjeseca u trudničkoj ambulanti

- 3 mjeseca polikliničkog rada u ginekološkoj kirurgiji i onkologiji

- 3 mjeseca u trudničkoj ambulanti

- obrada trudnica s poremećenom trudnoćom

- postupnik u obradi trudnica s poremećenom trudnoćom

- rana dijagnostika poremećenih trudnoća

Vještine:

- fizikalni pregled trudnice

- osnove primjene ultrazvuka u trudnoći

- očitovanje kardiotokografskog (CTG) zapisa

Provjera znanja:

- kolokvij s najmanje 20 pitanja iz područja opstetričke propedeutike

- 3 mjeseca polikliničkog rada u ginekološkoj kirurgiji i onkologiji

- rana dijagnostika zloćudnih bolesti genitalnih organa žene

- odabir bolesnica s akutnim i kroničnim bolestima

- postupnik u liječenju zloćudnih bolesti genitalnih organa

- osnove kemoterapije

Vještine:

- fizikalni pregled trudnice

- osnove primjene ultrazvuka u trudnoći

- očitavanje kardiotokografskog (CTG) zapisa

Provjera znanja:

- kolokvij s najmanje 20 pitanja iz područja opstetričke propedeutike

- 3 mjeseca polikliničkog rada u ginekološkoj kirurgiji i onkologiji

- rana dijagnostika zloćudnih bolesti genitalnih organa žene

- odabir bolesnica s akutnim i kroničnim bolestima

- postupak u liječenju zloćudnih bolesti genitalnih organa

- osnove kemoterapije

Vještine:

- pregled u spekulima

- palpacijski pregled ginekoloških bolesnica

- uzimanje citološkog razmaza po Papanicolau

- osnove ultrazvučne dijagnostike u ginekologiji

Provjera znanja:

- kolokvij s najmanje 20 pitanja iz područja ginekološke kirurgije i onkologije

26. Naziv specijalizacije: OTORINOLARINGOLOGIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 1 mjesec opće kirurgije

- 1 mjesec anesteziologije i intenzivne njege

- 1 mjesec radiologije i radioterapije

- 2 mjeseca maksilofacijalne kirurgije

- 1 mjesec neurokirurgije

- 1 mjesec opće kirurgije

Temeljne kirurške tehnike. Asepsa i antisepsa. Sterilizacija. Obrada hitnog kir. bolesnika. Postupak s politraumatiziranim bolesnikom, infekcije, liječenje opeklina, postupak kod raznih vrsta rana.

- 1 mjesec anesteziologije i intenzivne njege

Indikacije i kontraindikacije za opću anesteziologiju. Obrada bolesnika. Posebnosti anestezije u operacijama usne šupljine, ždrijela i larinksa. Anestezija u induciranoj hipotenziji. Endotrahealna intubacija, rane i kasne komplikacije. Prepariranje vene. Uvađanje centralnog venoznog katetera. Kontrolirana mehanička ventilacija. Reanimacija. Monitoring bolesnika u kritičnom stanju.

- 1 mjesec radiologije i radioterapije

- standardne rtg pretrage

- Rtg pretrage s kontrastom

- CT glave i vrata - indikacije, interpretacija, mogućnosti

- EMR glave i vrata - indikacije, interpretacija, mogućnosti

- ultrazvuk glave i vrata

- dopler karotida i vertebralnih arterija

- emobilizacija

- radioterapija: planiranje zračenja za pojedine lokalizacije orl područja

- zaštita od zračenja

- nadzor zračenih bolesnika

- indikacije i kontraindikacije za kemoterapiju

- kemoterapeutski protokoli

- komplikacije kemoterapije, njihovo liječenje i prevencija

- radioaktivne tvari u dijagnostici in vivo i in vitro

- radionuklidi u dijagnostici i terapiji bolesti štitnjače

- liječenje malignih tumora orl područja radionuklidima

- principi i provođenje njege tijekom intenzivne kemo i radioterapije

- 2 mjeseca maksilofacijalne kirurgije

- kirurško i konzervativno zbrinjavanje ozljeda gornje i donje čeljusti te zigomatične kosti

- plastika rascjepa nepca i usne

- commando operacije i režnjevi u rekonstrukciji

- 1 mjesec neurokirurgije

- kirurgija prednje i srednje lubanjske jame (kirurgija neurinoma, statoakustikusa i rinobaze)

- kirurško liječenje frontobazalnih ozljeda.

27. Naziv specijalizacije: OFTALMOLOGIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 6 mjeseci polikliničkog odjela

- upoznavanje s osnovama propedeutike, dijagnostike i terapije u općim ambulantama, te u Kabinetima za lasersku fotokoagulaciju, flouresceinsku angiografiju, kontaktne leće, adaptometriju, elektrodijagnostiku, ultrazvuk i perimetriju.

28. Naziv specijalizacije: KLINIČKA FARMAKOLOGIJA S TOKSIKOLOGIJOM

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci:

- 1 mjesec odjela kliničke farmakologije

- 1 mjesec intenzivne skrbi odraslih

- 2 mjeseca infektologije

- 15 dana farmakološko-toksikološkog laboratorija

- 15 dana neurologije

- 1 mjesec pedijatrije

- 1 mjesec odjela kliničke farmakologije

- svladavanje traženja podataka o nuspojavama i priprema izvješća za prijavitelje i farmaceutsku industriju.

- 1 mjesec intenzivne skrbi odraslih

- svladavanje osnovnih tehnika obrade i liječenja otrovanih narkomana.

- 2 mjeseca infektologije

- svladavanje osnovnih principa liječenja zaraznih bolesti

- 15 dana farmakološko-toksikološkog laboratorija

- interpretacija nalaza laboratorijskih pretraga i koncentracija lijekova u krvi

- 15 dana neurologije

- uvid u liječenje glavnih neuroloških bolesti

- 1 mjesec pedijatrije

- značajke primjene lijekova u dječjoj dobi.

29. Naziv specijalizacije: PATOLOŠKA ANATOMIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

- 4 mjeseca ginekološke citopatologije

- 1 mjesec hematološke citopatologije i

- 1 mjesec citopatologije dojke

- 4 mjeseca ginekološke citopatologije

- uzimanje uzoraka (bris, aspirat, punktat, komadić tkiva, ...) ginekoloških organa i ostalih lokalizacija zahvaćenih promjenom uslijed širenja bolesti za citološku analizu,

- upoznavanje sa tehnikama obrade dobivenog uzorka (razmaz, sediment, otisak), metodama fiksiranja i bojenja za citološku analizu,

- mikroskopska analiza pripremljenih citoloških preparata sa davanjem dijagnoze,

- upoznavanje sa novijim citokemijskim i imunocitokemijskim tehnikama,

- tijekom specijalističkog staža kandidat treba analizirati 1700 - 2000 uzoraka od čega 1400 - 1600 VCE razmaza, 150 - 200 aspirata endometrija, 150 - 200 ostalih uzoraka.

- 1 mjesec hematološkog dijela citopatologije

- treba svladati biopsiju kosti, aspiracionu punkciju koštane srži i limfnih čvorova te slezene i jetre,

- treba naučiti metode bojanja koje su specifične i drugačije od metoda koje se primijenjuju u ostaloj morfologiji,

- treba naročito obratiti pažnju na premaligna oboljenja (MDS vs AL, pseudolimfomi vs ML, reaktivne histocitoze vs maligne retikulohistocitoze)

- to treba obaviti usporednom analizom histoloških i citoloških preparata gore navedenih entiteta.

- 1 mjesec citopatologije dojke

- naučiti punktirati na slijepo i pod UV

- specijalno obratiti pažnju na različite oblike fibrocistične bolesti te citološku sliku subtipa tog entiteta

30. Naziv specijalizacije: KLINIČKA CITOLOGIJA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci:

- 2 mjeseca interne medicine

- 15 dana infektologije i neurologije

- 15 dana pedijatrije

- 1 mjesec ginekologije

- 15 dana urologije

- 1 mjesec radiologije

- 15 dana mikrobiologije

- 2 mjeseca interne medicine

- 3 tjedna pulmologije

- sudjelovanje s kliničarima u planiranju dijagnostičkih postupaka posebice citodijagnostičkih

- asistencija pri fiberbronhoskopijama
i bronhoskopijama u općoj
anesteziji                                                    - 120 zahvata

- pleuralne punkcije - asistencije i
samostalno izvođenje                                   - 15 zahvata

- biopsija pleure                                           - 5 asistencija

- 3 tjedna hematologije

- anamneza i pregled hematološkog
bolesnika                                                   - 20 bolesnika

- punkcija koštane srži, limfnih čvorova
i slezene te biopsija kosti                            - 20 uzimanja

- ultrazvuk regija s pitanjem povećanih
čvorova i slezene: vrat, aksila, abdomen     - 10 pregleda

- prisustvovanje lumbalnoj punkciji kod
sumnje na meningeozu kod akutnih
leukemija                                                    - 5 punkcija

- upoznavanje s transplantacijskom hematologijom, uzimanje koštane srži i perifernih matičnih stanica, obrada uzoraka, postupak transplantacije

- kliničko-laboratorijska korelacija

- terapijski postupci

- prisustvovanje svakodnevnim radnim sastancima i vizitama uz bolesnika

- 2 tjedna gastroenterologije

- anamneza i pregled gastroenterološkog
bolesnika                                                    - 15 pregleda

- prisustvovanje endoskopskim pretragama:

gastroskopija, rektoskopija, kolonoskopija
s posebnim osvrtom na uzimanje za citološku
i mikrobiološku analizu (Helicobacter
pylori) te uzimanje bioptičkog uzorka       - 15-20 uzoraka

- ultrazvučni pregled abdominalnih organa,
naročito lokaliziranih lezija jetre i
pankreasa                                                   - 20 pregleda

- citološka punkcija lokaliziranih lezija
jetre i pankreasa                                    - 10-15 punkcija

- punkcija ascitesa                                        - 5 punkcija

- kliničko-laboratorijska korelacija

- terapijski postupci

- prisustvovanje svakodnevnim radnim sastancima i vizitama uz bolesnika

- 15 dana infektologije i neurologije

- 7 dana boravka u Centru za intenzivnu skrb infektoloških bolesnika gdje treba svladati:

- diferencijalnu dijagnozu SŽS, posebno upalnih

- sudjelovanje na kliničkim vizitama i raspravama nakon vizite

- prisustvovanje LP i naučiti postupak obrade likvora citološki, biokemijski i mikrobiološki

- 7 dana boravka na Općem infektološkom odjelu, savladati:

- klinička i citološka obrada te diferencijalna dijagnoza nemalignih limfadenopatija

- klinička i citološka obrada upalnih bolesti gastrointestinalnog trakta (enterokolitis kronični, ulcerizni kolitis, enterokolitis akutni u dječjoj dobi, Helicobacter pylori infekcije pojam leukemoidne reakcije u perifernoj krvi i koštanoj srži, klinička diferencijalna dijagnoza i citološka analiza i interpretacija)

- 15 dana pedijatrije

- sudjelovanje na kliničkim sastancima

- rad u kliničkoj ambulanti - anamneze, pregled (dojenčad, mala djeca, veća djeca)

- uzimanje materijala za dijagnostičke
pretrage (bris nosa, bris ždrijela)                                  - 10 briseva

- lumbalna punkcija                                                       - 5 punkcija

- 1 mjesec ginekologija

- kliničko-polikliničke prakse s posebnim osvrtom na dijagnostičko terapijske postupke kod spolno prenosivih bolesti te premalignih, granično malignih i malignih lezija genitalnih organa žene

- 15 dana u polikliničkoj praksi

- ginekološki pregled                                                  - 30 pregleda

- uzimanje uzoraka, bojenje i analiza
   stupnja čistoće                                                        - 30-50 analiza

- upoznavanje s liječenjem spolno prenosivih bolesti

- uzimanje VCE obrisaka i obrisaka s vulve;
   fiksiranje                                                                - 30 uzimanja

- upoznavanje s kolposkopijom i s
   interpretacijom kolposkopskih
   slika                                                                      - 20-30 kolposkopija

- prisustvovanje uzimanju bioptičkih uzoraka, ekskohleata, frakcionirane kiretaže

- cito-kolpo-himološka korelacija

- prisustvovanje indikacijskim sastancima svakodnevno

- 15 dana na odjelima za ginekološku kirurgiju i onkologiju

- ginekološka anamneza i status

- sudjelovanje u postavljanju kliničke dijagnoze i kliničkom stupnjevanju malignih tumora (vulva, vagina, cerviks, korpus, ovarij)

- prisustvovanje dijagnostičkim postupcima: UZV, punkcije, uzimanje aspirata i kiretmana, LPS (s posebnim naglaskom na principima uzimanja ispirka i punktata za citološku analizu), histeroskopije, interpretacija radioloških nalaza

- prisustvovanje operativnim zahvatima s naglaskom na uzimanje uzoraka za citološku analizu

- upoznavanje s terapijskim postupcima (radijacija, kemoterapija)

- prisustovanje indikacijskim sastancima svakodnevno

- 15 dana urologije

- sudjelovanje na kliničkim sastancima

prisustvovanje kirurškim zahvatima: prostatektomija radikalna transrektalna, transrektalna resekcija tumora m. mjehura, operacije drugih tumora urotrakta

- prisustvovanje dijagnostičkim postupcima (cistoskopija, uroteroskopija, digitalni pregled)

- uzimanje brisa uretre                                           - 10 uzimanja

- 1 mjesec radiologije

- upoznavanje s dijagnostičkim postupcima u radiologiji: (Rtg, UZV, CT, kontrastne metode)

- 1 tjedan ultrazvuk štitnjače

- UZV štitnjače s osvrtom na lokalizaciju
lezije                                                                      30 pregleda

- ciljano uzimanje uzoraka za citološku
analizu uz UZV                                                      20 punkcija

- 1 tjedan radiološke obrade dojke

- interpretacija mamografskih nalaza bolesnih
stanja dojki i mastopatičnih promjena                    20 pregleda

- ultrazvučni pregled dojki, osobito hipoeho-
genih nepalpabilnih lezija                                       20 pregleda

- ciljano uzimanje uzoraka uz UZV ili prema
mamografskom nalazu                                          15 punkcija

- 1 tjedan radiološke obrade abdomena

- ultrazvučni pregled abdomena: jetra, slezena,
intraabdominalni čvorovi, retroperitonealni
tumori, pankreas, bubrezi                                     30 pregleda

- uzimanje uzoraka za citološku analizu
abdominalnih organa                                              5 punkcija

- kontrastne metode: holangiografija, urografija,
angiografija                                                          10 pregleda

- 1 tjedan kompjuterizirane tomografije

- CT koštanih lezija torakalnih i abdominalnih
organa                                                                 20 pretraga

- prisustvovanje uzimanju uzoraka za citološku
analizu lezija vizualiziranih CT-om                           5 punkcija

- 15 dana mikrobiologije

- upoznavanje osnovnih tehnika uzimanja i pripreme materijala za bakteriološku, virološku i parazitološku analizu

- očuvanje i interpretacija pozitivnih nalaza, posebno likvora

- osnova serološke dijagnostike; pravilna interpretacija seroloških nalaza

31. Naziv specijalizacije: SUDSKA MEDICINA

Uvodni dio specijalizacije: 6 mjeseci

3 mjeseca: upoznavanje s osnovama struke

2 mjeseca: upoznavanje sa zakonodavstvom i potrebama suda

- 1 mjesec: uvod u toksikologiju

Upoznavanje sa osnovama struke obuhvaća savladavanje obdukcijske tehnike, upoznavanje sa dijagnostikom promjena na lešu, prvenstveno mehaničkim ozljedama i mehaničkom asfiksijom. Osim toga upoznavanje sa osnovnim propisima Kaznenog Zakona i Zakona o kaznenom postupku koji su potrebni za daljnje usavršavanje u sudskomedicinskoj struci.

U tijeku 2 mjeseca predviđa se odlazak na sud pod vodstvom mentora na rasprave i istražne postupke, upoznavanje sa funkcioniranjem zakonodavstva, upoznavanje sa obvezama sudskog medicionara na uviđajima i rekonstrukcijama.

U tijeku jednog mjeseca upoznavanje sa osnovama toksikologije i uvjetima trovanja, makroskopskoj dijagnostici prilikom trovanja i uzimanja uzoraka pri obdukciji za toksikološke analize.

Članak 8.

U Prilogu broj 1. Plan i program specijalizacija i užih specijalizacija Poglavlje 1. Specijalizacije i uže specijalizacije za doktore medicine točka 29. Naziv specijalizacije: PATOLOŠKA ANATOMIJA briše se tekst na kraju plana i programa "Organizirana nastava - 100 sati godišnje" i program koji slijedi u cijelosti se zamjenjuje tekstom:

"POSLIJEDIPLOMSKI STRUČNI STUDIJ IZ
PATOLOGIJE"

Opis zvanja

Cilj nastave je stjecanje produbljenog i specijalnog znanja iz područja patologije za obavljanje specijaliziranih medicinskih postupaka u području patologije. Kandidati trebaju dobro upoznati patomorfološke i histopatološke promjene u pojedinim organskim sustavima, s posebnim naglaskom na novotvorinski rast. Uz to kandidati trebaju spoznati važnost točne patohistološke dijagnostike za određivanje adekvatne terapije i određivanje prognoze bolesti.

Popis i sadržaj predmeta
popis obvezatnih predmeta

_______________________________________________________________________________________________

Naziv predmeta                    semestar           fond                    sati                sati                   broj
                                                upisa               pred.    sem.       vježbe            ukup.                bodova
_______________________________________________________________________________________________

Bolesti pluća, poplućnice i
medijastinuma                              I                   13            1             7                    21                       2.1

Bolesti srca i krvnih žila                I                   10            -             2                    12                        1.2

Bolesti krvi i krvotvornih organa   I                   10           5            13                   28                         2.8

Bolesti probavnog sustava            I                  14          10            18                   42                         4.2

Bolesti glave i vrata                      I                    5            3              6                   14                          1.4

Patologija ženskog spolnog sustava i
perinatalna patologija                    I                 14           11             14                  39                          3.9

Patologija dojke                           II                   8             1              5                  14                          1.4

Patologija endokrinih žlijezda         II                11             1              9                  21                          2.1

Nefropatologija                             II                12             4             4                   20                          2.0

Patologija mokraćnog sustava i
muških spolnih organa                    II                13             4             9                   26                         2.6

Novotvorine kože                          II                  6             -             6                   12                         1.2

Patologija lokomotornog sustava
i novotvorine mekih tkiva                II                  5             4            6                   15                         1.5

Neuropatologija                              II                  8            2            4                   14                         1.4

Metode znanstveno-istraživačkog
rada                                               III                14            -            -                    14                        1.4
____________________________________________________________________________________________

UKUPNO                                                        143         89         102                334                      33.4
____________________________________________________________________________________________
Stručni ili magistarski rad +         III i IV
____________________________________________________________________________________________
+ Upisuje se pod imenom mentora

Popis izbornih predmeta

Patomorfološke promjene upale       III                  4            2            4                    10                        1.0

Bolesti izazvane djelovanjem okoliša III                 4             2           4                     10                        1.0

Imunopatologija i transplantacija        III                4              2          4                     10                        1.0

Organizacija i management morfo-
loškog laboratorija, Metode u kirur-
škoj patologiji u diferencijaciji
različitih patoloških stanja                    III               7              3           -                    10                        1.0

Mikrobiološki aspekti upale izazvani
pojedinim patološkim agensima            III              4              3           6                    13                        1.3

Genetska osnova novotvorina              III               7             3            6                    16                        1.6

Medicinska statistika                            III              6              -            4                    10                        1.0

Zdravstveni informacijski sistemi           III              6              -            4                    10                         1.0
______________________________________________________________________________________________

Članak 9.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-01/98-01/4
Urbroj: 534-01-10-98-0001
Zagreb, 27. ožujka 1998.

Ministar
prof. dr. sc. Andrija Hebrang, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.