Zakoni i propisi - Pravni savjeti 52 14.4.1998 Odluka o uvođenju depozita na inozemne financijske kredite, devizne depozite i izdane garancije
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKA NARODNA BANKA

Na temelju članka 15. stavak 1. točka 2. Zakona o kreditnim poslovima s inozemstvom ("Narodne novine" broj 43/96) i članka 67. stavak 1. točka 6. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci ("Narodne novine" broj 35/95 - pročišćeni tekst), Savjet Hrvatske narodne banke na svojoj sjednici održanoj 8. travnja 1998. godine donio je

ODLUKU

O UVOĐENJU DEPOZITA NA INOZEMNE FINANCIJSKE KREDITE, DEVIZNE DEPOZITE I IZDANE GARANCIJE

1.

Banka ovlaštena za poslove s inozemstvom koja zaključi ugovor o korištenju financijskog kredita u inozemstvu za konverziju u kune, koja izda jamstvo u korist stranih osoba po takvim kreditima ili primi depozit strane banke dužna je za vrijeme trajanja obveze po tim poslovima držati kod Hrvatske narodne banke depozit u kunama razmjerno visini preuzete obveze.

2.

Banka ovlaštena za poslove s inozemstvom uplaćuje kunski depozit na financijski kredit za konverziju u kune po poslovima koje je zaključila u svoje ime i za svoj račun i u svoje ime, a za račun druge domaće osobe.

Visina depozita ovisno o ročnosti zaključenog kreditnog posla iznosi:

- za kratkoročni kredit na rok do 1 godine - 30%

- za srednjoročni i dugoročni kredit preko 1 godine - 5%.

3.

Obveza polaganja depozita iz točke 2. ove Odluke ne odnosi se na:

- kredite koje koristi Republika Hrvatska

- kredite uz garanciju Republike Hrvatske

- kredite korištene od međunarodnih financijskih institucija, osim EBRD-a

- kredite za ostvarenje programa obnove i projekata razvitka koji su od interesa za Republiku Hrvatsku, sukladno posebnom zakonu, a u okviru planiranog opsega korištenja financijskih kredita u inozemstvu.

4.

Depozit iz točke 2. ove Odluke banka ovlaštena za poslove s inozemstvom dužna je prilikom primitka sredstava kredita, a najkasnije u roku od 5 dana, uplatiti na poseban račun Hrvatske narodne banke.

Povrat uplaćenog depozita Hrvatska narodna banka će izvršiti nakon konačne otplate kredita u korist računa banke uplatitelja depozita.

5.

Banka ovlaštena za poslove s inozemstvom koja izda jamstvo stranoj osobi po kreditu namijenjenom za konverziju u kune, nakon stupanja na snagu ove Odluke, dužna je u momentu izdavanja garancije položiti Hrvatskoj narodnoj banci kunski depozit u visini od 10% vrijednosti jamstva.

Povrat uplaćenog depozita Hrvatska narodna banka će izvršiti po isteku roka valjanosti garancije.

Depozit iz stavka 1. ove točke banka ovlaštena za poslove s inozemstvom uplaćuje na poseban račun Hrvatske narodne banke.

6.

Banka ovlaštena za poslove s inozemstvom koja primi devizni depozit strane banke dužna je Hrvatskoj narodnoj banci izdvojiti kunski depozit u visini od 15% prosječnog dnevnog stanja depozita u obračunskom razdoblju.

Iznimno, za obračunska razdoblja od 13. do 19. travnja 1998. godine obveza izdvajanja kunskog depozita iz 1. stavka ove točke iznosi 5%, a od 20. travnja do 7. lipnja 1998. godine 10%.

7.

Obračunsko razdoblje obveze izdvajanja depozita iz točke 6. ove Odluke obuhvaća tjedan dana i počinje s ponedjeljkom.

Prosječno stanje osnovice za jedno obračunsko razdoblje računa se tako da se zbroje dnevna stanja obračunske osnovice svakog radnog dana (radnim danom smatra se i subota) i dobiveni zbroj podijeli s brojem radnih dana tog obračunskog razdoblja.

Obračun i izdvajanje kunskog depozita obavlja se dva dana po isteku obračunskog razdoblja na račun deponiranih sredstava po osnovi deviznih depozita kod Hrvatske narodne banke.

Prvo izdvajanje po ovoj Odluci obavit će se 21. travnja 1998. g. za obračunsko razdoblje od 13. do 19. travnja 1998. g.

8.

Pri izračunu visine depozita iz točke 2., 5. i 6. ove Odluke koristi se srednji tečaj Hrvatske narodne banke na dan uplate kunskog depozita.

9.

Na depozite iz točke 2., 5. i 6. ove Odluke Hrvatska narodna banka ne plaća kamate.

10.

Guverner Hrvatske narodne banke donijet će pobliže Upute za provedbu ove Odluke.

11.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

O.br. 426/98
Zagreb, 8. travnja 1998.

Predsjednik Savjeta
Hrvatske narodne banke
guverner
Hrvatske narodne banke
dr. Marko Škreb, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.