Zakoni i propisi - Pravni savjeti 51/10.04.1998. Uredba o mjerilima za davanje suglasnosti općinama, gradovima i županijama za korištenje dotacija iz državnog proračuna Republike Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

644

Na temelju članka 54. stavka 1. Zakona o proračunu ("Narodne novine", broj 92/94), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 9. travnja 1998. godine, donijela

UREDBU

O MJERILIMA ZA DAVANJE SUGLASNOSTI OPĆINAMA, GRADOVIMA I ŽUPANIJAMA ZA KORIŠTENJE DOTACIJA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA REPUBLIKE HRVATSKE

Članak 1.

Ovom Uredbom određuju se mjerila za davanje suglasnosti za korištenje dotacija iz državnog proračuna Republike Hrvatske općinama, gradovima i županijama za obavljanje poslova iz njihovoga samoupravnog djelokruga.

Sredstva koja se za kapitalne projekte odobravaju iz državnog proračuna, ne podliježu davanju suglasnosti prema odredbama ove Uredbe.

Članak 2.

Općine, gradovi i županije mogu ostvariti pravo na korištenje dotacije iz državnog proračuna Republike Hrvatske, ako ispunjavaju uvjete propisane ovom Uredbom.

Općine, gradovi i županije koje ne ispune uvjete iz ove Uredbe, ostvarit će pravo na dotacije iz državnog proračuna, nakon što Ministarstvo uprave utvrdi da su naknadno ostvarile propisane uvjete.

Članak 3.

Pravo na dotaciju iz državnog proračuna ostvaruje se na temelju mjerila koja čini broj zaposlenih u tijelima općina, grada ili županije, te visina plaća zaposlenih, odnosno naknada za rad osoba koje u općini, gradu ili županiji obavljaju određene dužnosti na dan 1. siječnja 1998. godine.

Mjerila iz stavka 1. ovoga članka ne odnose se na zaposlene na komunalnim poslovima, u djelatnostima kulture ili socijalne skrbi, odnosno drugim javnim službama, ako su ustrojene u okviru općinske, odnosno gradske uprave.

Članak 4.

Općina ili grad mogu ostvariti pravo na dotaciju iz državnog proračuna, ako broj zaposlenih, visina plaća i naknada na dan 1. siječnja 1998. godine, ne prelazi mjerila utvrđena ovom Uredbom, te ako:

- plaća općinskog načelnika i gradonačelnika grada do 40.000 stanovnika ne prelazi plaću podžupana,

- plaća gradonačelnika grada preko 40.000 stanovnika ne prelazi plaću župana,

- masa sredstava za plaće zaposlenih ne prelazi masu sredstava koju čini umnožak broja zaposlenih na dan 1. siječnja 1998. godine i prosječne plaće ostvarene u državnoj upravi za 1997. godinu, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, uvećane za planirani postotak porasta plaća u 1998. godini.

Pored uvjeta iz stavka 1. ovoga članka, općina ili grad koji imaju do 10.000 stanovnika, mogu ostvariti pravo na dotaciju iz državnog proračuna, ako imaju do 10 zaposlenika u radnom odnosu, a gradovi koji imaju do 40.000 stanovnika, ako imaju do 20 zaposlenika u radnom odnosu.

U općinama ili gradovima koji su utvrđeni kao područja posebne državne skrbi plaće iz stavka 1. ovoga članka, mogu biti uvećane za postotak utvrđen Zakonom o područjima posebne državne skrbi ("Narodne novine", br. 44/96 i 124/97).

Članak 5.

Županija može ostvariti pravo na dotaciju iz državnog proračuna, ako broj zaposlenih, visina plaća i naknada na dan 1. siječnja 1998. godine, ne prelazi mjerila utvrđena ovom Uredbom, te ako:

- plaće župana i podžupana nisu uvećane u odnosu na plaće propisane Odlukom o utvrđivanju plaće predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, dužnosnika Republike Hrvatske i drugih dužnosnika koje imenuje i razrješava Vlada Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 90/94 i 4/97),

- masa sredstava za plaće zaposlenih ne prelazi masu sredstava koju čini umnožak broja zaposlenih na dan 1. siječnja 1998. godine i prosječne plaće ostvarene u državnoj upravi za 1997. godinu, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, uvećane za planirani postotak porasta plaća u 1998. godini.

Članak 6.

Općine, gradovi i županije kojima se državnim proračunom neposredno osiguravaju dotacije za redovni rad moraju, radi pribavljanja suglasnosti propisane odredbom članka 21. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 1998. godinu, dostaviti Ministarstvu uprave:

- opći akti o sistematizaciji radnih mjesta,

- opći akti o plaćama zaposlenika i naknadama osoba koje vrše određene dužnosti,

- proračun za tekuću godinu,

- odluke o visini osnovice za obračun plaća i naknada,

- pojedinačna rješenja o plaćama za sve osobe koje u općini, odnosno gradu primaju plaću ili naknadu,

- platne liste za isplatu plaća ili naknada za prosinac 1997. i siječanj 1998. godine.

Općine i gradovi kojima se dotacije osiguravaju transferima županija, dostavit će županijama zahtjeve za davanje suglasnosti, kao i akte iz stavka 1. ovoga članka.

Županije će objedinjene zahtjeve za dotacije općina i gradova na svojem području, dostaviti Ministarstvu uprave, uz zahtjev za davanje suglasnosti.

Ako županija koristi sredstva dotacija za izvršavanje zadaća iz svojega samoupravnoga djelokruga, dostavit će svoj zahtjev za davanje suglasnosti zajedno sa svim aktima iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 7.

Ova Uredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 400-06/98-01/03
Urbroj: 5030107-98-2
Zagreb, 9. travnja 1998.