Zakoni i propisi - Pravni savjeti 51/10.04.1998. Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj: U-II-546/1995 od 11. ožujka 1998.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

650

Ustavni sud Republike Hrvatske, u sastavu predsjednik Jadranko Crnić te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući u postupku ocjene ustavnosti i zakonitosti, na sjednici održanoj dana 11. ožujka 1998. godine, donio je

RJEŠENJE

1. Odbacuje se prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o organizaciji rada bolnice Pula od 27. prosinca 1994. godine (članak 11. i 14.), Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta od 27. prosinca 1994. godine i Pravilnika o plaćama, naknadama plaća i ostalim materijalnim pravima djelatnika razvrstanih u platne razrede.

2. Ovo rješenje će se objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

Dr. Bucconi Sergio, dr. Milotić Feručo i Darling Frelih Radeljak, svi iz Pule, te Lorenzin Renzo iz Medulina, predložili su pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti u izreci navedenih Pravilnika.

Prijedlog se odbacuje.

Prema odredbi članka 125. Ustava Republike Hrvatske, Ustavni sud Republike Hrvatske nadležan je odlučivati o suglasnosti zakona s Ustavom te o suglasnosti drugih propisa s Ustavom i zakonom.

Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91) dano je pravo svakomu da predloži ovom Sudu pokretanje postupka za ocjenu te suglasnosti (članak 15. stavak 1.).

Ustavni sud Republike Hrvatske je ocijenio da osporavani akti po svom pravnom karakteru nisu propisi čiju ustavnost i zakonitost ocjenjuje ovaj Sud, jer se njima interno, autonomno uređuju odnosi značajni za djelovanje samo te pravne osobe. Nadalje, te akte nije donijelo tijelo državne vlasti ni drugo tijelo u obavljanju javnih ovlasti.

Kako se osporenim Pravilnicima u konkretnom slučaju uređuje unutarnja organizacija Opće bolnice Pula, to nisu "drugi propisi" iz članka 125. alineja 2. Ustava, pa ovaj Sud nije nadležan za ocjenjivanje njihove ustavnosti i zakonitosti.

Iz tih razloga, valjalo je primjenom odredbe članka 26. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, prijedlog odbaciti te je riješeno kao u izreci.

Objava rješenja temelji se na članku 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj: U-II-546/1995
Zagreb, 11. ožujka 1998.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE