Zakoni i propisi - Pravni savjeti 47 3.4.1998 Pravilnik o državnim etalonima
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

DRŽAVNI ZAVOD ZA NORMIZACIJU I MJERITELJSTVO

Temeljem članka 8. stavka 2. Zakona o mjeriteljskoj djelatnosti ("Narodne novine" broj 11/94) ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo donosi

PRAVILNIK

O DRŽAVNIM ETALONIMA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuje način ostvarivanja, čuvanja, održavanja, uporabe, osiguravanja sljedivosti i nadzora državnih etalona te postupak donošenja rješenja o prihvaćanju etalona za državni etalon.

Članak 2.

Državne etalone ostvaruje, čuva, održava i upotrebljava Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo (u daljnjem tekstu: Zavod) te osigurava njihovu sljedivost na međunarodnoj razini.

Ravnatelj Zavoda može prihvatiti za državni etalon etalon s najboljim mjeriteljskim značajkama u Republici Hrvatskoj koji je ostvario znanstveni mjeriteljski laboratorij u skladu s odredbama ovog pravilnika odnosno etalon koji čuva, održava i upotrebljava znanstveni mjeriteljski laboratorij ili ovlašteni mjeriteljski laboratorij u skladu s odredbama ovog pravilnika (u daljnjem tekstu nositelj državnog etalona).

Članak 3.

U Republici Hrvatskoj uspostavljaju se državni etaloni za fizikalne veličine prema ekonomski opravdanim potrebama hrvatskog gospodarstva, zaštite života i zdravlja ljudi i životinja, zaštite okoliša i tehničke sigurnosti.

II. OSTVARIVANJE DRŽAVNIH ETALONA

Članak 4.

Ravnatelj Zavoda može prihvatiti za državni etalon etalon koji je ostvario znanstveni mjeriteljski laboratorij i ako u odgovarajućoj međunarodnoj međulaboratorijskoj suradnji i razmjeni podataka taj etalon uporedbom s odgovarajućim etalonom iste ili više razine pokaže da može održavati i obnavljati fizikalnu veličinu u skladu sa zahtjevima propisanim ovim pravilnikom.

III. ČUVANJE, UPORABA I ODRŽAVANJE DRŽAVNIH ETALONA

Članak 5.

Nositelj državnog etalona mora čuvati i održavati državni etalon i pomoćne uređaje sukladno normi HRN EN45001, prema priručniku kakvoće sukladno normi HRN EN45001 i prema zahtjevima propisanim ovim pravilnikom.

Članak 6.

Nositelj državnog etalona smije upotrebljavati državni etalon samo za:

1. održavanje mjerne sljedivosti etalona

2. prenošenje vrijednosti fizikalne veličine na etalone niže razine

3. međulaboratorijske usporedbe etalona

4. znanstvena istraživanja u međunarodnim i državnim znanstvenim projektima.

U smislu stavka 1. ovog članka državne etalone smiju upotrebljavati samo djelatnici navedeni u rješenju kojim je utvrđen državni etalon.

IV. OSIGURAVANJE SLJEDIVOSTI DRŽAVNIH ETALONA

Članak 7.

Nositelj državnog etalona mora osiguravati sljedivost državnog etalona prema međunarodnom etalonu više razine i/ili u međunarodnim usporedbenim mjerenjima na primjerenim razinama mjernih nesigurnosti kojima se dokazuju mjeriteljske značajke etalona i valjanost procjene mjerne nesigurnosti za prenošene vrijednosti fizikalne veličine na etalone niže razine.

V. POSTUPAK DONOŠENJA RJEŠENJA O PRIHVAĆANJU ETALONA ZA DRŽAVNI ETALON

Članak 8.

Prijave za priznavanje etalona za državni etalon prikupljaju se na temelju javnog natječaja kojeg objavljuje Zavod.

Na temelju ocjene mjeriteljske kakvoće etalona, sustava kakvoće laboratorija, stručne osposobljenosti djelatnika laboratorija i zaključivanja ugovora o održavanju, čuvanju i uporabi državnog etalona ravnatelj Zavoda donosi rješenje kojim utvrđuje državni etalon.

Članak 9.

Ravnatelj Zavoda može prihvatiti za državni etalon etalon koji je ostvario, odnosno koji čuva i održava znanstveni mjeriteljski laboratorij ako taj laboratorij ima ovlaštenje za umjeravanje etalona za traženu fizikalnu veličinu i ako laboratorij:

1. ima sljedivost etalona prema etalonu veće mjeriteljske kakvoće ili ako se radi o primarnom etalonu, ima objavljene rezultate međulaboratorijskih usporedbi kojima se dokazuju mjeriteljske značajke etalona i valjanost procjene mjerne nesigurnosti

2. s tim etalonom ima međunarodnu međulaboratorijsku usporedbu s kojom dokazuje mjeriteljske značajke etalona i valjanost procjene mjerne nesigurnosti

3. ima uspostavljen sustav kakvoće u skladu s normom HRN EN 45001

4. ima stalno zaposlenog najmanje jednog djelatnika sa znanstvenim zvanjem ili ekvivalentno znanstveno-nastavno zvanje i koji ima objavljene znanstvene i stručne radove iz područja ostvarivanja etalona za traženu mjernu jedinicu ili iz područja ostvarivanja sljedivosti mjernih rezultata za tu mjernu jedinicu.

Članak 10.

Ravnatelj Zavoda može prihvatiti za državni etalon etalon koji čuva i održava ovlašteni mjeriteljski laboratorij ako taj laboratorij ima ovlaštenje za umjeravanje etalona prema normi HRN EN 45001 za traženu fizikalnu veličinu uz potvrđenu i zahtijevanu mjernu nesigurnost, te ako ispunjava i druge uvjete prema odredbama ovog pravilnika.

Članak 11.

Ravnatelj Zavoda može privremeno prihvatiti za državni etalon etalon koji čuva i održava laboratorij koji nema ovlaštenje iz članka 9. odnosno članka 10. ovog pravilnika, ako je pokrenut postupak ovlašćivanja prema normi HRN EN 45001 za traženu fizikalnu veličinu uz zahtijevanu mjernu nesigurnost, te ako ispunjava i druge uvjete za dobivanje tog ovlaštenja.

U rješenju kojim ravnatelj Zavoda privremeno utvrđuje etalon iz stavka 1. ovog članka za državni etalon, određuje se rok u kojem je laboratorij dužan pridobiti ovlaštenje.

Članak 12.

Nositelj državnog etalona treba u skladu sa svojim mogućnostima:

1. aktivno pratiti stanje u području fizikalne veličine državnog etalona i predlagati potrebna poboljšanja metoda mjerenja te fizikalne veličine

2. sudjelovati u međunarodnim međulaboratorijskim usporedbama i međunarodnim mjeriteljskim projektima

3. sudjelovati u pripremama normi i propisa koji su u području fizikalne veličine državnog etalona.

VI. UGOVOR

Članak 13.

Ravnatelj Zavoda prije proglašenja državnog etalona zaključuje s eventualnim nositeljem državnog etalona ugovor koji sadržava najmanje ovo:

1. način i uvjete sufinanciranja čuvanja, održavanja i uporabe državnog etalona

2. vlasničke odnose glede opreme ako istu sufinancira Zavod

3. osiguranje državnog etalona

4. način izvješćivanja Zavoda o obavljanju poslova u svezi s državnim etalonom i ispunjavanju obveza propisanih ovim pravilnikom te eventualnim promjenama u svezi obavljanja tih poslova

5. popis djelatnika iz članka 6. stavka 2. ovog pravilnika te imena voditelja laboratorija i njegovog zamjenika.

VII. NADZOR OBAVLJANJA POSLOVA U SVEZI S DRŽAVNIM ETALONIMA

Članak 14.

Zavod nadzire nositelje državnog etalona u svezi zakonite i stručne uporabe, čuvanja i održavanja državnih etalona.

Ako se nadzorom utvrdi da nositelj državnog etalona ne upotrebljava, ne čuva i ne održava državni etalon zakonito i stručno i u skladu s ugovorom iz članka 13. ovog pravilnika ravnatelj Zavoda može odrediti rok za otklanjanje utvrđene nepravilnosti ili donijeti privremeno ili trajno rješenje kojim će se privremeno ili trajno utvrditi da takav etalon nije više državni etalon i privremeno ili trajno prekinuti sufinanciranje iz ugovora iz članka 13. ovog pravilnika.

VIII. ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 15.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-02/98-04/2
Urbroj: 558-03/1-98-1
Zagreb, 30. ožujka 1998.

Ravnatelj
Državnog zavoda za normizaciju
i mjeriteljstvo
dr. sc. Jakša Topić, dipl. ing., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.