Zakoni i propisi - Pravni savjeti 46 2.4.1998 Nomenklatura šumarskih proizvoda i usluga - NŠPU 98 s Metodološkim uputama za tromjesečne izvještaje šumarstva
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Na temelju članka 12. Zakona o državnoj statistici ("Narodne novine" broj 52/94) Državni zavod za statistiku određuje

NOMENKLATURU

ŠUMARSKIH PROIZVODA I USLUGA -NŠPU 98 S METODOLOŠKIM UPUTAMA ZA TROMJESEČNE IZVJEŠTAJE ŠUMARSTVA1 (ŠUM-22/3M, ŠUM-23/3M, ŠUM-24/3M)

I. OPĆI DIO (DEFINICIJE)

1.1. Pojam šumarstva

Pojam šumarstva definiran je Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti - NKD, koja je na snazi od 1. siječnja 1995. ("Narodne novine", broj 6/1995 i revidirane verzije "Narodne novine" broj 3/97 i 7/97), te njezinim područjem A - Poljoprivreda, lov i šumarstvo i odjeljkom 02 - Šumarstvo, sječa drva i usluge povezane s njima.

1.2. Cilj i predmet istraživanja

Cilj je tromjesečnih statističkih istraživanja šumarstva (ŠUM-22/3M), ŠUM-23/3M i ŠUM-24/3M) osiguranje temeljnih pokazatelja o proizvodnji šumarstva i ulaganjima u proizvodnju šumarstva u Republici Hrvatskoj, koji služe kao osnovica za utvrđivanje njihove dinamike promjena tijekom vremena kao i predviđanja njihovog rasta i razvoja. Stoga je cilj ovih istraživanja zadovoljavanje potreba korisnika kako u Republici Hrvatskoj tako i onih u međunarodnoj statistici, za točnim, pouzdanim i međunarodno usporedivim podacima u proizvodnji šumarstva, te izvršavanje obveza DZS-a u svezi s međunarodnom razmjenom harmoniziranih statističkih podataka.

Predmet tromjesečnih istraživanja šumarstva jesu: podaci o proizvedenim količinama, zalihama i prodaji šumarskih proizvoda u naturalnim jedinicama mjere, prikazani na temelju Nomenklature šumarskih proizvoda i usluga - NŠPU 98 koja je sastavni dio ovih standarda; podaci o posječenoj bruto masi; utrošenim sredstvima za zaštitu šuma; utrošku goriva i električne energije; utrošku šumarskih sadnica, gnojiva i sredstava za poboljšavanje tla; vrijednosti utrošenog materijala za održavanje i popravke; vrijednosti izvršenih usluga povezanih sa šumarstvom i sječom drva i broj zaposlenika u šumarstvu i sječi drva, te uslugama povezanima s njima.

1.3. Statističke jedinice

Statističke jedinice su sve pravne i fizičke osobe koje su prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti razvrstane u područje A - Poljoprivreda, lov i šumarstvo i njegov odjeljak 02 - Šumarstvo i sječa drva te usluge povezane s njima, kao i pravne i fizičke osobe koji nisu razvrstane u šumarstvo i sječu drva, ali imaju dijelove koji obavljaju djelatnost šumarstva i sječe drva ili usluga povezanih s njima, bez obzira na to jesu li pravno konstituirani ili nisu.

Statističke jedinice također su i obrtnici kao i fizičke osobe - vlasnici šuma, ako obavljaju djelatnost šumarstva i sječe drva ili usluga povezanih s njima kako je definirana područjem A i odjeljkom 02 u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti - NKD.

Statističke jedinice za koje se podnose tromjesečni izvještaji ŠUM-22/3M, ŠUM-23/3M i ŠUM-24/3M neposredno određuje Državni zavod za statistiku RH uz pomoću adresara statističkih jedinica za navedene izvještaje.

1.4. Izvještajne jedinice

Izvještajne jedinice za koje se podnose izvještaji ŠUM-22/3M, ŠUM-23/3M i ŠUM-24/3M su uprave šuma javnog poduzeća "Hrvatskih šuma" i drugih pravnih i fizičkih osoba koje su razvrstane u djelatnosti kako je definirana područjem A - Poljoprivreda, lov i šumarstvo i odjeljkom 02 - Šumarstvo, sječa drva i usluge povezane s njima, kao i one pravne i fizičke osobe koje su razvrstane u druge djelatnosti, a obavljaju djelatnost šumarstva i sječe drva te usluga povezanih s njima. Isto tako izvještajne su jedinice obrtnici ako obavljaju navedenu djelatnost kao i vlasnici privatnih šuma čak i ako obavljaju navedenu djelatnost pretežno za vlastite potrebe.

1.5. Obuhvat

Izvještajem ŠUM-22/3M o iskorištavanju državnih šuma prikupljaju se podaci na razini uprave šuma javnog poduzeća "Hrvatske šume" i ostalih pravnih i fizičkih osoba ili njihovih dijelova koji obavljaju djelatnost kako je definirana odjeljkom 02 - Šumarstvo i sječa drva po NKD-u te usluge povezane s njima, prema adresaru DZS-a. Podaci za adresar preuzeti su iz baze podataka ZAP-a i drugih sekundarnih izvora. Izvještaj se popunjava po teritorijalnom načelu - na razini županija ispunjava se jedan izvještaj za sve uprave šuma unutar iste županije. Isto tako ako neka pravna ili fizička osoba ili njezini dijelovi imaju šumu na području različitih županija, dužni su sastaviti izvještaj za svaku županiju posebno.

Izvještajem ŠUM-23/3M o iskorištavanju šuma od obrtnika i izvještajem ŠUM-24/3M o iskorištavanju privatnih šuma od vlasnika šume prikupljaju se podaci o proizvodnji i prodaji šumarskih proizvoda, te uslugama povezanima s njima. Za izvještaj ŠUM-23/3M obuhvat se utvrđuje na temelju informacija preuzetih iz baze podataka Porezne uprave. Preuzimaju se osnovni podaci za obrtnike koji obavljaju navedenu djelatnost, i to JMBG, naziv i adresni podaci te podrazred djelatnosti prema NKD-u, kako bi se izradio adresar izvještajnih jedinica na osnovi kojega će se izvršiti distribucija i koncentracija navedenog izvještaja. Obuhvat za istraživanje ŠUM-24/3M utvrđuje javno poduzeće "Hrvatske šume", kao izvještajna jedinica, na osnovi evidencije o sječi.

Izvještajima ŠUM-22/3M, ŠUM-23/3M i ŠUM-24/3M potrebno je osigurati dovoljan broj izvještajnih jedinica, koje se bave iskorištavanjem državnih i privatnih šuma te uslugama povezanima s njim, tako da te statističke jedinice sudjeluju s najmanje 90% u (bruto) domaćem proizvodu NKD razreda 02.01 - Šumarstvo i sječa drva i 02.02. - Usluge povezane sa šumarstvom i sječom drva.

1.6. Vrijeme i metoda istraživanja

Popunjene izvještaje ŠUM-23/3M, ŠUM-23/3M i ŠUM-24/3M izvještajne jedinice dostavljaju nadležnom statističkom tijelu u roku koji im ono odredi, a na temelju Programa statističkih istraživanja Republike Hrvatske.

Za ova istraživanja koristi se izvještajna metoda.

Izvještajne jedinice daju odgovarajuće podatke na obrascu ŠUM-22/3M, ŠUM-23/3M i ŠUM-24/3M na osnovi evidencije o proizvodnji i prodaji šumarskih proizvoda, posječenoj bruto masi, količinama utrošenih sredstava za zaštitu šuma, goriva i električne energije, šumarskih sadnica, gnojiva i sredstava za poboljšavanje tla, vrijednosti utrošenog materijala za održavanje i popravak kao i vrijednosti izvršenih usluga povezanih sa šumarstvom i sječom drva, te broju zaposlenika, a razina detaljnosti za koju se traže podaci ovisi o statističkim jedinicama za koje se podaci iskazuju.

1.7. Organizacija provedbe statističkog istraživanja

U provođenju istraživanja sudjeluje Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, županijski uredi za statistiku i njihove ispostave. Državni zavod za statistiku izrađuje nomenklature, metodološke upute i kontinuirano osigurava stručnu pomoć područnoj statistici, sastavlja adresar statističkih jedinica, tiska i distribuira obrasce i druge materijale potrebne za provedbu istraživanja u županijske urede za statistiku i njihove ispostave. DZS koncentrira materijal, kontrolira točnost i potpunost podataka, unosi podatke na magnetni medij, obavlja računsku i logičku kontrolu podataka, obrađuje te analizira prve rezultate istraživanja i objavljuje podatke.

Državni zavod za statistiku također, neposredno obilazi statističke jedinice, rješava metodološke probleme sa statističarima županijskih ureda za statistiku i njihovih ispostava, a po potrebi održava i instruktaže.

Županijski uredi za statistiku i njihove ispostave distribuiraju materijal statističkim jedinicama prema adresaru, kontroliraju točnost i potpunost materijala, brinu o rokovima i šalju izvještaje natrag u Državni zavod za statistiku na daljnju obradu, te na zahtjev naknadno provjeravaju iskazane podatke u izvještaju.

Izvještajne jedinice popunjavaju izvještaje ŠUM-22/3M, ŠUM-23/3M i ŠUM-24/3M na osnovi Nomenklature šumarskih proizvoda i usluga - NŠPU 98 i metodoloških uputa za navedene izvještaje koji su objavljeni u ovim Narodnim novinama, te ih vraćaju u nadležno statističko tijelo u roku koji im je ono odredilo.

1.8. Obrada, analiza i rezultati istraživanja

Obrada podataka za ova istraživanja vrše se na razini područja A i odjeljka 02 - Šumarstvo i sječa drva te usluge povezane s njima iz NKD-a. Državni zavod za statistiku vrši obradu na razini Republike Hrvatske - ukupno, na razini županija, po razredima NKD-a i detaljnoj Nomenklaturi šumarskih proizvoda - NŠPU 98.

Primjenom Nomenklature šumarskih proizvoda i usluga - NŠPU 98 s metodološkim uputama usklađenim s Listom karakterističnih proizvoda i usluga šumarstva kao i metodologijom Eurostata - Statističkog ureda Europske unije (EU), zadovoljeni su uvjeti međunarodne usporedivosti i usklađenosti potrebni za pohranjivanje podataka u banku podataka Europske unije "NOVI CRONOS", a time pristup i korištenje te baze za korisnike iz RH.

Rezultati obrade tromjesečnih izvještaja šumarstva objavljuju se u publikacijama koje su utvrđene Programom publiciranja DZS-a koji se objavljuje svake godine, a to su:

- Priopćenja

- Mjesečno statističko izvješće

- Statistički ljetopis.

II. UPUTE ZA ISPUNJAVANJE TROMJESEČNIH IZVJEŠTAJA ŠUMARSTVA ŠUM-22/3M, ŠUM-23/M i ŠUM-24/M

Tko je dužan dostaviti podatke, kako i do kada. Izvještaji ŠUM-22/3M, ŠUM-23/3M i ŠUM-24/3M dostavljaju se DZS-u tromjesečno, a popunjavaju ga izvještajne jedinice ("Hrvatske šume" i dr. pravne i fizičke osobe te obrtnici) za prvo tromjesečje (siječanj-ožujak), drugo tromjesečje (travanj-lipanj), treće tromjesečje (srpanj-rujan) i četvrto tromjesečje (listopad-prosinac) izvještajne godine.

Izvještaji se ispunjavaju na razini uprave šuma i županije.

Za iskorištavanje državnih šuma ispunjava se izvještaj ŠUM-22/3M, a ispunjavaju ga uprave šuma, koja upravljaju i gospodare šumama u državnom vlasništvu, bez obzira na to jesu li šumarstvo i sječa drva te usluge povezane s njima, njihova glavna ili sporedna djelatnost. Uprave šuma ispunjavaju izvještaj na razini županije i posebno za one šume koje se nalaze na području druge županije, a pripadaju dotičnoj upravi šuma. Isto tako ŠUM-22/3M ispunjavaju i druge pravne osobe ili njihovi dijelovi ukoliko obavljaju djelatnost šumarstva i sječe drva ili usluge povezane s njima, bez obzira na to je li njihova glavna ili sporedna djelatnost i jesu li pravno konstituirani ili ne, kao i ostale pravne osobe ili njihovi dijelovi ukoliko se bave proizvodnjom s plantaža šumarskog drveća namijenjenih eksploatiranju u šumarstvu i sječi drva npr. plantaže topola i sl., bez obzira na to radi li se o državnim, privatnim ili zakupljenim šumama.

Za iskorištavanje državnih ili privatnih šuma od obrtnika ispunjava se izvještaj ŠUM-23/3M, a ispunjavaju ga obrtnici bez obzira na to jesu li šumarstvo i sječa drva te usluge povezane s njima, njihova glavna ili sporedna djelatnost. Izvještaj se ispunjava isto tako na razini županije, tj. ispostavlja se izvještaj za svaku županiju posebno, bez obzira na sjedište obrta.

Za iskorištavanje privatnih šuma od privatnih vlasnika šuma, ispunjava se izvještaj ŠUM-24/3M, a ispunjavaju ga uprave šuma, na temelju njihove evidencije o sječi i na razini županije. Izvještaj se ispunjava skupno, za sve privatne vlasnike šuma koji se bave djelatnošću šumarstva i sječe drva na području pojedinih županija, bez obzira na to je li iskorištavanje šuma namijenjeno njihovoj vlastitoj potrošnji ili prodaji. Ukoliko pojedine uprave šuma ne raspolažu evidencijama o sječi koju obavljaju privatni vlasnici, podaci će se na temelju ocjene stručnjaka u upravama šuma procijeniti.

Način upisivanja podataka. Na sva pitanja (identifikacijski podaci) uz koja su tiskane crte, odgovori se upisuju na crte. Na ostala pitanja u izvještaju odgovara se upisivanjem brojčanih oznaka u predviđena polja. Svi podaci u izvještaju upisuju se kao cijeli brojevi, bez decimala, i to u jedinici mjere koja je označena u pojedinim tabelama (mł, tis. kom, tis. kuna, broj zaposlenika, tona i dr.).

II.a UPUTE ZA ISPUNJAVANJE IZVJEŠTAJA ŠUM-22/3M (DRŽAVNE ŠUME)

1. PODACI O JEDINICI ZA KOJU SE PODNOSI IZVJEŠTAJ (POSLOVNI SUBJEKT)

U zaglavlju obrasca ŠUM-22/3M daju se podaci o jedinici za koju se podnosi izvještaj.

a) IME (tvrtka). Poslovni subjekti razvrstani u djelatnosti područja A - Poljoprivreda, lov i šumarstvo i odjeljak 02 - Šumarstvo i sječa drva te usluge povezane s njima upisuju tvrtku u punom obliku, onako kako je navedena u sudskom registru. Za dijelove poslovnih subjekata upisuje se skraćeno ime poslovnog subjekta u čijem su sastavu te ime dijela poslovnog subjekta prema Obavijesti o razvrstavanju poslovnih subjekata i dijelova poslovnih subjekata, koju izdaje Državni zavod za statistiku RH.

Ukoliko za dio poslovnog subjekta nije posebno podnesena prijava o razvrstavanju, potrebno je navesti ime dijela poslovnog subjekta koje upućuje na djelatnost šumarstva, sječe drva ili usluga povezanih s njima, koju taj dio poslovnog subjekta obavlja.

b) MATIČNI BROJ IZ REGISTRA POSLOVNIH SUBJEKATA. Upisuje se matični broj poslovnog subjekta, a za dijelove poslovnog subjekta i redni broj dijela poslovnog subjekta iz Obavijesti o razvrstavanju poslovnih subjekata i dijelova poslovnih subjekata, a koju izdaje Državni zavod za statistiku RH.

c) ŽUPANIJA, GRAD/OPĆINA, ULICA I BROJ. Upisuju se adresni podaci poslovnog subjekta.

d) DJELATNOST (podrazred). Upisuje se brojčana oznaka djelatnosti poslovnog subjekta, odnosno dijela poslovnog subjekta prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti - NKD, a iz Obavijesti o razvrstavanju Državnog zavoda za statistiku (Narodne novine br. 3/97).

2. SADRŽAJ IZVJEŠTAJA ŠUM-22/3M

Tabela 1. Proizvodnja i prodaja šumarskih proizvoda, u izvještajnom tromjesečju

Tabelu 1 ispunjavaju uprave šuma poduzeća "Hrvatske šume" i dr. pravnih i fizičkih osoba ili njihovih dijelova koji se bave iskorištavanjem šuma, odnosno obavljaju djelatnost sječe u šumama ili izvan njih; uključeno je i iskorištavanje dubećih zaliha drva na oraničnim površinama, u drvoredima, u zaštitnim pojasima, kao i na plantažama drveća.

Tabelu 1 ispunjavaju izvještajne jedinice na temelju Nomenklature šumarskih proizvoda i usluga - NŠPU 98, čija je razina potrebne detaljnosti proizvoda već upisana u tabeli, zajedno s jedinicom mjere u kojoj se podaci trebaju iskazati.

Stupci 1, 2 i 3

U stupcu 1 upisana je šifra - brojčana oznaka proizvoda, u stupac 2 naziv proizvoda, a u stupac 3 oznaka jedinice mjere u kojoj je obvezatno iskazivanje podataka.

Šifra šumarskog proizvoda sastoji se od devet brojčanih oznaka. Prvih šest oznaka preuzeto je iz Klasifikacije proizvoda po djelatnostima - KPD RH (objavljene u Narodnim novinama 68/97), sljedeće dvije izvorno su preuzete iz "Liste karakterističnih proizvoda šumarstva", koju je izradio Eurostat (Statistički ured Europske unije), dok je posljednja deveta, brojčana oznaka uvedena za potrebe dodatne niže nacionalne razine detaljnosti određenog proizvoda iz izvorne Liste EU, a prema specifičnosti strukture šumarske proizvodnje RH (vidi dodatna pojašnjenja u svezi s NŠPU 98 u poglavlju III. ovih uputa).

Stupci 4, 5 i 6

Podaci u stupcima 4, 5 i 6 iskazuju se na osnovi izvršenog premjera šumarskih proizvoda.

U stupcu 4 iskazuju se podaci o proizvedenim količinama šumarskih sortimenata (proizvoda) prema NŠPU 98, a za koje je stupanj detaljnosti definiran već upisanim šiframa, nazivima i jedinicama mjere na izvještaju (stupci 1, 2 i 3). Podaci se iskazuju za količine proizvedene u izvještajnom tromjesečju (ne kumulirano odnosno od početka godine). Ovdje je uključena i proizvodnja neprerađenih proizvoda s plantaža unutar šuma ili izvan njih npr. plantaže topola, plantaže pitomog kestena ili oraha koje se uzgajaju primarno radi drva, šumarskih rasadnika koji se uzgajaju u šumama za vlastite potrebe uprava šuma. Podaci o proizvedenim količinama pojedinih šumarskih proizvoda uzimaju se na temelju evidencije uprave šuma o sječi. Ako proizvodi prolaze kroz skladište neprerađenog drva vlastite proizvodnje, podatke o proizvodnji treba preuzeti iz knjigovodstvenih evidencija, ukoliko se vode pri stovarištima ili skladištima i ukoliko izvještajne jedinice njima raspolažu.

U stupcu 5 iskazuju se količine zaliha proizvedenih sortimenata (proizvoda), sa stanjem posljednjeg radnog dana u izvještajnom tromjesečju. Zalihe se iskazuju ukupno bez obzira na to nalaze li se kod panja, na privremenom ili glavnom stovarištu.

Ovdje se iskazuju samo vlastite zalihe proizvedenih šumarskih proizvoda izvještajne jedinice koji su namijenjeni prodaji. Ne iskazuju se količine zaliha namijenjenih vlastitoj intermedijarnoj potrošnji, već isključivo zalihe namijenjene tržištu.

Matematički se zalihe, u normalnim okolnostima, mogu prekontrolirati sljedećom formulom:

   zalihe posljednjeg radnog dana prethodnog tromjesečja +    
   proizvodnja u izvještajnom tromjesečju - prodaja u
   izvještajnom tromjesečju = zalihe na kraju tromjesečja

U stupcu 6 iskazuju se podaci o prodanim količinama šumarskih proizvoda, za svaki proizvod prikazan u stupcu 4, u izvještajnom tromjesečju (a nikako od početka godine odnosno kumulirano). Ukoliko dođe do povrata prodanih količina, izvještajna jedinica treba dostaviti ispravak za prethodna tromjesečja, kako bi DZS mogao ispraviti kumulativ koji će se formirati obradom podataka na elektronskom mediju. Pod prodanim proizvodima treba prikazati, uz proizvode prodane trećim licima, i proizvode za vlastitu izgradnju (npr. trupci za izgradnju nastamba u šumi za zaposlenike), davanja zaposlenicima u naturi te proizvode za reprodukcijsku potrošnju u izvještajnoj jedinici (npr. šumarske sadnice iz rasadnika).

Tabela 2. POSJEČENA BRUTO DRVNA MASA U IZVJEŠTAJNOM TROMJESEČJU

Posječena bruto drvna masa obuhvaća posječene trupce (listača i četinjača), jamsko drvo (listača i četinjača), ostalo dugo drvo (listača i četinjača), prostorno drvo (listača i četinjača), ogrjevno drvo (listača i četinjača), te ostalo grubo obrađeno drvo. U bruto drvnu masu ulazi otpadak i gubitak koji nastaje prilikom sječe. Podaci za ovu tabelu dobiju se na temelju izrađene neto drvne mase uvećane za planirani otpad.

INTERMEDIJARNA POTROŠNJA STATISTIČKE JEDINICE

Tabele 3, 4, 5 i 6 odnose se na intermedijarnu potrošnju dobara i usluga (inputa u proizvodnju) statističke jedinice, iskazanu u naturalnim jedinicama mjere (tabele 3-5) ili vrijednosno (tabela 6).

Pod intermedijarnom potrošnjom iskazat će se u ovom izvještaju količine nabavljenih dobara i usluga statističke jedinice, koji su utrošeni u cijelosti u izvještajnom tromjesečju za proizvodnju u šumarstvu (sječe) i usluge povezane s tim, bez obzira na to jesu li domaćeg ili uvoznog porijekla (tabele 3-5).

Vrijednost nabavljenih količina dobara i usluga iskazuje se u nabavnim cijenama za srodna dobra i usluge na dan kada su "de facto" utrošene, odnosno kada ulaze u proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim (tabela 4).

Pod intermedijarnom potrošnjom ne smatra se, tj. isključuje se

- fiksna aktiva (zgrade, strojevi i oprema, plantaže drveća) čija se potrošnja u statističkoj jedinici treba iskazati kao potrošnja fiksnog kapitala

- potrošnja dobara i usluga utrošena i proizvedena u istoj statističkoj jedinici (tržišno načelo)

- potrošnja trajnih kapitalnih dobara (osim sitnog alata i trajnih kapitalnih dobara male vrijednosti).

   Sve definicije i pojmovi usklađeni su s pojmovima i defini-
   cijama iz Priručnika za ekonomske račune šumarstva Eu-   
   ropske unije - EAF,
Luxemburg studeni 1997.

Tabela 3. KOLIČINE UTROŠENIH SREDSTAVA ZA ZAŠTITU ŠUMA U IZVJEŠTAJNOM TROMJESEČJU

UTROŠENA SREDSTVA ZA ZAŠTITU ŠUMA. U ovoj tabeli iskazuje se količina nabavljenih i utrošenih kemijskih sredstava za zaštitu šuma koje je utrošila statistička jedinica tijekom izvještajnog tromjesečja, za zaštitu šuma od štetočina i ostalih uzročnika šteta, te očuvanja šuma za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim.

Ovdje se iskazuju podaci o utrošenim količinama sredstava za zaštitu šuma, u tonama, koja su se u cijelosti utrošila u statističkoj jedinici radi proizvodnje u šumarstvu (sječa) i usluga povezanih s tim u izvještajnom tromjesečju (ne kumulirane količine). Podaci se iskazuju za ukupno i prema vrstama sredstava za zaštitu šuma:

- redak 1 - ukupno utrošena sredstva, zbroj redaka od 2 do 5

- redak 2 - fungicidi, uključuju kemijska sredstva za zaštitu od gljivica

- redak 3 - insekticidi, uključuju kemijska sredstva za zaštitu od insekata

- redak 4 - herbicidi, uključuju kemijska sredstva za zaštitu od korova

- redak 5 - ostala sredstva za zaštitu šuma, uključuju ostale organske i anorganske tvari.

Tabela 4. KOLIČINA UTROŠENIH ŠUMARSKIH SADNICA, GNOJIVA I SREDSTAVA ZA POBOLJŠANJE TLA U IZVJEŠTAJNOM TROMJESEČJU

U ovoj tabeli iskazuje se količina nabavljenih šumarskih sadnica, gnojiva i sredstava za poboljšavanje tla, koje je statistička jedinica utrošila u izvještajnom tromjesečju, za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim.

Podaci o utrošenim količinama šumarskih sadnica, gnojiva i sredstava za poboljšavanje tla, iskazuju se za utrošene količine šumarskih sadnica, gnojiva i sredstava za poboljšavanje tla, bez obzira na njihovo porijeklo (domaće ili uvozno), ali koje su u cijelosti utrošene u izvještajnom tromjesečju, radi održavanja ili povećavanja (npr. novim pošumljavanjem) postojećeg šumarskog fonda namijenjenog proizvodnji u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim.

Podaci se iskazuju za ukupno i prema, na izvještaju već upisanim, nazivima (vrstama) i jedinicama mjere (stupac 1 i 2), samo za navedeno izvještajno tromjesečje (ne kumulirano), razvrstano prema redcima na sljedeći način:

- šifra 011 - sadnice i podanci za sadnju za šumarstvo, iskazuju se količine nabavljenih sadnica i podanaka za sadnju, u tisućama komada, koje su u cijelosti utrošene u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju, za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim.

- Ovdje se uključuju samo sadnice božićnih drvaca za proizvodnju rezanih grana i sl. (NŠPU 98, šifra - 02.01.41.100), čija je proizvodnja obuhvaćena pojmom šumarstva i sječe drva, dok se isključuju sadnice božićnih drvaca, vinove loze, voćaka, ukrasnog drveća i sl., koje nisu namijenjene za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim, a koje su uključene u proizvodnju ukrasnog drveća - skupine "01.1 - Usjevi, te proizvodnja vrtlarstva i hortikulture";

- šifra 241 - čista mineralna gnojiva, iskazuju se količine nabavljenih čistih mineralnih gnojiva, u tonama (npr. dušičnih, fosfornih, kalijevih i dr.), koja su u cijelosti utrošena u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju, za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim.

- šifra 242 - organska gnojiva, iskazuju se ukupne količine organskih gnojiva, u tonama, koja su u cijelosti utrošena u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim.

- šifra 243 - ostala gnojiva, (mješana ili kompleksna) iskazuju se ukupno utrošene količine ostalih gnojiva u tonama, koja su u cijelosti utrošena u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju, za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim.

- šifra 244 - sredstva za poboljšanje tla, iskazuju ukupne količine sredstava za poboljšavanje tla u tonama (npr. vapno, treset, pijesak i dr.), koja su u cijelosti utrošena u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju, za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim.

Tabela 5. KOLIČINE UTROŠENE ENERGIJE I GORIVA U IZVJEŠTAJNOM TROMJESEČJU

U ovoj tabeli iskazuje se količina nabavljene energije i goriva, koje je statistička jedinica utrošila u izvještajnom tromjesečju za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim.

Podaci o utrošenim količinama energije i goriva iskazuju se za količine energije i goriva, bez obzira na njihovo porijeklo (domaće ili uvozno), ali koje su u potpunosti utrošene u statističkoj jedinici u izvještajnom tromjesečju, za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim.

Podaci o utrošenim količinama energije i goriva iskazuju se prema već upisanoj šifri vrste energenta ili goriva te njihovim jedinicama mjere za utrošak (stupci 1 i 2) u izvještajnom tromjesečju (ne kumulirano), na sljedeći način:

- šifra 01 - električna energija, iskazuju se ukupne količine električne energije, u kWh (npr. za pogon elektromotora i dr. strojeva i opremu, rasvjetu i sl.), koja je u cijelosti utrošena u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim.

- šifra 02 - motorna goriva, iskazuju se ukupno utrošene količine motornog benzina, u tonama (npr. za potrebe prijevoza unutar šuma, šumarskih strojeva i dr.), koji je u cijelosti utrošen u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim.

- šifra 03 - goriva za grijanje, iskazuju se ukupno utrošene količine mazuta u tonama (npr. za grijanje i pogon šumarskih strojeva i dr.), koje su u cijelosti utrošene u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim.

- šifra 04 - motorna ulja i ostala maziva, iskazuju se ukupno utrošene količine motornih ulja i ostalih maziva, u tonama (npr. podmazivanje šumarskih radnih strojeva i dr. opreme), koji su u cijelosti utrošeni u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim.

Tabela 6. VRIJEDNOST UTROŠENOG MATERIJALA, ODRŽAVANJA I POPRAVAKA U IZVJEŠTAJNOM TROMJESEČJU

U tabeli 6 iskazuje se vrijednost nabavljenog materijala te vrijednost izvršenih održavanja i popravaka koje je statistička jedinica utrošila u izvještajnom tromjesečju za proizvodnju u šumarstvu (sječa) (iz tabele 1) i usluge povezane s tim (iz tabele 7).

Podaci se iskazuju za vrijednost nabavki materijala ili izvršenih usluga održavanja i popravaka utrošenih u izvještajnom tromjesečju, u nabavnim cijenama koje su bile uobičajene u vrijeme utroška za slične materijale ili plaćene usluge, izraženi u tisućama kuna, prema sadržaju u redcima od 1 do 4 i to:

- redak 1 - ukupno utrošeno, iskazuje se zbroj vrijednosti za retke od 2 do 4;

- redak 2 - mali alati, iskazuje se nabavna vrijednost malih alata (npr. ručnih alata, motornih pila i sl.), lakih priključaka i dr. opreme male vrijednosti odnosno s uobičajenim vijekom trajanja manjim od godinu dana (npr. crpke za vodu, mali električni motori, mali motori s unutarnjim izgaranjem sl.), koja je u cijelosti utrošena u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim;

- redak 3 - ostali materijali šumarski, iskazuje se nabavna vrijednost ostalog potrošnog materijala (npr. užadi, žica, mreža, baterija, svetiljaka, materijala za pakiranje, radne odjeće, zaštitnih radnih čizama i sl.), koja je u cijelosti utrošena u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim;

- redak 4 - održavanje i popravci, iskazuje se vrijednost usluga tekućeg održavanja i popravaka vozila, šumarskih strojeva i dr. opreme, rezervnih dijelova za održavanje i popravke (npr. guma, oštrica za pile, vodilica, lanaca, rezervnih dijelova za motorne pile i sl.), troškova plaćenih usluga radnika (mehaničara, električara i dr.), kao i dr. usluga isplaćenih na temelju ugovora trećim licima (npr. troškovi iznajmljivanja opreme ili radne snage i sl.), a koje su u cijelosti izvršene u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju za proizvodnju u šumarstvu (sječa) i usluge povezane s tim.

Isključena je vrijednost usluga održavanja i popravaka fiksne aktive (šumarskih i dr. zgrada te njihovih materijalnih troškova kao i troškova radne snage) i ne iskazuje se u ovom izvještaju.

Pri iskazivanju podataka u ovoj tabeli treba još jednom napomenuti da se iskazuju vrijednosti vlastitih (od strane izvještajne jedinice) nabavki materijala (redci 2 i 3) ili vrijednosti izvršenih tekućih održavanja i popravaka strojeva, vozila i druge opreme, kao i vrijednosti ugrađenih rezervnih dijelova ili zamjene dotrajalih dijelova, koje je isplatila statistička jedinica trećim osobama na temelju ugovora (redak 4), za proizvodnju šumarstva i sječe drva prikazanu u tabeli 1 ili usluga povezanih s njima prikazanih u tabeli 7, u izvještajnom tromjesečju (ne kumulirano), nabavljenih (materijali) ili plaćenih (usluge) trećim osobama. Ne iskazuje se vrijednost održavanja i popravaka izvršenih od same statističke jedinice ili onih materijala i sitnih alata koji nisu utrošeni u izvještajnom tromjesečju (ili koji su na zalihi).

Tabela 7. VRIJEDNOST IZVRŠENIH USLUGA U ŠUMARSTVU U IZVJEŠTAJNOM TROMJESEČJU

U tabeli 7. iskazuje se vrijednost usluga koje je statistička jedinica izvršila za račun trećih osoba i na temelju ugovora, i koje predstavljaju njezin output (potraživanje), a koje se odnose na usluge uzgajanja šumarskog drveća (nova pošumljavanja, konverzije i sl.), kao i na usluge povezane sa šumarstvom i sječom drva (rušenje stabala, piljenje drva i sl.). Isto tako iskazuje se i vrijednost nešumarskih usluga izvršenih za račun trećih osoba na temelju sklopljenih ugovora (usluge u vezi s lovstvom i brigom o divljači, usluge restorana i sl.). Ovdje se ne iskazuje vrijednost usluga koje je izvještajna jedinica izvršila za vlastiti račun, kao ni iznosi koje je statistička jedinica platila trećim osobama na temelju ugovora, a koje se prikazuju u tabeli 4 (dugovanje).

U tabeli 7. u redcima od 1 do 2 iskazuju se vrijednosti usluga u tisućama kuna, izvršenih u izvještajnom tromjesečju, i to:

- Ukupna vrijednost usluga, iskazuje se zbroj vrijednosti za retke od 1 do 2;

- redak 1. - vrijednost usluga u vezi s uzgojem drveća, te usluge povezane sa šumarstvom i sječom drva, iskazuje se zbroj vrijednosti za retke 1.1 i 1.2

- redak 1.1 - iskazuje se vrijednost usluga koje je izvršila statistička jedinica na temelju ugovora i za račun trećih osoba, u izvještajnom tromjesečju, kako je definirano u KPD, potkategorijom "02.01.06 - Usluge uzgajanja šumarskog drveća", a koje uključuju: sadnju, rasađivanje, presađivanje, prorjeđivanje, inventiranje u šume, procjenu drvne mase, zaštitu od požara i dr.;

- redak 1.2 - iskazuje se vrijednost usluga koje je izvršila statistička jedinica na temelju ugovora i za račun trećih osoba, u izvještajnom tromjesečju, kako je definirano u KPD, potkategorijom "02.02.10 - Usluge u svezi sa sječom drva", a koje uključuju: rušenje stabala, rezanje, krčenje, prijevoz oblovine unutar šume i dr. usluge povezane s iskorištavanjem (proizvodnjom) šuma;

- redak 2. - vrijednost nešumarskih usluga. Iskazuje se vrijednost usluga koje je izvršila statistička jedinica na temelju ugovora i za račun trećih osoba, u izvještajnom tromjesečju u svezi s djelatnosti koje se ne smatraju šumarstvom i sječom drva ili uslugama povezanima s njima kao npr. uslugama u vezi s lovstvom i brigom o divljači, uslugama prijevoza kupcu izvan uprave šuma, uslugama hotela i restorana itd., a koje se prema definicijama NKD-a ne mogu smatrati pomoćnim djelatnostima statističke jedinice, a koje su neodjeljive od glavne ili sporedne djelatnosti statističke jedinice za koju se iskazuje ovaj izvještaj, te se ne može samostalno za njih ispostaviti poseban izvještaj.

Tabela 8. BROJ ZAPOSLENIKA, STANJE POSLJEDNJEG DANA U IZVJEŠTAJNOM TROMJESEČJU

U tabeli 8 iskazuje se broj zaposlenika statističke jedinice za izvještajno tromjesečje. Podaci o broju zaposlenika iskazuju se sa stanjem posljednjeg radnog dana u izvještajnom tromjesečju prema kadrovskoj evidenciji bez obzira na to jesu li toga dana zaposlenici bili prisutni na poslu ili su izostali iz posla, radi korištenja godišnjeg odmora, bolesti, slobodnih dana i sl. U ovom izvještaju obuhvaćaju se svi zaposlenici statističke jedinice bez obzira na status u zaposlenosti, t.j. bez obzira na to jesu li zasnovali radni odnos na određeno ili neodređeno vrijeme ili na neki drugi način.

U ovoj tabeli iskazuje se broj zaposlenika statističke jedinice, razvrstanih prema opisu iz redaka od 1 do 4 i to:

- redak 1. - Ukupno zaposlenika, iskazuje se ukupan broj svih zaposlenika iz kadrovskih evidencija prema stanju posljednjeg radnog dana u izvještajnom tromjesečju na razini statističke jedinice, a matematički je zbroj podataka u redcima od 2 do 4;

- u redcima 2. i 3. - iskazuju se zaposlenici koji obavljaju djelatnost šumarstva i sječe drva, odnosno koji obavljaju djelatnost iz NKD područja A i odjeljka 02 - Šumarstvo i sječa drva te usluge povezane s njima po NKD-u, kao i zaposlenici na pomoćnim poslovima npr. raznovrsni administrativni poslovi i sl., ukoliko su vezani uz djelatnosti šumarstva kako je definirano NKD-om odjeljkom 02; podaci se iskazuju na sljedeći način:

- redak 2. - zaposlenici u proizvodnji, iskazuje se broj osoba koje su posljednjeg radnog dana u izvještajnom tromjesečju obavljale osnovne, sporedne ili pomoćne poslove neposredno u upravi šuma na iskorištavanju šuma ili uslugama povezanim s njima, kao i osobe koje su radile na utovaru ili istovaru šumarskih proizvoda, u unutrašnjem prijevozu u okviru uprave šuma i sl. poslovima;

- redak 3. - zaposlenici na rukovodećim, stručnim, općim i dr. poslovima, iskazuju se osobe koje su posljednjeg radnog dana u izvještajnom tromjesečju obavljale poslove menadžera i dr. rukovodilaca, šumarskih i dr. inženjera i tehničara, komercijalista, evidentičara, administrativnog osoblja, čuvara i dr.;

- redak 4. - zaposlenici u nešumarskim djelatnostima, iskazuju se zaposlenici koji su posljednjeg radnog dana u izvještajnom tromjesečju obavljali nešumarske djelatnosti, npr. zaposlenici na izvanšumarskom prijevozu, zaposlenici koji obavljaju poljoprivredne, industrijske ili trgovačke djelatnosti, zaposlenici u restoranima ili objektima za smještaj statističkih jedinica, zaposlenici u djelatnostima u svezi s lovstvom i brigom o divljači i drugim nešumarskim djelatnostima, a koje su neodjeljive od glavne ili sporedne djelatnosti statističke jedinice za koju se iskazuje ovaj izvještaj, te se ne može samostalno za njih ispostaviti poseban izvještaj.

II.b UPUTE ZA ISPUNJAVANJE IZVJEŠTAJA ŠUM-23/3M (OBRT)

Izvještaj ŠUM-23/3M (OBRT) za iskorištavanje državnih ili privatnih šuma ispunjava se za obrtnika, a ispunjavaju ga obrtnici bez obzira na to jesu li Šumarstvo i sječa drva te usluge povezane s njima njihova glavna ili sporedna djelatnost.

Statističke jedinice za ovaj izvještaj svi su obrtnici koji se bave proizvodnjom šumarskih proizvoda i dr. djelatnostima šumarstva kako je definirano NKD-om područjem A - Poljoprivreda, lov i šumarstvo i njegovim odjeljkom "02 - Šumarstvo i sječa drva te usluge povezane s njima".

Izvještajne jedinice, su obrtnici koji vrše iskorištavanje šuma radi proizvodnje šumarskih sortimenata (proizvoda) ili usluga povezanih s njima. Izvještaj se ispostavlja za svaku županiju posebno, bez obzira na sjedište obrta.

Statističke jedinice - obrtnike, za koje se podnosi tromjesečni izvještaj ŠUM-23/3M, neposredno određuje Državni zavod za statistiku RH uz pomoć adresara statističkih jedinica za navedeni izvještaj. Obuhvat adresara utvrđuje se na temelju informacija preuzetih iz baze podataka Porezne uprave. Preuzimaju se osnovni podaci za obrtnike koji obavljaju navedenu djelatnost, i to JMBG, naziv i adresni podaci te podrazred djelatnosti prema NKD-u.

Tko je dužan dostaviti podatke, kako i do kada. Izvještaj ŠUM-23/3M dostavlja se DZS-u tromjesečno, a ispunjavaju ga izvještajne jedinice - obrtnici, i to za prvo tromjesečje (siječanj-ožujak), drugo tromjesečje (travanj-lipanj), treće tromjesečje (srpanj-rujan) i četvrto tromjesečje (listopad-prosinac) izvještajne godine.

Za ovo istraživanje koristi se izvještajna metoda, a podatke popunjavaju izvještajne jedinice - obrtnici na temelju ovih uputa.

Propunjene izvještaje ŠUM-23/3M izvještajne su jedinice dužne dostaviti nadležnom statističkom tijelu u roku koji im ono odredi, na osnovi Programa statističkih istraživanja za tekuću kalendarsku godinu, a obveza njegovog ispunjavanja temelji se na Zakonu o statistici (Narodne novine, br. 52/94).

Primljene obrasce ŠUM-23/3M dužni su ispuniti obrtnici koji su obavljali djelatnosti šumarstva i sječe drva prema danim definicijama, za izvještajno tromjesečje.

Obrazac ŠUM-23/3M (OBRT) ima skraćeni sadržaj u odnosu na obrazac ŠUM-22/3M, koji se ispunjava za pravne osobe, te se na njih također odnose opće upute ovih statističkih standarda za šumarstvo i sječu drva (vidi poglavlje I. i uvod za II.a).

Potrebno je napomenuti da smo ovim izvještajem htjeli što manje opteretiti izvještajne jedinice - obrtnike koji su obvezatni popuniti ovaj izvještaj. Iz tih razloga ovaj izvještaj ŠUM-23/3M, ima maksimalno skraćen sadržaj. Njime se traže samo oni podaci od obrtnika koji su neophodni za osiguranje reprezentativnosti i pouzdanosti statističkih informacija o proizvodnji u šumarstvu i sječi drva, te uslugama povezanih s njima, njihovoj intermedijarnoj potrošnji i broju zaposlenika.

Izvještajima ŠUM-22/3M, ŠUM-23/3M i ŠUM-24/3M potrebno je osigurati dovoljan broj izvještajnih jedinica, koje se bave iskorištavanjem državnih i privatnih šuma te usluga povezanih s njima, tako da te statističke jedinice sudjeluju s najmanje 90% u (bruto) domaćem proizvodu razreda 02.01 - Šumarstvo i sječa drva i 02.02 - Usluge povezane sa šumarstvom i sječom drva po NKD-u.

Način upisivanja podataka. Na sva pitanja (identifikacijski podaci) uz koja su tiskane crte, odgovori se upisuju na crte. Na ostala pitanja odgovara se upisivanjem brojčanih oznaka u predviđena polja. Svi podaci u izvještaj se upisuju kao cijeli brojevi, bez decimala, i to u jedinici mjere koja je označena u pojedinim tabelama (mł, tis. kom, tis. kuna, broj zaposlenika, tona i dr.).

Podaci o vrijednosti izvršenih usluga iskazuju se u tisućama kuna, što znači da, ako je npr. vrijednost izvršenih usluga u nekom tromjesečju 30.000 kuna, u predviđeno polje treba upisati  

30.

1. PODACI O JEDINICI ZA KOJU SE PODNOSI IZVJEŠTAJ (OBRTNIK)

U zaglavlju obrasca ŠUM-23/3M daju se podaci o jedinici za koju se podnosi izvještaj.

a) IME (tvrtka) OBRTA. Upisuje se ime obrtničke tvrtke u punom obliku ili skraćeno ime, onako kako je navedeno u obrtničkom registru.

b) JMBG vlasnika obrta. Upisuje se jedinstveni matični broj vlasnika obrta.

c) ŽUPANIJA, GRAD/OPĆINA, ULICA I BROJ. Upisuju se adresni podaci za sjedište obrta.

d) DJELATNOST (podrazred). Upisuje se brojčana oznaka djelatnosti obrtnika prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti - NKD (Narodne novine br. 3/97), a prema bazi podataka Porezne uprave. Ukoliko obrtnik ne raspolaže informacijom o nazivu i brojčanoj oznaci podrazreda djelatnosti prema NKD-u, treba kratko opisati djelatnosti koje pretežno izvodi (npr. pošumljavanje, proizvodnja šumarskih sadnica, skupljanje šumarskih proizvoda, prijevoz oblovine unutar šume itd.).

3. SADRŽAJ IZVJEŠTAJA ŠUM-23/3M

Za popunjavanje tabele 1 koristi se Nomenklatura šumarskih proizvoda i usluga - NŠPU 98 na razini sedmeroznamenkaste brojčane oznake. Detaljnije razine koriste se kao opisne kako ne bi bilo nedoumica u svezi s razvrstavanjem proizvoda. Za ostale tabele vrijede definicije dane uz izvještaj ŠUM-22/3M, samo što se ovaj izvještaj odnosi na proizvodnju šumarstva i sječu šuma koju ne objavljuju poslovni subjekti već fizičke osobe - obrtnici.

Tabela 1. PROIZVODNJA I PRODAJA ŠUMARSKIH PROIZVODA U IZVJEŠTAJNOM TROMJESEČJU

Tabelu 1. ispunjavaju obrtnici koji se bave iskorištavanjem šuma, odnosno koji obavljaju djelatnost sječe u šumama ili izvan njih; koji se bave iskorištavanjem dubećih zaliha drveta na oraničnim površinama, u drvoredima, u zaštitnim pojasima kao i na plantažama drveća, namijenjenog primarno njihovom iskorištavanju u šumarstvu i sječi drva.

Tabela se ispunjava na temelju Nomenklature šumarskih proizvoda i usluga - NŠPU 98, na agregiranoj razini proizvoda odnosno na razini sedmeroznamenkaste brojčane oznake, koja je već upisana u tabelu, zajedno s nazivom proizvoda i jedinicom mjere u kojoj se podaci iskazuju. NŠPU 98 (koja je satavni dio ovih statističkih standarda) treba se koristiti kod utvrđivanja brojčanih oznaka za razvrstavanje proizvoda niže razine detaljnosti od onih agregiranih i upisanih u izvještaj.

Stupci 1, 2, i 3

U stupac 1 upisana je šifra - brojčana oznaka proizvoda, u stupac 2 naziv proizvoda, a u stupac 3 oznaka jedinice mjere u kojoj je obvezatno iskazivanje podataka.

Šifra agregiranih šumarskih proizvoda sastavljena za ovaj izvještaj, sastoji se od sedam znamenaka (cjeloviti NŠPU 98 ima devet znamenaka, vidi objašnjenja pod II.a, točka 1). Prvih šest znamenaka preuzeto je iz Klasifikacije proizvoda po djelatnostima - KPD RH (objavljene u Narodne novine 68/97), sljedeća sedma znamenka izvorno je preuzeta iz "Liste karakterističnih proizvoda šumarstva", koju je izradio Eurostat - Statistički ured Europske unije. Proizvod na nižim razinama agregacije (osmeroznamenkaste i deveteroznamenkaste brojčane oznake) u cijelosti pripadaju agregiranom proizvodu na sedmeroznamenkastoj razini nomenklature NŠPU 98.

Stupci 4, 5 i 6

Podaci u stupcima 4, 5 i 6 iskazuju se na osnovi izvršenog premjera šumarskih proizvoda.

U stupcu 4 iskazuju se podaci o proizvedenim količinama šumarskih proizvoda prema NŠPU 98, a prema već upisanim šiframa proizvoda, nazivima i jedinicama mjere na izvještaju ŠUM-23/3M (stupci 1, 2 i 3). Podaci se iskazuju za količine proizvedene u izvještajnom tromjesečju (ne kumulirano). Ovdje je uključena i proizvodnja neprerađenih proizvoda s plantaža unutar šuma ili izvan njih npr. plantaže topola, plantaže pitomog kestena ili oraha koje se uzgajaju primarno radi drveta, šumarskih rasadnika koji se uzgajaju u šumama za vlastite potrebe. Podatke o proizvedenim količinama pojedinih proizvoda treba upisati na temelju premjera šumarskih proizvoda obrtnika. Ako proizvodi prolaze kroz skladište neprerađenog drva iz vlastite proizvodnje, podatke o proizvodnji treba preuzeti iz knjigovodstvenih evidencija, ukoliko se vode pri stovarištima ili skladištima i ukoliko njima raspolažu statističke jedinice.

U stupcu 5 iskazuje se količina šumarskih proizvoda, sa stanjem posljednjeg radnog dana u izvještajnom tromjesečju. Zalihe se iskazuju ukupno bez obzira na to nalaze li se kod panja, na privremenom ili glavnom stovarištu.

Ovdje se iskazuju samo vlastite zalihe proizvedenih šumarskih proizvoda izvještajne jedinice koji su namijenjeni prodaji. Ne iskazuju se količine zaliha namijenjenih vlastitoj intermedijarnoj potrošnji, već isključivo zalihe namijenjene tržištu.

Matematički se zalihe, u normalnim okolnostima, mogu prekontrolirati sljedećom formulom:

   zalihe posljednjeg radnog dana prethodnog tromjesečja +   
   proizvodnja u izvještajnom tromjesečju - prodaja u
   izvještajnom tromjesečju = zalihe na kraju tromjesečja

U stupcu 6 iskazuju se podaci o prodanim količinama šumarskih proizvoda, za svaki proizvod prikazan u stupcu 4, u izvještajnom tromjesečju (ne kumulirano). Ukoliko dođe do povrata prodanih količina, statistička jedinica - obrtnik treba dostaviti ispravak za prethodna tromjesečja, kako bi DZS mogao ispraviti kumulativ koji će se formirati obradom podataka na elektronskom mediju. Pod prodanim proizvodima treba prikazati, uz proizvode prodane trećim licima, i proizvode za vlastitu izgradnju (npr. trupci za izgradnju nastamba u šumi za zaposlenike), davanja zaposlenicima u naturi, te proizvode za reprodukcijsku potrošnju u statističkoj jedinici (npr. šumarske sadnice iz rasadnika).

INTERMEDIJARNA POTROŠNJA IZVJEŠTAJNE JEDINICE - OBRTNIKA

Tabela 2. odnosi se na intermedijarnu potrošnju dobara i usluga (inputa u proizvodnju) statističke jedinice - obrtnika, iskazanu vrijednosno.

Pod intermedijarnom potrošnjom iskazat će se, u ovom izvještaju, količine nabavljenih dobara i usluga statističke jedinice - obrtnika, koji su utrošeni u cijelosti u izvještajnom tromjesečju za proizvodnju šumarstva i sječe drva te usluga povezanih s njima, bez obzira na to jesu li domaćeg ili uvoznog porijekla.

Vrijednost nabavljenih količina dobara i usluga iskazuje se u nabavnim cijenama za srodna dobra i usluge na dan kada su "de facto" utrošene, odnosno kada ulaze u proizvodnju šumarstva i sječe drva ili usluga povezanih s njima.

   Za dodatna objašnjenja definicija i pojmova intermedijarne
   potrošnje vidi upute za tabele 3.-6. izvještaja ŠUM-22/3M,   
   koje vrijede i za ovaj izvještaj.

Tabela 2. UTROŠAK ENERGIJE, GORIVA, ŠUMARSKIH SADNICA, GNOJIVA, SREDSTAVA ZA POBOLJŠANJE TLA I SREDSTAVA ZA ZAŠTITU ŠUMA U IZVJEŠTAJNOM TROMJESEČJU

Podaci o vrijednosti intermedijarne potrošnje statističke jedinice - obrtnika, iskazuju se za vrijednost utrošene energije i goriva; šumarskih sadnica, gnojiva i sredstva za poboljšanje tla; i sredstava za zaštitu šuma, i to u tisućama kuna, bez obzira na njihovo porijeklo (domaće ili uvozno), koje je u cijelosti utrošila statistička jedinica - obrtnik, u izvještajnom tromjesečju, za proizvodnju šumarstva i sječe drva (prikazanu u tabeli 1) ili usluga povezanih s njima (prikazanih u tabeli 3, stupac 2).

Podaci o vrijednosti nabavljene energije i goriva; šumarskih sadnica, gnojiva i sredstava za poboljšanje tla i sredstava za zaštitu šuma, ili izvršenih usluga održavanja i popravaka utrošenog u izvještajnom tromjesečju, iskazuju se u nabavnim cijenama koje su bile uobičajene u vrijeme utroška za sličan repromaterijal ili plaćene usluge, izraženi u tisućama kuna, grupirani prema vrsti intermedijarne potrošnje u stupcima 1, 2 i 3.

U stupcu 1 iskazuje se nabavna vrijednost utrošene radne energije i goriva (npr. električne energije, motornog benzina, mazuta, motornih ulja i dr. maziva), koji su u cijelosti utrošeni u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju, za proizvodnju šumarstva i sječe drva ili usluga povezanih s njima;

U stupcu 2 iskazuje se nabavna vrijednost utrošenih šumarskih sadnica, gnojiva, sredstava za poboljšanje tla, i sredstava za zaštitu šuma (npr. fungicidi, insekticidi, herbicidi i ostala sredstva za zaštitu šuma), koji su u cijelosti utrošeni u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju za proizvodnju šumarstva i sječe drva ili usluga povezanih s njima;

U stupcu 3 iskazuje se nabavna vrijednost utrošenih materijala (npr. malih alata, lakih priključaka i druge opreme male vrijednosti, te potrošnog materijala za šumarstvo) koji su u cijelosti utrošeni u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju za proizvodnju šumarstva i sječe drva ili usluga povezanih s njima, kao i vrijednost usluga tekućeg održavanja i popravaka vozila, šumarskih strojeva i dr. opreme, rezervnih dijelova za održavanje i popravke (npr. guma, oštrica za pile i sl.), troškova plaćenih usluga radnika (mehaničara, električara i dr.), kao i dr. usluga isplaćenih na temelju ugovora trećim licima (npr. troškovi iznajmljivanja opreme ili radne snage i sl.), a koje su u cijelosti izvršene u statističkoj jedinici, u izvještajnom tromjesečju za proizvodnju šumarstva i sječe drva ili usluga povezanih s njima.

Isključena je vrijednost usluga održavanja i popravaka fiksne aktive (šumarskih i dr. zgrada te njihovih materijalnih troškova kao i troškova radne snage) i ne iskazuje se u ovom izvještaju.

Tabela 3. BROJ ZAPOSLENIKA I VRIJEDNOST IZVRŠENIH USLUGA U ŠUMARSTVU I SJEČI DRVA U IZVJEŠTAJNOM TROMJESEČJU

U stupcu 1 iskazuju se podaci o broju zaposlenika sa stanjem posljednjeg radnog dana u izvještajnom tromjesečju prema kadrovskoj evidenciji, bez obzira na to jesu li zaposlenici toga dana bili prisutni na poslu ili su izostali iz posla radi korištenja godišnjeg odmora, bolesti, slobodnih dana i sl. U ovom izvještaju obuhvaćaju se svi zaposlenici izvještajne jedinice - obrtnika, bez obzira na status zaposlenosti tj. bez obzira na to jesu li zasnovali radni odnos na određeno ili neodređeno vrijeme ili na neki drugi način.

Ovdje se iskazuju samo zaposlenici koji obavljaju djelatnost šumarstva i sječe drva, odnosno koji obavljaju djelatnosti iz područja A i odjeljka "02 - Šumarstvo i sječa drva te usluge povezane s njima" po NKD-u, kao i zaposlenici na pomoćnim poslovima npr. raznovrsnim administrativnim poslovima, i sl., ukoliko su vezani uz djelatnosti šumarstva kako je definirano NKD-om odjeljkom 02.

Ne iskazuju se zaposlenici koji su u izvještajnom tromjesečju obavljali nešumarske djelatnosti u statističkoj jedinici, kao npr. zaposlenici na izvanšumarskom prijevozu, zaposlenici koji su obavljali poljoprivredne, industrijske ili trgovačke djelatnosti, zaposlenici u restoranima ili objektima za smještaj statističkih jedinica - obrtnika, zaposlenici na djelatnostima u svezi s lovstvom i brigom o divljači i drugim nešumarskim djelatnostima.

U stupcu 2 iskazuje se vrijednost usluga koje je izvršila statistička jedinica na temelju ugovora i za račun trećih osoba, u tisućama kuna, kako je definirano u KPD potkategorijom "02.01.06. - Usluge uzgajanja šumarskog drveća", a koje uključuju: sadnju, rasađivanje, presađivanje, prorjeđivanje, inventiranje u šume, procjenu drvne mase, zaštitu od požara i dr. Isto tako iskazuje se i vrijednost usluga koje je izvršila statistička jedinica na temelju ugovora i za račun trećih osoba, u izvještajnom tromjesečju, kako je definirano u KPD potkategorijom "02.02.10 - Usluge u svezi sa sječom drva", a koje uključuju: rušenje stabala, rezanje, krčenje, prijevoz oblovine unutar šume i dr. usluge povezane s iskorištavanjem (proizvodnjom) šuma.

Kod ispunjavanja ove tabele posebice treba pripaziti na razlikovanje između prikazivanja podataka o proizvodnji šumarstva i sječe drva i usluga za treće osobe, kako ne bi došlo do dvostrukosti u iskazivanju podataka između izvršitelja i naručitelja. Npr. ako obrtnik - izvršitelj, za račun naručitelja - uprave šuma, obavi sječu drva ili proizvodnju drvnih proizvoda, on ne ispunjava tabelu 1., s obzirom da to ne predstavlja njegovu proizvodnju, već ispunjava tabelu 3 (stupac 2) vrijednost izvršene usluge, a proizvodnju šumarskih proizvoda, na svom izvještaju prikazuje uprava šuma - naručitelj za čiji se račun usluga izvršila te ispunjava tabelu 1. Suprotno tome, ako obrtnik otkupi ili zakupi dubeće zalihe od trećih osoba, izvrši sječu odnosno proizvodnju šumarskih sortimenata za svoj račun, ne popunjava ovu tabelu 3, već je u tabeli 1. prikazuje kao vlastitu proizvodnju, dok vlasnik dubećih zaliha ne iskazuje ništa.

Ovdje se ne iskazuje vrijednost sljedećih usluga:

- izvršenih nešumarskih usluga naplaćenih od trećih osoba (potraživanja) statističke jedinice - obrtnika za račun trećih osoba, na temelju ugovora (npr. usluge lovstva i brige o divljači, usluge hotela i restorana i sl.)

- izvršenih usluga za vlastitu proizvodnju izvještajne jedinice - obrtnika

- izvršenih usluga trećih osoba, odnosno iznosa koje je izvještajna jedinica platila trećim osobama (dugovanje), a koje se iskazuju u tabeli 2, stupac 3.

II.c UPUTE ZA ISPUNJAVANJE IZVJEŠTAJA ŠUM-24/3M (PRIVATNE ŠUME)

OPĆE UPUTE ZA IZVJEŠTAJ ŠUM-24/3M

Statističke jedinice za ispunjavanje izvještaja ŠUM-24/3M jesu sve fizičke osobe - privatni vlasnici šuma, koji se bave proizvodnjom šumarstva i sječe drva. Dakle, statističke su jedinice privatni vlasnici šuma koji se bave djelatnošću šumarstva i sječe drva te usluge povezanih s njima (kako je definirano NKD-om odjeljkom 02), bez obzira na to je li to iskorištavanje šuma namijenjeno njihovoj vlastitoj potrošnji ili prodaji.

Izvještajne jedinice. Podatke za statističke jedinice ispunjavaju uprava šuma poduzeća "Hrvatske šume" kao izvještajne jedinice, skupno na razini županije, na osnovi njihove evidencije o sječi i na temelju ovih uputa. Ukoliko uprave šuma ne raspolažu evidencijama o sječi, podaci će se procijeniti na temelju ocjene stručnjaka u upravama šuma.

Vrijeme, metoda i pravna osnova. Za ovo istraživanje koristi se izvještajna metoda. Izvještaje ŠUM-24/M dostavljaju izvještajne jedinice DZS-u tromjesečno, prema sljedećoj dinamici: za prvo tromjesečje (siječanj - ožujak), drugo tromjesečje (travanj - lipanj), treće tromjesečje (srpanj - rujan) i četvrto tromjesečje (listopad - prosinac) izvještajne godine. Popunjene izvještaje ŠUM-24/3M izvještajne su jedinice dužne dostaviti nadležnom statističkom tijelu u roku koji im ono odredi, na osnovi Programa statističkih istraživanja za tekuću kalendarsku godinu, a obveza njihovog ispunjavanja temelji se na Zakonu o statistici (Narodne novine, br. 52/94).

Obuhvat

Obrazac ŠUM-24/3M (PRIVATNE ŠUME) ima skraćeni sadržaj u odnosu na obrazac ŠUM-22/3M i ŠUM-23/3M, koji se ispunjava za poslovne subjekte i obrtnike, ali se opće upute ovih statističkih standarda za šumarstvo i sječu drva odnose i na ovaj izvještaj (vidi poglavlje I i uvod za II.a).

Potrebno je napomenuti da smo ovim izvještajem htjeli što manje opteretiti izvještajne jedinice - koje su obvezatne popuniti ovaj izvještaj. Iz tih razloga ovaj izvještaj, ŠUM-24/3M, ima vrlo sužen sadržaj. Njime se traže samo osnovni podaci za proizvodnju šumarstva i sječe drva vlasnika privatnih šuma, koji su neophodni za osiguranje reprezentativnosti i pouzdanosti statističkih informacija o proizvodnji i šumarstvu i sječi drva.

Izvještajima ŠUM-22/3M, ŠUM-23/3M i ŠUM-24/3M potrebno je osigurati dovoljan broj izvještajnih jedinica koje se bave iskorištavanjem državnih i privatnih šuma te usluga povezanih s njima, tako da te statističke jedinice sudjeluju s najmanje 90% u (bruto) domaćem proizvodu razreda 02.01 - Šumarstvo i sječa drva i 02.02 - Usluge povezane sa šumarstvom i sječom drva po NKD-u.

Način upisivanja podataka. Na sva pitanja (identifikacijski podaci) uz koja su tiskane crte, odgovori se upisuju na crte. Na ostala pitanja odgovara se upisivanjem brojčanih oznaka u predviđena polja. Svi podaci u izvještaj se upisuju kao cijeli brojevi, bez decimala, i to u jedinici mjere koja je označena u pojedinim tabelama izvještaja (m3, tis. kom, tis. kuna, broj zaposlenika, tona i dr.).

1. PODACI O JEDINICI ZA KOJU SE PODNOSI IZVJEŠTAJ (PRIVATNE ŠUME)

U zaglavlju obrasca ŠUM-24/3M daju se podaci o jedinicama za koje se podnosi izvještaj.

a) i b) ŽUPANIJA, GRAD/OPĆINA, MJESTO. Upisuju se adresni podaci o teritorijalnom području na koje se odnose evidencije o sječi vlastitih šuma, odnosno skupni podaci o sječi šuma od privatnih vlasnika šuma.

d) DJELATNOST (podrazred). Upisana je brojčana oznaka podrazreda djelatnosti "02. 01. 0- Šumarstvo i sječa drva" prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti - NKD (Narodne novine br. 3/97), za koju se traže podaci.

2. SADRŽAJ IZVJEŠTAJA ŠUM-23/3M

Izvještaj ŠUM-24/3M sastoji se od samo jedne tabele koju treba ispuniti za proizvodnju i sječu drva privatnih vlasnika šuma. Ovaj izvještaj ispunjava se skupno, za sve statističke jedinice - vlasnike privatnih šuma za koje postoji evidencija o sječi, na teritoriju iste županije. Za ispunjavanje tabele 1, koristi se Nomenklatura šumarskih proizvoda i usluga - NŠPU 98 na razini sedmeroznamenkaste brojčane oznake, detaljnije razine NŠPU 98 koriste se kao opisne, kako ne bi bilo nedoumica u svezi s razvrstavanjem proizvoda. Za iskazivanje podataka o proizvedenim količinama proizvoda šumarstva i sječe drva (stupac 4) u izvještajnom tromjesečju vrijede i definicije dane uz izvještaj ŠUM-22/3M i ŠUM23/3M, samo što se ovaj izvještaj odnosi na proizvodnju i sječu šuma na koje postoji pravo privatnog vlasništva.

TABELA 1. PROIZVODNJA I PRODAJA ŠUMARSKIH PROIZVODA U IZVJEŠTAJNOM TROMJESEČJU

Tabela 1. - ispunjava se za statističke jedinice - privatne vlasnike šuma, koji se bave iskorištavanjem vlastitih šuma, odnosno koji obavljaju djelatnost sječe u šumama ili izvan njih, a na kojima postoji privatno vlasništvo, bez obzira na to je li ta njihova proizvodnja namijenjena daljnjoj prodaji ili za vlastite potrebe.

Tabelu 1. ispunjavaju izvještajne jedinice na temelju Nomenklature šumarskih proizvoda i usluga - NŠPU 98, na agregiranoj razini proizvoda odnosno na razini sedmeroznamenkaste brojčane oznake koja je već upisana u tabelu, zajedno s nazivom proizvoda i jedinicom mjere u kojoj se podaci trebaju iskazati. NŠPU 98 (koja je sastavni dio ovih statističkih standarda) treba se koristiti kod utvrđivanja brojčanih oznaka za razvrstavanje proizvoda niže razine detaljnosti od onih agregiranih i upisanih u izvještaj.

Stupci 1, 2 i 3

U stupac 1 upisana je šifra - brojčana oznaka proizvoda, u stupac 2 naziv proizvoda, a u stupac 3 oznaka jedinice mjere u kojoj je obvezatno iskazivanje podataka.

Šifra agregiranih šumarskih proizvoda sastavljena za ovaj izvještaj, sastoji se od sedam znamenaka (cjelovita NŠPU 98 ima devet znamenaka, vidi objašnjenja pod II.a, točka 1). Prvih šest znamenaka preuzeto je iz Klasifikacije proizvoda po djelatnostima - KPD RH (objavljene u Narodnim novinama 68/97), sljedeća sedma znamenka izvorno je preuzeta iz "Liste karakterističnih proizvoda šumarstva", koju je izradio Eurostat - Statistički ured Europske unije. Proizvodi na nižim razinama agregacije (osmeroznamenkaste i deveteroznamenkaste brojčane oznake) u cijelosti pripadaju agregiranom proizvodu na sedmeroznamenkastoj razini nomenklature NŠPU 98.

Stupci 4, 5 i 6

Podaci u stupcima 4, 5 i 6 iskazuju se na osnovi izvršenog premjera šumarskih proizvoda.

U stupcu 4 iskazuju se podaci o proizvedenim količinama šumarskih sortimenata (proizvoda) prema NŠPU 98, a prema već upisanim šiframa proizvoda, nazivima i jedinicama mjere (stupci 1, 2 i 3), na izvještaju ŠUM-24/3M. Podaci se iskazuju za količine proizvedene u izvještajnom tromjesečju (ne kumulirano). Podaci o proizvedenim količinama po vrstama proizvoda šumarstva i sječe drva treba upisati na temelju evidencije o sječi uprave šuma javnog poduzeća "Hrvatske šume" za privatne vlasnike šuma bez obzira na njihovu namjenu tj. bez obzira na to jesu li namijenjene daljnjoj prodaji, ili za vlastite potrebe vlasnika šume.

U stupcu 5 iskazuju se količine proizvoda, namijenjenih osobnoj potrošnji vlasnika šuma, u izvještajnom tromjesečju.

U stupcu 6 iskazuju se podaci o količinama šumarskih proizvoda, namijenjenih prodaji, tijekom izvještajnog tromjesečja (ne kumulirano).

III. NOMENKLATURA ŠUMARSKIH PROIZVODA I USLUGA - NŠPU 98

Nomenklatura NŠPU 98 izrađena je za potrebe statistike šumarstva. Izrađena je na temelju "Liste karakterističnih proizvoda djelatnosti šumarstva" (List of characteristic products of forestry "industry") koju je izradio Eurostat - Statistički ured Europske unije i objavio kao integralni dio Priručnika za ekonomske račune poljoprivrede i šumarstva (Manual on the Economic Accounts of Agriculture and Forestry - EAA) u studenom 1997.

Brojčana oznaka NŠPU je hijerarhijska nomenklatura koja na najnižoj razini proizvoda ili usluga ima deveteroznamenkastu brojčanu oznaku i može se prikazati na temelju sljedećeg uzorka: XX.XX.YY.ZZN. Prve četiri brojčane oznake (XX.XX) preuzete su iz strukture i sadržaja razreda NKD-a, dodatne dvije brojčane oznake (YY) predstavljaju potkategorije KPD-a (Klasifikacija proizvoda po djelatnostima RH - KPD, Narodne novine 68/97), a preostale dvije (ZZ) preuzete su iz izvorne Liste EU. Deveta brojčana oznaka (N) predstavlja dodatnu nacionalnu razinu, uvedenu zbog potrebe detaljnog praćenja određenih proizvoda s Liste EU. Nomenklaturom su zadane i jedinice mjere prema kojima se upisuju podaci u tabele, a na desnoj strani izrađene su korespondentne veze s proizvodima Carinske tarife RH (Narodne novine br. 49/96).

U NŠPU 98, koja je izrađena sa svim hijerarhijskim razinama, cjelovito i konzistentno pokriva djelatnost iz odjeljaka 02 - Šumarstvo i sječa šuma te usluge povezane s njima. Koristit će se za potrebe agregiranja podataka do razine odjeljka, dok je detaljnost razina proizvoda i usluga, koje se upisuju u pojedinačne izvještaje određena već upisanim šiframa i nazivima proizvoda u izvještajima ŠUM-22/3M (9-znamenkasta šifra), a ŠUM-23/3M i ŠUM-24/3 (7-znamenkasta šifra), na kojoj su izvještajne jedinice dužne popuniti svoje podatke. Nomenklatura sa svim razinama treba se koristiti kao konzultacijska, radi lakšeg pronalaženja proizvoda ili usluga koje nisu eksplicitno navedene nazivom proizvoda u izvještajima, a ujedno će koristiti svim korisnicima podataka te prilikom objavljivanja agregata kako bi se prepoznao njihov sadržaj.

1. Definicije

TRUPCI (listača i četinjača) su dijelovi debla koji su namijenjeni daljem prerađivanju piljenjem ponekad rezanjem ili ljuštenjem, budući da imaju povoljna fizička i kemijska svojstva, te su namijenjeni za industrijsku preradu. To su trupci za rezanje te trupci za furnir i ljuštenje. Dužina im je od 2 m naviše. Najmanji srednji promjer bez kore iznosi od 30 do 50 cm, ovisno o vrsti drveta.

JAMSKO DRVO (listača i četinjača) namijenjeno je za razne tehničke svrhe, jer ima vrlo povoljna fizička i kemijska svojstva. To je drvo koje se upotrebljava za izgradnju i održavanje jamskih rovova i okna, dakle za gradnju u zemlji i pod zemljom. Ono mora biti čvrsto, trajno, lako, što znači kvalitativno zdravo, bez kvrga i grešaka. Za jamsko drvo najčešće se upotrebljava hrastovina, bukovina, kestenovina, a od četinjača smrekovina, jelovina, borovina.

OSTALO DUGO DRVO (listača i četinjača) obuhvaća sve vrste drveta pogodne za mehaničku preradu, stupove za elektrovodove i TT vodove te ostalo oblo drvo. Stupovi za vodove su obla građa, odnosno deblovina, koja nije namijenjena daljoj preradi, već se upotrebljava u obliku u kome je u šumi izrađena za telekomunikacijske i elektroenergetske vodove. Izrađuju se od svih vrsta hrasta (osim cera), zatim od pitomog kestena i bagrema, od jele, smreke, bijelog i crnog bora. Sijeku se zimi, a kora i liko moraju biti potpuno skinuti.

PROSTORNO DRVO (listača i četinjača) obuhvaća drvo za drvene ploče, (pogodno za mehaničku preradu), a celulozno i taninsko drvo, zbog svog povoljnog kemijskog svojstva, pogodno je za kemijsku preradu. Drvo za celulozu i drvene ploče je oblo i cijepano drvo četinjača, bukve i mekih listača. Namijenjeno je proizvodnji celuloze i umjetnih vlakana. Celulozno drvo je trgovački proizvod, koji se proizvodi u šumi i doprema u tvornice celuloze i papira, gdje služi kao sirovina ili za dobivanje celuloze mehaničkim ili kemijskim načinom. Taninsko drvo je sirovina iz koje se preradom dobivaju taninski ekstrakti. Mora biti zdravo i očišćeno od truleži. Izrađuje se od hrastovine i pitome kestenovine kao cjepanice, oblice i gule. Kao taninsko drvo upotrebljavaju se i panjevina, pilanski ostaci i piljevina.

OGRJEVNO DRVO (listača i četinjača) namijenjeno je neposredno za ogrjev ili za proizvodnju drvenog ugljena. To je drvo kome se iskorištava njegova snaga grijanja. Zato je vrlo važan stupanj suhoće, dimenzije kao i način slaganja. Po vrsti drveta razlikujemo tvrdo ogrjevno drvo (bukovina, grabovina, cerovina, hrastovina) i meko ogrjevno drvo (brezovina, topolovina, vrbovina, johovina).

OSTALO GRUBO OBRAĐENO DRVO obuhvaća sitno tehničko drvo, pogodno za izradu drvenih motki i kolja, raznih letvi i stupova za ogradu, ručica za alat i sl. Izrađuju se od izbojaka iz panja, pitomog kestena, hrasta, jasena, drena, trešnje, višnje i dr. Sijeku se zimi.

OSTALI ŠUMARSKI PROIZVODI uključuju dijelove bilja za ukrašavanje, rezana božićna drvca, raznovrsni biljni materijal za pletenje, punjenje, tapeciranje, bojenje, te žir, kesten i sl.

2. Nomenklatura šumarskih proizvoda i usluga – NŠPU '98

IV. Ova Nomenklatura šumarskih proizvoda i usluga _ NPŠU 98 s metodološkim uputama za tromjesečne izvještaje šumarstva (ŠUM-22/3M, ŠUM-23/3M, ŠUM-24/3M), primjenjuje se danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 950-01/98-01/18
Urbroj: 555-01-01-98-18
Zagreb, 25. ožujka 1998.

Ravnatelj
mr. sc. Ivan Rusan,
v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.