Internet i poslovne usluge za poduzetnike Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave. Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice. Link za opširnije informacije o izradi web stranica |
||
Na temelju članka 50. stavka 1. točke 3. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti i zdravstvenom nadzoru nad namirnicama i predmetima opće uporabe ("Narodne novine" broj 1/97 - pročišćeni tekst) ministar zdravstva donosi
Članak 1.
U Pravilniku o količinama pesticida, toksina, mikotoksina, metala i histamina i sličnih tvari koje se mogu nalaziti u namirnicama, te o drugim uvjetima u pogledu zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opće uporabe ("Narodne novine" broj 46/94) u članku 2. stavku 1. iza riječi: "kemijska" dodaju se riječi: "i mikrobiološka", a u točki 1. riječi; "nematoda, glodavaca i ptica" zamjenjuju se riječima: "nematoda i glodavaca".
U stavku 2. riječi: "produkti biorazgradnje pesticida" zamjenjuju se riječima: "njihovi škodljivi razgradni produkti".
Članak 2.
U članku 3. riječi: "količine pesticida koje one sadrže nisu veće od količina označenih u Tablici I - Dopuštene" zamjenjuju se riječima: "pesticida koje one sadrže nisu veće od količina označenih u Tablici 1 - Maksimalno dopuštene".
Članak 3.
U članku 5. riječi: "ukupnu masu (bez kostiju)" zamjenjuju se riječima: "jestivi dio".
Članak 4.
U članku 6. iza riječi: "do 5 puta veće količine pesticida od najviše dopuštenih" dodaju se riječi: "za voće i povrće".
Članak 5.
U članku 15. riječi: "Sirove ili poluprerađene namirnice koje" zamjenjuju se riječima: "Sirovine ili poluproizvodi koji".
Članak 6.
Članak 18. mijenja se i glasi:
"Za onečišćenja koja nisu regulirana ovim Pravilnikom, dopušta se količina koja nije veća od granice određivanja priznatom metodom."
Članak 7.
Tablica I. - Dopuštene količine pesticida u namirnicama mijenja se i glasi:
Tablica 1
Red. broj |
Generički naziv |
Maksimalno |
Namirnica
|
1. ACETOKLOR 0.05 kukuruz,
mlijeko, meso
___________________________________________________________
2. ACIFLUORFEN 0.1 soja, riža,
kikiriki
0.02 meso,
jaja, mlijeko
___________________________________________________________
3. ALAKLOR 0.03 biljna ulja
0.1 kukuruz,
soja, suncokret,
uljana
repica
___________________________________________________________
4. ALDIKARB 0.02 namirnice biljnog podrijetla
0.01 namirnice
životinjskog
podrijetla
___________________________________________________________
5. ALDRIN 0.2 meso
i proizvodi
(sam ili zajedno s 0.02 jaja i
proizvodi
dieldrinom, izražen 0.01 žitarice
i proizvodi
kao dieldrin) 0.006 mlijeko
i proizvodi
___________________________________________________________
6. AKRINATRIN 0.05 voće
___________________________________________________________
7. ALOKSIDIM 1 povrće, šećerna repa
0.5 jagode
0.2 ostale
namirnice biljnog
podrijetla
___________________________________________________________
8. AMETRIN 0.2 ananas,
banane, kukuruz
___________________________________________________________
9. AMIDOSULFURON 0.05 žitarice
___________________________________________________________
10. AMITRAZ 0.2 voće
0.1 soja, med
0.5 namirnice
životinjskog
podrijetla
___________________________________________________________
11. AMITROL 0.02 kukuruz
___________________________________________________________
12. ASULAM 0.1 proizvodi
biljnog i životinj-
skog
podrijetla
___________________________________________________________
13. ATRAZIN 0.1 voće, kukuruz, šparoga
0.05 meso,
mlijeko
___________________________________________________________
14. AVERMEKTINI-B1 0.02 limun, meso
0.01 kruška
0.005 biljna
ulja, mlijeko
___________________________________________________________
15. AZINFOS-METIL 1 agrumi
0.2 ostalo voće, žitarice
0.05 krumpir,
soja
___________________________________________________________
16. AZIPROTRIN 0.2 kupusnjače
0.1 grašak,
luk
___________________________________________________________
17. BACILLUS MDK se ne utvrđuje jer ne
THURINGIENSIS može preživjeti u probavnom
traktu sisavaca
___________________________________________________________
18. BENALAKSIL 10 hmelj
0.5 grožđe,
rajčica, luk, krastavci
0.3 soja
0.1 krumpir
0.05 namirnice
životinjskog
podrijetla
___________________________________________________________
19. BENDIOKARB 0.1 kukuruz, šećerna
repa
___________________________________________________________
20. BENFLURALIN 0.01 žitarice
___________________________________________________________
21. BENFURAKARB 0.1 namirnice biljnog podrijetla
0.05 namirnice
životinjskog
podrijetla
___________________________________________________________
22. BENOMIL 4 limun
- zajedno s 0.5 lubenice,
gljive, voće
KARBENDAZINOM
i TIOFANAT-METILOM 0.3 žitarice, cikorija
0.1
namirnice životinjskog
podrijetla
___________________________________________________________
23. BENSULTAP 0.1 krumpir, uljana repica
0.2 grožđe
___________________________________________________________
24. BENTAZON 0.5 grah
0.2 soja, grah, grašak, kukuruz
0.1 krumpir, žitarice
0.05
meso i proizvodi, mlijeko i
proizvodi
___________________________________________________________
25. BIFENOKS 0.05 suncokret, žitarice
___________________________________________________________
26. BIFENTRIN 0.1 krastavci, rajčica,
voće, meso
i
proizvodi
0.05 žitarice,
grah, krumpir, uljana
repica,
kukuruz
0.02
mlijeko i proizvodi
___________________________________________________________
27. BINAPAKRIL bez ostatka
___________________________________________________________
28. BITERTANOL 2 jabuka, kruška
1 višnja, trešnja
0.5 lubenice, banane, krastavci
0.1 mlijeko
i proizvodi, meso i
proizvodi,
šećerna repa
___________________________________________________________
29. BROMFENOKSIM 0.1 žitarice
___________________________________________________________
30. BROMKONAZOL 0.2 žitarice
0.05
pivo
___________________________________________________________
31. BROMOFOS 2 povrće
1 voće
0.5 krumpir
0.2 kukuruz, uljana repica
0.05 mlijeko
i proizvodi
___________________________________________________________
32. BROMOFOS-ETIL 1 žitarice
0.2 kukuruz
0.1 čajevi, meso i proizvodi
0.01 mlijeko
i proizvodi
___________________________________________________________
33. BROMOKSINIL 0.1 žitarice
___________________________________________________________
34. BROMPROPILAT 5 čajevi, hmelj
3 citrusi, banane
2 voće
0.5 grah
0.2 banane
bez kore, voćni
koncentrat
0.1 med
___________________________________________________________
35. BUPIRIMAT 0.5 krastavci,
voće
___________________________________________________________
36. BUPROFEZIN 0.5 krastavci,
rajčica
___________________________________________________________
37. BUTILAT 0.1 kukuruz
___________________________________________________________
38. CIFLUTRIN-BETA 15 hmelj
0.5 jezgričavo
i koštičavo voće,
kupusnjače
i ostalo povrće
0.2 ostalo voće, cvjetača, meso
0.05 uljana repica, krumpir
0.02 mlijeko
i proizvodi, jaja i
proizvodi
___________________________________________________________
39. CIHALOTRIN-LAMBDA 10 hmelj
0.2 grožđe
0.1 žitarice, povrće, uljarice
0.05 krumpir,
šećerna repa,
mlijeko
i proizvodi
0.5 meso i proizvodi
0.02 jaja
i proizvodi
___________________________________________________________
40. CIHEKSATIN 10 hmelj
0.3 jabuke, kruške, grožđe
0.2 meso i proizvodi
0.05
mlijeko i proizvodi
___________________________________________________________
41. CIJANAZIN 0.1 kukuruz
0.3 grašak
___________________________________________________________
42. CIJANOVODIK (HCN) 15 žitarice
6 brašno,
voće, uljarice, kava,
kakao,
čajevi, ljekovito bilje
0.2 ostale
namirnice biljnog
podrijetla
___________________________________________________________
43. CIKLOAT 0.1 šećerna repa
___________________________________________________________
44. CIKLOKSIDIM 0.5 šećerna repa, soja,
krumpir,
uljarice
___________________________________________________________
45. CIMOKSANIL 5 hmelj
1 grožđe
0.5 luk, krastavci, dinje, lubenice
0.1 krumpir
___________________________________________________________
46. CINEB vidi
ditiokarbamati
___________________________________________________________
47. CIPERMETRIN 2 agrumi
1 voće, lisnato povrće
0.5 grožđe, ostalo povrće
0.2 ostale
namirnice biljnog
podrijetla
0.1 krumpir,
meso i proizvodi,
vino
0.05 jaja i proizvodi
0.02
mlijeko i proizvodi
___________________________________________________________
48. CIPERMETRIN-ALFA 1 lisnato povrće
0.5 ostalo povrće, voće
0.2 rajčice, krastavci
0.1 uljana
repica, krumpir,
žitarice,
šećerna repa
___________________________________________________________
49. CIPERMETRIN-ZETA 0.5 grožđe
0.2 žitarice
0.1 krumpir,
kukuruz, meso i
proizvodi,
šećerna repa,
uljana
repica, vino
0.02 mlijeko
i proizvodi
___________________________________________________________
50. CIPRODINIL 1 jabuke
___________________________________________________________
51. CIPROKONAZOL 0.1 voće, žitarice, šećerna repa
___________________________________________________________
52. CIRAM 0.5 breskve
___________________________________________________________
53. CIROMAZIN 10 šampinjoni, celer
5 salata
2 grah, paprika
1 mrkva,
grašak, luk, rajčica,
krastavci
0.5
lubenica
___________________________________________________________
54. 2, 4-D 0.1 žitarice,
agrumi
___________________________________________________________
55. DAMINOZID bez
ostatka
___________________________________________________________
56. DAZOMET 0.05 voće, povrće
0.2
kupusnjače
___________________________________________________________
57. DDT I METABOLITI 1 meso i proizvodi
0.1 jaja
i proizvodi, povrće,
biljna
ulja
0.05 žitarice
0.04
mlijeko i proizvodi
___________________________________________________________
58. DELTAMETRIN 10 čajevi
0.8 žitarice
0.3 brašno
0.2 grožđe, lisnato povrće
0.1 ostalo voće i povrće
0.05 meso i proizvodi
0.02
krumpir
___________________________________________________________
59. DEMETON-S-METIL 0.4 voće
0.2 žitarice,
ostale namirnice
biljnog
podrijetla
0.05
krumpir
___________________________________________________________
60. DESMEDIFAM 0.1 cikla, šećerna
repa
___________________________________________________________
61. DIAZINON 0.5 voće, povrće
0.2 žitarice,
ostale namirnice
biljnog
podrijetla
0.05 krumpir, jaja i proizvodi
0.02 mlijeko
i proizvodi
___________________________________________________________
62. DIFENAMID 1 jagode, krumpir
0.05 meso
i proizvodi
___________________________________________________________
63. DIFENIL 70 agrumi
3 agrumi
bez kore
___________________________________________________________
64. DIFENKONAZOL 0.2 pšenica, šećerna
repa, meso i
proizvodi
0.05 mlijeko
i proizvodi
___________________________________________________________
65. DIFENZOKVAT 0.05 pšenica, ječam
___________________________________________________________
66. DIFLUBENZURON 1 voće
0.3 gljive
0.05 mlijeko
i proizvodi, meso i
proizvodi,
repa
___________________________________________________________
67. DIFLUFENIKAM 0.1 žitarice
___________________________________________________________
68. DIKAMBA 0.1 žitarice
___________________________________________________________
69. DIKLOBENIL 0.1 voće
___________________________________________________________
70. DIKLOFLUANID 100 hmelj
10 jagode
5 voće,
salata
___________________________________________________________
71. DIKLOFOP-METIL 0.1 soja, suncokret,
repa,
pšenica
___________________________________________________________
72. DIKLORAN bez ostatka
___________________________________________________________
73. DIKLORMID 0.05 kukuruz, krumpir,
soja
___________________________________________________________
74. DIKLORPROP 0.1 žitarice
___________________________________________________________
75. DIKLORPROPAN bez ostatka
___________________________________________________________
76. DIKLORPROPEN 0.002 povrće, ostale namirnice
biljnog
podrijetla
___________________________________________________________
77. DIKLORVOS 5 kakao u zrnu
2 kava, žitarice
0.5 brašno, šampinjoni
0.1 voće, povrće
0.01 namirnice
životinjskog
podrijetla
___________________________________________________________
78. DIKOFOL 3 agrumi
1 voće
0.1 agrumi
bez kore, namirnice
životinjskog
podrijetla
___________________________________________________________
79. DIKVAT 2 uljana repica, suncokret
0.2 soja, voće
0.1 krumpir,
biljna ulja, ostale
namirnice
biljnog podrijetla
0.05 meso
i proizvodi, jaja i
proizvodi
0.01 mlijeko
i proizvodi
___________________________________________________________
80. DIMETENAMID 0.05 kukuruz,
soja, suncokret,
šećerna
repa
___________________________________________________________
81. DIMETIPIN 0.2 suncokret,
soja, biljna ulja,
uljana
repica
0.02
meso i proizvodi, mlijeko i
proizvodi
___________________________________________________________
82. DIMETOAT 1 masline, agrumi, kava
0.5 maslinovo
ulje, voće,
kupusnjače,
luk, mrkva,
rajčica,
kakao
0.2
žitarice, krumpir, banane
___________________________________________________________
83. DIMETOMORF 0.5 grožđe
0.2 krastavci, vino
0.05 krumpir
___________________________________________________________
84. DINIKONAZOL 0.2 žitarice,
voće
___________________________________________________________
85. DINOKAP 0.3 voće
___________________________________________________________
86. DINOSEB bez ostatka
___________________________________________________________
87. DINOTERB bez ostatka
___________________________________________________________
88. DIOKSAKARB 0.1 namirnice
biljnog podrijetla
___________________________________________________________
89. DIPROPETRIN 0.1 lubenice
___________________________________________________________
90. DITIANON 100 hmelj
2 grožđe
1 jabuke, kruške, breskve
0.2 pivo
___________________________________________________________
91. DITIOKARBAMATI 25 hmelj
2 voće,
povrće, sirova kava,
začini,
čajevi, uljarice
1 krastavci, luk, dinja
0.3
žitarice, krumpir, banana bez
kore,
vino
0.05
namirnice životinjskog
podrijetla
___________________________________________________________
92. DIURON 0.1 namirnice
biljnog podrijetla
___________________________________________________________
93. DODIN 1 voće
___________________________________________________________
94. ENDOSULFAN 0.5 voće
0.2 uljarice, grožđe, žitarice
0.1 meso i proizvodi
0.05 mlijeko
i proizvodi
___________________________________________________________
95. ENDRIN 0.05 meso
i proizvodi, jaja i
proizvodi
0.01 voće, povrće, žitarice
0.001
mlijeko i proizvodi
___________________________________________________________
96. EPOKSIKONAZOL 0.3 žitarice, meso i proizvodi
0.05 mlijeko
i proizvodi
___________________________________________________________
97. EPTAM 0.05 kukuruz,
krumpir
___________________________________________________________
98. ESFENVALERAT 0.5 voće
0.2 žitarice, uljana repica
0.05 krumpir,
šećerna repa
___________________________________________________________
99. ETEFON 5 višnja
3 rajčica
2 ananas
0.1 žitarice, maslinovo ulje
0.05 namirnice
životinjskog
podrijetla
___________________________________________________________
100. ETILEN DIBROMID bez ostatka
___________________________________________________________
101. ETILEN OKSID bez ostatka
___________________________________________________________
102. ETIRIMOL 0.1 žitarice
___________________________________________________________
103. ETOFENPROKS 5 agrumi
1 voće
0.3 žitarice, šećerna repa
0.1
krumpir
___________________________________________________________
104. ETOFUMESAT 0.1 šećerna repa
0.05 meso
i proizvodi, mlijeko i
proizvodi
___________________________________________________________
105. ETOPROFOS 0.02 žitarice, povrće,
soja, banane,
grožđe,
kikiriki, ananas
___________________________________________________________
106. FENARIMOL 10 hmelj
0.2 voće, krastavci
0.02 namirnice
životinjskog
podrijetla
___________________________________________________________
107. FENAZAKIN 0.3 agrumi
0.1 jabuke, kruške
0.05 agrumi
bez kore
___________________________________________________________
108. FENITROTION 1 agrumi
0.4 voće, povrće
0.1 žitarice, kakao
0.05 namirnice
životinjskog
podrijetla
___________________________________________________________
109. FENMEDIFAM 0.1 cikla, šećerna
repa, jagode
___________________________________________________________
110. FENOKSAPROPETIL 0.1 žitarice, soja, krumpir,
kikiriki
___________________________________________________________
111. FENOKSIKARB 0.3 voće
___________________________________________________________
112. FENPROPATRIN 0.5 rajčica, voće
0.2 krastavci,
grah
___________________________________________________________
113. FENPROPIDIN 0.3 žitarice
0.05 mlijeko
i proizvodi
___________________________________________________________
114. FENPROPIMORF 0.5 žitarice
___________________________________________________________
115. FENTIN ACETAT I 1 šećerna repa, celer
HIDROKSID 0.1 krumpir, kakaovac,
kava, riža
___________________________________________________________
116. FENTOAT 0,5 agrumi
___________________________________________________________
117. FENTION 1 voće, masline
0.2
žitarice, šećerna repa, meso i
proizvodi
0.05 mlijeko
i proizvodi
___________________________________________________________
118. FENVALERAT 1 jezgričasto voće,
grožđe,
kupusnjače
0.5 ostalo voće, meso i proizvodi
0.1 uljana
repica, krumpir,
kukuruz,
šećerna repa
0.05 mlijeko
i proizvodi, jaja i
proizvodi
___________________________________________________________
119. FIPRONIL 0.05 kukuruz, šećerna
repa,
suncokret,
meso i proizvodi
0.01 mlijeko
i proizvodi
___________________________________________________________
120. FLAMPROP-METIL 0.1 pšenica
___________________________________________________________
121. FLUAZIFOP-BUTIL 2 hmelj, kamilica
1 uljana repica, kupus
0.5 soja, salata, grašak, grah
0.2 banane
bez kore, ostalo voće,
povrće,
suncokret, šećerna
repa
___________________________________________________________
122. FLUFENOKSURON 0.05 jabuke, grožđe
0.01 voćni
koncentrati
___________________________________________________________
123. FLUKLORIDON 0.05 kukuruz, suncokret,
krumpir
___________________________________________________________
124. FLUOGLIKOFEN-ETIL 0.05 žitarice
___________________________________________________________
125. FLUOKSIPIR-1-
METILHEPTIL ESTER 0.1 žitarice
___________________________________________________________
126. FLURENOL 0.05 žitarice
___________________________________________________________
127. FLUSILAZOL 0.1 voće, šećerna repa, suncokret
0.05 pšenica
___________________________________________________________
128. FLUTRIAFOL 0.2 žitarice, šećerna
repa
___________________________________________________________
129. FLUVALINAT 0.5 grožđe
0.3 jezgričasto voće, kupus
0.1 žitarice,
krumpir, uljana
repica
___________________________________________________________
130. FOKSIM 0.1 mrkva
0.05 kupusnjače,
luk, krumpir,
ostale
namirnice biljnog
podrijetla
___________________________________________________________
131. FOLPET 3 voće
___________________________________________________________
132. FOMESAFEN 0.1 soja
0.02 žitarice
___________________________________________________________
133. FONOFOS 0.1 kupusnjače, kukuruz,
šećerna
repa,
suncokret
0.05 žitarice,
krumpir
___________________________________________________________
134. FORAT 0.03 žitarice, soja,
šećerna repa,
suncokret
0.02 namirnice
životinjskog podrijetla
____________________________________________________________
135. FORMETANAT bez ostatka
____________________________________________________________
136. FORMOTION 0.2 voće, kupus
0.1
žitarice, povrće
____________________________________________________________
137. FOSALON 5 hmelj
2 jezgričasto
voće, breskve,
agrumi
1 ostalo voće
0.5 uljana repica
0.2 grašak
0.1 krumpir
0.05 meso
i proizvodi
____________________________________________________________
138. FOSETIL-AL 200 hmelj
8 salata
5 agrumi, grožđe, bundeve
3 jagode
1 ananas,
jezgričasto voće,
rajčica
____________________________________________________________
139. FOSFAMIDON 0.2 jegričasto voće, agrumi
0.1 žitarice,
krumpir
____________________________________________________________
140. FOSFIN (PH3) 0.1 žitarice, ljekovito
bilje, soja,
I FOSFIDI grah
0.01 proizvodi
od žitarica
____________________________________________________________
141. FOSMET 5 kivi
2 agrumi
0.5 jezgričasto voće, grožđe
0.1 krumpir, meso i proizvodi
0.02 mlijeko
i proizvodi
____________________________________________________________
142. FUBERIDAZOL 0.1 žitarice
____________________________________________________________
143. FURATIOKARB 0.1 šećerna repa, kukuruz,
suncokret,
uljana repica
0.05 namirnice
životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
144. GLIFOSAT 10 ječam, zob
5 pšenica, uljana repica
0.3 ribe, meso i proizvodi, voće
0.05 mlijeko
i proizvodi
____________________________________________________________
145. GLUFOSINAT 0.3 voće, suncokret, krumpir,
uljana
repica
____________________________________________________________
146. GUAZATIN-ACETAT 0.5 agrumi
0.2 žitarice
____________________________________________________________
147. HALOKSIFOP 0.2 uljana repica, suncokret,
soja,
šećerna
repa
____________________________________________________________
148. HEKSAFLUMURON 0.2 jabuke, kruške
0.05 krumpir
____________________________________________________________
149. HEKSAKLORBENZEN 0.2 meso i proizvodi
0.1 sušeno bilje, čajevi
0.05 voće, povrće, biljna ulja
0.02 jaja i proizvodi
0.01 mlijeko
i proizvodi, žitarice
____________________________________________________________
150. HCH 0.2 bilja ulja
i proizvodi (na
(Alfa + Beta sadržaj masti)
+ Delta) 0.1 meso i proizvodi
0.05 kakao
zrno bez ljuske,
proizvodi
od kakaa, kakao
maslac,
kakao masa
(računato
na sadržaj masti),
kikiriki
0.01 kakao
prah, kava, čajevi,
začini
0.02 žitarice, voće, povrće, jaja
0.002 mlijeko
i proizvodi
____________________________________________________________
151. HEKSAKONAZOL 0.2 voće, povrće, kava, kikiriki
____________________________________________________________
152. HEKSITIAZOKS 1 voće
____________________________________________________________
153. HEPTAKLOR I 0.2 meso i proizvodi
HEPTAKLOR 0.01 žitarice, voće, povrće
EPOKSID 0.02 jaja i proizvodi
0.004 mlijeko
i proizvodi
____________________________________________________________
154. HEPTENOFOS 0.1 voće, povrće
0.05 žitarice,
krumpir
____________________________________________________________
155. IMAZAKIN 0.05 soja
____________________________________________________________
156. IMAZALIL 0.05 žitarice
0.02 namirnice
životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
157. IMAZETAPIR 0.2 soja, grah, grašak, mahune
____________________________________________________________
158. IMIDAKLOPRID 3 hmelj
0.5 voće
0.2 krumpir, grah, dinje, lubenice
0.05 žitarice,
šećerna repa, meso i
proizvodi
0.02 mlijeko
i proizvodi
____________________________________________________________
159. IPRODION 10 jagode, salata
5 voće
2 vino
1 suncokret,
uljana repica,
cikorija,
biljna ulja
0.5 luk, riža, krumpir
0.05 namirnice
životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
160. IZOKSABEN 0.1 žitarice
____________________________________________________________
161. IZOPROTURON 0.1 žitarice
____________________________________________________________
162. JOKSINIL 0.05 žitarice
____________________________________________________________
163. KAMFEKLOR bez ostatka
____________________________________________________________
164. KAPTAFOL bez ostatka
____________________________________________________________
165. KAPTAN 15 kivi
3 voće
0.5 vino
____________________________________________________________
166. KARBARIL 0.5 voće, povrće
0.2 ostale namirnice
biljnog
podrijetla,
jaja i proizvodi
0.1 meso i proizvodi,
mlijeko i
proizvodi
____________________________________________________________
167. KARBENDAZIM 5 agrumi
zajedno s 1 voće
BENOMILOM I
TIOFANAT-METILOM 0.5 suncokret, biljna ulja
0.3 žitarice, šećerna repa
0.2 banane bez kore
0.1 namirnice
životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
168. KARBOFURAN 0.1 žitarice, krumpir, šećerna
repa, uljarice,
kava i
namirnice
životinjskog
podrijetla
0.05 banane bez
kore
____________________________________________________________
169. KARBOKSIN 0.2 žitarice, soja, šećerna repa,
uljana repica
____________________________________________________________
170. KARBOSULFAN 0.1 krumpir, kukuruz, uljana
repica, šećerna
repa,
suncokret
0.05 namirnice životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
171. KARTAP 0.1 riža, krumpir
____________________________________________________________
172. KELEVAN bez ostatka
____________________________________________________________
173. KINOMETIONAT 0.3 voće, krastavci, lubenice,
dinje
____________________________________________________________
174. KLOFENTEZIN 0.5 agrumi, jezgričasto voće,
jagoda
0.2 koštičasto voće, krastavci
0.02 namirnice
životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
175. KLOMAZON 0.05 krumpir, soja, uljana repica
____________________________________________________________
176. KLOMESULON 0.05 kukuruz
____________________________________________________________
177. KLOPIRALID 0.2 šećerna repa, žitarice
0.1 kukuruz, uljana
repica
____________________________________________________________
178. KLORBENZILAT 0.2 jezgričasto voće
0.5 meso i proizvodi
0.05 mlijeko i proizvodi
____________________________________________________________
179. KLORDAN bez ostatka
____________________________________________________________
180. KLORDEKON bez ostatka
____________________________________________________________
181. KLORDIMEFORM bez ostatka
____________________________________________________________
182. KLORIDAZON 0.3 šećerna repa, cikla
____________________________________________________________
183. KLORMEFOS 0.05 šećerna repa, kukuruz,
suncokret
____________________________________________________________
184. KLORMEKVAT 10 uljana repica
5 žitarice
0.5 repičino ulje
0.1 namirnice životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
185. KLORPIRIFOS 0.2 agrumi
0.1 kupus, šećerna
repa, voće,
meso i proizvodi
0.05 povrće, ostale
namirnice
biljnog podrijetla,
jaja i
proizvodi
0.01 mlijeko i proizvodi
____________________________________________________________
186. KLORPIRIFOS - 0.5 voće, agrumi bez kore,
METIL rajčica
0.1 grah, kupusnjače,
žitarice,
uljana repica
0.05 meso i proizvodi
0.01 mlijeko i proizvodi,
jaja i
proizvodi
____________________________________________________________
187. KLORFROFAN 5 krumpir
0.5 oguljeni krumpir
____________________________________________________________
188. KLORPROPILAT bez ostatka
____________________________________________________________
189. KLORTAL 0.05 luk
0.02 namirnice životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
190. KLORTALONIL 1 rajčica, krastavci, šećerna
repa
0.5 luk, korjenasto
povrće,
kikiriki
0.2 kupusnjače,
žitarice, soja,
banane bez
kore
0.1 grašak, krumpir
0.01 namirnice životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
191. KLORTIAMID bez ostatka
____________________________________________________________
192. KLORTOLURON 0.1 žitarice
____________________________________________________________
193. KVINALFOS 0.2 agrumi
0.1 ostale namirnice
biljnog
podrijetla
0.05 krumpir, agrumi
bez kore
____________________________________________________________
194. KVIZALFOP-ETIL I 0.3 krumpir, soja, suncokret,
TEFURIL grožđe, jabuke
0.1 uljana repica,
šećerna repa,
meso i proizvodi
0.05 mlijeko i proizvodi
____________________________________________________________
195. KVINTOZEN bez ostatka
____________________________________________________________
196. LENACIL 0.1 šećerna repa, jagode
____________________________________________________________
197. LEPTOFOS bez ostatka
____________________________________________________________
198. LINDAN 2 meso i proizvodi, lisnato
povrće
0.5 rajčica, grožđe, voće
0.25 kako maslac
0.1 žitarice, mrkva
0.05 kikiriki, jaja i proizvodi
0.008 mlijeko i proizvodi
____________________________________________________________
199. LINURON 0.2 mrkva
0.1 žitarice
____________________________________________________________
200. MALATION 5 žitarice
2 mlinski proizvodi,
povrće,
agrumi
0.5 voće
____________________________________________________________
201. MALEINSKI 10 luk
HIDRAZID
____________________________________________________________
202. MCPA 0.1 žitarice, mlijeko i proizvodi,
meso i proizvodi
____________________________________________________________
203. MEKOPROP 0.1 žitarice
____________________________________________________________
204. METAKRIFOS 0.01 mlijeko i proizvodi, meso i
proizvodi
____________________________________________________________
205. METABENZTIA-
ZURON 0.1 žitarice
____________________________________________________________
206. METALAKSIL 10 hmelj
1 grožđe, rajčica, krastavci
0.3 soja, grašak
0.1 krumpir, luk, šećerna
repa,
jagode
0.05 namirnice životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
207. METALDEHID 1 salata, kupusnjače
0.5 ostalo povrće, voće
____________________________________________________________
208. METAM 0.2 kupusnjače
0.05 ostalo povrće
____________________________________________________________
209. METAMIDOFOS 0.1 žitarice, voće, krumpir,
šećerna repa
0.01 namirnice životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
210. METAMITRON 0.05 šećerna repa
____________________________________________________________
211. METAZAKLOR 0.2 kupus
0.02 uljana repica
____________________________________________________________
212. METIDATION 2 agrumi, sirova kava
0.8 maslinovo ulje
0.5 grožđe, šećerna repa,
jezgričasto voće
0.1 sok agruma, žitarice,
uljana
repica
0.05 krumpir, badem, ananas,
meso i proizvodi,
jaja i proizvodi
0.005 mlijeko i proizvodi
____________________________________________________________
213. METILBROMID 0.01 žitarice, voće, povrće
ukupni anorganski 400 začini
bromidi (računato 50 žitarice i proizvodi, povrće,
na brom) orasi, uljarice, sirova kava,
čajevi, osušeno voće,
čips
30 agrumi
20 svježe voće, mlijeko
5 ostale namirnice biljnog
podrijetla
____________________________________________________________
214. METIOKARB 0.2 korjenasto povrće
(zajedno sa 0.1 ostalo povrće
sulfoksidom i 0.05 kukuruz, suncokret, uljana
sulfonom) repica, lješnjak
____________________________________________________________
215. METOBROMURON 0.1 kumpir, suncokret
____________________________________________________________
216. METOKSURON 0.1 žitarice, mrkva
____________________________________________________________
217. METOLAKLOR 0.1 kukuruz, šećerna repa, soja,
suncokret
____________________________________________________________
218. METOMIL 5 hmelj
0.1 povrće, voće, kukuruz,
šećerna repa
0.02 meso i proizvodi,
mlijeko i
proizvodi
____________________________________________________________
219. METRIBUZIN 0.1 krumpir, rajčica, šparoga
____________________________________________________________
220. MIKLOBUTANIL 0.2 voće, krastavci, lubenice
0.02 namirnice životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
221. MOLINAT 0.1 riža
____________________________________________________________
222. MONOKROTOFOS 0.05 žitarice, uljana repica,
šećerna repa
0.02 namirnice životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
223. MORFAMKVAT bez ostatka
____________________________________________________________
224. NALED 0.05 namirnice životinjskog
podrijetla
0.02 namirnice biljnog
podrijetla
____________________________________________________________
225. NAPROPAMID 0.3 povrće
0.1 voće, uljana repica
____________________________________________________________
226. NEBURON 0.2 mrkva
0.1 žitarice
____________________________________________________________
227. NIKOSULFURON 0.05 kukuruz
____________________________________________________________
228. NITROFEN bez ostatka
____________________________________________________________
229. NITROTAL- 1 jezgričasto voće
IZOPROPIL
____________________________________________________________
230. NUARIMOL 0.2 jezgričasto voće, grožđe
0.05 banane
____________________________________________________________
231. OFURAK 0.5 grožđe
0.05 krumpir
____________________________________________________________
232. OKSADIAZON 0.2 luk
0.05 voće, riža
____________________________________________________________
233. OKSADIKSIL 1 grožđe
0.5 rajčica, luk, krastavci
0.3 soja
0.1 jagode, krumpir
____________________________________________________________
234. OKSAMIL 0.1 kava, ananas, banane
0.05 ostale namirnice
biljnog
podrijetla
____________________________________________________________
235. OKSIDEMETON- 0.4 voće
METIL 0.2 žitarice, ostale namirnice
biljnog podrijetla
0.05 krumpir
____________________________________________________________
236. OKSIFLUORFEN 0.1 kupusnjače, voće, luk, kava,
suncokret, avokado,
datule,
biljna ulja
____________________________________________________________
237. OKSIKARBOKSIN 0.3 žitarice
____________________________________________________________
238. OMETOAT 10 hmelj
0.4 začini
0.2 jezgričasto voće
0.1 šećerna repa
____________________________________________________________
239. PAKLOBUTRAZOL 0.3 voće
____________________________________________________________
240. PARAKVAT 0.05 voće, masline, maslinovo
ulje
____________________________________________________________
241. PARATION 0.5 voće, povrće
0.1 ostale namirnice
biljnog
podrijetla
____________________________________________________________
242. PARATION-METIL 0.2 voće, povrće
0.1 ostale namirnice
biljnog
podrijetla
____________________________________________________________
243. PENDIMETALIN 0.1 povrće
0.05 krumpir, suncokret,
soja,
žitarice
____________________________________________________________
244. PENKONAZOL i 0.1 grožđe, jabuke, mrkva
metaboliti 0.05 ostale namirnice biljnog
podrijetla
____________________________________________________________
245. PERMETRIN 2 kivi
1 povrće, voće
0.05 gljive, krumpir,
namirnice
životinjskog podrijetla
____________________________________________________________
246. PIKLORAM 0.2 namirnice biljnog podrijetla
____________________________________________________________
247. PIMETROZIN 0.05 breskve
____________________________________________________________
248. PIPERONIL- 10 žitarice
BUTOKSID 5 lisnato povrće, začini, čajevi,
sirova kava
3 ostalo povrće
0.5 brašno, ostale
namirnice
biljnog podrijetla
____________________________________________________________
249. PIRAZOFOS 10 hmelj
0.3 jabuke, krastavci
0.1 žitarice, jagode
____________________________________________________________
250. PIRETRIN 3 žitarice, pršut, ribe, meso
(piretrini +
cinerini +
jasmolini =
70:21:7)
- također vrijedi 1 voće, povrće
i za aletrin, baptrin,
cikletrin i furetrin
____________________________________________________________
251. PIRIDABEN 1 grožđe
0.5 jabuke, kruške
____________________________________________________________
252. PIRIDAFENTION 0.3 voće
0.1 krumpir, riža, ostale
namirnice biljnog
podrijetla
____________________________________________________________
253. PIRIDAT 0.2 kukuruz, kupus, luk, žitarice
0.05 uljana repica
____________________________________________________________
254. PIRIFENOKS 0.2 grožđe
0.1 jabuke, kruške
____________________________________________________________
255. PIRIMETANIL 3 grožđe
2 vino
____________________________________________________________
256. PIRIMIFOS-METIL 4 žitarice, kivi, agrumi,
2 proizvodi od žitarica,
lisnato
povrće
1 ostalo voće i povrće, riža
0.5 sokovi agruma, kivi
bez kore
____________________________________________________________
257. PIRIMIKARB 1 trešnje, višnje, agrumi, salata
0.5 ostalo voće i povrće
0.1 krumpir, žitarice,
mahunarke,
ostale namirnice
biljnog
podrijetla
0.05 namirnice životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
258. PIROKILON 0.2 riža
____________________________________________________________
259. PRIMISULFURON 0.1 kukuruz
____________________________________________________________
260. PROCIMIDON 80 hmelj
8 jagode
5 grožđe, kivi
2 rajčica
1 uljarice, salata,
krastavci,
kava
0.2 luk, kikiriki
0.05 namirnice životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
261. PROFAM 5 krumpir
0.5 oguljeni krumpir
____________________________________________________________
262. PROFENFOS 1 agrumi
0.5 grožđe
0.2 luk, kupusnjače
0.02 meso i proizvodi,
mlijeko i
proizvodi
____________________________________________________________
263. PROKLORAZ 2 avokado, mango, papaja
0.5 suncokret, biljna
ulja, začini,
banane bez kore, agrumi
bez
kore
0.3 kava, žitarice
0.1 meso i proizvodi
0.05 mlijeko i proizvodi
____________________________________________________________
264. PROKLORAZ - 0.1 višnje, šljive, breskve
Mangan(2)klorid
kompleks
____________________________________________________________
265. PROMETRIN 0.1 kukuruz, soja, suncokret,
krumpir, grašak
____________________________________________________________
266. PROPAKLOR 0.2 grah, grašak, luk, kupus
0.05 kukuruz, soja
____________________________________________________________
267. PROPAMOKARB 2 krastavci
1 paprika
0.5 krumpir
____________________________________________________________
268. PROPANIL 0.5 riža
0.1 mlijeko i proizvodi,
meso i
proizvodi
0.05 jaja i proizvodi
____________________________________________________________
269. PROPARGIT 5 sirova kava, začini, čajevi,
agrumi
2 voće
1 meso i proizvodi
0.5 krastavci, šećerna repa
0.1 badem
0.04 mlijeko i proizvodi
____________________________________________________________
270. PROPIKIZAFOP 0.05 povrće, šećerna repa, soja,
suncokret, uljana
repica
____________________________________________________________
271. PROPIKONAZOL 0.3 žitarice, banane, grožđe
0.05 meso i proizvodi,
jaja i
proizvodi
0.01 mlijeko i proizvodi
____________________________________________________________
272. PROPINEB vidi
DITIOKARBAMATI
____________________________________________________________
273. PROPIZAMID 0.3 salata
0.2 jagodičasto voće
0.1 ostalo voće, šećerna
repa
____________________________________________________________
274. PROPIZOKLOR 0.1 kukuruz, soja, suncokret
0.05 mlijeko i proizvodi
____________________________________________________________
275. PROPOKSUR 2 voće
0.1 žitarice, krumpir,
meso i
proizvodi, jaja i proizvodi
0.02 mlijeko i proizvodi
____________________________________________________________
276. PROSULFOKARB 0.1 pšenica
____________________________________________________________
277. PROSULFURON 0.05 kukuruz
____________________________________________________________
278. PROTIOFOS 0.5 grožđe
____________________________________________________________
279. PROTOAT 0.05 voće i povrće
____________________________________________________________
280. RIMSULFURON 0.1 kukuruz
____________________________________________________________
281. SETOKSIDIM 2 kupusnjače
1 ostalo lisnato povrće, jagode
0.5 grah, grašak, ostalo
povrće,
šećerna repa, soja
0.2 suncokret, uljana repica
____________________________________________________________
282. SIMAZIN 0.8 šparoga
0.1 voće, žitarice, riba
0.05 krumpir
____________________________________________________________
283. SULFOSAT 0.3 pšenica, voće
____________________________________________________________
284. SULFOTEP 0.2 krastavci, lubenica, paprika,
rajčica, gljive, salata
____________________________________________________________
285. SUMPOR 100 hmelj
50 voće, povrće, začini,
čajevi,
uljarice, sirova kava
10 korijenasto povrće
5 vinsko grožđe, žitarice
____________________________________________________________
286. 2, 4, 5-T . 0.05 namirnice biljnog podrijetla
0.01 namirnice životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
287. TCMTB (2-TIO 0.1 žitarice, šećerna repa
CIJANOMETILTIO
BENZTIAZOL)
____________________________________________________________
288. TEBUKONAZOL 0.5 grožđe, suncokret, uljana
repica, biljna ulja
0.3 žitarice
0.2 meso i proizvodi
0.05 mlijeko i proizvodi
____________________________________________________________
289. TEFLUBENZURON 0.3 jezgričasto voće, grožđe,
šumske plodine
0.05 krumpir, vino
____________________________________________________________
290. TEFLUTRIN 0.05 suncokret, pšenica, šećerna
repa, kukuruz
____________________________________________________________
291. TEMEFOS 0.05 namirnice biljnog podrijetla
____________________________________________________________
292. TERBACIL 0.1 voće
____________________________________________________________
293. TERBUFOS 0.05 kukuruz, šećerna repa
____________________________________________________________
294. TERBUMETON 0.1 voće
____________________________________________________________
295. TERBUTILAZIN 0.1 voće, žitarice
____________________________________________________________
296. TERBUTRIN 0.3 riba
0.05 žitarice, grožđe
____________________________________________________________
297. TETRADIFON i 1 voće
TETRASUL 0.3 soja, namirnice biljnog
podrijetla
____________________________________________________________
298. TETRAKLORUGLJIK 0.1 žitarice
____________________________________________________________
299. TIABENDAZOL 5 agrumi, krumpir
2 jezgričasto
voće, oguljeni
krumpir
0.5 banane bez kore,
sokovi
agruma
0.2 žitarice, grah,
grašak,
suncokret
____________________________________________________________
300. TIAMETURON 0.05 kukuruz
____________________________________________________________
301. TIFENSULFURON 0.05 kukuruz
____________________________________________________________
302. TIOCIKLAM 15 hmelj
(zajedno s
Nereistoksinom) 0.2 rajčica, jezgričasto voće
0.05 krumpir, uljana
repica
____________________________________________________________
303. TIODIKARB 0.1 kukuruz, šećerna repa,
(zajedno s grožđe, povrće
Metomilom) 0.02 suncokret, mlijeko i
proizvodi,
meso i proizvodi
____________________________________________________________
304. TIOFANAT-METIL 4 agrumi
- zajedno s 1 sokovi agruma, ananas
BENOMILOM i 0.5 šećerna repa
KARBENDAZINOM 0.3 žitarice, banane bez kore
0.1 namirnice životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
305. TIOMETON 0.5 jezgričasto i koštičasto voće,
kikiriki
0.2 žitarice, krumpir,
šećerna
repa
____________________________________________________________
306. TIRAM 1 grožđe
0.2 žitarice, povrće,
banana bez
kore
____________________________________________________________
307. TOKLOFOS-METIL 0.1 krumpir
____________________________________________________________
308. TRALKOKSIDIM 0.1 žitarice
____________________________________________________________
309. TRIADIMEFON i 10 hmelj
TRIADIMENOL 1 ananas
0.5 jabuke,
grožđe, paprika,
rajčica,
sirova kava,
krastavci,
žitarice, lubenica
0.2 kukuruz,
suncokret, jagode,
banane, meso
i proizvodi
____________________________________________________________
310. TRIASULFURON 0.05 žitarice
____________________________________________________________
311. TRIAZAMAT 1 hmelj
0.02 šećerna repa,
jabuke, kupus,
uljana repica,
grah, grašak,
krumpir,
suncokret,
namirnice
životinjskog
podrijetla
____________________________________________________________
312. TRIBENURO-METIL 0.05 žitarice
____________________________________________________________
313. TRIDEMORF 0.1 žitarice, banane
____________________________________________________________
314. TRIFLUMIZOL 0.5 jabuke, kruške, grožđe
____________________________________________________________
315. TRIFLURALIN 0.1 grah, kupusnjače
0.05 soja, suncokret,
uljana repica
____________________________________________________________
316. TRIFORIN 50 hmelj
1.5 koštičasto i jezgričasto voće
1 krastavci, tikvice, grožđe
0.5 rajčica,
šećerna repa,
lubenica,
dinje
0.2 žitarice
____________________________________________________________
317. TRIKLORFON 0.5 voće, povrće, masline
0.2 meso i
proizvodi, ostale
namirnice
biljnog podrijetla
0.05 mlijeko
i proizvodi
____________________________________________________________
318. UGLJIČNI DISULFID 0.1 žitarice
____________________________________________________________
319. VAMIDOTION 0.5 jezgričasto voće, šećerna
repa
0.05 grožđe
____________________________________________________________
320. VERNOLAT 0.1 kukuruz, soja, krumpir,
kikiriki
____________________________________________________________
321. VINKLOZOLIN 40 hmelj
10 kivi
8 jagode
5 grožđe, salata
3 rajčica,
paprika, voćni
koncentrati
1 višnje, trešnje,
maline, dinje,
krastavci,
luk, suncokret,
uljana repica
0.05 namirnice
životinjskog
podrijetla
_________________________________________________________________________
Članak 8.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".
Klasa: 011-01/97-01/0040
Urbroj: 534-02-30-98-0001
Zagreb, 19. ožujka 1998.
Ministar
prof. dr. sc. Andrija Hebrang, v. r.