Zakoni i propisi - Pravni savjeti 44 31.3.1998 Uredba o izmjenama i dopunama Zakona o lovu
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 1. stavka 1. Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Zastupničkoga doma Hrvatskoga državnoga sabora ("Narodne novine", broj 104/97), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 26. ožujka 1998. godine donijela

UREDBU

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O LOVU

Članak 1.

U Zakonu o lovu ("Narodne novine", broj 10/94) u članku 3. stavku 3. riječi: "Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša" zamjenjuju se riječima: "Državne uprave za zaštitu prirode i okoliša".

Članak 2.

U članku 22. iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:

"(3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka u slučajevima kada nema lovnogospodarske osnove početni iznos naknade za koncesiju prava lova određuje se u visini vrijednosti 50% odstrela divljači planiranog prema broju divljači iz akta o ustanovljenju, obračunate po tržnim cijenama".

Članak 3.

U članku 27. iza stavka 4. dodaje se novi stavak 5. koji glasi:

"(5) Iznimno od stavka 4. ovoga članka u slučajevima kada nema lovnogospodarske osnove početna cijena lovozakupnine određuje se u visini vrijednosti 50% odstrela divljači planiranog prema broju divljači iz akta o ustanovljenju lovišta, obračunate po tržnim cijenama."

Dosadašnji stavci 5., 6. i 7. postaju stavci 6., 7. i 8.

Članak 4.

U članku 38. stavku 2. riječi "27. stavka 1., 3., 4. i 5." zamjenjuju se riječima "27. stavka 3., 4. i 5.".

Članak 5.

U članku 42. stavku 2. riječi "ustanovljenja lovišta" zamjenjuju se riječima "donošenja odluke o izboru ovlaštenika prava lova".

Članak 6.

U članku 43. iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:

"(3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka za uzgajalište divljači u vlasništvu države odgovarajuće se primjenjuju odredbe članka 42. stavka 2. ovoga Zakona."

Članak 7.

U članku 49. riječi: "Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša" zamjenjuju se riječima "Državne uprave za zaštitu prirode i okoliša".

Članak 8.

U članku 56. stavak 2. mijenja se i glasi:

"(2) Poslove stručne službe za provedbu lovnogospodarske osnove može obavljati osoba s najmanje srednjom stručnom spremom šumarskoga, veterinarskoga ili stočarskog smjera."

Stavak 3. mijenja se i glasi:

"(3) Lovočuvarsku službu obavlja lovočuvar."

Članak 9.

U članku 58. stavku 4. riječi: "Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša" zamjenjuju se riječima: "Državne uprave za zaštitu prirode i okoliša".

Članak 10.

U članku 63. stavku 1. točka 9. iza riječi "lisice" dodaju se riječi ", kuna i tvora".

U stavku 3. ispred riječi "puha" stavljaju se riječi "Lisicu, tvora,".

U stavku 6. riječi: "Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša" zamjenjuju se riječima: "Državne uprave za zaštitu prirode i okoliša".

Članak 11.

U članku 103. stavak 1. mijenja se i glasi:

"(1) Ugovori o davanju lovišta na gospodarenje sklopljeni na temelju Zakona o lovstvu (Narodne novine, br. 32/73, 8/76, 25/76 i 26/93), osim odredaba koje uređuju visinu lovozakupnine, bez obzira na rok njihovog važenja, ostaju na snazi do sklapanja novih ugovora, prema odredbama ovoga Zakona."

Iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:

"(3) Lovozakupnina iz stavka 1. ovoga članka određuje se u visini vrijednosti 50% odstrela divljači koji je moguće ostvariti u lovnoj godini za koju se plaća lovozakupnina, obračunate po tržnim cijenama."

Članak 12.

Nadležni uredi obvezni su predložiti Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva programe zaštite divljači na površinama zemljišta izvan lovišta do 31. prosinca 1998. godine.

Programe zaštite divljači iz stavka 1. ovoga članka donijet će ministar do 31. prosinca 1999. godine.

Članak 13.

Propise za koje je po Zakonu o lovu ovlašten, ministar poljoprivrede i šumarstva će donijeti do 31. prosinca 1998. godine.

Članak 14.

Danom primjene ove Uredbe prestaje važiti Uredba o izmjenama i dopunama Zakona o lovu ("Narodne novine", broj 33/97).

Članak 15.

Ova Uredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. travnja 1998. godine.

Klasa: 323-02/94-01/05
Urbroj: 5030116-98-2
Zagreb, 26. ožujka 1998.

Predsjednik
mr. Zlatko Mateša, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.