Zakoni i propisi - Pravni savjeti 40 23.3.1998 Odluka o načinu i uvjetima odobravanja kredita za premošćivanje nelikvidnosti bankama nad kojima je pokrenut postupak za ocjenu mogućnosti i ekonomske opravdanosti sanacije i restrukturiranja banke
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKA NARODNA BANKA

Na temelju članka 67. točke 10. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci ("Narodne novine" br. 35/95 - pročišćeni tekst), Savjet Hrvatske narodne banke na sjednici održanoj 18. ožujka 1998. donio je

ODLUKU

O NAČINU I UVJETIMA ODOBRAVANJA KREDITA ZA PREMOŠĆIVANJE NELIKVIDNOSTI BANKAMA NAD KOJIMA JE POKRENUT POSTUPAK ZA OCJENU MOGUĆNOSTI I EKONOMSKE OPRAVDANOSTI SANACIJE I RESTRUKTURIRANJA BANKE

I.

Ovom se Odlukom reguliraju način i uvjeti odobravanja kredita za premošćivanje nelikvidnosti bankama nad kojima je pokrenut postupak za ocjenu mogućnosti i ekonomske opravdanosti sanacije i restrukturiranja banke.

Banka može koristiti kredit iz stavka 1. ove Odluke do iznosa kojeg utvrđuje guverner Hrvatske narodne banke.

II.

Banka koja koristi kredit iz točke I. ove Odluke dužna je svakodnevno izvješćivati Hrvatsku narodnu banku o ostvarenim priljevima i odljevima sa žiro računa banke i poslovnih jedinica te priljevima i odljevima sa deviznog računa banke.

III.

Banka je dužna kredit iz točke I. ove Odluke vraćati sukcesivno iz sredstava koja predstavljaju višak likvidnosti, a najkasnije iz sredstava primljenih u postupku sanacije banke.

IV.

Kamata na kredit iz točke I. ove Odluke utvrđuje se u visini od 14% godišnje.

V.

Tijekom korištenja kredita iz točke I. ove Odluke banka je dužna pridržavati se svih naloga Hrvatske narodne banke kojima se uvode posebni uvjeti poslovanja u cilju poboljšanja stanja u banci.

VI.

Temeljem točke I. ove Odluke Hrvatska narodna banka za- ključit će s bankom Ugovor o kreditu.

VII.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.

O. br. 418/98
Zagreb, 18. ožujka 1998.

Predsjednik Savjeta
Hrvatske narodne banke
guverner
Hrvatske narodne banke
dr. Marko Škreb, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.