Zakoni i propisi - Pravni savjeti 39 20.3.1998 Pravilnik o početku i završetku nastave i trajanju odmora učenika srednjih škola u školskoj godini 1998./99.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO PROSVJETE I ŠPORTA

Na temelju članka 20., stavka 3. Zakona o srednjem školstvu ("Narodne novine," br. 19/92, 26/93, 27/93 i 50/95), ministar prosvjete i športa donosi

PRAVILNIK

O POČETKU I ZAVRŠETKU NASTAVE I TRAJANJU ODMORA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 1998./99.

Članak 1.

Ovim pravilnikom propisuje se početak i završetak nastave, trajanje polugodišta i trajanje učeničkih odmora u srednjim školama za školsku godinu 1998./99.

Članak 2.

Nastava počinje 7. rujna 1998., a završava 18. lipnja 1999. godine.

Za učenike završnih razreda nastava završava 21. svibnja 1999. godine.

Nastava se ustrojava u dva polugodišta.

Prvo polugodište traje od 7. rujna do 18. prosinca 1998. godine.

Drugo polugodište traje od 11. siječnja do 18. lipnja 1999. godine odnosno do 21. svibnja 1999. godine za učenike završnih razreda.

Članak 3.

Nastava se organizira i izvodi u najmanje 35 nastavnih tjedana, osim za završne razrede za koje se nastava organizira i izvodi u najmanje 32 nastavna tjedna.

Ako škola ne ostvari propisani nastavni plan i program i broj nastavnih tjedana propisan stavkom prvim ovoga članka, nastavna se godina može produljiti i nakon 18. lipnja, odnosno 21. svibnja 1999. godine odlukom županijskog ureda nadležnoga za školstvo odnosno Gradskoga ureda za obrazovanje i šport Grada Zagreba, uz prethodnu suglasnost Ministarstva prosvjete i športa.

Članak 4.

Zimski odmor učenika počinje 19. prosinca 1998. godine, a završava 10. siječnja 1999. godine.

Proljetni odmor učenika počinje 1. travnja, a završava 11. travnja 1999. godine.

Ljetni odmor učenika počinje 19. lipnja 1999. godine, osim za učenike koji polažu razredni, popravni ili završni ispit ili maturu i učenike koji u to vrijeme imaju praktičnu nastavu ili stručnu praksu, što se utvrđuje godišnjim planom i programom rada škole.

Iznimno, učenici u dvojnom sustavu naobrazbe i drugim programima strukovne naobrazbe s praktičnom nastavom i stručnom praksom mogu imati i drukčiji raspored odmora, s tim da im ukupni odmor tijekom školske godine ne može biti kraći od 45 radnih dana što se uređuje ugovorom na osnovi Pravilnika o načinu organiziranja nastave u obrtničkim školama i praktične nastave u drugim strukovnim školama ("Narodne novine", br. 18/94) i Pravilnika o načinu ostvarivanja programa naukovanja i osposobljavanja za vezane obrte ("Narodne novine", br. 86/97).

Članak 5.

Godišnjim planom i programom rada škole utvrđuje se plan i raspored propisanog broja radnih dana potrebnih za provedbu nastavnoga plana i programa te broj, plan i raspored ostalih radnih dana tijekom školske godine potrebnih za druge odgojno-
-obrazovne programe škole, za školske priredbe, natjecanja, dan škole, dan župe, općine i grada te za izlete, ekskurzije i slično.

Članak 6.

U posebnim okolnostima, koje nije bilo moguće predvidjeti i planirati godišnjim planom i programom rada škole, škola može odstupiti od rokova utvrđenih ovim pravilnikom, o čemu odlučuje Ministarstvo prosvjete i športa na zahtjev škole i prijedlog županijskog ureda nadležnoga za školstvo, odnosno Gradskoga ureda za obrazovanje i šport Grada Zagreba.

Članak 7.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 602-03/98-01/383
Urbroj: 532/1-98-01
Zagreb, 13. ožujka 1998.

Ministar
mr. sc. Božidar Pugelnik, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.