Zakoni i propisi - Pravni savjeti 39 20.3.1998 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj: U-III-1265/1997 od 9. ožujka 1998.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u Vijeću sastavljenom od dopredsjednika Suda Jurice Malčića, kao predsjednika Vijeća te sudaca Mladena Žuvele i mr. Vojislava Kučekovića, kao članova Vijeća u postupku povodom ustavne tužbe A. O. iz O., na sjednici Vijeća održanoj dana 9. ožujka 1998. godine, jednoglasno je donio

RJEŠENJE

1. Ustavna tužba se odbacuje.

2. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

A. O. iz O., podnijela je ustavnu tužbu povodom rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj: Rev-31/1997-2 od 5. veljače 1997. godine, kojim je odbačena kao nedopuštena njezina revizija izjavljena protiv rješenja Županijskog suda u O., broj: Gž-681/96 od 18. srpnja 1996. godine. Navedenim rješenjem Županijskog suda odbijena je žalba podnositeljice podnesena protiv rješenja Općinskog suda u Z., broj: P-574/90-48 od 15. ožujka 1996. godine.

Rješenjem suda prvog stupnja odbačen je prijedlog podnositeljice za ponavljanje postupka koji je pravomoćno okončan odlukom Osnovnog suda udruženog rada u O. od 23. svibnja 1990. godine, broj: S-574/90, a koju je potvrdio Sud udruženog rada Hrvatske odlukom broj: Sž-3064/90.

Ustavna tužba nije pravodobna.

Odredba članka 28. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91, nastavno: Ustavni zakon) određuje da svatko može podnijeti ustavnu tužbu ako smatra da mu je odlukom sudbene, upravne vlasti ili drugih tijela koja imaju javne ovlasti, povrijeđeno jedno od Ustavom utvrđenih sloboda i prava čovjeka i građanina. Stavkom 2. istog članka propisano je da ako je zbog povrede ustavnih prava dopušten drugi pravni put, ustavna tužba se može podnijeti tek nakon što je taj pravni put iscrpljen.

Prema članku 29. Ustavnog zakona ustavna tužba se može podnijeti u roku od mjesec dana računajući od dana primitka odluke kojom je iscrpljen dopušteni pravni put.

Odluka kojom je iscrpljen dopušteni pravni put u konkretnom slučaju je rješenje Županijskog suda u O., broj: Gž-681/96 od 18. srpnja 1996. godine.

Naime, protiv pravomoćne odluke Suda udruženog rada Hrvatske nije bila zakonom propisana mogućnost izjavljivanja revizije te, u skladu sa Zakonom o prestanku rada sudova udruženog rada ("Narodne novine", broj 53/90), niti nakon prestanka rada tih sudova nije dopušteno izjavljivati reviziju u onim predmetima u kojima je postupak pravomoćno okončan pred sudom udruženog rada do 31. prosinca 1990. godine. Zbog navedenog, revizija nije dopuštena ni protiv odluke o prijedlogu za ponavljanje postupka koju u takvim predmetima sada donose redovni sudovi.

Podnositeljica je rješenje Županijskog suda od 18. srpnja 1996. godine primila 28. kolovoza 1996. godine, a ustavnu tužbu podnijela je putem pošte, preporučeno, 1. prosinca 1997. godine, dakle, nakon proteka roka od mjesec dana.

Stoga je temeljem članka 26. Ustavnog zakona, a u svezi sa člankom 58. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94) odlučeno kao u izreci.

Odluka o objavi temelji se na odredbi članka 20. stavak 1. Ustavnog zakona.

Broj: U-III-1265/1997
Zagreb, 9. ožujka 1998.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik vijeća
Jurica Malčić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.