Zakoni i propisi - Pravni savjeti 38 19.3.1998 Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati pravne i fizičke osobe koje obavljaju dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju kao mjeru za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti pučanstva
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

Na temelju članka 24. stavka 4. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ("Narodne novine", br. 60/92., 26/93. i 29/94.), ministar zdravstva donosi

PRAVILNIK

O UVJETIMA KOJIMA MORAJU UDOVOLJAVATI PRAVNE I FIZIČKE OSOBE KOJE OBAVLJAJU DEZINFEKCIJU, DEZINSEKCIJU I DERATIZACIJU KAO MJERU ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE ZARAZNIH BOLESTI PUČANSTVA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uvjeti u pogledu stručne spreme djelatnika, tehničke opremljenosti i prostora te drugi uvjeti kojima moraju udovoljavati zdravstvene ustanove i druge pravne osobe te osobe koje samostalno osobnim radom obavljaju djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao opće mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti (u daljnjem tekstu: preventivna DDD).

Odredbama ovoga Pravilnika propisuju se i uvjeti u pogledu stručne spreme djelatnika, tehničke opremljenosti, prostorija i drugih uvjeta kojima moraju udovoljavati zdravstvene ustanove koje obavljaju djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, kao mjeru za suzbijanje širenja zaraznih bolesti (u daljnjem tekstu: protuepidemijska DDD).

II. PREVENTIVNA DEZINFEKCIJA, DEZINSEKCIJA I DERATIZACIJA

Članak 2.

Preventivnu dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju mogu obavljati zdravstvene ustanove i druge pravne osobe, te osobe koje samostalno osobnim radom obavljaju djelatnost, ako za obavljanje te djelatnosti imaju odobrenje ministra zdravstva.

Odobrenje za obavljanje preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije koje uključuje uporabu otrova skupine I daje se osobama iz stavka 1. ovoga članka na vrijeme od tri godine.

Odobrenje za obavljanje preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije koje uključuje uporabu otrova iz grupe II i III daje se osobama iz stavka 1. ovoga članka na vrijeme od pet godina.

Članak 3.

Ako sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva u okviru svojih nadležnosti utvrdi da zdravstvene ustanove i druge pravne osobe, te osobe koje samostalno osobnim radom obavljaju djelatnost DDD, ne obavljaju mjeru dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u skladu s dobivenim odobrenjem, odobrenje za obavljanje preventivne DDD oduzet će se i prije roka iz stavka 2. i 3. članka 2. ovoga Pravilnika.

Članak 4.

Osobe iz stavka 2. članka 2. ovoga Pravilnika moraju zapošljavati u radnom odnosu s punim radnim vremenom:

- jednog doktora medicine,

- jednog sanitarnog inženjera,

- tri sanitarna tehničara.

Članak 5.

Osobe iz stavka 2. članka 2. ovoga Pravilnika moraju imati najmanje sljedeću opremu:

1. opremu za rad:

- 2 topla zamagljivača kapaciteta 5 litara,

- 2 uređaja za hladno orošavanje - generator aerosola,

- 4 leđne motorne prskalice s dodacima za zaprašivanje i granuliranje,

- 4 tlačne prskalice kapaciteta 5 litara atestirane na pritisak od 3 bara,

- hladnjak,

- otvarači za HCN,

- opremu za kloriranje vode,

- komparator.

2. zaštitnu opremu:

- 2 izolacijska aparata,

- najmanje 1 zaštitna plinska maska po zaposelniku,

- filtere za maske za organske plinove, cijanovodik te sve plinove koji se nalaze u skladištu ili se koriste u radu,

- uređaj za detekciju plinova sa dovoljnim brojem odgovarajućih indikatorskih cjevčica za cijanovodik, metilbromid te sve ostale plinove koji se koriste u radu,

- najmanje 5 polumaski s filterima za zaštitu od organskih para i čestica,

- za svaku samostalnu ekipu komplet prve pomoći s antidotima za sve otrove s kojima se radi kao i osnovnim simptomatskim lijekovima, tlakomjerom, stetoskopom te uputom za primjenu prve i medicinske pomoći u slučaju otrovanja,

- uređaj za primjenu kisika kroz najmanje 30 minuta, te gumene čizme, gumene rukavice, zaštitni kombinezon, zaštitne naočale i pokrivalo za glavu za sve zaposlenike.

Članak 6.

Osobe iz stavka 2. članka 2. ovoga Pravilnika moraju imati vlastiti skladišni prostor usklađen s "Zakonom o prometu otrova" te:

1. prostoriju za skladištenje otrova površine najmanje 20 m˛,

2. prostoriju za čuvanje tehničke opreme i aparata za primjenu, površine najmanje 16 m˛,

3. prostoriju za čuvanje zaštitne opreme, površine najmanje 12 m˛,

4. prostoriju za administrativno osoblje, površine najmanje 10 m˛,

5. poseban sanitarni čvor s tuš kabinom.

Članak 7.

Osobe iz stavka 3. članka 2. ovoga Pravilnika moraju upošljavati u radnom odnosu s punim radnim vremenom:

- jednog doktora medicine ili diplomiranog sanitarnog inženjera ili diplomiranog inženjera biologije, te

- dva sanitarna tehničara.

Članak 8.

Osobe iz stavka 3. članka 2. ovoga Pravilnika moraju imati najmanje sljedeću opremu:

1. Opremu za rad:

- 1 topli zamagljivač kapaciteta 5 litara,

- 2 leđne motorne prskalice s dodacima za zaprašivanje i granuliranje,

- 1 aparat za hladno orošavanje - generator aerosola,

- 2 tlačne prskalice kapaciteta 5 litara atestirane na pritisak od 3 bara.

2. zaštitnu opremu za svaku samostalnu terensku ekipu prema vrsti posla koji obavlja:

- najmanje 3 maske s filterima za zaštitu od organskih para i čestica,

- najmanje 3 polumaske s filterima za prašiva i aerosole,

- komplet prve pomoći s antidotima za sve otrove s kojima se radi, kao osnovnim simptomatskim lijekovima, tlakomjerom i stetoskopom te uputom za primjenu prve i medicinske pomoći u slučaju otrovanja, te gumene čizme, gumene rukavice, zaštitni kombinezon, zaštitne naočale, pokrivalo za glavu za sve zaposlenike.

Članak 9.

Osobe iz stavka 3. članka 2. ovoga Pravilnika moraju imati skladišni prostor usklađen sa "Zakonom o prometu otrova" te prostorije za:

1. skladištenje otrova Skupine II,

2. čuvanje tehničke opreme, aparata za primjenu i ormara za zaštitnu opremu,

3. administrativno osoblje,

4. poseban sanitarni čvor s tuš kabinom.

III. OBVEZATNA PROTUEPIDEMIJSKA DEZINFEKCIJA, DEZINSEKCIJA I DERATIZACIJA

Članak 10.

Zdravstvene ustanove koje obavljaju djelatnost obvezatne protuepidemijske DDD moraju zapošljavati u radnom odnosu na neodređeno vrijeme s punim radnim vremenom doktora medicine specijalistu epidemiologije.

Glede tehničke opremljenosti i prostorija zdravstvene ustanove iz stavka 1. ovoga članka moraju udovoljavati uvjetima iz članka 5. i 6. odnosno 8. i 9. ovoga Pravilnika.

IV. DEZINFEKCIJA, DEZINSEKCIJA I DERATIZACIJA

Članak 11.

Za djelatnike koji obavljaju poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije obvezan je zdravstveni pregled prije početka i tijekom obavljanja tih poslova sukladno posebnim propisima o zaštiti na radu.

Članak 12.

Neposredni izvršitelji obvezatne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije iz stavka 1. članka 2. obvezni su svakih 5 godina pohađati i završiti tečaj iz DDD-a i asanacije koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo prema određenom programu odobrenom od ministra zdravstva.

Članak 13.

Svaka pravna osoba i osoba koja samostalno osobnim radom obavlja djelatnost DDD-a mora imati iskaznicu, izrađenu od tvrdog papira, dimenzija 105 ¤ 70 mm, prema obrascu koji je sastavni dio ovoga Pravilnika (obrazac broj 1). Iskaznica osobe kojoj je odobrena uporaba otrova I, II i III grupe označena je crvenom bojom, a iskaznica kojom je odobrena uporaba otrova II i III grupe označena je zelenom bojom.

V. EVIDENCIJE

Članak 14.

Osobe iz stavka 2. članka 2. ovoga Pravilnika obvezne su o obavljenoj dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji voditi evidenciju.

Evidencija se vodi na evidencijskim karticama, prema obrascu koji je sastavni dio ovoga pravilnika (obrazac broj 2).

Članak 15.

Zdravstvene ustanove i druge pravne osobe, te osobe koje samostalno osobnim radom obavljaju djelatnost DDD-a obvezne su polugodišnje pismeno izvješćivati nadležan zavod za javno zdravstvo županije, odnosno Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba o obavljenim mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, te o vrstama i količinama utrošenih sredstava za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Zavod za javno zdravstvo županije odnosno Grada Zagreba o izvješću iz stavka 1. ovoga članka podnosi izvješće Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo obvezatno dostavlja godišnje pismeno izvješće za sve županije i Grad Zagreb Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravstva.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 18.

Pravne i fizičke osobe koje obavljaju dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, obvezne su se uskladiti s odredbama ovoga Pravilnika najkasnije u roku 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

Članak 19.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-01/98-01/0030
Urbroj: 534-02-30-98-0001
Zagreb, 11. ožujka 1998.

Ministar
prof. dr. sc. Andrija Hebrang, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Obrazac broj 1

IME I PREZIME ______________________

JMBG ______________________________

MJESTO ROĐENJA  __________________  fotografija

ZAPOSLEN KOD ____________________

(NAZIV I ADRESA) ___________________

OVLAŠTEN(A) JE ZA OBAVLJANJE DEZINFEKCIJE, DEZINSEKCIJE I DERATIZACIJE
SA GRUPOM OTROVA I, II i III

rješenjem Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske klasa: ____________ urbroj: ____________ od ___________.

Datum izdavanja: _________________

Vrijedi do: ______________________

                                                                      ___________________           
                                                                           Ministar zdravstva

                                                                          

Obrazac broj 2

EVIDENCIJSKA KARTICA O OBAVLJENOJ DEZINFEKCIJI, DEZINSEKCIJI I DERATIZACIJI*

1.   Dan, mjesec i godina kada je obavljena
      dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija ili
      fumigacija  ____________________________________

2.   Mjesto obavljanja ______________________________

3.   Podaci o objektu, prostorijama, prostorima,
      površinama ili sredstvima, gdje je obavljena
     dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija ili
     fumigacija _____________________________________

4.  Vrsta obavljene dezinfekcije, dezinsekcije i
     deratizacije (preventivna ili protuepidemijska) ___________
     _____________________________________________

5. Sredstvo, postotak otrova i količina kojim
    je obavljena dezinfekcija, dezinsekcija,
    deratizacija ili fumigacija  ___________________________
    ______________________________________________

                                                                          _________________________
                                                                               Potpis odgovorne osobe


* ispuniti za svaku djelatnost i svaki objekat posebno