Zakoni i propisi - Pravni savjeti 37 18.3.1998 Pravilnik o minimalnim tehničkim uvjetima za poslovne prostorije u kojima se obavlja trgovina i posredovanje u trgovini i uvjetima za prodaju robe izvan prostorija
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA

Na temelju članka 17. stavka 2. i 3. Zakona o trgovini ("Narodne novine", br. 11/96) ministar gospodarstva uz suglasnost ministra: prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja, ministra rada i socijalne skrbi i ministra zdravstva donio je

PRAVILNIK

O MINIMALNIM TEHNIČKIM UVJETIMA ZA POSLOVNE PROSTORIJE U KOJIMA SE OBAVLJA TRGOVINA I POSREDOVANJE U TRGOVINI I UVJETIMA ZA PRODAJU ROBE IZVAN PROSTORIJA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom uređuju se najmanji uvjeti što ih moraju ispunjavati poslovne prostorije, (u daljnjem tekstu: prostorije) oprema i uređaji u prodajnim objektima trgovine na veliko i malo i za obavljanje trgovačkog posredovanja, uvjeti za prodaju robe izvan prodajnih objekata i roba koju je dopušteno prodavati izvan prodajnih objekata.

Prostorije u kojima se obavlja trgovina robama, za koje su uvjeti propisani posebnim propisima, moraju pored uvjeta propisanih ovim Pravilnikom odgovarati i uvjetima iz tih propisa.

Članak 2.

Prostorije prema odredbama ovog Pravilnika jesu:

1. prostorije u kojima se obavlja prodaja robe na malo (prodavaonice s različitim načinom prodaje uključivo samoposluživanja i robne kuće i skladišta za prodaju robe na malo)

2. prostorije u kojima se obavlja prodaja robe na veliko

3. prostorije u kojima se obavlja posredovanje u trgovini

Prodaja robe izvan prostorija prema odredbama ovog Pravilnika je prodaja: na tržnicama na malo, u kioscima, na klupama, u prostorijama kupca, putem televizije, pokretnih prodavača, automata, pošte, te prigodna prodaja na priredbama, sajmovima i izložbama.

Članak 3.

Odredbe ovog Pravilnika glede uvjeta za obavljanje trgovine odnose se na pravne i fizičke osobe, koje kao registrirani trgovci obavljaju trgovinu, ili posredovanje u trgovini, kao i na pravne i fizičke osobe iz članka 8. Zakona o trgovini.

Odredbe ovog Pravilnika odnose se i na pravne i fizičke osobe koje upravljaju i održavaju tržnice na malo i tržnice na veliko, kao i na organizatore sajmova.

Članak 4.

Prostorije moraju udovoljavati normativima utvrđenim građevinskim, urbanističkim, tehničkim, sanitarnim, požarno-preventivnim i drugim propisima.

Prostorije moraju biti izgrađene na mjestu na kojem je, obzirom na način obavljanja trgovine ili usluge, osigurana nesmetana i racionalna manipulacija robom.

Članak 5.

Prostorije s površinom od 1.200 m˛ i većom, moraju imati odgovarajuće parkiralište.

Prostorije iz stavka 1. ovog članka moraju imati odgovarajuće uređaje i opremu za utovar i istovar robe kao i druge odgovarajuće uređaje i opremu potrebnu za manipulaciju robom.

Članak 6.

Prostorije moraju biti izgrađene, uređene, opremljene i priključene na objekte i uređaje komunalne infrastrukture i to: vodoopskrbe, odvodnje otpadnih voda i elektroopskrbu, u skladu s tehničkim normama i tehničkim propisima.

Iznimno, od odredbe stavka 1. ovoga članka, ukoliko se prostorije nalaze na području uz koje nisu izgrađeni objekti i uređaji komunalne infrastrukture, moraju biti izvedene, uređene i opremljene u skladu s odgovarajućim tehničkim normama i tehničkim propisima.

Krute otpadne tvari moraju se sakupljati na određenim i za to utvrđenim mjestima, uz osiguranje potrebnih zdravstveno-tehničkih uvjeta i redovito odstranjivati na način koji odredi nadležno tijelo lokalne samouprave.

Članak 7.

Prostorije moraju biti izgrađene, uređene i opremljene u skladu s tehničkim normama i tehničkim propisima kojima se sprječava štetan utjecaj okoliša ili životinja na kakvoću i zdravstvenu ispravnost roba u prostoriji.

II. PROSTORIJE U KOJIMA SE OBAVLJA TRGOVINA NA MALO

1. Prodavaonice

a) Zajedničke odredbe

Članak 8.

Prodavaonica u smislu odredaba ovog Pravilnika je prostorija u kojoj se obavlja trgovina na malo od najužeg do najšireg izbora robe široke potrošnje, a u kojoj je prodaja robe organizirana, tako da zaposleno osoblje uslužuje kupce na uobičajen (tradicionalan) način ili kao prodaja putem samoizbora odnosno samoposluživanja kupaca, te djelomično i preko automata u sastavu prostorije ili kombinacijom navedenih oblika prodaje.

b) Vanjski izgled

Članak 9.

Pristupna površina ispred prodavaonice mora biti uređena i opremljena na način koji omogućava lako čišćenje i održavanje te površine i izvedena tako da omogućava nesmetan ulaz i prolaz do prodavaonice, sukladno posebnim propisima.

Ako ispred prodavaonice ne postoji uređen pločnik, pristupna površina ispred prodavaonice i izloga mora biti asfaltirana, betonirana ili popločena kamenom odnosno izvedena na drugi način, tako da osigurava nesmetano kretanje osoba i omogućava održavanje čistoće.

Članak 10.

Prostor ispred ulaza u prodavaonicu mora biti osvijetljen od prvog sumraka do jutarnjega dnevnog svjetla.

Članak 11.

Na ulaznoj strani prodavaonice mora na uočljiv način biti istaknuta tvrtka pravne i fizičke osobe, koja obavlja trgovinu u prodavaonici, kao i posebne oznake za određenu prodavaonicu (naziv i broj prodavaonice, mjesto poslovanja i sl.).

Članak 12.

Ulazna vrata u prodavaonicu moraju biti široka najmanje 0,90 m.

Ako prodavaonica ima odvojena vrata za ulaz i za izlaz, na vratima moraju biti istaknute uočljive oznake "ulaz" i "izlaz".

Ulazna odnosno izlazna vrata za robu moraju biti dovoljno široka da se obzirom na vrstu robe i na način poslovanja omogućavaju laku manipulaciju robom.

Članak 13.

Ulaz i pristup u prodavaonicu koja se nalazi u dvorišnom prostoru ili veži zgrade mora biti uređen sukladno odredbama članka 9. do 12. ovog Pravilnika.

Pristup prodavaonicama iz stavka 1. ovog članka mora biti uređen tako, da ne ometa ostale korisnike zgrade u korištenju tih prostora.

c) Unutrašnjost prodavaonice

Članak 14.

Prodavaonica mora imati najmanju svjetlu visinu (od završne obrade poda do završne obrade stropa) 2,8 metara.

Iznimno, od odredbe stavka 1. ovog članka, svjetla visina prodavaonice može biti manja od 2,8 metara, ali ne manja od 2,2 metra, uz uvjet da je ta iznimka u skladu s posebnim propisima.

Članak 15.

U radnom vremenu prodavaonica mora biti osvijetljena prirodnim danjim svjetlom ili umjetnim osvjetljenjem čija jačina mora biti u skladu s važećim normama.

Članak 16.

Prodavaonica koja je izgrađena na dva ili više katova mora imati izgrađeno stubište širine 1,1 metra ili šire i teretno dizalo, ukoliko se u prodavaonici prodaju teški i veliki proizvodi.

Prodavaonice s prodajnim prostorom površine 1200 m˛ i više moraju imati ugrađeno osobno dizalo za 4 i više osoba ili pokretne stepenice.

Članak 17.

Podovi prodavaonice moraju biti izvedeni od materijala koji se može lako čistiti (teraco, kamen, keramičke pločice, određene umjetne smjese, guma i sl.) te moraju biti ravni i glatki i ne smiju biti klizavi.

Na mjestima gdje zaposlenici obavljaju radne zadatke podovi prodavaonice moraju u pogledu toplotne provodljivosti odgovarati normativima utvrđenim propisima o zaštiti na radu.

Zidovi i stropovi prodavaonice moraju biti uredno obrađeni i obojeni i ne smiju biti oštećeni.

U dijelu prodavaonice u kojem dolazi do jačeg prljanja zidova (gdje se prodaje svježe meso i sl.) zidovi moraju biti obloženi keramičkim pločicama ili odgovarajućim materijalom do visine najmanje 1,80 m od poda.

Članak 18.

Prodavaonice korisne površine 600 m˛ i veće, moraju imati prostorije za zdravstveno-sanitarne potrebe kupaca, i to odvojeno dvije grupe prostorija, jedna grupa za muškarce (ista grupa treba sadržavati; najmanje jedan zahod s pisoarom, odvojeni pretprostor s umivaonikom s tekućom toplom i hladnom vodom), a jedna grupa za žene (ta grupa treba sadržavati; najmanje jedan zahod, odvojeni pretprostor s umivaonikom s tekućom toplom i hladnom vodom). Tehničko rješenje, oprema i uređenje tih prostorija treba biti sukladna s tehničkim propisima i tehničkim normama.

Članak 19.

Prodavaonica s prodajnim prostorom većim od 1.200 m˛ mora imati agregat za proizvodnju električne energije, za pogon rashladnih tijela, registar blagajne i neophodnu rasvjetu prodavaonice.

Članak 20.

Prodavaonica mora imati osigurano dobro prirodno ili umjetno provjetravanje prostorija. Ako je prirodno provjetravanje u prodavaonici nedovoljno, prodavaonica mora imati uređaj za umjetno provjetravanje (mehanička ventilacija).

Prodavaonica u kojoj se peku pilići, meso ili kobasice, mora imati i dodatni uređaj za umjetno provjetravanje, odgovarajućeg kapaciteta odzračivanja, kojim se osigurava potpuno odvođenje zagađenog zraka iz prodavaonice.

Članak 21.

Prodavaonica mora imati odgovarajući uređaj za grijanje ako klimatske prilike to zahtijevaju, i ako se u njoj zaposleni zadržavaju stalno ili duže od dva sata bez prekida, a vrsta robe koja se u njoj prodaje podnosi zagrijavanje prostorija.

d) Oprema prodavaonice

Članak 22.

Prodavaonica mora biti opremljena policama, tezgama, prodajnim stolovima, gondolama, rashladnim vitrinama i drugom sličnom opremom, ovisno o organizaciji poslovanja prodavaonice i vrsti robe koja se u njoj prodaje.

Oprema prodavaonice iz stavka 1. ovog članka mora biti postavljena, odnosno ugrađena na način koji omogućava lako održavanje, a materijal od kojeg je izrađena oprema mora biti u skladu s posebnim propisima kojima se uređuje zaštita života i zdravlja ljudi.

Prodavaonica u kojoj se prodaje kruh, pecivo, meso, riba, te mesni i mliječni proizvodi, koji nisu u originalnom pakiranju mora biti opremljena praonikom za ruke s tekućom toplom i hladnom vodom.

Članak 23.

Police, prodajni stolovi, gondole i slična oprema moraju biti postavljeni tako da prostor između njih omogućava nesmetano kretanje kupcima i zaposlenom osoblju.

Članak 24.

Roba se izlaže u prodavaonici i u izlozima prodavaonice, a može se izlagati i u pokretnim ili stalnim izložbenim ormarićima (vitrinama) smještenim ispred prodavaonice ili na drugom za to prikladnom mjestu.

Izlozi i izložbeni ormarići odvojeni od prodavaonice moraju imati istaknutu tvrtku odnosno naziv kao i naziv ili broj prodavaonice.

Članak 25.

Roba u prodavaonici mora biti izložena po vrstama i uredno složena.

Namirnice ne smiju biti smještene izravno na podu prodavaonice ili neposredno uz robu čija svojstva mogu štetno djelovati na namirnice.

Članak 26.

Prodavaonica mora biti opremljena mjerilima (vagama i dr.) koja moraju biti ispravna i tako postavljena da je kupcima omogućen uvid u mjerenje robe.

e) Pomoćne prostorije

Članak 27.

Pod pomoćnim prostorijama razumijevaju se: prostorije i prostori za priručna skladišta, prostori za odlaganje pokvarljivih otpadaka (smeće), pomoćne prostorije za higijensko-sanitarne potrebe zaposlenika odnosno za zdravstveno-sanitarne potrebe kupaca.

Ukoliko prodavaonica ima priručno skladište, roba u skladištu mora biti smještena na način da je osigurana od kvarenja, onečišćenja i miješanja različitih svojstava.

Članak 28.

Ambalaža se ne može odlagati i čuvati u prodajnom prostoru niti ispred prodavaonice, već u skladištu ili na drugom prikladnom mjestu.

Pokvarljivi i ostali otpaci moraju se odlagati u kontejner ili druge primjerene posude na posebnim za to određenim prostorima, uz odgovarajuću higijensku zaštitu.

Članak 29.

Prodavaonica mora imati osigurane pomoćne prostorije za zdravstveno-sanitarne potrebe zaposlenika. Veličina tih prostorija i njihova opremljenost mora odgovarati broju zaposlenih u prodavaonici, sukladno s propisima o zaštiti na radu.

Uporaba sanitarnih prostorija za potrebe zaposlenika mora se osigurati na udaljenosti od najviše 100 m od prodavaonice.

Članak 30.

Podovi i zidovi pomoćnih prostorija iz članka 29. stavka 1. ovog Pravilnika moraju biti obloženi keramičkim pločicama ili odgovarajućim materijalom, i to zidovi do visine najmanje 1,50 m od poda.

2. Posebne odredbe za prodavaonice s određenim oblicima prodaje

a) Samoposluga

Članak 31.

Prodavaonica u kojoj je prodaja robe na malo organizirana na način da se obavlja pretežno samoposluživanjem kupaca (samousluga, samoposluživanje) mora biti opskrbljena i košaricama za nošenje robe, a ako je njen prodajni prostor veći od 400 m˛ i kolicima za prijevoz robe.

U prodavaonici iz stavka 1. ovoga članka razmak između polica s izloženom robom mora iznositi najmanje 1 m, a ako kupci za prijevoz robe koriste kolica najmanje 1,20 m.

b) Robna kuća

Članak 32.

Prodavaonica u kojoj je prodaja robe na malo najšireg izbora robe široke potrošnje organizirana tako da u pravilu za pojedine vrste robe postoje posebni prodajni prostori, a obavlja se samoposluživanjem kupaca i usluživanjem na klasičan način, te putem automata (robna kuća), mora imati ukupan prodajni prostor površine najmanje 600 m˛.

Članak 33.

Prodavaonica u kojoj se obavlja prodaja veće količine robe mora raspolagati s kolicima za prijevoz robe do prijevoznog sredstva kupca.

3. Skladišta u kojima se obavlja trgovina na malo

Članak 34.

Skladišta u kojima se obavlja trgovina na malo moraju udovoljavati uvjetima propisanim ovim Pravilnikom za skladišta u kojima se obavlja trgovina na veliko.

III. POSLOVNE PROSTORIJE U KOJIMA SE OBAVLJA TRGOVINA NA VELIKO

1. Skladišta

Članak 35.

Skladišta u kojima se obavlja prodaja robe na veliko moraju u pravilu biti zatvorena, a iznimno, ako to vrsta robe ili klimatski uvjeti dopuštaju mogu biti natkrivena ili otvorena.

Unutar skladišta moraju se osigurati odgovarajuće prometnice za nesmetano kretanje vozila i osoba.

Zemljište na kojem je skladište izgrađeno mora biti ograđeno zaštitnom ogradom visokom najmanje 2 m, koja ne smije biti od bodljikave žice, osim ako se skladište nalazi izvan naseljenog mjesta.

Natkrivena ili otvorena skladišta mogu se graditi isključivo na suhom zemljištu na kojem je riješeno otjecanje vode ili je provedena drenaža.

Članak 36.

U sastavu skladišta moraju osigurati:

- poseban prostor namijenjen za odlaganje povratne ambalaže i smeća,

- pomoćne prostorije za zdravstveno-sanitarne potrebe zaposlenika na koje se na odgovarajući način primjenjuju odredbe članka 29. ovog Pravilnika.

Članak 37.

Skladište mora biti tijekom radnog vremena dovoljno osvijetljeno prirodnom ili umjetnom svjetlošću i mora imati prirodno ili umjetno provjetravanje (mehanička ventilacija), a ako to vrsta i svojstva robe zahtijevaju mora imati i odgovarajuće klimatske uređaje.

Na izgradnju i izgled podova, zidova i stropova zatvorenog skladišta na odgovarajući se način primjenjuju odredbe članka 17. ovoga Pravilnika.

Podovi natkrivenog i otvorenog skladišta moraju biti izvedeni od materijala koji omogućava stalnost ravnine podne površine, otpornost na habanje i odgovarajuću odvodnju, te moraju biti izvedeni prema tehničkim propisima i normama za tu vrstu građevine.

Članak 38.

Skladište mora imati odgovarajuću opremu za smještaj i čuvanje robe kojom se osigurava i održavanje propisane kvalitete robe (posebno namirnica).

Skladište mora imati odgovarajuća sredstva unutrašnjeg transporta, te pribor i alat kojima se osigurava pravilno i lako manipuliranje robom, a ako je skladište izgrađeno na dvije ili više etaža mora imati i teretno dizalo i stepenice primjerene širine za prenošenje robe.

Roba se u skladištu izlaže na način koji osigurava dovoljno slobodnog prostora za prolaz zaposlenom osoblju i kupcima kao i sredstvima za manipuliranje robom.

Skladište mora osigurati prostor za pristup teretnih vozila, odgovarajuća transportna sredstva namijenjena za utovar i istovar i telefon.

2. Prostorije u kojima se obavlja trgovina na veliko na osnovi uzoraka i u tranzitu

Članak 39.

Prostorije u kojima se obavlja prodaja robe na veliko na osnovi uzoraka ili na drugi sličan način moraju u svom sastavu imati:

- prostoriju za obavljanje administrativnih poslova i primanje poslovnih stranaka;

- prostor za izlaganje uzoraka;

- pomoćne prostorije za higijensko-sanitarne potrebe zaposlenog osoblja na koje se na odgovarajući način primjenjuju odredbe članka 29. ovoga Pravilnika.

Prostorije iz stavka 1. ovoga članka moraju imati telefon.

Članak 40.

Za obavljanje trgovine na veliko u tranzitu potrebna je najmanje jedna prostorija za obavljanje administrativnih poslova i telefon, odnosno telefax, te pomoćne prostorije za higijensko-sanitarne potrebe zaposlenog osoblja.

3. Prostorije u kojima se obavlja otkup poljoprivrednih proizvoda (otkupne stanice)

Članak 41.

Otkupna stanica je prostorija u kojoj se obavlja otkup poljoprivrednih proizvoda i stoke radi daljnje prodaje.

Podna površina otkupne stanice mora biti izvedena prema tehničkim propisima i tehničkim normama za tu vrstu građevine, tako da se s podne površine osigura odvodnja površinskih voda.

Otvoreni prostor otkupne stanice mora biti uređen na način koji omogućava njegovo lako čišćenje i održavanje.

Članak 42.

Otkupna stanica mora, s obzirom na vrstu robe koja se otkupljuje, imati najmanje jednu zatvorenu poslovnu prostoriju, minimalne visine 2,80 m, čija površina ne može biti manja od 10 m˛.

Članak 43.

Prostorije otkupne stanice moraju biti izgrađene, uređene, opremljene i priključene na objekte i uređaje komunalne infrastrukture i to: vodoopskrbe, odvodnje otpadnih voda i elektroopskrbu, u skladu s tehničkim normama i tehničkim propisima.

Iznimno, od odredbe stavka 1. ovoga članka, ukoliko se prostorije nalaze na području uz koje nisu izgrađeni objekti i uređaji komunalne infrastrukture, moraju biti izvedene, uređene i opremljene u skladu s odgovarajućim tehničkim normama i tehničkim propisima.

Krute otpadne tvari moraju se sakupljati na određenim i za to utvrđenim mjestima, uz osiguranje potrebnih zdravstveno-tehničkih uvjeta i redovito odstranjivati na način koji odredi nadležno tijelo lokalne samouprave.

Članak 44.

Otkupna stanica mora s obzirom na vrstu robe koja se otkupljuje, biti opskrbljena i odgovarajućim uređajima, opremom i priborom za manipulaciju robom i očuvanje zdravstvene ispravnosti proizvoda.

Otkupna stanica mora imati odgovarajući pribor za mjerenje (vagu i dr.).

Članak 45.

Otkupna stanica mora imati zahod s pretprostorom u kojem se nalazi umivaonik s tekućom vodom i priborom, potrebnim za održavanje higijene (sapun, papir za ruke, posuda za otpatke i sl.).

Prodavačima robe u otkupnoj stanici mora se osigurati upotreba zahoda.

Članak 46.

Otkupna stanica u kojoj se obavlja otkup stoke mora imati ogradu izrađenu od odgovarajućeg materijala s potrebnim brojem ulaza i izlaza koji se mogu zatvoriti, vezove za stoku te utovarne rampe, kao i odgovarajuće uređaje za dovod zdravstveno ispravne vode za napajanje stoke.

4. Tržnice na veliko

Članak 47.

Tržnice na veliko su posebno organizirana i uređena mjesta na kojima se obavlja prodaja i kupnja poljoprivrednih proizvoda na veliko i skladištenje roba.

Članak 48.

Tržnica na veliko u svom sastavu mora imati:

- prostoriju za izlaganje i prodaju poljoprivrednih proizvoda;

- jednu ili više posebnih prostorija za uskladištavanje poljoprivrednih proizvoda opskrbljenu odgovarajućim sredstvima unutrašnjeg transporta za manipulaciju robom;

- parkirališta za cestovna transportna sredstva;

- pomoćne prostorije za higijensko-sanitarne potrebe zaposlenog osoblja i stranaka izgrađene i opremljene prema odredbama članka 29. i 30. ovog Pravilnika;

- poseban prostor namijenjen za odlaganje otpadaka, ako nije osigurano dnevno uklanjanje otpadaka;

- agregat za proizvodnju električne energije ako skladište drži robu za koju se koriste rashladni uređaji.

Tržnica na veliko u svom sastavu mora imati i posebne prostorije za obavljanje administrativno-stručnih poslova u svezi s pružanjem usluga korisnicima.

Članak 49.

Posebne prostorije za uskladištenje poljoprivrednih proizvoda moraju biti opskrbljene rashladnim uređajima kao i uređajima za grijanje odnosno kondicioniranje zraka koji odgovaraju vrsti proizvoda i namjeni tržnice na veliko (ovisno o tome da li je distributivnog ili proizvodnog karaktera), a kojima se osigurava pravilno čuvanje proizvoda kroz duže razdoblje kao i dozrijevanje onih proizvoda koji taj proces zahtijevaju.

IV. PROSTORIJE U KOJIMA SE OBAVLJA POSREDOVANJE U TRGOVINI

Članak 50.

Na prostorije u kojima se obavlja posredovanje u trgovini na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovoga Pravilnika ovisno o vrsti i načinu obavljanja posredovanja.

Dio prostorije u kojoj se obavlja posredovanje u trgovini robe mora biti namijenjen za primanje stranaka, ako za tu namjenu nije osigurana posebna prostorija.

Članak 51.

Prostorije u kojima se pružaju usluge uskladištenja robe moraju ispunjavati uvjete koji su ovim Pravilnikom propisani za skladišta u kojima se obavlja prodaja robe na veliko.

V. PRODAJA IZVAN PRODAVAONICA

1. Zajedničke odredbe

Članak 52.

Prodaja izvan prodavaonica može se obavljati na tržnicama na malo, u kioscima, na klupama izvan tržnica, putem pokretnih prodavača, putem automata i na sajmovima.

Članak 53.

Pravne i fizičke osobe koje obavljaju trgovinu izvan prodavaonica, osim fizičkih osoba koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, dužne su voditi popis robe sukladno Pravilniku o obliku i načinu vođenja popisa robe u trgovini na malo i za svaku pojedinačnu prodaju ispostaviti kupcu račun.

Iznimno od odredbe stavka 1. ovog članka račun se ne mora ispostaviti, ako se pretežni dio prodaje odnosi na prodaju dnevnog tiska, duhana i duhanskih prerađevina, lutrije, sportske prognoze, lota i velda, maraka i drugih poštanskih vrijednosnica.

2. Tržnice na malo

Članak 54.

Tržnica na malo (u daljnjem tekstu: tržnica) predstavlja uređeni prostor i zgrade, na kojima se obavlja prodaja namirnica i druge robe u skladu s tržnim redom i ovim Pravilnikom.

Na tržnici se ne može prodavati roba koju je prema posebnim zakonima zabranjeno prodavati na tržnici.

Članak 55.

Na tržnici se obavlja prodaja slijedećih poljoprivrednih proizvoda:

- voće i povrće,

- mliječni proizvodi vlastite proizvodnje,

- jaja,

- cvijeće.

Iznimno od stavka 1. ovog članka, na tržnici se može prodavati i druga roba, ako su ispunjeni uvjeti za prodaju određene robe na malo utvrđeni ovim Pravilnikom i drugim propisima.

Članak 56.

Prodajni prostor tržnice može biti otvoren i zatvoren.

Visina zatvorenog prodajnog prostora mora biti najmanje 6 m, a iznimno može biti manja od 6 m, ali ne manja od 4 m, i to samo ako je osigurano potpuno dovodno i odvodno umjetno provjetravanje (mehanička ventilacija).

Prodajni boksovi u tržnici moraju imati površinu od najmanje 6 m˛.

Članak 57.

Prostorije smještene na tržnici, koje prema odredbama ovog Pravilnika predstavljaju prodavaonicu odnosno kiosk moraju glede robe koja se u njima prodaje, ispunjavati uvjete određene ovim Pravilnikom.

Članak 58.

Tržnica mora imati:

- rashladni i skladišni prostor odgovarajuće veličine za čuvanje robe;

- odgovarajući prostor za spremanje i čuvanje vaga, suncobrana i ostalog pribora kojim se služe prodavatelji robe;

- poseban prostor namijenjen za odlaganje otpadaka;

- dovoljan broj pomoćnih prostorija namijenjenih za zdravstveno-sanitarne potrebe zaposlenika u zatvorenom dijelu tržnice;

- dovoljan broj odvojenih pomoćnih prostorija namijenjenih za zdravstveno-sanitarne potrebe prodavatelja i kupaca.

Na pomoćne prostorije za higijensko-sanitarne potrebe iz stavka 1. protokola 4. i 5. ovoga članka na odgovarajući način se primjenjuju odredbe članka 30. ovog Pravilnika.

Članak 59.

Objekti tržnice moraju biti priključeni na javnu vodovodnu, kanalizacijsku i električnu mrežu.

Otvoreni prodajni prostor tržnice mora imati javnu rasvjetu.

Na zatvoreni prostor tržnice u pogledu osvjetljavanja primjenjuje se odredba članka 15. ovoga Pravilnika.

Zatvoreni prodajni prostor tržnice mora biti izgrađen i opremljen tako da u ljetu temperatura zraka u tom prostoru ne bude viša od +20°C.

Članak 60.

Na izgradnju i izgled podova, zidova i stropova zatvorenog dijela tržnice na odgovarajući se način primjenjuju odredbe članka 17. ovog Pravilnika.

Na podove otvorenog dijela tržnice na odgovarajući se način primjenjuju odredbe članka 37. stavka 3. ovog Pravilnika.

Članak 61.

Tržnica mora biti opremljena dovoljnim brojem prodajnih klupa i vaga, s tim da za svaku klupu mora biti osigurana najmanje jedna vaga.

Gornja površina prodajnih klupa iz stavka 1. ovoga članka mora biti izrađena od glatkog materijala, bez pukotina, koji se lako čisti.

Prodajne klupe moraju biti postavljene tako da između njih ostane dovoljno slobodnog prostora za nesmetano kretanje prodavalaca i kupaca.

Prostor između prodajnih klupa kojim se kreću kupci mora biti širok najmanje 2 m.

Članak 62.

Na tržnici moraju biti odijeljeni i označeni prostori za prodaju pojedinih vrsta roba po grupama.

Na prostoru tržnice na klupama, na kojima se prodaje voće, povrće, mliječni proizvodi i jaja ne može se prodavati ostala roba.

Članak 63.

Namirnice u originalnom pakiranju mogu se prodavati samo u zatvorenim prostorima tržnice u skladu s pravilima o načinu čuvanja, smještaja i prodaja namirnica, te pravilima o zdravstvenoj ispravnosti namirnica.

Za prodaju pojedinih vrsta namirnica (lakopokvarljive namirnice) moraju se osigurati uređaji s niskim temperaturama za čuvanje tih namirnica.

Članak 64.

Predmeti opće uporabe (sredstva za osobnu higijenu, njegu i uljepšavanje lica i tijela, sredstva za održavanje čistoće) mogu se prodavati na tržnici samo ako je dio tržnice uređen za prodaju tih predmeta, tako da su ti predmeti osigurani od štetnih atmosferskih i ostalih utjecaja.

Razni alati za domaćinstvo, posuđe i pribor za jelo, proizvodi izrađeni od pruća i slame, proizvodi od drva, keramike, tekstila, stakla i plastike i sl. za kućanstvo mogu se prodavati na tržnici samo u posebno izdvojenom i uređenom prostoru za prodaju tih proizvoda.

Odjevni predmeti i obuća, mogu se prodavati na tržnici samo u posebno izdvojenom i uređenom prostoru za prodaju tih proizvoda i pod uvjetom da su vlastite proizvodnje.

Članak 65.

Na tržnici se ne mogu prodavati elektrotehnički i elektronski aparati, radio i TV-prijemnici, strojevi te njihovi dijelovi i pribor.

3. Kiosci

Članak 66.

Kiosk je, prema odredbama ovoga Pravilnika, prostorija u kojoj se prodaja robe na malo obavlja kroz odgovarajući otvor na samom kiosku bez ulaska kupca u prodajni prostor.

Svjetla visina kioska ne smije biti manje od 2,20 m, a slobodna površina poda ne može biti manje od 2 m˛, uz uvjet da su u prostoru kioska osigurani normativi u pogledu mikroklimatskih uvjeta.

Konstruktivna izvedba kioska mora biti takva da prodavaču osigura zaštitu od atmosferskih utjecaja. Pod kioska mora biti izveden od materijala koji osiguravaju toplinsku zaštitu.

Ako se u kiosku prodavač zadržava puno radno vrijeme, ili duže od dva sata, za vrijeme hladnog razdoblja, potrebno je osigurati zagrijavanje u kiosku.

Članak 67.

Kiosk u kojem se prodaje kruh, pecivo, meso, riba te mesni i mliječni proizvodi koji nisu u originalnom pakiranju mora biti opremljen praonikom za ruke s tekućom toplom i hladnom vodom.

Kiosk mora imati osigurane pomoćne prostorije za sanitarne i higijenske potrebe zaposlenog osoblja na udaljenosti od najviše 100 m.

4. Ostala prodaja izvan prodavaonica

a) Prodaja na klupama

Članak 68.

Na klupama (izvan tržnica) može se prodavati samo ona roba koja se prema svojim svojstvima može prodavati izvan prodavaonica.

Prodaja robe na klupama može se obavljati samo na mjestima za koje je tijelo lokalne samouprave dalo prethodno odobrenje.

Za prodaju namirnica, osim odobrenja iz stavka 2. ovog članka potrebno je i odobrenje sanitarne inspekcije, sukladno propisima o zaštiti zdravstvene ispravnosti namirnica.

Na prodajnoj klupi mora biti istaknuta tvrtka pravne ili fizičke osobe koja obavlja trgovinu.

Članak 69.

Prodaja namirnica na klupama može se obavljati samo ako su osigurani slijedeći uvjeti:

- zaštita klupa od štetnog djelovanja okoliša (prašina, ispušni plinovi automobila, sunca, vjetra i sl.),

- čišćenje i pranje površina i prodajnih mjesta,

- svakodnevno otklanjanje smeća.

Za prodaju pojedinih vrsta namirnica (lakopokvarljive namirnice) mora se osigurati odgovarajući uređaj s niskim temperaturama radi njihovog čuvanja.

Za prodaju lubenica, dinja, paprika, kupusa, krumpira te drugog voća i povrća potrebno je osigurati podmetače koji moraju biti izdignuti od površine.

Članak 70.

Prodaju predmeta opće uporabe, posebno sredstava za osobnu higijenu, njegu i uljepšavanje (lica i tijela) koja su podložna kvarenju mogu se prodavati na klupama samo ako je osigurana zaštita od štetnog djelovanja okoliša i ako su za njihovo izlaganje osigurani uređaji s odgovarajućom temperaturom.

Članak 71.

Na klupama se ne mogu prodavati elektrotehnički i elektronski aparati, radio i TV-prijemnici, strojevi te njihovi dijelovi i pribor.

Osim proizvoda iz stavka 1. ovog članka na klupama se ne može prodavati roba koju je prema posebnim zakonima zabranjeno prodavati izvan prodavaonica.

b) Pokretni prodavači

Članak 72.

Pokretnim prodavačem u smislu ovog Pravilnika podrazumijeva se prodaja bez stalnog prodajnog mjesta, putem posebno uređenog i opremljenog vozila za prodaju robe, odnosno putem kolica koja se prevoze od mjesta do mjesta ili putem plovnog objekta koji je opremljen za prodaju na malo određenih grupa proizvoda.

Pokretni prodavač može obavljati prodaju samo na mjestima za koje je tijelo lokalne samouprave dalo prethodno odobrenje.

Na pokretne prodavače odgovarajuće se primjenjuju odredbe članka 68. do 71. ovog Pravilnika.

Članak 73.

Pokretna (putujuća) prodaja industrijski pakiranih smrznutih namirnica i prodaja nepakiranih sladoleda mogu se prodavati samo na način određen propisima o zaštiti zdravstvene ispravnosti i zdravstvenom nadzoru namirnica.

c) Automati

Članak 74.

Prodaja pomoću automata izvan prodavaonica može se obavljati samo na mjestima za koje je odobrenje izdalo nadležno tijelo lokalne samouprave, odnosno vlasnik ili korisnik prostora na kojem se smješta automat.

Na automatu treba biti isktanuta firma vlasnika automata.

Članak 75.

Prodaja pomoću automata obavlja se sukladno tehničkim uvjetima i opremljenosti automata ovisno o vrsti proizvoda.

Trgovac koji prodaje robu pomoću automata dužan je pratiti i osigurati ispravno funkcioniranje automata.

Članak 76.

Prodaja sladoleda i bezalkoholnih pića pomoću automata može se obavljati samo na način uređen propisima o zdravstvenoj ispravnosti i zdravstvenom nadzoru namirnica.

Članak 77.

Za prodaju robe na tržnicama, u kioscima, na klupama, putem pokretnih prodavača, putem automata, te prodaju robe putem pošte i u prostorijama kupca, trgovac mora osigurati odgovarajuće skladištenje robe koju prodaje (nudi) izvan prodavaonice, i robom rukovati na način kojim se osigurava očuvanje njezine kakvoće.

Za prodaju robe na način iz stavka 1. ovog članka, trgovac je dužan postupati sukladno propisima o zaštiti potrošača.

5. Sajmovi

Članak 78.

Priređivači sajmova uzoraka odnosno organizatori gospodarskih izložbi moraju imati određene odgovarajuće zatvorene i otvorene sajamske odnosno izložbene prostore.

Otvoreni sajamski izložbeni prostori moraju biti ograđeni čvrstom ogradom.

Izlagačima robe mora se osigurati upotreba telefona i teleprintera, a za njihov boravak moraju se u sastavu sajamskog odnosno izložbenog prostora osigurati posebne poslovne prostorije ili odgovarajući prostori kao i pomoćne prostorije za njihove higijensko-sanitarne potrebe.

U sastavu sajamskog odnosno izložbenog prostora moraju se osigurati posebne pomoćne prostorije za zdravstveno-sanitarne potrebe posjetilaca sajma odnosno gospodarske izložbe.

Pomoćne prostorije iz stavka 4. i 5. ovoga članka moraju biti izgrađene i opremljene u skladu s odredbama članka 29. i 30. ovog Pravilnika.

6. Stočni sajmovi

Članak 79.

Na stočne sajmove na odgovarajući se način primjenjuju minimalni tehnički uvjeti, što su ovim Pravilnikom propisani za otkupne stanice, ako posebnim propisima nije drukčije određeno.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 80.

Trgovci koji na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika za obavljanje trgovine ispunjavaju uvjete propisane Pravilnikom o minimalnim tehničkim uvjetima za poslovne prostorije u kojima se obavlja promet robe i usluga u prometu robe ("Narodne novine", broj 38/85 i 30/91), nastavljaju s radom prema uvjetima iz toga Pravilnika.

Trgovci iz stavka 1. ovog članka, dužni su uvjete za obavljanje trgovine prema odredbama ovog Pravilnika uskladiti u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Članak 81.

Tržnice na malo uskladit će svoje poslovanje i uređenje tržnice i odnose sa zakupcima prostora na tržnicama s odredbama ovog Pravilnika u roku 3 mjeseca od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika, a trgovci koji prodaju robu na tržnici u istom roku uskladit će svoje poslovanje na način uređen ovim Pravilnikom.

Ako trgovci iz stavka 1. ovog članka ne usklade u roku svoje poslovanje, tržnice su dužne raskinuti s njima ugovore o zakupu.

U roku iz stavka 1. ovog članka usladit će poslovanje i trgovci koji prodaju robu izvan tržnica.

Članak 82.

Stuanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o minimalnim tehničkim uvjetima za poslovne prostorije u kojima se obavlja promet robe i usluga u prometu robe ("Narodne novine", br. 38/85 i 30/91), osim za trgovce koji su započeli obavljati djelatnost trgovine prije stupanja na snagu ovog Pravilnika, a najdulje do isteka roka iz članka 80. stavka 2. ovog Pravilnika.

Članak 83.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-01/97-01/43
Urbroj: 526-01/97-01
Zagreb, 25. veljače 1988.

Ministar
mr. Nenad Porges, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.