Zakoni i propisi - Pravni savjeti 32 10.3.1998 Odluka o osnivanju Doma umirovljenika Udbina
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju odredbe članka 23. stavka 2. Zakona o Vladi Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 41/90, 8/91, 14/91, 53A/91, 9/92, 55/92 i 29/94) i članka 12. stavka 2. Zakona o ustanovama ("Narodne novine", br. 76/93 i 29/97), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 5. ožujka 1998. godine, donijela

UREDBU

O OSNIVANJU DOMA UMIROVLJENIKA UDBINA

Članak 1.

Ovom Uredbom Republika Hrvatska osniva javnu ustanovu socijalne skrbi pod nazivom Dom umirovljenika Udbina (u daljnjem tekstu: Dom).

Sjedište Doma je u Udbini, Krbavska 1.

Članak 2.

Osnivač Doma je Republika Hrvatska, a prava i dužnosti osnivača obavlja Ministarstvo rada i socijalne skrbi.

Članak 3.

Djelatnost Doma je:

- organizirano pružanje umirovljenicima i drugim odraslim i starijim osobama usluge stanovanja, prehrane, pomoći i njege, socijalnog rada, zdravstvene zaštite, odmora i rekreacije,

- organiziranje okupacijskih, kulturno-zabavnih, obrazovnih i drugih aktivnosti ovisno o potrebama, sposobnostima i željama korisnika,

- pružanje korisnicima usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka,

- pružanje njege i pomoći u kućama bolesnicima, starim i nemoćnim osobama za koje nije neophodan smještaj u zdravstvenu ili socijalnu ustanovu, te pružanje i drugih usluga u obavljanju kućanskih poslova i zadovoljavanje drugih sličnih potreba starijim osobama u njihovom stanu,

- pružanje usluga prehrane, pranja i glačanja rublja i drugim osobama koje nisu korisnici Doma, a stare su i nemoćne osobe.

Članak 4.

Tijela Doma jesu Upravno vijeće, Stručno vijeće i ravnatelj.

Članak 5.

Ustanovom upravlja Upravno vijeće.

Upravno vijeće donosi program rada i razvoja ustanove i nadzire njihovo izvršavanje, odlučuje o financijskom planu u okviru raspoloživih sredstava osiguranih iz proračuna Republike Hrvatske za institucionalne i izvaninstitucionalne oblike socijalne skrbi, obavljanje djelatnosti koja služi obavljanju osnovne djelatnosti, donosi godišnji obračun, predlaže osnivaču promjene i proširenje djelatnosti, daje osnivaču i ravnatelju prijedloge i mišljenja o pojedinim pitanjima, donosi statut uz suglasnost osnivača, donosi druge opće akte ustanove, donosi odluke u drugom stupnju u svezi s pravima zaposlenika, raspravlja i odlučuje o izvješćima ravnatelja, obavlja i druge statutom propisane poslove.

Članak 6.

Upravno vijeće ustanove ima 5 članova i čine ga predstavnici:

- osnivača (3 člana)

- zaposlenika (1 član)

- korisnika ustanove (1 član).

Članove Upravnog vijeća imenuje ministar rada i socijalne skrbi, na način da predstavnika zaposlenika imenuje na prijedlog Stručnog vijeća, a predstavnika korisnika na prijedlog korisnika.

Predsjednika i zamjenika predsjednika Upravnog vijeća bira i razrješava Upravno vijeće iz redova predstavnika osnivača.

Upravno vijeće donosi odluke natpolovičnom većinom ukupnog broja članova.

Mandat članova Upravnog vijeća traje četiri godine.

O visini naknade za rad članova Upravnog vijeća odlučuje Upravno vijeće, uz prethodnu suglasnost Ministarstva rada i socijalne skrbi, a isplaćuje se iz sredstava ustanove.

Članak 7.

Voditelj ustanove je ravnatelj.

Ravnatelj obavlja sljedeće poslove:

- organizira i vodi rad i poslovanje ustanove,

- predstavlja i zastupa ustanovu,

- zastupa ustanovu u svim postupcima pred sudom, upravnim i drugim državnim tijelima, te pravnim osobama s javnim ovlastima,

- daje pismenu punomoć drugoj osobi da zastupa ustanovu u pravnom prometu,

- određuje osobe ovlaštene za potpisivanje financijske i druge dokumentacije,

- vodi stručni rad ustanove i odgovoran je za stručni rad ustanove,

- imenuje Stručno vijeće ustanove,

- podnosi pismeno izvješće o cjelokupnom poslovanju Upravnom vijeću.

Članak 8.

Ravnatelja imenuje i razrješava Upravno vijeće na temelju javnog natječaja uz prethodnu suglasnost Ministarstva rada i socijalne skrbi.

Članak 9.

Do imenovanja ravnatelja ustanovom upravlja privremeni ravnatelj.

Privremenog ravnatelja imenuje osnivač posebnom odlukom.

Privremeni ravnatelj se obvezuje, pod nadzorom osnivača, obaviti pripreme za početak rada ustanove, a posebno pribaviti potrebne dozvole za početak rada, te podnijeti prijavu za upis u sudski registar.

Članak 10.

Ustanova ima Stručno vijeće.

Sastav, osnivanje i poslovi Stručnog vijeća utvrdit će se statutom.

Stručno vijeće raspravlja i odlučuje o stručnim pitanjima rada ustanove u sklopu nadležnosti utvrđenih zakonom i statutom ustanove, daje Upravnom vijeću i ravnatelju mišljenje i prijedloge glede organizacije rada i uvjeta za razvitak djelatnosti, te drugih poslova određenih zakonom i statutom.

Članak 11.

Dom će obavljati svoju djelatnost u objektu Rehabilitacijskog centra u Udbini, kojeg je povjerenik Vlade Republike Hrvatske ustupio na trajno korištenje Ministarstvu rada i socijalne skrbi za potrebe osnivanja ustanove za smještaj starih i nemoćnih osoba, a obavljanje djelatnosti financirat će se na način određen propisima o socijalnoj skrbi za financiranje ustanova socijalne skrbi.

Članak 12.

Ako ustanova u obavljanju svoje djelatnosti ostvari dobit, ta se dobit upotrebljava isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti ustanove.

Ministarstvo rada i socijalne skrbi može odlučiti da se dobit ustanove upotrijebi za razvoj i obavljanje djelatnosti druge javne ustanove socijalne skrbi čiji je osnivač Republika Hrvatska.

Ustanova može koristiti prihod od donacije isključivo za namjenu koju odredi donator, a ukoliko namjenu ne odredi donator, odredit će je ministar rada i socijalne skrbi.

Ustanova ne može bez suglasnosti Ministarstva rada i socijalne skrbi steći, opteretiti ili otuđiti nekretnine i drugu imovinu, čija je pojedinačna vrijednost veća od 100.000,00 kuna.

Članak 13.

Ustanova u pravnom prometu odgovara cijelom svojom imovinom, a osnivač odgovara solidarno i neograničeno za obveze ustanove.

Članak 14.

Ustanova stječe svojstvo pravne osobe upisom u sudski registar, a svoju djelatnost može početi obavljati nakon pribavljenog konačnog rješenja kojim se utvrđuje da su ispunjeni propisani uvjeti glede prostora, opreme, stručnih i drugih djelatnika te zdravstveni i ekološki uvjeti.

Članak 15.

Zadužuje se Upravno vijeće ustanove da donese statut, uz prethodnu suglasnost osnivača, u roku od 30 dana od dana imenovanja.

Članak 16.

Ova Uredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 140-01/97-01/19
Urbroj: 5030104-98-1
Zagreb, 5. ožujka 1998.

Predsjednik
mr. Zlatko Mateša, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.