Zakoni i propisi - Pravni savjeti 31 6.3.1998 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj: U-I-7/1996 od 28. siječnja 1998.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske, u sastavu dopredsjednik Suda Jurica Malčić te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, mr. Vojislav Kučeković, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, povodom prijedloga Josipa Sabljića iz Zagreba za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti, na sjednici održanoj dana 28. siječnja 1998. godine, donio je ovo

RJEŠENJE

1. Ne prihvaća se prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske odredbi članka 2. stavka 2. i 3. Zakona o prestanku rada sudova udruženog rada ("Narodne novine", broj 53/90).

2. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

Predlagatelj Josip Sabljić iz Zagreba predložio je pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti članka 2. stavka 2. i 3. Zakona o prestanku rada sudova udruženog rada (nastavno: Zakon), te donošenje privremene mjere obustavom izvršenja u prijedlogu navedenih akata.

Smatra da su osporenim odredbama povrijeđene ustavne odredbe članka 116. stavka 2. Ustava Republike Hrvatske.

Podnositelj prijedloga smatra, a to je naveo i u dopuni prijedloga, da je Republika Hrvatska prisvojila saveznu nadležnost, iako nije za to bila nadležna (prestanak rada sudova), a nakon osamostaljenja te izravno protuustavne odredbe nije uklopila u pravni poredak.

Osporene odredbe glase:

U nedovršenim predmetima u kojima nije donijeta prvostepena odnosno drugostepena odluka postupak će se nastaviti prema propisima koji se primjenjuju pred redovnim sudovima. U pravomoćno dovršenim predmetima, pred sudovima udruženog rada, do 31. prosinca 1990. dozvoljena su samo ona pravna sredstva koja su bila dozvoljena u vrijeme vođenja postupka pred sudovima udruženog rada. (članak 2. stavak 2.)

U predmetima iz dosadašnje nadležnosti sudova udruženog rada, u kojima bude postupak pokrenut nakon 31. prosinca 1991. stvarna nadležnost se određuje prema odredbi stavka 1. ovoga članka. (članak 2. stavak 3.)

Prijedlog nije osnovan.

Člankom 116. stavkom 2. Ustava Republike Hrvatske je propisano:

Ustanovljenje, djelokrug, sastav i ustrojstvo sudova i postupak pred sudovima uređuje se zakonom.

Zakon o prestanku rada sudova udruženog rada stupio je na snagu 22. prosinca 1990. Svi sudovi udruženog rada prestali su sa radom 31. prosinca 1990.

Prema tome dok su postojali sudovi udruženog rada na njih se primjenjivao Zakon o sudovima udruženog rada ("Narodne novine", broj 26/76, 31/77, 25/80, 27/88, 33/88 - pročišćeni tekst).

U vrijeme stupanja na snagu osporenog Zakona, Ustav Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 56/90 od 22. prosinca 1990.) bio je proglašen i stupio je na snagu.

Odredbom članka 116. stavkom 2. Ustava propisano je da se ustanovljenje, ustrojstvo i postupak pred sudovima uređuje zakonom.

U konkretnom slučaju ta je odredba u cijelosti poštivana. Zakonom je ustanovljen prestanak rada sudova i određen je postupak koji treba provesti u svezi prestanka sudova, a koji obuhvaća i postupanje sa predmetima (određivanje stvarne nadležnosti, predaje predmeta određenim redovnim sudovima kao i određivanje postupka za daljnje vođenje postupka odnosno za podnošenje pravnih lijekova), kao i postupanje u svezi nekretnina sudova, kao i postupanje i primjena određenih zakona, koji se odnose na suce kao i za ostale radnike sudova u svezi reguliranja njihovih prava.

Ocjenjujući ustavnost Zakona u dijelu u kojem se osporava, Sud je utvrdio da odredbe nisu nesuglasne sa člankom 116. stavkom 2. Ustava.

Naime, osporenim Zakonom je u cijelosti uređeno postupanje u svezi prestanka rada sudova, a što Ustav izričito propisuje. Sam sadržaj osporenih odredbi jamči da će se nedovršeni postupci nastaviti prema propisima koji se primjenjuju pred redovnim sudovima, a u pravomoćno dovršenim predmetima dozvoljena su samo ona pravna sredstva koja su bila dozvoljena u vrijeme vođenja postupka pred sudovima udruženoga rada i time se jamči da će se postupci provesti i završiti na zakonom propisan način. Takvim propisivanjem zakonodavac nije doveo u pitanje prava građana na sudsku zaštitu.

Na temelju izloženog Ustavni sud Republike Hrvatske je utvrdio da nisu ostvarene pretpostavke za pokretanje postupka ocjene ustavnosti, te je temeljem članka 19. stavka 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91 - dalje: Ustavni zakon), riješio kao u izreci.

S obzirom da prijedlog za ocjenu osporenog Zakona nije prihvaćen, nije odlučivano niti o prijedlogu da se privremeno obustavi izvršenje određenih akata.

Odluka o objavi rješenja temelji se na odredbi članka 20. stavka 1. Ustavnog zakona.

Broj: U-I-7/1996
Zagreb, 28. siječnja 1998.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Dopredsjednik
Jurica Malčić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.