Zakoni i propisi - Pravni savjeti 30 5.3.1998 Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO PROSVJETE I ŠPORTA

Na temelju članka 321. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ("Narodne novine", broj 59/96 - pročišćeni tekst), ministar prosvjete i športa u suglanosti s ministrom unutarnjih poslova i ministrom pomorstva, prometa i veza donio je

PRAVILNIK

O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O UVJETIMA I NAČINU POLAGANJA VOZAČKOG ISPITA

Članak 1.

U Pravilniku o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita ("Narodne novine", broj 89/94) u članku 1. riječi: "komisije koja provodi vozački ispit" zamjenjuju se riječima: "povjerenstva koje provodi vozački ispit", a ostatak teksta ostaje isti.

Članak 2.

U članku 2. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:

"Ispit iz pojedinog nastavnog predmeta iz stavka 1. ovoga članka provodi se prema programu vozačkog ispita koji je sastavni dio ovoga Pravilnika".

Dosadašnji stavci 2. i 3. brišu se.

Članak 3.

Članak 3. briše se.

Članak 4.

Članak 4. mijenja se i glasi:

"Vozački ispit provodi povjerenstvo, koje imenuje stručna organizacija iz članka 205. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (u daljnjem tekstu: Stručna organizacija).

Član povjerenstva iz stavka 1. ovoga članka, može biti samo osoba koja ima dopuštenje (licencu) Ministarstva prosvjete i športa.

Sadržaj i oblik dopuštenja (licence) iz stavka 3. ovoga članka sastavni je dio ovoga Pravilnika (obrazac 1).

Način imenovanja i rad povjerenstva koje provodi vozački ispit iz nastavnih predmeta Prometna i sigurnosna pravila, Upravljanje vozilom na motorni pogon i Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nezgodi uređuju se općim aktom Stručne organizacije".

Članak 5.

U članku 6. riječi: "Hrvatskog crvenog križa" zamjenjuju se riječima: "Stručne organizacije".

Članak 6.

Članak 7. mijenja se i glasi:

"Ministarstvo prosvjete i športa oduzet će po službenoj dužnosti ili na prijedlog Stručne organizacije dopuštenje (licencu) ako ovlašteni ispitivač:

1. povrijedi odredbe ovoga Pravilnika ili krši obveze iz radnog odnosa, a osobito ako:

- se nasilno ponaša tijekom provođenja vozačkog ispita, odnosno tijekom radnog vremena;

- se alkoholizira ili radi pod utjecajem opojnih droga tijekom provođenja vozačkog ispita odnosno tijekom radnog vremena;

- zloupotrijebi položaj ili prekorači ovlasti koje proistječu iz propisa o organizaciji i provedbi vozačkih ispita odnosno iz ugovora o radu sa Stručnom organizacijom;

- iznosi podatke koji se smatraju poslovnom tajnom;

- nezakonito pribavi materijalnu korist u toku rada u Stručnoj organizaciji;

- je pravomoćno osuđen za kazneno djelo sigurnosti javnog prometa.

2. ne pristupi provjeri stručne osposobljenosti ili na toj provjeri ne zadovolji".

Članak 7.

U članku 8. druga rečenica mijenja se i glasi:

"Prijavu kandidata za polaganje ispita iz pojedinog nastavnog predmeta autoškola koja je osposobljavala kandidata dostavlja u pisanom obliku Stručnoj organizaciji".

Članak 8.

Iza članka 8. dodaje se novi članak 8a. koji glasi:

"Članak 8a.

Na ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon može biti prijavljen i kandidat koji je uspješno svladao sadržaj nastavnog programa u manjem broju sati od minimalno propisanog.

Da je kandidat uspješno svladao sadržaj nastavnog predmeta prema stavku 1. ovoga članka svojim potpisom u knjižici kandidata za vozača potvrđuje instruktor vožnje."

Članak 9.

Članak 9. mijenja se i glasi:

"Stručna organizacija određuje mjesto, datum i vrijeme polaganja ispita i o tome u pisanom obliku obavještava autoškolu koja je osposobljavala kandidata.

Ako u nekom mjestu postoji više autoškola koje ispunjavaju podjednake prostorne i tehničke uvjete, te druge kriterije za rad ispitnog povjerenstva, Stručna organizacija odredit će, u pravilu, da je mjesto polaganja ispita izvan prostora tih autoškola."

Članak 10.

Iza članka 9. dodaje se novi članak 9a. koji glasi:

"Članak 9a.

Od prijave do trenutka polaganja ispita iz pojedinog nastavnog predmeta ne smije proteći dulje od 21 dan.

Iznimno, rok iz stavka 1. ovoga članka za polaganje ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon može biti dulji od 21 dan u razdoblju od 15. srpnja do 15. kolovoza".

Članak 11.

U članku 11. stavku 2. iza točke 1. dodaje se nova točka 1a. koja glasi:

"1a. kandidatu koji nije osposobljen u skladu s odredbama Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozača vozila na motorni pogon".

Članak 12.

Iza članka 12. dodaje se novi članak 12a. koji glasi:

"Članak 12a.

Kandidat koji nije položio vozački ispit iz sva tri nastavna predmeta u roku dvije godine od dana početka nastave iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila upućuje se na ponovno osposobljavanje u cijelosti".

Članak 13.

Članak 14. mijenja se i glasi:

"Ovlašteni ispitivač utvrđuje uspjeh na ispitu iz članka 13. ovoga Pravilnika prema kriterijima koji su sastavni dio Programa vozačkog ispita".

Članak 14.

U članku 15. stavak 1. briše se.

Članak 15.

Članak 16. mijenja se i glasi:

"Kandidat koji na testu iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila postigne manje od 50% bodova ili ne zadovolji niti nakon petog pokušaja, upućuje se na ponovno osposobljavanje iz tog predmeta.

Članak 16.

Članak 17. mijenja se i glasi:

"Ispit iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nezgodi polaže se obvezno prije početka ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon".

Članak 17.

U članku 19. podstavku 6. brišu se zagrade i riječi: "minimalno 60 km/sat".

Članak 18.

U članku 21. stavak 2. mijenja se i glasi:

"Ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon traje dok ovlašteni ispitivač ne ocijeni da je kandidat osposobljen za sigurno i samostalno upravljanje vozilom u prometu na cesti, a ne manje od 30 minuta".

Iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:

"Trajanje ispita za pojedinu kategoriju ili vrstu vozila određuje se programom vozačkog ispita".

Članak 19.

Članak 22. mijenja se i glasi:

"Ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon polaže se, u pravilu, na vozilu na kojem se kandidat osposobljavao. Ispit se može polagati iznimno i na vozilu kandidata koji polaže ispit za vozača vozila A kategorije, mopeda, traktora, ili na vozilu invalidne osobe.

Vozilo na kojem se polaže ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon ili tramvajem, mora biti tehnički ispravno, opremljeno i označeno u skladu s odredbama Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače vozila na motorni pogon, te čisto i uredno.

Za vrijeme ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon, na vozilima C ili C+E kategorije, vučno ili vučno i priključno vozilo moraju biti opterećeni teretom najmanje 1/3 propisane nosivosti vučnog ili vučnog i priključnog vozila, te moraju imati nadgrađe, odnosno ceradu na arnjevima".

Članak 20.

Članak 23. briše se.

Članak 21.

Članak 24. briše se.

Članak 22.

U članku 25. stavak 2. i 3. brišu se.

Članak 23.

Iza članka 25. dodaje se članak 25a. koji glasi:

"Članak 25a.

Kandidat koji nije zadovoljio na ispitu iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon niti nakon četvrtog pokušaja polaže ponovni ispit pred povjerenstvom iz članka 4. ovog Pravilnika, a može na osobni zahtjev pristupiti ispitu pred posebnim povjerenstvom Stručne organizacije.

Kandidat koji ne položi ispit prema stavku 1. ovoga članka, upućuje se na ponovno osposobljavanje iz predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon.

Sastav, način i uvjete rada posebnog povjerenstva propisat će Stručna organizacija svojim općim aktom".

Članak 24.

U članku 27. stavak 3. mijenja se i glasi:

"Ovlašteni ispitivač dužan je napisati službenu zabilješku koja sadrži odluku o prigovoru kandidata neposredno nakon podnošenja prigovora".

Članak 25.

U članku 28. stavak 3. briše se.

Članak 26.

Članak 29. mijenja se i glasi:

"Dokumentaciju o vozačkom ispitu čini:

1. prijava odnosno skupna prijava kandidata iz članka 8. ovoga Pravilnika,

2. ispitni test iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna vozila,

3. ispitni list iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon,

4. knjižica kandidata za vozača.

Dokumentaciju iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje, vodi i čuva Stručna organizacija. Dokumentaciju iz stavka 1. točke 1-3. ovoga članka Stručna organizacija čuva dvije godine".

Članak 27.

U članku 31. iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:

"Odluku o visini naknade za vozački ispit autoškola je dužna istaći na vidnom mjestu u prijemnom uredu".

Članak 28.

Članak 32. mijenja se i glasi:

"Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se Stručna organizacija za prekršaj:

1. ako dopusti da ispite provodi osoba koja nema dopuštenje (licencu) Ministarstva prosvjete i športa (članak 5. i 6. ovoga Pravilnika),

2. ako ne provodi ispite iz članka 2. ovoga Pravilnika u skladu s programom i kriterijima ispita koji su sastavni dio ovoga Pravilnika,

3. ako ne vodi evidenciju i ne čuva dokumentaciju propisanu člankom 29. i 30. ovoga Pravilnika.

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kuna odgovorna osoba u Stručnoj organizaciji."

Članak 29.

Članak 33. mijenja se i glasi:

"Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj autoškola, koja postupi protivno odredbi članka 8, 11. i članka 31. stavka 3. ovoga Pravilnika.

Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se i odgovorna osoba u autoškoli novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kuna".

Članak 30.

Članak 34. mijenja se i glasi:

"Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 4.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj Stručna organizacija:

1. ako prekrši odredbu članka 9. ovog Pravilnika,

2. ako kandidatu nakon provedenog ispita ne omogući uvid u test ili ne priopći greške učinjene tijekom vožnje (članak 15. stavak 2. i članak 25. stavak 1. ovoga Pravilnika),

3. ako omogući polaganje ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon kandidatu koji nije prethodno položio ispite iz nastavnih predmeta Prometna i sigurnosna pravila i Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nezgodi (članak 20. ovoga Pravilnika);

4. ako ovlašteni ispitivač ne napiše službenu zabilješku koja sadrži odluku o prigovoru kandidata na rezultat ispita (članak 27. stavak 4. ovoga Pravilnika).

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kuna i odgovorna osoba u Stručnoj organizaciji".

Članak 31.

Članak 35. mijenja se i glasi:

"Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se instruktor vožnje koji tijekom provođenja ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon postupi protivno članku 26. stavku 1. točki 4. ovoga Pravilnika.

Novčanom kaznom od 1.000,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se i autoškola u kojoj je zaposlen instruktor koji je počinio prekršaj iz stavka 1. ovoga članka".

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 32.

Stručna organizacija iz članka 208. Zakona o sigurnosti prometa na cestama dužna je uskladiti svoju djelatnost, ustroj, poslovanje i opće akte s odredbama ovoga Pravilnika najkasnije u roku 6 mjeseci od dana njegova stupanja na snagu.

Članak 33.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 602-10/98-01/59
Urbroj: 532-07/3-98-01
Zagreb, 16. siječnja 1998.

Ministar
Ljilja Vokić, prof., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

PROGRAM VOZAČKOG ISPITA

Temeljem članka 321. stavak 3., točka 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o uvjetima i načinu polaganja vozačkog ispita članak 1. utvrđuje se program vozačkog ispita.

Program vozačkog ispita sadrži:

1. Sadržaj ispita iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila

2. Kriterije za ocjenjivanje kandidata iz predmeta Prometna i sigurnosna pravila

3. Sadržaj i kriterije ispita iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nezgodi

4. Sadržaj ispita iz Upravljanja vozilom na motorni pogon i tramvajem

5. Kriterije za ocjenjivanje kandidata iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon i tramvajem

Sadržaji ispita iz pojedinog nastavnog predmeta temeljeni su na sadržajima Nastavnog programa osposobljavanja kandidata za vozača vozila na motorni pogon i tramvaja.

Vozačke ispite provode ovlašteni ispitivači koji ispunjavaju uvjete i kriterije iz Pravilnika o uvjetima i načinu provedbe vozačkih ispita.

Ovlašteni ispitivači za ispit iz predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon moraju posjedovati važeću vozačku dozvolu kategorije ili vrste vozila za koju provode ispit.

1. Sadržaj ispita iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila

1. Temeljni propisi i odgovornost sudionika u prometu: temeljni izrazi, kategorije i vrste vozila, stjecanje prava na upravljanje vozilom, obveze i odgovornost sudionika u prometu;

2. Ponašanje sudionika u prometu: Izgradba pozitivnih stavova u prometu, prometna kultura, promet i okoliš-ekologija, ekonomična i učinkovita vožnja, kako se treba ponašati u prometu, komunikacija između sudionika u prometu, sposobnost reagiranja, defenzivna vožnja, rizično ponašanje, utjecaj alkohola, lijekova i droga na sigurno ponašanje u prometu, ponašanje vozača kao uzrok prometnih nezgoda;

3. Prirodna zakonitost i prometna pravila: sile koje djeluju na vozilo, kočenje i zaustavni put vozila, razmak između vozila u vožnji, sigurnosni pojas i naslon za glavu, djeca u vozilu, uvjeti za sigurno obavljanje radnji vozilom u prometu, vožnja, prestrojavanje i skretanje, promet na raskrižju, radovi na cesti;

4. Znakovi u prometu: vrste, naziv, značenje, oznake na kolniku, znaci koje daju ovlaštene službene osobe, zvučni i svjetlosni znaci, postupanje prema prometnim znakovima;

5. Percepcija prometne situacije: predviđanje prometne situacije, gledanje iz vozila, najugroženiji sudionici prometa, percepcija prometne situacije pri mimoilaženju i na prijelazu ceste preko željezničke pruge;

6. Vozilo u funkciji sigurnosti prometa: osnove funkcioniranja uređaja na vozilu, oprema vozila, vidljivost iz vozila, instrument ploča u vozilu, svjetlosno-signalni uređaji, kočnice, gume, upravljač, vuča vozila, prijevoz tereta, prijevoz putnika (osoba), registracija i tehnički pregled, postupak u slučaju kvara na vozilu;

7. Vožnja u gradu - naselju: brzina vožnje, upravljanje prometom na raskrižju, vožnja ulicama s jednosmjernim prometom, kružni tok prometa, rezervirane prometne trake, javni gradski prijevoz putnika, uključivanje i isključivanje iz prometa, prestrojavanje, izbor prometne trake i skretanje, vožnja u koloni, obilaženje i pretjecanje, zaustavljanje i parkiranje, okretanje i vožnja unatrag, kretanje pješaka, promet mopeda i bicikala;

8. Vožnja izvan naselja: brzina vožnje, uključivanje i isključivanje iz prometa, vožnja u koloni i razmak između vozila, promet u tunelu, pretjecanje i obilaženje, zaustavljanje, okretanje i vožnja unatrag, vožnja zavojima, vožnja na uzdužnom nagibu, autocesta i cesta namijenjena za promet motornih vozila, kretanje pješaka:

9. Vožnja u posebnim uvjetima: smanjena vidljivost, uporaba svjetala u prometu, vožnja noću, po magli, snijegu, za jakog vjetra, po poledici, po kiši, umor;

10. Postupak u slučaju prometne nezgode;

11. Ograničenja i nadzor prometa, prometni prekršaji i sankcije.

Sadržaji iz točki:

3. Prirodna zakonitost i prometna pravila

6. Vozilo u funkciji sigurnosti prometa

7. Vožnja u gradu-naselju

8. Vožnja izvan naselja

9. Vožnja u posebnim uvjetima

ispituju se primjereno svim kategorijama i vrstama vozila za koje se ispit polaže (A, B, B+E, C, C+E, D, D+E, F, G, H). Osim predviđenih sadržaja kandidati za vozača vozila C, C+E, D, D+E i tramvaja moraju još poznavati i propise o:

- trajanju upravljanja vozilom i skupom vozila: radno vrijeme i odmori vozača;

- prijevozu tereta: uvjeti koje moraju ispunjavati vozila, obveze vozača, smještaj tereta, prijevoz specijalnih tereta, izvanredni prijevoz, prijevoz opasnih tvari, označavanje vozila, pribor i oprema, brzina vožnje, propisana dokumentacija;

- prijevozu putnika: vrste prijevoza, vozni red, postupak vozača na autobusnom stajalištu, prijevoz djece, označavanje autobusa, obveze vozača i posade, propisana dokumentacija;

- dimenzijama, ukupnim masama i osovinskim opterećenjima vozila.

2. Kriteriji za ocjenjivanje kandidata iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila

Ispit iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila polaže se testom, posebno za svaku kategoriju i vrstu vozila, nakon što je kandidat osposobljen u autoškoli, a prije oposobljavanja iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon.

Ispit se polaže u učionici koja odgovara uvjetima iz Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozača vozila na motorni pogon i vozača tramvaja, u grupi do najviše 30 kandidata. Ako je veličina grupe preko 20 kandidata, ispit provode dva ovlaštena ispitivača, a u manjim grupama do 20 kandidata, jedan ovlašteni ispitivač.

Ispit iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila traje najdulje 60 minuta. Za vrijeme ispita kandidat na stolu može imati samo osobnu iskaznicu, knjižicu kandidata za vozača i kemijsku olovku. Tijekom provedbe ispita u učionici u kojoj se ispit provodi može biti prisutan uz kandidate samo ovlašteni ispitivač ili ovlašteni ispitivači koji provode ispit.

Ovlašteni ispitivač obvezan je kandidatima usmeno dati naputak za rješavanje teksta:

- na jedno postavljeno pitanje može biti jedan ili više točnih odgovora,

- kandidat rješava test (odgovara na pitanja) tako da kemijskom olovkom upisuje točne odgovore oznakom "x", odnosno, upisuje broj na za to odgovarajućem mjestu u tekstu,

- pitanje na koje kandidat nije odgovorio, ili je djelomično odgovorio, odnosno, pitanje u kojem je odgovor prepravljen, brisan ili podebljavan ovlašteni će ispitivač ocijeniti kao netočno.

Kandidat je na ispitu zadovoljio ako je postigao najmanje 90% bodova od ukupno mogućih.

Kandidat koji nije zadovoljio na ispitu ima pravo uvida u test i na objašnjenje ocjene ovlaštenog ispitivača.

S ispita iz nastavnog predmeta Prometna i sigurnosna pravila bit će udaljen kandidat koji se služi ili pokuša se služiti nedopuštenim sredstvima ili prepisuje ili pokuša ometati normalan tijek ispita.

3. Sadržaj i kriteriji ispita iz nastavnog predmeta
Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nezgodi

a) Sadržaj ispita

Sadržaji koji se ispituju su:

1. Značenje prve pomoći u prometnoj nezgodi: zadaća sudionika u prometu, namjena i sadržaj kutije prve pomoći, postupak u prometnoj nezgodi, osiguranje mjesta prometne nezgode, određivanje stanja svijesti, disanje i rad srca, nezgode koje dovode do naglog ugrožavanja života;

2. Stanja kod kojih se pruža neodgodiva pomoć;

3. Prva pomoć pri prestanku disanja i prestanku rada srca: uzroci i znakovi prestanka disanja, način umjetnog disanja, vanjska masaža srca i tehnika oživljavanja;

4. Ozljede: mehaničke, ozljede kostiju i zglobova, drugih dijelova tijela, toplinske ozljede, kemijske ozljede

5. Trovanja i bolesna stanja u prometu;

6. Imobilizacija: utvrđivanje potreba, imobilizacija udova, kralježnice, zdjelice;

7. Prijevoz povrijeđenih: priprema vozila, položaj povrijeđenog i briga o njemu tijekom prijevoza.

b) Kriteriji za ocjenu kandidata

Ispit se polaže individulano i obvezno prije ispita iz predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon. Sastoji se iz teorijskog i praktičnog dijela koji se polažu istodobno. Kandidat mora odgovoriti na sva postavljena pitanja. Ako kandidat odgovori na sva postavljena pitanja ovlašteni ispitivač ga ocjenjuje s ocjenom "zadovoljio" ili "nije zadovoljio".

4. Sadržaj ispita iz nastavnog predmeta
Upravljanje vozilom na motorni pogon i tramvajem

4.1. Mjesto provedbe ispita

Dio ispita za vozača mopeda, A, B+E, C, C+E kategorije i traktora provodi se na odgovarajućoj površini, za što su utvrđeni precizni kriteriji za realno i objektivno ocjenjivanje sposobnosti kandidata za upravljanje tim vozilom. Drugi dio ispita se provodi na javnoj cesti u stvarnim prometnim uvjetima (vožnja u gradu) i ako je moguće na cestama koje se nalaze izvan naselja i na autocesti.

Ispit za vozača ostalih kategorija vozila provodi se na javnoj cesti u stvarnim prometnim uvjetima (vožnja u gradu) i ako je to moguće na cestama izvan naselja i na autocesti. Ispit za vozača tramvaja provodi se samo u gradu.

Ispit u stvarnim prometnim uvjetima (vožnja u gradu) može se provoditi u mjestima (gradovima) koja imaju prometne uvjete za izvođenje sljedećih radnji:

- radnje s vozilom (polukružno okretanje, parkiranje),

- polazak vozilom na uzdužnom nagibu,

- uključivanje u promet sa sporedne ceste ili druge površine

- uključivanje u promet korištenjem traka za uključivanje i isključivanje korištenjem trake za isključivanje,

- prestrojavanje i razvrstavanje vozilom u vožnji i neposredno ispred raskrižja,

- skretanje ulijevo i udesno, uz pravilan izbor prometne trake,

- ubrzavanje i vožnja vozila do maksimlano dopuštene brzine na prometnici uz odgovarajuću promjenu stupnjeva prijenosa od najnižeg do najvišeg i obratno,

- skretanje ulijevo i udesno s glavne na sporednu cestu,

- skretanje ulijevo i udesno sa sporedne na glavnu cestu,

- vožnja raskrižjem na kojem je promet uređen prometnim znakovima,

- vožnja raskrižjem na kojem se prometom upravlja prometnim svjetlima,

- vožnja raskrižjem cesta iste važnosti.

4.2. Vozilo za provedbu ispita

Kandidat za vozača mora samostalno prirediti vozilo za provedbu ispita, a ovlašteni ispitivač mora pratiti pripremu vozila od strane kandidata, te ovisno o kategoriji ili vrsti vozila za koju se provodi ispit, posebno pratiti provjeru uređaja i opreme od vitalnog značaja za sigurnu vožnju.

Za provedbu ispita za bilo koju kategoriju ili vrstu vozila, vozila moraju biti opremljena sukladno odredbama Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozača vozila na motorni pogon i tehnički ispravna.

Za provedbu ispita za moped i vozilo "A" kategorije potrebno je osigurati zaštitnu kacigu i komunikator za razgovor s kandidatom i izdavanje zadaća tijekom ispita. Za ispit za vozača vozila "C" i "C+E" kategorije i za traktor vučno i vučno i priključno vozilo trebaju biti opterećni teretom s najmanje 1/3 nosivosti.

4.3. Sadržaj ispita iz predmeta
Upravljanje vozilom na motorni pogon ili tramvajem

Na dijelu vozačkog ispita za bilo koju kategoriju ili vrstu vozila iz Upravljanja vozilom na motorni pogon ovlašteni ispitivač ispituje:

- sposobnost priprave vozila za vožnju,

- vještinu rada s komandama i uređajima vozila,

- vještinu i sposobnost upravljanja vozilom,

- utvrđivanje uvjeta za sigurno obavljanje radnji,

- upozoravanje o namjeri izvođenja radnji,

- ponašanje tijekom vožnje sukladno prometnim pravilima,

- postupanje u skladu sa znakovima u prometu i prometnim situacijama,

- odnos prema drugim sudionicima prometa.

4.3.1. Sadržaj ispita za vozača mopeda i vozila "A" kategorije

Ispit se polaže na odgovarajućoj površini ili na vježbalištu i u prometu na javnoj cesti. Prvi dio ispita polaže se na odgovarajućoj površini ili vježbalištu, na za to označenim površinama izvođenjem sljedećih radnji:

1. Priprava vozila za vožnju: sjedanje na vozilo, prilagodba ogledala, uključivanje svjetala, korištenje zaštitne kacige, postupak uključivanja motora vozila u rad;

2. Vožnja po pravcu označene dužine i širine;

3. Vožnja između čunjeva - "slalom" vožnja (10 čunjeva u nizu);

4. Vožnja po krugu označenom čunjevima ulijevo ili udesno s minimalnim radijusom;

5. Vožnja po osmici označenoj čunjevima dimenzija minimalno 5¤8 metara;

6. Intenzivno kočenje i zaustavljanje;

Nakon što kandidat zadovolji na ovom dijelu ispita nastavlja vožnju u prometu na cesti. Ovlašteni ispitivač slijedi ga vozilom, a daljnje zadatke zadaje pomoću komunikatora.

7. Polazak s mjesta i uključivanje u promet: utvrđivanje prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, izbor trenutka za uključivanje, propuštanje pješaka i vozila;

8. Vožnja: položaj vozila u prometnoj traci, izbor prometne trake, održavanje razmaka u nizu (koloni), kontrola vozila, rukovanje upravljačem i uređajima, mijenjanje stupnjeva prijenosa, ubrzavanje i usporavanje, kočenje i zaustavljanje, prilagođavanje brzine prometnim uvjetima bez ometanja drugih vozača, pravilno mimoilaženje, održavanje bočnog razmaka, propuštanje vozila pri mimoilaženju, vožnja po uzbrdici i nizbrdici, praćenje odvijanja prometa; korištenje vozačkih ogledala;

9. Polukružno okretanje vozila: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova;

10. Kočenje i zaustavljanje pri različitim brzinama vožnje, uključujući iznenadna zaustavljanja i naglo (intenzivno) kočenje, na cesti gdje to uvjeti dopuštaju;

11. Vožnja raskrižjem i poštivanje prednosti prolaska: prilagođavanje brzine vožnje, uočavanje prometne situacije, vožnja različitim tipovima raskrižja i načina upravljanja prometom, odnos prema drugim sudionicima, odnos prema pješacima, poštivanje prednosti prolaska;

12. Postupanje prema znakovima u prometu: koje daje ovlaštena osoba, prometnim svjetlima-semaforima, prometnim znakovima, oznakama na kolniku;

13. Prestrojavanje, razvrstavanje, skretanje i vožnja zavojima: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, pravilnost prestrojavanja, pravilnost skretanja ulijevo i udesno, skretanje iz glavne u sporednu cestu, skretanje iz sporedne u glavnu, skretanje na semaforiziranom raskrižju, izbor propisne prometne trake, pravilno korištenje trake za uključivanje i isključivanje, pravilna vožnja kroz zavoj;

14. Pretjecanje i obilaženje: pravilnost postupka pretjecanja i obilaženja, provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, prilagođavanje brzine vožnje, postupak kada drugo vozilo pretječe;

15. Korištenje uređaja na vozilu: za osvjetljavanje ceste, za upozorenje i drugih;

16. Prilagođavanje brzine vožnje: prema kolničkim i prometnim uvjetima, prema radnji koju izvodi, prema maksimalno dopuštenoj brzini na prometnici, prema drugim sudionicima;

17. Vožnja u posebnim uvjetima: noću, pri smanjenim uvjetima vidljivosti, po magli, po kiši;

18. Odnos prema drugim sudionicima u prometu: obzir i pozornost prema djeci, pješacima, biciklistima i drugim sudionicima, prema vozilima javnog prijevoza putnika, prema prometnim situacijama, nepravilno i nepredvidivo reagiranje, reagiranje na pogreške drugih sudionika, praćenje prometa i prometne sitaucije, ugrožavanje ili ometanje drugih sudionika;

19. Isključivanje iz prometa: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, zaustavljanje, silazak s vozila, ostavljanje vozila.

4.3.2. Sadržaj ispita za vozača "B" kategorije

Ispit se polaže na javnoj cesti u stvarnim prometnim uvjetima. Radnje koje kandidat na ispitu treba obaviti da bi dokazao da ima vještinu vožnje i da može sigurno i samostalno upravljati vozilom jesu:

1. Priprava vozila za vožnju: ergonomska prilagodba sjedala i ogledala, vezivanje sigurnosnog pojasa, korištenje obvezne opreme vozila (priprema vozila za vuču, postavljanje sigurnosnog trokuta...);

2. Polazak s mjesta i uključivanje u promet: utvrđivanje prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, izbor trenutka za uključivanje, propuštanje pješaka i vozila;

3. Vožnja vozila - ponašanje u prometu: položaj vozila u prometnoj traci, održavanje razmaka u nizu ( koloni), kontrola vozila, rukovanje upravljačem i mjenjačem, mijenjanje stupnjeva prijenosa, ubrzavanje i usporavanje, kočenje i zaustavljanje, prilagođavanje brzine prometnim uvjetima bez ometanja drugih vozača, pravilno mimoilaženje, održavanje bočnog razmaka, propuštanje vozila pri mimoilaženju, vožnja po uzbrdici i nizbrdici, praćenje odvijanja prometa, korištenje vozačkih ogledala;

4. Polazak vozilom na uzbrdici (nizbrdici): postupak polaska uz korištenje pomoćne i radne kočnice;

5. Polukružno okretanje vozila: korištenjem bočne ulice, iz jednog postupka i iz više postupaka, provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova;

6. Parkiranje vozila: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, usporedno parkiranje uz rub kolnika (vožnjom unatrag), okomito parkiranje (vožnjom unaprijed ili unazad), koso parkiranje, kontrola vozila pri parkiranju;

7. Vožnja unatrag na prometnoj traci za oko 50 m: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, održavanje vozila u traci;

8. Kočenje i zaustavljanje pri različitim brzinama vožnje, uključujući iznenadna zaustavljanja i naglo (intenzivno) kočenje, na cesti gdje to uvjeti dopuštaju;

9. Vožnja raskrižjem i poštivanje prednosti prolaska: vožnja različitim tipovima raskrižja i načina upravljanja prometom, prilagođavanje brzine vožnje, uočavanje prometne situacije, odnos prema drugim sudionicima, odnos prema pješacima, poštivanje prednosti prolaska;

10. Postupanje prema znakovima u prometu: koje daje ovlaštena osoba, prometnim svjetlima-semaforima, prometnim znakovima, oznakama na kolniku;

11. Prestrojavanje, razvrstavanje, skretanje i vožnja zavojima: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, pravilnost prestrojavanja, pravilnost skretanja ulijevo i udesno, skretanje iz glavne u sporednu cestu, skretanje iz sporedne u glavnu, skretanje na semaforiziranom raskrižju, izbor propisne prometne trake, pravilno korištenje trake za uključivanje i isključivanje, pravilna vožnja kroz zavoj;

12. Pretjecanje i obilaženje: pravilnost postupka pretjecanja i obilaženja, provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, prilagođavanje brzine vožnje,

13. Korištenje uređaja na vozilu: za osvjetljavanje ceste, za normalnu vidljivost, za upozorenje i drugih;

14. Prilagođavanje brzine vožnje: prema kolničkim i prometnim uvjetima, prema radnji koju izvodi, prema maksimalno dopuštenoj brzini na prometnici, prema drugim sudionicima;

15. Vožnja u posebnim uvjetima: noću, pri smanjenim uvjetima vidljivosti, po magli, kiši, po snijegu i ledu;

16. Odnos prema drugim sudionicima u prometu: obzir i pozornost prema djeci, pješacima, biciklistima i drugim sudionicima, prema vozilima javnog prijevoza putnika, prema prometnim situacijama, nepravilno i nepredvidivo reagiranje, reagiranje na pogreške drugih sudionika, praćenje prometa i prometne situacije, ugrožavanje objekata ili drugih sudionika;

17. Isključivanje iz prometa: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, osiguranje vozila od pokretanja i napuštanje vozila.

4.3.3. Sadržaj ispita za vozača "B+E" kategorije

Radnje koje kandidat na ispitu treba obaviti jesu:

1. Priprava vozila za vožnju: prikopčavanje priključnog vozila, ergonomska prilagodba sjedala i ogledala, provjera svjetlosno-signalnih uređaja, vezivanje sigurnosnog pojasa, korištenje obvezne opreme vozila (priprema vozila za vuču, postavljanje sigurnosnog trokuta).

Na odgovarajućoj površini, na za to označenom mjestu mora voziti unatrag po pravcu za dvije dužine skupa vozila. Potom se uključuje u promet i ispit se nastavlja u prometu na javnoj cesti.

2. Polazak s mjesta i uključivanje u promet: utvrđivanje prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, izbor trenutka uključivanja, propuštanje pješaka i vozila;

3. Vožnja vozila - ponašanje u prometu: položaj vozila u prometnoj traci, održavanje razmaka u nizu (koloni), kontrola vozila, rukovanje upravljačem i mjenjačem, mijenjanje stupnjeva prijenosa, ubrzavanje i usporavanje, kočenje i zaustavljanje, prilagođavanje brzine prometnim uvjetima bez ometanja drugih vozača, pravilno mimoilaženje, održavanje bočnog razmaka, propuštanje vozila pri mimoilaženju, vožnja po uzbrdici i nizbrdici, praćenje odvijanja prometa; korištenje vozačkih ogledala;

4. Polazak vozilom na uzbrdici (nizbrdici): postupak polaska uz korištenje kočnice;

5. Polukružno okretanje vozila: iz jednog postupka i iz više postupaka, provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova;

6. Kočenje i zaustavljanje pri različitim brzinama vožnje, uključujući iznenadna zaustavljanja i naglo (intenzitvno) kočenje, na cesti gdje to uvjeti dopuštaju;

7. Vožnja raskrižjem i poštivanje prednosti prolaska: vožnja različitim tipovima raskrižja i načina upravljanja prometom, prilagođavanje brzine vožnje, uočavanje prometne situacije, odnos prema drugim sudionicima, odnos prema pješacima, poštivanje prednosti prolaska;

8. Postupanje prema znakovima u prometu: koje daje ovlaštena osoba, prometnim svjetlima-semaforima, prometnim znakovima, oznakama na kolniku;

9. Prestrojavanje, razvrstavanje, skretanje i vožnja zavojima: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, pravilnost prestrojanja, pravilnost skretanja ulijevo i udesno, skretanje iz glavne u sporednu cestu, skretanje iz sporedne u glavnu, skretanje na semaforiziranom raskrižju, izbor propisne prometne trake, pravilno korištenje trake za uključivanje i isključivanje, pravilna vožnja kroz zavoj;

10. Pretjecanje i obilaženje: pravilnost postupka pretjecanja i obilaženja, provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, prilagođavanje brzine vožnje;

11. Korištenje uređaja na vozilu: za osvjetljavanje ceste, za normalnu vidljivost, za upozorenje i drugih;

12. Prilagođavanje brzine vožnje: prema kolničkim i prometnim uvjetima, prema radnji koju izvodi, prema maksimalno dopuštenoj brzini na prometnici, prema drugim sudionicima;

13. Vožnja u posebnim uvjetima: noću, pri smanjenim uvjetima vidljivosti, po magli, po kiši, po snijegu i ledu;

14. Odnos prema drugim sudionicima u prometu: obzir i pozornost prema djeci, pješacima, biciklistima i drugim sudionicima, prema vozilima javnog prijevoza putnika, prema prometnim situacijama, nepravilno i nepredvidivo reagiranje, reagiranje na pogreške drugih sudionika, praćenje prometa i prometne situacije, ugrožavanje objekata ili drugih sudionika;

15. Isključivanje iz prometa: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, parkiranje vozila usporedno uz rub kolnika, otkopčavanje priključnog vozila, osiguravanje od pokretanja i napuštanje vozila.

4.3.4. Sadržaj ispita za vozača "C" kategorije

Radnje koje kandidat na ispitu treba obaviti jesu:

1. Priprava za vožnju: obavljanje dnevnog preventivnog tehničkog pregleda, prilagodba vozačkog sjedala i ogledala, korištenje obvezne opreme vozila (priprava vozila za vuču, postavljanje sigurnosnog trokuta), rad s tahografom, provjera signalnih i kontrolnih uređaja, provjera tlaka zraka u sustavu kočenja.

Kada je kandidat pripremio vozilo na odgovarajućoj površini, na za to označenom mjestu treba obaviti sljedeće radnje:

2. Parkiranje vozila: okomito vožnjom unatrag ulijevo ili udesno, korištenje vozačkih ogledala i praćenje uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, pravilnost izvođenja radnje;

3. Vožnja unatrag: korištenje vozačkih ogledala i praćenje uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, pravilnost izvođenja radnje;

Nakon obavljenih radnji kandidat nastavlja ispit na javnoj cesti izvođenjem sljedećih radnji:

1. Polazak s mjesta i uključivanje u promet: utvrđivanje prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, izbor trenutka uključivanja, propuštanje pješaka i vozila;

2. Vožnja vozila: položaj vozila u prometnoj traci, izbor prometne trake, održavanje razmaka u nizu (koloni), kontrola vozila, rad upravljačem i mjenjačem, mijenjanje stupnjeva prijenosa, ubrzavanje i usporavanje, kočenje i zaustavljanje, prilagođavanje brzine prometnim uvjetima bez ometanja drugih vozača, pravilno mimoilaženje, održavanje bočnog razmaka, propuštanje vozila pri mimoilaženju, vožnja po uzbrdici i nizbrdici, praćenje odvijanja prometa, korištenje vozačkih ogledala;

3. Polazak vozilom na uzbrdici (nizbrdici): polazak s pomoću ručne kočnice, ostavljanje vozila na nizbrdici (uzbrdici) i postavljanje klinastih podmetača;

4. Polukružno okretanje vozila: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, korištenje bočne ulice, pravilnost obavljanja radnje;

5. Vožnja raskrižjem i poštivanje prednosti prolaska: prilagođavanje brzine vožnje, uočavanje prometne situacije, vožnja različitim tipovima raskrižja i načina upravljanja prometom, odnos prema drugim sudionicima, odnos prema pješacima, poštivanje prednosti prolaska;

6. Postupanje prema znakovima u prometu: koje daje ovlaštena osoba, prometnim svjetlima-semaforima, prometnim znakovima, oznakama na kolniku;

7. Prestrojavanje, razvrstavanje, skretanje i vožnja zavojima: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, pravilnost prestrojavanja, pravilnost skretanja ulijevo i udesno, skretanje iz glavne u sporednu cestu, skretanje iz sporedne u glavnu, skretanje na semaforiziranom raskrižju, izbor propisne prometne trake, pravilno korištenje trake za uključivanje i isključivanje, pravilna vožnja kroz zavoj;

8. Pretjecanje i obilaženje: pravilnost postupka pretjecanja i obilaženja, provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, prilagođavanje brzine vožnje, postupak kada drugo vozilo pretječe,

9. Korištenje uređaja na vozilu: za osvjetljavanje ceste, za normalnu vidljivost, za upozorenje i drugih;

10. Prilagođavanje brzine vožnje: prema kolničkim i prometnim uvjetima, prema radnji koju izvodi, prema maksimalno dopuštenoj brzini na prometnici, prema drugim sudionicima;

11. Vožnja u posebnim uvjetima: noću, pri smanjenim uvjetima vidljivosti, po magli, po kiši, po snijegu, po ledu;

12. Odnos prema drugim sudionicima u prometu: obzir i pozornost prema djeci, pješacima, biciklistima i drugim sudionicima, prema vozilima javnog prijevoza putnika, prema prometnim situacijama, nepravilno i nepredvidivo reagiranje, reagiranje na pogreške drugih sudionika, praćenje prometa i prometne situacije, ugrožavanje ili ometanje drugih sudionika;

13. Isključivanje iz prometa: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, zaustavljanje, silazak s vozila, osiguranje vozila od pokretanja i ostavljanja vozila.

4.3.5. Sadržaj ispita za vozača "C+E" kategorije

Radnje koje kandidat na ispitu treba obaviti jesu:

1. Priprava za vožnju: prikopčavanje priključnog vozila, obavljanje dnevnog prventivnog tehničkog pregleda, prilagodba vozačkog sjedala i ogledala, rad s tahografom, korištenje obvezne opreme vozila (priprava vozila za vuču, postavljanje sigurnosnog trokuta), provjera signalnih i kontrolnih uređaja, provjera tlaka zraka u sustavu kočenja.

Prije uključivanja u promet kandidat treba obaviti vožnju unatrag po pravcu, na označenoj površini, za dvije dužine skupa vozila, a potom se uključuje u promet i nastavlja ispit u prometu na javnoj cesti izvođenjem sljedećih radnji:

2. Polazak s mjesta i uključivanje u promet: utvrđivanje prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, izbor trenutka uključivanja, propuštanje pješaka i vozila;

3. Vožnja vozila: položaj vozila u prometnoj traci, izbor prometne trake, održavanje razmaka u nizu (koloni), kontrola skupa vozila, rad upravljačem i mjenjačem, mijenjanje stupnjeva prijenosa, ubrzavanje i usporavanje, kočenje i zaustavljanje, prilagođavanje brzine prometnim uvjetima bez ometanja drugih vozača, pravilno mimoilaženje, održavanje bočnog razmaka, propuštanje vozila pri mimoilaženju, vožnja po uzbrdici i nizbrdici, praćenje odvijanja prometa, korištenje vozačkih ogledala;

4. Polazak vozilom na uzbrdici (nizbrdici): polazak s pomoću ručne kočnice;

5. Polukružno okretanje vozila: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, iz jednog postupka, pravilnost obavljanja radnje;

6. Vožnja raskrižjem i poštivanje prednosti prolaska: prilagođavanje brzine vožnje, uočavanje prometne situacije, vožnja različitim tipovima raskrižja i načina upravljanja prometom, odnos prema drugim sudionicima, odnos prema pješacima, poštivanje prednosti prolaska;

7. Postupanje prema znakovima u prometu: koje daje ovlaštena osoba, prometnim svjetlima-semaforima, prometnim znakovima, oznakama na kolniku;

8. Prestrojavanje, razvrstavanje, skretanje i vožnja zavojima: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, pravilnost prestrojavanja, pravilnost skretanja ulijevo i udesno, skretanje iz glavne u sporednu cestu, skretanje iz sporedne u glavnu, skretanje na semaforiziranom raskrižju, izbor propisne prometne trake, pravilno korištenje trake za uključivanje i isključivanje, pravilna vožnja kroza zavoj;

9. Pretjecanje i obilaženje: pravilnost postupka pretjecanja i obilaženja, provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, prilagođavanje brzine vožnje, postupak kada drugo vozilo pretječe;

10. Korištenje uređaja na vozilu: za osvjetljavanje ceste, za normalnu vidljivost, za upozorenje i drugih;

11. Prilagođavanje brzine vožnje: prema kolničkim i prometnim uvjetima, prema radnji koju izvodi, prema maksimalno dopuštenoj brzini na prometnici, prema drugim sudionicima;

12. Vožnja u posebnim uvjetima: noću, pri smanjenim uvjetima vidljivosti, po magli, po kiši;

13. Odnos prema drugim sudionicima u prometu: obzir i pozornost prema djeci, pješacima, biciklistima i drugim sudionicima, prema vozilima javnog prijevoza putnika, prema prometnim situacijama, nepravilno i nepredvidivo reagiranje, reagiranje na pogreške drugih sudionika, praćenje prometa i prometne situacije, ugrožavanje ili ometanje drugih sudionika;

14. Isključivanje iz prometa: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola skupa vozila, usporedno parkiranje uz rub kolnika, izlazak iz vozila, otkopčavanje priključnog vozila, osiguranje od pokretanja korištenjem klinastih podmetača i ostavljanje vozila.

4.3.6. Sadržaj ispita za vozača "D" kategorije

Radnje koje kandidat na ispitu treba obaviti jesu:

1. Priprava za vožnju: obavljanje dnevnog preventivnog tehničkog pregleda, prilagodba vozačkog sjedala i ogledala, rad s tahografom, korištenje obvezne opreme vozila (priprava vozila za vuču, postavljanje sigurnosnog trokuta), provjera signalnih i kontrolnih uređaja, provjera tlaka zraka u sustavu kočenja;

2. Polazak s mjesta i uključivanje u promet: utvrđivanje prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, izbor trenutka uključivanja, propuštanje pješaka i vozila;

3. Vožnja na redovnoj liniji između dva mjesta (gradski ili prigradski prijevoz): udobnost i sigurnost vožnje, položaj vozila u prometnoj traci, izbor prometne trake, postupak na autobusnom stajalištu, održavanje razmaka u nizu (koloni), kontrola vozila, mijenjanje stupnjeva prijenosa, ubrzavanje i usporavanje, kočenje i zaustavljanje, prilagođavanje brzine prometnim uvjetima bez ometanja drugih vozača, pravilno mimoilaženje, održavanje bočnog razmaka, propuštanje vozila pri mimoilaženju, vožnja po uzbrdici i nizbrdici, praćenje odvijanja prometa, korištenje vozačkih ogledala;

4. Polazak vozilom na uzbrdici (nizbrdici): polazak s pomoću ručne kočnice;

5. Polukružno okretanje vozila: korištenje bočne ulice i iz jednog postupka, provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, pravilnost obavljanja radnje;

6. Parkiranje vozila: korištenje vozačkih ogledala i praćenje uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, pravilnost izvođenja radnje;

7. Vožnja unatrag: korištenje vozačkih ogledala i praćenje uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, pravilnost izvođenja radnje;

8. Vožnja raskrižjem i poštivanje prednosti prolaska: prilagođavanje brzine vožnje, uočavanje prometne situacije, vožnja različitim tipovima raskrižja i načina upravljanja prometom, odnos prema drugim sudionicima, odnos prema pješacima, poštivanje prednosti prolaska;

9. Postupanje prema znakovima u prometu: koje daje ovlaštena osoba, prometnim svjetlima-semaforima, prometnim znakovima, oznakama na kolniku;

10. Prestrojavanje, razvrstavanje, skretanje i vožnja zavojima: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, pravilnost prestrojavanja, pravilnost skretanja ulijevo i udesno, skretanje iz glavne u sporednu cestu, skretanje iz sporedne u glavnu, skretanje na semaforiziranom raskrižju, izbor propisne prometne trake, pravilno korištenje trake za uključivanje i isključivanje, pravilna vožnja kroz zavoj;

11. Pretjecanje i obilaženje: pravilnost postupka pretjecanja i obilaženja, provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, prilagođavanje brzine vožnje, postupak kada drugo vozilo pretječe;

12. Korištenje uređaja na vozilu: za osvjetljavanje ceste, za normalnu vidljivost, za upozorenje i drugih;

13. Prilagođavanje brzine vožnje: prema kolničnim i prometnim uvjetima, prema radnji koju izvodi, prema maksimalno dopuštenoj brzini na prometnici, prema drugim sudionicima;

14. Vožnja u posebnim uvjetima: noću, pri smanjenim uvjetima vidljivosti, po magli, po kiši, snijegu i ledu;

15. Odnos prema drugim sudionicima u prometu: predviđanje opasnih situacija i pogrešaka drugih sudionika, obzir i pozornost prema djeci, pješacima, biciklistima i drugim sudionicima, prema vozilim javnog prijevoza putnika, prema prometnim situacijama, nepravilno i nepredvidivo reagiranje, reagiranje na pogreške drugih sudionika, praćenje prometa i prometne situacije, ugrožavanje ili ometanje drugih sudionika;

16. Isključivanje iz prometa: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, zaustavljanje, parkiranje, osiguranje od pokretanja i ostavljanje vozila.

4.3.7. Sadržaj ispita za vozača "D+E"

Radnje koje kandidat treba obaviti jesu:

1. Priprava za vožnju: prikopčavanje priključnog vozila, obavljanje dnevnog preventivnog tehničkog pregleda, prilagodba vozačkog sjedala i ogledala, rad s tahografom korištenje obvezne opreme vozila (priprava vozila za vuču, postavljanje sigurnosnog trokuta), provjera signalnih i kontrolnih uređaja, provjera tlaka zraka u sustavu kočenja.

2. Polazak s mjesta i uključivanje u promet: utvrđivanje prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, izbor trenutka uključivanja, propuštanje pješaka i vozila.

3. Vožnja na redovnoj liniji između dva mjesta (gradski ili prigradski prijevoz): udobnost i sigurnost vožnje, položaj vozila u prometnoj traci, izbor prometne trake, postupak na autobusnom stajalištu, održavanje razmaka u nizu (koloni), kontrola vozila, mijenjanje stupnjeva prijenosa, ubrzavanje i usporavanje, kočenje i zaustavljanje, prilagođavanje brzine prometnim uvjetima bez ometanja drugih vozača, pravilno mimoilaženje, održavanje bočnog razmaka, propuštanje vozila pri mimoilaženju, vožnja po uzbrdici i nizbrdici, praćenje odvijanja prometa, korištenje vozačkih ogledala,

4. Polazak vozilom na uzbrdici (nizbrdici): polazak s pomoću ručne kočnice

5. Polukružno okretanje vozila: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, iz jednog postupka, pravilnost obavljanja radnje

6. Vožnja raskrižjem i poštivanje prednosti prolaska: prilagođavanje brzine vožnje, uočavanje prometne situacije, vožnja različitim tipovima raskrižja i načina upravljanja prometom, odnos prema drugim sudionicima, odnos prema pješacima, poštivanje prednosti prolaska;

7. Postupanje prema znakovima u prometu: koje daje ovlaštena osoba, prometnim svjetlima-semaforima, prometnim znakovima, oznakama na kolniku;

8. Prestrojavanje, razvrstavanje, skretanje i vožnja zavojima: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, pravilnost prestrojavanja, pravilnost skretanja ulijevo i udesno, skretanje iz glavne u sporednu cestu, skretanje iz sporedne u glavnu, skretanje na semaforiziranom raskrižju, izbor propisne prometne trake, pravilno korištenje trake za uključivanje, pravilna vožnja kroz zavoj;

9. Pretjecanje i obilaženje: pravilnost postupka pretjecanja i obilaženja, provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, prilagođavanje brzine vožnje, postupak kada drugo vozilo pretječe,

10. Korištenje uređaja na vozilu: za osvjetljavanje ceste, za upozorenje i drugih;

11. Prilagođavanje brzine vožnje: prema kolničkim i prometnim uvjetima, prema radnji koju izvodi, prema maksimalno dopuštenoj brzini na prometnici, prema drugim sudionicima;

12. Vožnja u posebnim uvjetima: noću, pri smanjenim uvjetima vidljivosti, po magli, po kiši;

13. Odnos prema drugim sudionicima u prometu: obzir i pozornost prema djeci, pješacima, biciklistima i drugim sudionicima, prema vozilima javnog prijevoza putnika, prema prometnim situacijama, nepravilno i nepredvidivo reagiranje, reagiranje na pogreške drugih sudionika, praćenje prometa i prometne situacije, ugrožavanje ili ometanje drugih sudionika;

13. Isključivanje iz prometa: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola skupa vozila, usporedno parkiranje uz rub kolnika, otkopčavanje priključnog vozila prema potrebi.

4.3.8. Sadržaj ispita za vozača traktora

Prije uključivanja u promet kandidat koji polaže za vozača traktora treba na odgovarajućoj površini pokazati rad s pojedinim uređajima (rad s hidraulikom, s reduktorom, uključivanje vratila, prikopčavanje i otkopčavanje jednog priključka). Nakon toga kandidat treba na označenoj površini voziti traktor s priključnim vozilom unatrag po pravcu za dvije dužine i parkirati ga vožnjom unatrag na označenoj površini. Potom kandidat nastavlja ispit u prometu na javnoj cesti.

Radnje koje kandidat na ispitu treba obaviti jesu:

1. Polazak s mjesta i uključivanje u promet: utvrđivanje prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, izbor trenutka uključivanja, propuštanje pješaka i vozila;

2. Vožnja: položaj vozila u prometnoj traci, održavanje razmaka u nizu (koloni), kontrola vozila, rukovanje upravljačem i mjenjačem, mijenjanje stupnjeva prijenosa, ubrzavanje i usporavanje, kočenje i zaustavljanje, prilagođavanje brzine prometnim uvjetima bez ometanja drugih vozača, pravilno mimoilaženje, održavanje bočnog razmaka, propuštanje vozila pri mimoilaženju, vožnja po uzbrdici i nizbrdici, praćenje odvijanja prometa, korištenje vozačkih ogledala;

3. Polazak traktorom na uzbrdici (nizbrdici): postupak polaska uz korištenje kočnice;

4. Polukružno okretanje vozila: iz jednog postupka i iz više postupaka, provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova;

5. Vožnja raskrižjem i poštivanje prednosti prolaska: prilagođavanje brzine vožnje, uočavanje prometne situacije, odnos prema drugim sudionicima, odnos prema pješacima, poštivanje prednosti prolaska;

6. Postupanje prema znakovima u prometu: koje daje ovlaštena osoba, prometnim svjetlima-semaforima prometnim znakovima, oznakama na kolniku;

7. Prestrojavanje, razvrstavanje, skretanje i vožnja zavojima: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, pravilnost prestrojavanja, pravilnost skretanja ulijevo i udesno, skretanje iz glavne u sporednu cestu, skretanje iz sporedne u glavnu, skretanje na semaforiziranom raskrižju, izbor propisne prometne trake, pravilno korištenje trake za uključivanje i isključivanje, pravilna vožnja kroz zavoj;

8. Pretjecanje i obilaženje: pravilnost postupka pretjecanja i obilaženja, provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, prilagođavanje brzine vožnje;

9. Korištenje uređaja na vozilu: za osvjetljavanje ceste, za normalnu vidljivost, za upozorenje i drugih;

10. Vožnja u posebnim uvjetima: noću, pri smanjenim uvjetima vidljivosti, po magli, po kiši, po snijegu i ledu;

11. Odnos prema drugim sudionicima u prometu: obzir i pozornost prema djeci, pješacima, biciklistima i drugim sudionicima, prema vozilima javnog prijevoza putnika, prema prometnim situacijama, nepravilno i nepredvidivo reagiranje, reagiranje na pogreške drugih sudionika, praćenje prometa i prometne situacije, ugrožavanje objekata ili drugih sudionika;

12. Isključivanje iz prometa: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola vozila, otkapčanje priključnog vozila, osiguranje od pokretanja i ostavljanje vozila.

4.3.9. Sadržaj ispita za vozača tramvaja

Kandidat koji polaže za vozača tramvaja treba na ispitu obaviti sljedeće radnje:

1. Priprava za vožnju: obavljanje dnevnog preventivnog tehničkog pregleda, prilagodba vozačkog sjedala i ogledala, korištenje obvezne opreme tramvaja (priprava za vuču), uključivanje pojedinih uređaja, provjera signalnih i kontrolnih uređaja;

2. Polazak s mjesta i uključivanje u promet: izlaz na liniju, utvrđivanje prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola tramvaja, izbor trenutka uključivanja, propuštanje pješaka i vozila;

3. Vožnja tramvaja na redovnoj liniji: izlaz na liniju, postupak na tramvajskom stajalištu, održavanje razmaka u nizu (koloni), kontrola tramvaja, ubrzavanje i usporavanje, kočenje i zaustavljanje, prilagođavanje brzine prometnim uvjetima bez ometanja drugih vozača, propuštanje vozila pri mimoilaženju, vožnja po uzbrdici i nizbrdici, praćenje odvijanja prometa, praćenje situacije u tramvaju, korištenje vozačkih ogledala, vožnja preko tramvajskog stajališta, vožnja na tramvajskom okretištu;

4. Polazak tramvajem na uzbrdici (nizbrdici s pomoću kočnice);

5. Vožnja raskrižjem i poštivanje prednosti prolaska: prilagođavanje brzine vožnje, uočavanje prometne situacije, vožnja različitim tipovima raskrižja i načina upravljanja prometom, odnos prema drugim sudionicima, odnos prema pješacima, poštivanje prednosti prolaska, kočenje i zaustavljanje u nuždi i na signal opasnosti;

6. Postupanje prema znakovima u prometu: pružnim i skretničkim signalima: koje daje ovlaštena osoba, prometnim svjetlima-semaforima, prometnim znakovima, oznakama na kolniku;

7. Skretanje i vožnja zavojima: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, mimoilaženje, korištenje električnih skretnica, prilagođavanje brzine skretanja, skretanje na semaforiziranom raskrižju, pravilno korištenje, pravilna vožnja kroz zavoj;

8. Korištenje uređaja na tramvaju: za osvjetljavanje ceste, za normalnu vidljivost, za upozorenje i drugih;

9. Prilagođavanje brzine vožnje: prometnim uvjetima, prema radnji koju izvodi, prema maksimalno dopuštenoj brzini na pruzi, prema drugim sudionicima;

10. Udobnost i sigurnost putnika;

11. Vožnja u posebnim uvjetima: noću, pri smanjenim uvjetima vidljivosti, po magli, po kiši,

12. Odnos prema drugim sudionicima u prometu: obzir i pozornost prema djeci, pješacima, biciklistima i drugim sudionicima, prema vozilima javnog prijevoza putnika, prema prometnim situacijama, nepravilno i nepredvidivo reagiranje, reagiranje na pogreške drugih sudionika, praćenje prometa i prometne situacije, ugrožavanje ili ometanje drugih sudionika;

13. Isključivanje iz prometa: provjera prometnih uvjeta, uporaba pokazivača smjerova, kontrola tramvaja, parkiranje i ostavljanje tramvaja.

4.3.10. Trajanje ispita iz nastavnog predmeta
Upravljanje vozilom na motorni pogon

Ispit iz nastavnog predmeta upravljanje vozilom na motorni pogon traje za svakog kandidata za vozača dok se ovlašteni ispitivač ne uvjeri da kandidat može samostalno i sigurno upravljati vozilom u prometu na cesti, a ne manje od 30 minuta.

Ispit za pojedinu kategoriju ili vrstu vozila traje:

za A kategoriju do 45 minuta,

za B kategoriju do 45 minuta,

za B+E kategoriju do 45 minuta,

za C kategoriju do 45 minuta,

za C+E kategoriju do 45 minuta,

za D kategoriju do 60 minuta,

za D+E kategoriju do 45 minuta,

za tramvaj do 60 minuta,

za moped do 45 minuta,

za traktor do 45 minuta.

5. Kriterij za ocjenjivanje kandidata iz nastavnog predmeta
Upravljanje vozilom na motorni pogon

Tijekom ispita ispitivač treba utvrditi je li kandidat stekao znanja i potrebne vještine za sigurno i samostalno upravljanje vozilom u stvarnim prometnim uvjetima.

Kandidat mora za vrijeme ispita zadaće izvesti točno, propisno i sigurno. Svoju vožnju mora prilagoditi vremenskim i prometnim uvjetima u kojima se ispit provodi i voziti tako da ne ugrozi sebe ili druge sudionike u prometu. Posebno brzinu vožnje mora prilagoditi brzini prometnog toka u kojem vozi tako da svojom vožnjom ne ometa ili usporava normalno odvijanje prometa.

Ispit bi trebao započeti s najednostavnijim i najlakšim radnjama (ako to uvjeti dopuštaju), a postupno bi se trebale izvoditi složenije radnje. Za pojedine kategorije (vidi 4.1.) potrebno je prvo obaviti radnje na odgovarajućoj površini, pa tek onda nastaviti ispit na javnoj cesti. Na ispitu iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon ovlašteni ispitivač mora kandidata ispitati sve radnje prema sadržaju za pojedinu kategoriju, što ovisi o mjestu provedbe ispita.

Ovlašteni ispitivač je dužan prije početka provedbe vozačkog ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na motorni pogon utvrditi identitet kandidata koji pristupa ispitu. Identitet kandidata utvrđuje se iz valjanog, važećeg dokumenta, osobne iskaznice ili putovnice.

Svaki kandidat za vozača na ispitu mora imati, a ovlašteni ispitivač provjeriti:

1. Uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilom na motorni pogon određene kategorije (izvornik ili ovjerena preslika izvornika), a kandidat za vrijeme polaganja ispita mora koristiti pomagala propisana u liječničkom uvjerenju (ako ih ima).

2. Knjižicu kandidata za vozača.

3. Valjanu vozačku dozvolu kandidata (ili ovjerena preslika izvornika) ili uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, ako kandidat pristupa polaganju, a već posjeduje neku od kategorija za upravljanje vozilom.

Prije nego započne s provedbom ispita ovlašteni ispitivač mora kandidatu, bez obzira pristupa ili kandidat prvi, drugi ili ini put ispitu, jasno dati naputak o provedbi ispita, načinu vođenja i ocjenjivanja kandidata na ispitu. Ovlašteni ispitivač će prije početka ispita pitati kandidata želi li da mu se učinjene pogreške tijekom ispita priopće odmah ili samo na kraju ispita.

Sve propuste i pogreške ovlašteni ispitivač postupno unosi u Ispitni list. Ako kandidat više od dva puta ponovi istu pogrešku tijekom ispita ili ako je u ispitnom listu predviđena mogućnost samo jedne pogreške, svako slijedeće činjenje iste pogreške za kandidata znači da na ispitu nije zadovoljio. Ako kandidat na ispitu učini više od 20 pogrešaka koje se kumuliraju prema ispitnom listu, na ispitu nije zadovoljio. Bez obzira na učinjene pogreške, ovlašteni je ispitivač u pravilu dužan ispit provesti u cijelosti.

Na kraju ispita temeljem pokazanog znanja i pogrešaka upisanih u Ispitni list ovlašteni ispitivač ocjenjuje kandidata ocjenom "zadovoljio ili "nije zadovoljio" i obrazlaže ocjenu kandidata.