Zakoni i propisi - Pravni savjeti 27 27.2.1998 Odluka o osnovici, stopi doprinosa, načinu obračuna i plaćanja doprinosa za zdravstvenu zaštitu stranaca u Republici Hrvatskoj
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Na osnovi članka 2. stavke 5., članka 4. i članka 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj ("Narodne novine", broj 114/97) te članka 14. Statuta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ("Narodne novine", broj 1/94) Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na 37. sjednici održanoj 13. veljače 1998. godine, donijelo je

ODLUKU

O OSNOVICI, STOPI DOPRINOSA, NAČINU OBRAČUNA I PLAĆANJA DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU STRANACA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Članak 1.

Ovom Odlukom propisuje se osnovica, način obračuna i plaćanja, te visina doprinosa za zdravstvenu zaštitu stranaca u Republici Hrvatskoj.

Članak 2.

Stranac kojemu je odobren boravak s poslovnom vizom (članak 2. stavka 4. Zakona o zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj - u daljnjem tekstu Zakon), doprinos za zdravstvenu zaštitu plaća prema stopi od 18% na osnovicu od 4.110,00 kuna.

Članak 3.

Stranac kojemu je odobren produženi boravak u Republici Hrvatskoj (članak 2. stavka 4. Zakona), doprinos za zdravstvenu zaštitu plaća prema stopi od 18% na osnovicu od 2.740,00 kuna.

Stranac kojemu je priznat status izbjeglice u Republici Hrvatskoj (članak 2. stavka 4. Zakona), doprinos za zdravstvenu zaštitu plaća prema stopi od 18% na osnovicu od 1.370,00 kuna.

Članak 4.

Za strance koji se nalaze na školovanju, specijalizaciji ili znanstvenom istraživanju u Republici Hrvatskoj, a stipendisti su tijela državne vlasti Republike Hrvatske ili određene pravne osobe ako ugovorom o stipendiji nije određeno da stranci osobno plaćaju doprinos (članak 4. stavka 1. Zakona), doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje plaća davalac stipendije prema stopi od 18% na osnovicu od 1.370,00 kuna.

Članak 5.

Stranac kojemu je odobreno trajno nastanjenje u Republici Hrvatskoj (članak 4. stavka 3. Zakona), doprinos za zdravstvenu zaštitu plaća prema stopi od 18% na osnovicu od 1.370,00 kuna.

Članak 6.

Stranci koji se nalaze na specijalizaciji ili znanstvenom istraživanju u Republici Hrvatskoj, a ugovorom o stipendiji je određeno da osobno plaćaju doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje (članak 5. stavka 1. Zakona) plaćaju doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje, ako nisu zdravstveno osigurani prema drugoj osnovi prema stopi od 18% na osnovicu od 2.740,00 kuna.

Stranci koji se nalaze na školovanju u Republici Hrvatskoj, a nisu stipendisti osobno plaćaju doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje, ako nisu zdravstveno osigurani prema drugoj osnovi prema stopi od 18% na osnovicu od 1.370,00 kuna.

Članak 7.

Stranci iz članka 4., 5. i 6. ove Odluke obveznici su plaćanja doprinosa za članove obitelji (supružnike i djecu) koji s njima borave u Republici Hrvatskoj po stopi od 18% na osnovicu od 1.370,00 kuna.

Članak 8.

Obveznici uplate doprinosa iz ove Odluke obvezni su propisani doprinos iz članka 2., 3., 4., 5., 6. i 7. ove Odluke uplaćivati do dana odjave sa zdravstvenog osiguranja, odnosno stjecanja statusa osiguranja prema drugoj osnovi.

Doprinos iz članka 2., 3., 4., 5., 6. i 7. ove Odluke uplaćuje se do 10. dana u mjesecu za prethodni mjesec.

Članak 9.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. ožujka 1998. godine.

Klasa: 025-04/98-01/6
Urbroj: 338-01-04-98-1
Zagreb, 13. veljače 1998.

Predsjednik Upravnog vijeća
Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
prim. dr. sc. Mate Ljubičić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.