Zakoni i propisi - Pravni savjeti 26 25.2.1998 Pravilnik o sadržaju i obliku iskaznice stručnih djelatnika centara za socijalnu skrb i iskaznica inspektora u Ministarstvu rada i socijalne skrbi
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE SKRBI

Na temelju članka 157. stavak 4. i članka 176. stavak 2. Zakona o socijalnoj skrbi ("Narodne novine", broj 73/97) ministar rada i socijalne skrbi donosi

PRAVILNIK

O SADRŽAJU I OBLIKU ISKAZNICE STRUČNIH DJELATNIKA CENTARA ZA SOCIJALNU SKRB I ISKAZNICA INSPEKTORA U MINISTARSTVU RADA I SOCIJALNE SKRBI

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se sadržaj, oblik i materijal iskaznica kojom stručni djelatnici centara za socijalnu skrb, viši inspektori i inspektori u Ministarstvu rada i socijalne skrbi (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) dokazuju službeno svojstvo, indentitet i ovlasti, te način njihova izdanja i uporabe.

Članak 2.

Obrasci iskaznica izrađuju se na punijem papiru bijele boje veličine 85¤55 mm i zaštićeni su omotom od prozirne plastične mase.

Članak 3.

Obrasci iskaznica tiskani su uz Pravilnik i čine njegov sastavni dio.

ISKAZNICA STRUČNIH DJELATNIKA CENTARA ZA SOCIJALNU SKRB

Članak 4.

Obrasci iskaznice stručnih djelatnika centara za socijalnu skrb sadrže:

a) na prednjoj strani:

1. natpis "Centar za socijalnu skrb",

2. natpis koji označava odgovarajući centar za socijalnu skrb,

3. natpis "Podružnica",

4. natpis "Iskaznica stručnog djelatnika",

5. mjesto za fotografiju veličine 28¤32 mm preko koje se utiskuje pečat ustanove,

6. ime i prezime nositelja iskaznice,

7. jedinstveni matični broj nositelja iskaznice,

8. serijski broj iskaznice;

b) na poleđini:

9. tekst ovlasti nositelja iskaznice koji glasi:

"Nositelj ove iskaznice djelatnik je centra za socijalnu skrb i postupa u okviru ovlasti koje su zakonom dane centru za socijalnu skrb.",

10. evidencijski broj iskaznice,

11. nadnevak izdanja iskaznice,

12. mjesto pečata i potpis ravnatelja.

Članak 5.

Iskaznicu izdaje centar za socijalnu skrb.

O izdanim iskaznicama vodi se evidencija.

Evidencija iz stavka 2. ovog članka sadrži ime i prezime stručnog djelatnika kojemu je iskaznica izdata, broj iskaznice, nadnevak uručenja, nadnevak povratka iskaznice, potpis nositelja iskaznice, te odjeljak za napomene.

Članak 6.

Stručni djelatnik centra za socijalnu skrb koji izgubi iskaznicu ili na drugi način ostane bez iskaznice dužan je o tome odmah izvijestiti ravnatelja.

Nova iskaznica izdat će se nakon što je izgubljena ili na drugi način nestala iskaznica oglašena da ne vrijedi u "Narodnim novinama".

Članak 7.

Stručni djelatnik centra za socijalnu skrb kojemu prestaje radni odnos dužan je vratiti iskaznicu u roku od 7 dana od dana prestanka radnog odnosa.

ISKAZNICE INSPEKTORA U MINISTARSTVU

Članak 8.

Obrasci iskaznica višeg inspektora (obrazac A) i inspektora (obrazac B) sadrže:

a) na prednjoj strani:

1. utisnuti grb Republike Hrvatske,

2. natpis "Republika Hrvatska",

3. natpis "Ministarstvo rada i socijalne skrbi",

4. naziv "Iskaznica višeg inspektora (obrazac A) odnosno "Iskaznica inspektora" (obrazac B),

5. mjesto za fotografiju veličine 28¤32 mm preko koje se u doljnjem lijevom kutu otiskuje pečat Ministarstva,

6. ime i prezime nositelja iskaznice,

7. jedinstveni matični broj nositelja iskaznice,

8. serijski broj iskaznice;

b) na poleđini:

10. tekst ovlasti nositelja iskaznice koji glasi:

"Nositelj ove iskaznice ovlašten je u okviru svoje nadležnosti utvrđene zakonom obavljati nadzor nad primjenom propisa u djelatnosti socijalne skrbi, nadzor nad radom ustanova socijalne skrbi i drugih pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju poslove socijalne skrbi; u svako doba, bez prethodne najave i dopuštenja ravnatelja ili druge odgovorne osobe ulaziti u prostorije i prostore, pregledavati objekte, dokumentaciju, poslovne knjige, registre, dokumente, isprave, saslušati korisnike i djelatnike i druge osobe, utvrditi identitet osoba.",

11. evidencijski broj iskaznice,

12. nadnevak izdanja iskaznice,

13. mjesto pečata i potpis ministra.

Članak 9.

Iskaznicu inspektora izdaje Ministarstvo.

O izdanim iskaznicama vodi se evidencija u Ministarstvu.

Evidencija iz stavka 2. ovog članka sadrži ime i prezime višeg inspektora, odnosno inspektora kojemu je iskaznica izdata, broj iskaznice, nadnevak uručenja, nadnevak povratka iskaznice, potpis nositelja iskaznice, te odjeljak za napomene.

Članak 10.

Viši inspektor, odnosno inspektor koji izgubi iskaznicu ili na drugi način ostane bez iskaznice dužan je o tome odmah izvijestiti neposredno nadređenog službenika.

Nova iskaznica izdat će se nakon što je izgubljena ili na drugi način nestala iskaznica oglašena da ne vrijedi u "Narodnim novinama".

Članak 11.

Viši inspektor, odnosno inspektor kojemu prestaje državna služba ili koji se postavlja u drugo zvanje dužan je vratiti Ministarstvu iskaznicu u roku od 7 dana od dana prestanka državne službe, odnosno dana postavljanja u drugo zvanje.

Članak 12.

Višem inspektoru odnosno inspektoru može se privremeno oduzeti iskaznica ukoliko je protiv njega pokrenuta istraga ili je podignuta optužnica do okončanja postupka ili u slučaju pokretanja postupka zbog teške povrede službene dužnosti pred službeničkim sudom.

Članak 13.

Ukoliko viši inspektor, odnosno inspektor ne vrati iskaznicu u roku iz članka 11. ovog Pravilnika ili je odbije vratiti protivno odredbi iz članka 12. ovog Pravilnika, Ministarstvo će oglasiti da iskaznica ne vrijedi u "Narodnim novinama".

Članak 14.

Iskaznica inspektora izdat će se u roku od 7 dana od dana postavljenja u zvanje višeg inspektora odnosno inspektora.

Članak 15.

Iskaznice stručnih djelatnika centara za socijalnu skrb izdat će se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Članak 16.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 550-01/98-01/111
Urbroj: 524-01/98-3
Zagreb, 17. veljače 1998.

Ministar rada i
socijalne skrbi
Joso Škara, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.