Zakoni i propisi - Pravni savjeti 26 25.2.1998 Pravilnik o polaganju pomoćničkog ispita
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA

Na temelju stavka 2. članka 65. Statuta Hrvatske obrtničke komore ("Narodne novine", broj 56/94 i 2/95), Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore na sjednici održanoj 3. veljače 1998. g. donosi

PRAVILNIK

O POLAGANJU POMOĆNIČKOG ISPITA

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom propisuju način i postupak polaganja pomoćničkog ispita, sastav ispitnog odbora i ispitne komisije, kao i nadležnosti Hrvatske obrtničke komore (u daljnjem tekstu: HOK) u provedbi ovog ispita.

Članak 2.

Na pomoćničkom ispitu se provjeravaju i ocjenjuju znanja i vještine naučnika koje je stekao tijekom naukovanja, propisane nastavnim planom i programom.

Članak 3.

Pomoćničkom ispitu mogu pristupiti osobe koje udovoljavaju uvjetima propisanim člankom 47. Zakona o obrtu ("Narodne novine", broj 77/93 i 90/96).

Članak 4.

Naučnici se prijavljuju za polaganje pomoćničkog ispita na propisanoj prijavnici do roka utvrđenog kalendarom iz članka 7. ovog Pravilnika.

Uz prijavu redovni naučnici (članak 47. stavak 1. Zakona o obrtu) prilažu ugovor o naukovanju i mapu o praktičnom dijelu naukovanja, a izvanredni naučnici (član 47. stavak 2. Zakona o obrtu) prilažu dokaze o ispunjavanju uvjeta iz stavka 2. članka 47. Zakona o obrtu.

Oblik i sadržaj mape praktičnog dijela naukovanja utvrđuje Upravni odbor HOK-e na prijedlog Odbora za školstvo HOK-e.

Prijave se predaju u školi za obrtnička zanimanja, koja popis prijavljenih naučnika dostavlja nadležnoj područnoj obrtničkoj komori.

Oblik i sadržaj prijavnice te popisa kandidata utvrđuje Upravni odbor HOK-e na prijedlog Odbora za školstvo HOK-e.

Članak 5.

Pomoćnički ispit se polaže u tri ispitna roka:

a) u ljetnom roku,

b) u jesenskom roku,

c) u zimskom roku.

Izuzetno od stavka 1. ovoga članka, Upravni odbor HOK-e može, ako se iskaže potreba, odrediti i posebni izvanredni rok.

Pomoćnički ispit se, za naučnike koji su uspješno završili općeobrazovni dio programa i naukovanje, organizira istovremeno sa završnim ispitom u obrtničkoj ili drugoj srednjoj školi za obrtnička zanimanja.

Za naučnike, koji su uspješno završili program naukovanja organizira se samo pomoćnički ispit.

Članak 6.

Redovni naučnici bez snošenja troškova polažu pomoćnički ispit dva puta, a za svako dalje polaganje sami snose troškove ispita.

Izvanredni naučnici sami snose troškove za svako polaganje pomoćničkog ispita.

Troškove pomoćničkog ispita iz stavka 1. i 2. ovog članka na prijedlog Odbora za školstvo HOK-e utvrđuje Upravni odbor HOK-e.

Članak 7.

Kalendar pomoćničkih ispita utvrđuje obrtnička škola uz mišljenje područne obrtničke komore.

O kalendaru ispita naučnici se izvješćuju istovremeno na oglasnoj ploči škole i područne obrtničke komore i to najkasnije 60 dana prije početka ispita.

Članak 8.

Pomoćnički ispit provode ispitne komisije i ispitni odbor, koje se imenuju za svako zanimanje posebno.

Komisija iz stavka 1. ovog članka sastoji se od najmanje tri člana. U komisiji moraju biti zastupljeni majstori, nastavnici obrtničke škole i pomoćnici obrta za koje se polaže pomoćnički ispit.

Ispitnu komisiju imenuje Upravni odbor HOK-e na prijedlog područne obrtničke komore uz pribavljeno mišljenje Odbora za školstvo HOK-e.

Prijedlog iz stvaka 3. ovog članka utvrđuje upravni odbor područne obrtničke komore na temelju prijedloga udruženja obrtnika i obrtničke škole.

Organizaciju pomoćničkih ispita za HOK-u provode područne obrtničke komore i obrtničke škole.

Članak 9.

Predsjednik ispitne komisije je nastavnik stručno-teoretskog dijela naukovanja iz obrtničke škole.

Svi članovi ispitne komisije imaju zamjenike. Zamjenici sudjeluju u radu ispitne komisije u slučaju spriječnosti članova.

Članovi ispitne komisije iz obrtništva i njihovi zamjenici mogu se imenovati samo uz njihovu pismenu privolu, a članovi iz škole na temelju prijedloga obrtničke škole.

Zamjena i opoziv članova ispitne komisije vrši se po istom postupku kao i njihovo imenovanje.

Mandat članova ispitne komisije i njihovih zamjenika traje godinu dana, a nakon njegovog isteka mogu biti ponovno imenovani.

Članak 10.

Član ispitne komisije za pojedinog naučnika ne može biti:

- obrtnik majstor koji ne posjeduje licencu za prijem i podučavanje naučnika;

- obrtnik kod kojeg je naučnik bio na naukovanju,

- članovi uže obitelji naučnika (suprug, supruga, roditelji, braća, djeca, usvojenici).

Članak 11.

Ispitni odbor sačinjavaju svi članovi ispitnih komisija koje se formiraju za svako obrtničko zanimanje u određenoj školi.

Ispitni odbor ima predsjednika i zamjenika predsjednika.

Predsjednik ispitnog odbora je ravnatelj škole za obrtnička zanimanja, a njegov je zamjenik obrtnik - član ispitne komisije, kojeg predloži područna obrtnička komora.

Sjednicama ispitnog odbora mogu biti nazočni samo njegovi članovi. Ispitni odbor može odlučivati ako je sjednicama nazočna većina članova, a odluke ispitnog odbora su pravovaljane ako za njih glasuje većina prisutnih članova.

Članak 12.

Ispitni odbor obavlja ove poslove:

- utvrđuje popis praktičnih zadaća na prijedlog ispitnih komisija,

- utvrđuje popis tema za teorijski dio pomoćničkih ispita na prijedlog ispitnih komisija,

- utvrđuje popis naučnika za pomoćnički ispit,

- utvrđuje raspored pojedinih dijelova ispita,

- utvrđuje konačni uspjeh naučnika na prijedlog ispitnih komisija, te

- obavlja druge poslove utvrđene ovim Pravilnikom.

Ispitni odbor je dužan preuzeti teme i praktične zadaće ako je pomoćnički ispit za pojedino zanimanje standardiziran odlukom Odbora za školstvo HOK-e.

Članak 13.

Pomoćnički ispit se sastoji od:

- praktičnog dijela i

- teoretskog dijela.

Zadaće za pomoćnički ispit zadaju se u skladu s okvirnim programom pomoćničkog ispita, kojeg je propisao ministar gospodarstva, a sastavni su dio nastavnog plana i programa naukovanja, vodeći računa o proizvodnim odnosno uslužnim mogućnostima radionice u kojoj se ispit održava.

Ispitna komisija zadaje praktičnu zadaću za svakog kandidata i utvrđuje vrijeme trajanja njene izrade koje ne može biti dulje od 40 sati.

Članak 14.

Praktični dio ispita izvodi se u školskoj radionici ili kod obrtnika kod kojeg je naučnik bio na naukovanju, ili na drugom mjestu koje odredi ispitna komisija.

Izradu praktične zadaće prate najmanje dva člana komisije u vremenu koje utvrdi ispitni odbor.

Praktični dio ispita ocjenjuje se na osnovi ocjenjivačkog lista, kojeg utvrđuje ispitna komisija, ako ispit nije standardiziran odlukom Odbora za školstvo HOK-e.

Članak 15.

Materijal, strojeve, uređaje i alate za izradu praktičnog dijela pomoćničkog ispita osigurava radionica u kojoj se ispit polaže.

Izrađeni predmet, odnosno vrijednost pružene usluge pripada obrtniku, trgovačkom društvu ili ustanovi u kojoj je praktični dio pomoćničkog ispita održan.

Članak 16.

Ako naučnik ne obavi uspješno praktičnu zadaću, upućuje se na pomoćnički ispit u idućem ispitnom roku uz obvezno zadavanje nove zadaće.

Članak 17.

Ispitna komisija zadaje zadaće i ispitna pitanja za stručno teoretski dio pomoćničkog ispita, te utvrđuje sredstva i pomagala s kojima se naučnik može služiti pri tom ispitu.

Ispitna komisija izrađuje najmanje tri različita oblika i sadržaja ispitnih zadaća i pitanja, koje pohranjuje kod predsjednika ispitnog odbora.

Predsjednik ispitnog odbora, njegov zamjenik i predsjednik ispitne komisije utvrđuju neposredno prije pomoćničkog ispita koji će oblik i sadržaj primijeniti za pismeni ispit.

Sadržaj pismenog pomoćničkog ispita je tajan do početka ispita.

Članak 18.

Stručno teoretski dio pomoćničkog ispita polaže se pismeno, s time da ispit ne može trajati dulje od 4 sata.

Ocjenu pismenog dijela pomoćničkog ispita utvrđuje ispitna komisija na prijedlog nastavnika stručno-teoretskog dijela naukovanja.

Naučnik koji ne zadovolji na pismenom dijelu pomoćničkog ispita ima pravo na usmeni ispit.

Vremenski razmak između pismenog i usmenog dijela pomoćničkog ispita mora biti najmanje dva dana.

Naučnik, koji ne zadovolji na usmenom ispitu, upućuje se na popravni pomoćnički ispit u idućem ispitnom roku.

Popravni ispit iz stavka 5. ovog članka može se polagati jedanput, a naučnik koji ga ne položi upućuje se na ponovno polaganje pomoćničkog ispita u cijelosti, u idućem roku.

Članak 19.

Naučnik, koji bez opravdanog razloga ne pristupi pomoćničkom ispitu ili u tijeku ispita odustane od daljnjeg polaganja, ocjenjuje se kao da ispit nije položio.

Ako je naučnik iz opravdanog razloga spriječen pristupiti pomoćničkom ispitu mora to prijaviti ispitnom odboru i za to priložiti dokaze.

Članak 20.

Tijekom pomoćničkog ispita ispitna komisija vodi zapisnik, koji se čuva u arhivi područne obrtničke komore četiri godine.

U zapisnik se unose svi važniji podaci o pomoćničkom ispitu, a potpisuju ga svi članovi ispitne komisije, neposredno po završetku ispita.

Oblik i sadržaj zapisnika utvrđuje Upravni odbor HOK-e na prijedlog Odbora za školstvo HOK-e.

Članak 21.

Ispitna komisija provodi sve dijelove pomoćničkog ispita i odlučuje u punom sastavu.

Ocjene za pojedine dijelove pomoćničkog ispita utvrđuje ispitna komisija većinom glasova.

Na utvrđivanje uspjeha naučnika na pomoćničkom ispitu odgovarajuće se primjenjuje stavak 1. i 2. Zakona o srednjem školstvu ("Narodne novine" br. 19/92, 26/93 i 50/95).

Članak 22.

Naučnik koji nije zadovoljan uspjehom na pomoćničkom ispitu ima pravo prigovora.

Prigovor se podnosi Upravnom odboru HOK-e putem ispitnog odbora, i to u roku od 24 sata nakon istovremene objave rezultata pomoćničkog ispita na oglasnoj ploči škole i područne obrtničke komore.

Upravni odbor HOK-e dužan je donijeti odluku o prigovoru najkasnije u roku od 14 dana od njenog prijema. Odluka o prigovoru je konačna.

Članak 23.

Nakon uspješno položenog pomoćničkog ispita HOK izdaje pomoćniku svjedodžbu o pomoćničkom zvanju.

U svjedodžbu se unose:

- osobni podaci o pomoćniku,

- osnovni podaci o obrtu ili trgovačkom društvu gdje je pomoćnik završio naukovanje,

- zanimanje za koje je pomoćnički ispit položen,

- ocjene pojedinih dijelova pomoćničkog ispita i opći uspjeh na ispitu,

- datum i mjesto polaganja pomoćničkog ispita,

- nadnevak izdavanja svjedodžbe.

Svjedodžba se ovjerava pečatom HOK-e, a potpisuje je predsjednik HOK-e i predsjednik ispitnog odbora.

Oblik svjedodžbe iz stavka 1. ovog članka propisuje Upravni odbor HOK-e na prijedlog Odbora za školstvo HOK-e.

Članak 24.

Podaci o pomoćničkom ispitu upisuju se u matičnu knjigu naučnika, koja se čuva trajno.

Matičnu knjigu vode za HOK područne obrtničke komore ili udruženja obrtnika, ako je to na njih prenijela područna obrtnička komora odlukom upravnog odbora.

Oblik i sadržaj matične knjige iz stavka 1. i 2. ovog članka propisuje Upravni odbor HOK-e na prijedlog Odbora za školstvo HOK-e.

Članak 25.

Članovi ispitnih komisija iz reda obrtnika i zaposlenika u obrtu imaju pravo na naknadu čiju visinu i način osiguranja sredstava za tekuću godinu utvrđuje Upravni odbor HOK.

Članak 26.

Nadzor nad zakonitošću provođenja pomoćničkog ispita i stručni nadzor vrši se u skladu s odredbama Zakona o obrtu.

Članak 27.

Ispitni odbor je dužan, u roku od 30 dana do dana završetka pomoćničkih ispita, za svaki rok dostaviti na propisanom obrascu izvješće o rezultatima pomoćničkog ispita HOK-i.

Oblik i sadržaj obrasca iz stavka 1. ovog članka utvrđuje Upravni odbor HOK-e na prijedlog Odbora za školstvo HOK-e.

Članak 28.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja a objavljuje se u "Narodnim novinama".

Broj: 8/183-04-1997.
Zagreb, 3. veljače 1998.

Predsjednik HOK-e
Josip Šajnović, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.