Zakoni i propisi - Pravni savjeti 22 19.2.1998 Pravilnik o vrsti i količini predmeta kućanstva i osobnih stvari koje se mogu uvoziti temeljem carinskih i poreznih povlastica useljenika i povratnika
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju članka 27. stavak 1. točka 3. i 4. i članka 32. Carinskog zakona ("Narodne novine", br. 53A/91, 33/92, 106/93 i 92/94) i točke IV. Odluke o predmetima koji se uvoze, unose ili primaju u carinsko područje Republike Hrvatske, a ne smatraju se carinskom robom ("Narodne novine", br. 142/97), ministar financija donosi

PRAVILNIK

O VRSTI I KOLIČINI PREDMETA KUĆANSTVA I OSOBNIH STVARI KOJE SE MOGU UVOZITI TEMELJEM CARINSKIH I POREZNIH POVLASTICA USELJENIKA I POVRATNIKA

Članak 1.

Ovim pravilnikom uređuje se:

a) lista predmeta kućanstva i osobnih stvari koje useljenici ili povratnici iz inozemstva uvoze, unose ili primaju u carinsko područje Republike Hrvatske:

- rabljene stvari, koje kao necarinska roba ne podliježu obvezi plaćanja carine, poreza i drugih davanja koja se plaćaju u postupku uvoznoga carinjenja robe,

- ostale stvari, koje su po osnovi carinskih povlastica oslobođene od plaćanja carine,

b) postupak ostvarivanja carinskih i poreznih povlastica useljenika i povratnika, te

c) način evidentiranja korištenja ostvarenja povlastica po tom osnovu.

Članak 2.

Useljenicima i povratnicima u smislu ovoga pravilnika, smatraju se:

a) hrvatski državljani i građani hrvatske narodnosti koji se doseljavaju iz drugih država nastalih raspadom bivše SFRJ (hrvatski useljenici),

b) hrvatski državljani koji se vraćaju s rada odnosno boravka u inozemstvu (povratnici),

c) hrvatski državljani koji su prema propisima o izbjeglicama i prognanicima imali status izbjeglice u stranim državama, te se po prestanku toga statusa vraćaju iz inozemstva (hrvatske izbjeglice), te

d) stranci koji su stekli hrvatsko državljanstvo, odnosno kojima je odobren boravak u Republici Hrvatskoj po osnovi trajnog nastanjenja ili priznatog statusa izbjeglice (useljenici stranci).

Članak 3.

Povratnici s privremenoga rada odnosno boravka iz inozemstva i stranci koji su stekli hrvatsko državljanstvo, odnosno stranci kojima je odobren boravak u Republici Hrvatskoj po osnovi trajnog nastanjenja ili priznatog statusa izbjeglice, po osnovi carinskih povlastica iz članka 27. stavak 1. točka 3. i 4. Carinskog zakona i na tim odredbama utemeljenim propisima o vrsti, količini i vrijednosti predmeta koji se uvoze uz primjenu carinskih povlastica, mogu uvesti, unijeti ili primiti predmete kućanstva i osobne stvari, sukladno slijedećoj listi:

 1. televizor (do 2 komada),

 2. prijenosni televizor, veličine ekrana do 51 cm,

 3. video-rekorder ili video player, s kazetama (do 50 komada),

 4. video-kamera,

 5. radio-prijamnik,

 6. prijenosni radio prijamnik,

 7. magnetofon ili kazetofon, s trakama ili kazetama (do 100 komada),

 8. gramofon ili CD prijamnik, s pločama ili disketama (do 100 komada),

 9. muzički komplet - linija,

10. fotografski aparat (2 komada),

11. kino-kamera,

12. pisaći stroj,

13. hladnjak za kućanstvo (2 komada),

14. zamrzivač za kućanstvo,

15. uređaj za klimatizaciju stambenih prostorija,

16. električni, plinski ili kombinirati štednjak (2 komada),

17. mikrovalna pećnica,

18. električni roštilj,

19. električna ili plinska grijala (3 komada),

20. usisivač prašine (2 komada),

21. stroj za pranje tepiha,

22. stroj za pranje rublja,

23. stroj za sušenje rublja,

24. stroj za glačanje rublja,

25. stroj za pranje posuđa

26. kuhinjski mikseri (2 kompleta),

27. mlinac za kavu,

28. šivaći stroj,

29. stroj za pletenje,

30. elektronični računar (3 komada),

31. kućni ili osobni računar (1 komplet),

32. osobni automobil, samo rabljeni,

33. strojevi i alat za uporabu u kućanstvu, u vrijednosti do 6.000 kn,

34. sportski rekviziti i sportska oprema (do 3 kompleta po članu kućanstva),

35. bicikl bez motora (3 komada),

36. motocikl ili bicikl s motorom,

37. stolni servis i drugi pribor za jelo, do 12 osoba,

38. posuđe i drugi kuhinjski predmeti,

39. tepisi (do 5 komada),

40. klavir (1 komad) i drugi muzički instrumenti (2 komada),

41. namještaj, posteljina, zavjese, lusteri ili druga rasvjetna tijela, u količini primjerenoj broju članova kućanstva,

42. slike i drugi umjetnički predmeti,

43. zbirke maraka, starog novca i slične zbirke,

44. ukrasni predmeti, uključujući i folklorne predmete, te

45. šivani tekstilni, kožni i krzneni predmeti za osobnu uporabu, uporabu članova kućanstva i kućnu uporabu.

Predmetima kućanstva iz stavka 1. ovoga članka smatraju se i drugi predmeti koje je korisnik povlastice i drugi članovi njegovoga kućanstva rabili u svojem kućanstvu u inozemstvu, osim kamp prikolica, te jahti ili drugih plovnih objekata za odmor i rekreaciju, ako vjerodostojnim ispravama dokažu da su ih u inozemstvu rabili najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje carinske povlastice.

Članak 4.

Stvari koje je povratnik s rada odnosno boravka iz inozemstva rabio godinu ili više dana (članak 3.), ne podliježu ni plaćanju poreza na dodanu vrijednost.

Smatra se da je ovlaštenoj carinarnici podnijet zahtjev povratnika s rada ili boravka u inozemstvu za ostvarivanje porezne povlastice glede rabljenih predmeta kućanstva i osobnih stvari (necarinska roba), ako je u listi podnijetoj ovlaštenoj carinarnici posebno uz odgovarajući redni broj liste stavljanjem oznake za necarinsku robu (NCR) ili na drugi odgovarajući način naznačeno da se radi o rabljenoj robi.

Članak 5.

Zahtjev za ostvarivanje carinske i porezne povlastice povratnika s rada odnosno boravka iz inozemstva, mora se podnijeti u roku šest mjeseci od dana doseljavanja odnosno povratka u Hrvatsku.

Uz zahtjev iz stavka 1. ovoga članka, pored isprava utvrđenih propisima o ostvarivanju carinskih povlastica, mora se podnijeti isprava kojom se dokazuje prestanak prebivanja odnosno boravka u državi iz koje se vraćaju.

Na obrazloženi zahtjev povratnika s rada ili boravka iz izvaneuropskih zemalja, podnijet prije isteka roka iz stavka 1. ovoga članka, ovlaštena carinarnica može rok za ostvarivanje povlastice produžiti do isteka godinu dana od dana povratka.

Članak 6.

Carinska i porezna povlastica hrvatskih državljana i građana hrvatske narodnosti koji se doseljavaju iz drugih država nastalih raspadom bivše SFRJ (necarinska roba), ostvaruje se na temelju pisanoga zahtjeva korisnika povlastice.

Uz zahtjev iz stavka 1. ovoga članka, ovlaštenoj carinarnici podnosi se:

a) domovnica ili druga isprava o hrvatskom državljanstvu,

b) isprava kojom se dokazuje dotadanje prebivanje na području jedne od država nastalih raspadom bivše SFRJ,

c) isprava kojom se dokazuje prebivanje na području Republike Hrvatske, te

d) lista rabljenih predmeta kućanstva i osobnih stvari, koje korisnik povlastice uvozi ili unosi.

Carinska i porezna povlastica iz stavka 1. ovoga članka može se ostvariti samo jednokratno, u roku šest mjeseci od dana stjecanja prebivališta korisnika povlastice u Republici Hrvatskoj.

Pri ovjeri liste predmeta kućanstva i osobnih stvari, glede njihove vrste i količine bit će mjerodavna lista iz članka 3. stavak 1. i 2. ovoga pravilnika.

Članak 7.

Carinska i porezna povlastica hrvatskih državljana, koji su prema hrvatskim propisima imali status izbjeglice u stranim državama, pa se po prestanku toga statusa vraćaju u Republiku Hrvatsku (necarinska roba), ostvaruje se na temelju pisanoga zahtjeva korisnika povlastice.

Uz zahtjev iz stavka 1. ovoga članka, ovlaštenoj carinarnici podnosi se:

a) isprava kojom se dokazuje hrvatsko državljanstvo i prebivalište na području Republike Hrvatske,

b) isprava kojom dokazuje status izbjeglice s reguliranim prema propisima o izbjeglicama i prognanicima,

c) pisana izjava da tijekom boravka nije izbjegavao izvršavanje obveza prema propisima o obrani ili drugih zakonom utvrđenih obveza prema Republici Hrvatskoj, te

d) lista predmeta kućanstva i osobnih stvari, koje korisnik povlastice uvozi ili unosi.

Pri ovjeri liste predmeta kućanstva i osobnih stvari, glede njihove vrste i količine bit će mjerodavna lista iz članka 3. stavak 1. ovoga pravilnika.

Carinska i porezna povlastica iz stavaka 1. ovoga članka može se ostvariti samo jednokratno, u roku tri mjeseca od dana povratka korisnika povlastice iz države u kojoj je imao priznati status izbjeglice u Republiku Hrvatsku.

Članak 8.

Udovoljava li se u cijelosti zahtjevu korisnika carinske i porezne povlastice po propisima o necarinskoj robi, ovlaštena carinarnica donosi rješenje u obliku bilješke na zahtjevu, koja glasi:

"Necarinska roba po osnovi točke II. podtočka *. Odluke o predmetima koji se uvoze, unose ili primaju u carinsko područje Republike Hrvatske, a ne smatraju se carinskom robom ("Narodne novine", br. 142/97), zaključno s rednim brojem **.",

uz naznaku identifikacijskih podataka akta, te potpis ovlaštenoga carinskog službenika i pečat carinarnice.

Na zadnjoj stranici putovnice carinarnica koja je ovjerila listu za ostvarivanje carinske povlastice i porezne povlastice po osnovi necarinske robe, evidentira ostvarivanje porezne povlastice upisom velikim tiskanim slovima bilješke "NCR", s naznakom godine u kojoj je povlastica ostvarena (npr. "NCR/98").

Članak 9.

Uz listu predmeta kućanstva povratnika s rada odnosno boravka u inozemstvu (članak 3.), koja sadrži i rabljene predmete koji se uvoze po osnovi povlastice za necarinsku robu, te listu predmeta hrvatskih useljenika (članak 6.) i hrvatskih izbjeglica povratnika (članak 7.) koji se uvoze ili unose kao necarinska roba, ovlaštenoj carinarnici podnose se na uvid i računi ili druge vjerodostojne isprave o nabavci ili posjedovanju odgovarajućega predmeta najmanje godinu dana prije doseljenja u Hrvatsku.

Ne raspolaže li korisnik povlastice s ispravama iz stavka 1. ovoga članka, ovlašteni carinski službenik će prilikom pregleda stvari koje se uvoze ili unose utvrditi da li se radi o predmetima koji udovoljavaju uvjetima iz stavka 1. ovoga članka.

Za motorna vozila i druge predmete, koji prema posebnim propisima, podliježu obvezatnoj registraciji, duljina razdoblja iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje se uvidom u odgovarajuće strane vlasničke ili prometne isprave.

Članak 10.

Lista predmeta kućanstva i osobnih stvari, koje korisnik uvozi ili unosi kao necarinsku robu, mora sadržavati:

a) identifikacijske podatke o korisniku povlastice:

- ime i prezime,

- jedinstveni matični broj građana (JMBG),

- adresu korisnika povlastice u Republici Hrvatskoj,

b) naznaku statusa korisnika povlastice (povratnik, povratnik izbjeglica, hrvatski useljenik ili stranac useljenik)

c) naziv "Lista predmeta kućanstva i osobnih stvari koje se uvoze uz carinsku i poreznu povlasticu"

d) podatke o robi koja se uvozi: redni broj, naziv i količina robe, a kada se na listi podnijetoj od strane povratnika nalaze i rabljeni predmeti, tada i oznaka za necarinsku robu (NCR) uz naziv odgovarajuće robe.

Listu predmeta iz stavka 1. ovoga članka ovjerava ovlaštena carinarnica u dva primjerka, od kojih jedan uručuje korisniku povlastice, a drugi zadržava za službenu uporabu, radi evidentiranja uvoza ostvarenog po osnovi predmetnoga zahtjeva.

Po izvršenoj ovjeri od strane ovlaštene carinarnice, lista se može mijenjati odnosno dopunjavati, ako su ispunjeni uvjeti za ponavljanje postupka ili drugoga pravnoga lijeka, sukladno propisima o općem upravnom postupku.

Članak 11.

Evidencija o ostvarivanju carinskih i poreznih povlastica useljenika i povratnika vodi se putem unošenja službenih bilješki na ovjerenom primjerku liste iz članka 9. stavak 3. ovoga pravilnika, koji se uručuje korisniku povlastice i na primjerku liste koji ostaje u spisu ovlaštene carinarnice.

Evidencija iz stavka 1. vodi se na način, da ovlašteni carinski službenik okruži redni broj robe koja se uvozi uz povlasticu, te iza naziva robe naznačene od korisnika povlastice:

a) u slučaju uvoza odnosno unosa robe uz carinsku i poreznu povlasticu (necarinska roba) upiše oznaku "NCR", a kada se uvozi roba koja prema posebnim propisima podliježe obvezi registracije i naznaku identifikacijskih podataka uvozne carinske isprave, datum upisa, te stavi otisak svojega faksimila, odnosno

b) u slučaju uvoza ili unosa robe samo uz carinsku povlasticu, iza naziva robe upiše bilješku s naznakom količine i vrijednosti robe koja se uvozi i identifikacijske podatke uvozne carinske isprave, te stavi otisak svojega faksimila.

Upis podataka iz stavka 1. ovoga članka obavlja carinarnica koja provodi postupak uvoznoga carinjenja odgovarajuće robe.

Članak 12.

Necarinska roba uvezena uz carinsku i poreznu povlasticu useljenika i povratnika nalazi se pod carinskim nadzorom, tijekom razdoblja od jedne godine od dana uvoza odnosno unosa.

Ako se roba iz stavka 1. ovoga članka proda ili na drugi način otuđi ili dade drugome na uporabu, smatrat će se da je uvezena u komercijalne svrhe, te će ovlaštena carinarnica na zahtjev korisnika povlastice ili po službenoj dužnosti obračunati i naplatiti carinu, porez i druga davanja koja je valjalo platiti u postupku uvoznoga carinjenja te robe.

Članak 13.

Korisnici, koji carinske povlastice iz članka 6. i 7. ovoga pravilnika nisu ostvarili do dana njegova stupanja na snagu, mogu to učiniti glede predmeta kućanstva i osobnih stvari koje uvoze ili unose:

a) iz drugih država nastalih raspadom bivše SFRJ (članak 6.), u roku šest mjeseci od dana stupanja ovoga pravilnika na snagu, odnosno

b) iz stranih država u kojima su prema hrvatskim propisima imali status izbjeglice, pa se po prestanku toga statusa vraćaju u Republiku Hrvatsku (članak 7.), u roku tri mjeseca po stupanju ovoga pravilnika na snagu.

Članak 14.

Stupanjem na snagu ovoga pravilnika prestaje važiti Pravilnik o vrsti i količini predmeta kućanstva koji se mogu uvoziti temeljem carinske povlastice iz članka 27. stavak 1. točka 3. i 4. Carinskog zakona ("Narodne novine", br. 63/92 i 106/95.).

Članak 15.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 413-01-98-01/237
Urbroj: 513-02-02/01-98-1
Zagreb, 13. veljače 1998.

Ministar financija
mr. Borislav Škegro, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.