Zakoni i propisi - Pravni savjeti 22 19.2.1998 Pravilnik o izmjenama Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Na osnovi odredbi članka 17. i 83., a u svezi članka 104. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine" broj 1/97 - pročišćeni tekst, 109/97 i 13/98) i članka 14. Statuta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ("Narodne novine" br. 1/94), Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na 37. sjednici održanoj dana 13. veljače 1998. godine, donijelo je

PRAVILNIK

O IZMJENAMA PRAVILNIKA O UVJETIMA I
NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

Članak 1.

U Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu ("Narodne novine" br. 2/96, 26/96 i 140/97) članak 21. mijenja se i glasi:

"O potrebi upućivanja osigurane osobe na specijalističke preglede i dijagnostičke pretrage odlučuje izabrani doktor.

Osigurana osoba ostvaruje specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, u pravilu, kod doktora specijalista u najbližoj zdravstvenoj ustanovi koja može pružiti traženu zdravstvenu uslugu.

Specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu osigurana osoba ostvaruje na osnovi uputnice koju izdaje izabrani doktor iz članka 11. ovog Pravilnika.

Ako osigurana osoba želi specijalistički pregled ili dijagnostičku pretragu obaviti na području Republike Hrvatske u drugoj ustanovi, ostvaruje ih na osnovi izdane uputnice, s time da nema pravo na nadoknadu troškova prijevoza."

Članak 2.

Članak 26. mijenja se i glasi:

"O potrebi upućivanja osigurane osobe na bolničko liječenje odlučuje izabrani doktor, odnosno doktor u službi hitne medicinske pomoći.

Bolnička zdravstvena zaštita provodi se u ugovornim bolničkim ustanovama na osnovi izdane uputnice za bolničko liječenje koju osiguranoj osobi izdaje izabrani doktor iz članka 11. ovog Pravilnika, odnosno doktor u službi hitne medicinske pomoći.

Bolničko liječenje osigurana osoba, u pravilu, ostvaruje u najbližoj bolničkoj ustanovi prema mjestu stanovanja koja može pružiti traženu uslugu.

Ako se osigurana osoba želi liječiti u drugoj ugovornoj bolničkoj ustanovi na području Republike Hrvatske, može to ostvariti na osnovi izdane uputnice, s time da nema pravo na nadoknadu troškova prijevoza."

Članak 3.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 025-04/98-01/1

Urbroj: 338-01-04-98-1
Zagreb, 13. veljače 1998.

Predsjednik Upravnog vijeća
Hrvatskog zavoda za zdravstveno
osiguranje
prim. dr. sc. Mate Ljubičić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.