Zakoni i propisi - Pravni savjeti 21 18.2.1998 Pravilnik o izobrazbi odraslih
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO PROSVJETE I ŠPORTA

Na osnovu članka 25., stavka 3. i članka 70., stavak 5. Zakona o srednjem školstvu ("Narodne novine", broj 19/92, 27/93 i 50/95) ministar prosvjete i športa donosi

PRAVILNIK

O IZOBRAZBI ODRASLIH

Članak 1.

Ovim pravilnikom propisuju se uvjeti i način izvođenja programa i stjecanja naobrazbe odraslih te sadržaj i oblik potvrde o osposobljenosti odnosno potvrde o usavršavanju.

Odredbe ovoga pravilnika ne primjenjuju se na izvođenje programa stručnih ispita te na programe usavršavanja i osposobljavanja odraslih koji se izvode na temelju posebnih zakona i propisa donesenih na temelju tih zakona.

I. PROGRAMI ZA IZOBRAZBU ODRASLIH

Članak 2.

Programi za izobrazbu odraslih jesu:

1. programi za stjecanje srednje školske spreme

2. programi za stjecanje srednje stručne spreme

a) programi za tehničare i ostali četverogodišnji strukovni programi

b) umjetnički programi

c) trogodišnji programi za industrijska, obrtnička i ostala gospodarska zanimanja

3. programi za stjecanje niže stručne spreme

4. programi prekvalifikacije

5. programi osposobljavanja

6. programi usavršavanja.

Programe iz stavka 1. ovoga članka izvode srednje škole, otvorena i pučka učilišta i druge pravne osobe (u daljnjem tekstu: škola ili druga pravna osoba).

Članak 3.

Programi za izobrazbu odraslih ostvaruju se na osnovi posebnih nastavnih planova i programa odnosno redovitih nastavnih planova i programa prilagođenih uvjetima i svrsi stjecanja naobrazbe.

Posebne nastavne planove i programe donosi ministar prosvjete i športa u skladu s potrebama izobrazbe odraslih.

Članak 4.

Programi prekvalifikacije ostvaruju se promjenom programa iste dužine trajanja ili doškolovanjem.

Programi prekvalifikacije sadržajne su i predmetne razlike između programa prethodno stečene naobrazbe i naobrazbe koja se želi steći.

Članak 5.

Ako se školska ili stručna sprema stječe promjenom programa iste dužine trajanja, razlike između programa utvrđuju se kao dopunski i razlikovni ispiti.

Prekvalifikacija promjenom programa iste dužine trajanja ne može se izvoditi ako razlika programa iznosi više od 50% sadržajnih i predmetnih razlika.

Članak 6.

Ako se školska ili stručna sprema stječe doškolovanjem, razlike između programa utvrđuju se kao dopunski i razlikovni ispiti i kao nastavak školovanja.

Nakon položenih razlikovnih ispita polaznik se upisuje u sljedeću obrazovnu godinu.

Članak 7.

Sadržajne i predmetne razlike u programima te dužinu trajanja prekvalifikacije promjenom programa iste dužine trajanja ili doškolovanjem utvrđuje povjerenstvo škole ili druge pravne osobe koja izvodi program prekvalifikacije.

Članak 8.

Škola ili druga pravna osoba koja izvodi program prekvalifikacije dužna je na zahtjev polaznika izdati potvrdu o položenim dopunskim i razlikovnim ispitima.

Članak 9.

Programima osposobljavanja i usavršavanja stječu se nova znanja, vještine i sposobnosti potrebne za rad ili praćenje i uporabu novih tehnologija i suvremene organizacije rada.

Programima osposobljavanja stječe se teoretsko i praktično znanje potrebno za obavljanje poslova jednostavnije složenosti, s težištem na praktičnom svladavanju i usvajanju potrebnih znanja i vještina radnih operacija manje složenosti.

Na kraju programa osposobljavanja provodi se završna provjera osposobljenosti.

Programi usavršavanja namijenjeni su stručnjacima sa završenom srednjom naobrazbom koji proširuju stručno znanje u skladu s potrebama na tržištu rada i razvojem novih tehnologija.

Programi usavršavanja jesu:

- programi za obnavljanje i dopunjavanje prethodno stečenih znanja i za stjecanje novih znanja

- programi višega stupnja naobrazbe (produženo srednje stručno obrazovanje) koji završavaju specijalističkim ispitom (ispitom za zanimanje poslovođe, majstora ili specijaliziranog djelatnika).

Ministar prosvjete i športa utvrđuje sadržaje i način provođenja završnih provjera odnosno specijalističkih ispita.

Članak 10.

Ministar prosvjete i športa utvrđuje listu poslova odnosno zanimanja za koja se naobrazba stječe osposobljavanjem odnosno usavršavanjem.

Lista poslova odnosno zanimanja iz stavka 1. ovoga članka može se dopunjavati na temelju prijedloga škole ili druge pravne osobe.

II. IZVOĐENJE PROGRAMA ZA IZOBRAZBU ODRASLIH

Članak 11.

Programe za izobrazbu odraslih škole ili druge pravne osobe izvode po godišnjem planu i programu rada.

Godišnji plan i program rada škola ili druga pravna osoba donosi na temelju nastavnih planova i programa.

Godišnji plan i program rada sadrži izvedbene programe po nastavnim područjima odnosno nastavnim predmetima, oblike izvođenja programa, sadržaje i trajanje dopunskih i razlikovnih ispita te završnih provjera i specijalističkih ispita, podatke o kadrovskim, didaktičkim, materijalno-tehničkim i drugim uvjetima rada.

Članak 12.

Program za stjecanje školske ili stručne spreme izvođenjem redovite nastave traje najkraće kao i redovito školovanje, u skladu s posebnim nastavnim planom i programom.

Izvođenje programa prekvalifikacije ne može trajati kraće od 6 mjeseci (razlikovni ispiti), a može trajati najduže polovicu od trajanja redovite realizacije nastavnoga plana i programa za određeno zanimanje.

Izvođenje programa osposobljavanja može trajati najduže godinu dana, ali ne kraće od 120 nastavnih sati, osim, iznimno, kad se radi o osposobljavanju za jednu ili manji broj radnih operacija koje se stječu pretežito individualnim nastavnim radom, ali ne kraće od 60 sati.

Izvođenje programa usavršavanja traje različito, ovisno o vrsti programa, i to:

- programa za obnavljanje i dopunjavanje prethodno stečenih znanja i stjecanje novih znanja u struci može trajati do 6 mjeseci, ali ne kraće od 150 nastavnih sati

- programa višeg stupnja složenosti koji završavaju specijalističkim ispitom (ispitom za zanimanje poslovođe, specijaliziranog radnika ili majstora) može trajati najduže godinu dana, ali ne kraće od 500 nastavnih sati, uz obvezno prethodno radno iskustvo od najmanje 1 godine za programe četverogodišnjeg (tehničari i slično), a 2 godine za programe trogodišnjega trajanja (industrijska i obrtnička zanimanja).

Dopušteno opterećenje zaposlenih polaznika iznosi najviše 4 nastavna sata na dan.

III. UVJETI ZA IZVOĐENJE PROGRAMA ZA IZOBRAZBU ODRASLIH

Članak 13.

Programe za stjecanje školske ili stručne spreme i programe prekvalifikacije škola ili druga pravna osoba može izvoditi ako ima:

1. godišnji plan i program rada s izvedbenim programima i podatcima utvrđenim u skladu s odredbama ovoga pravilnika

2. stručno-pedagoškoga voditelja programa u stalnom radnom odnosu koji ima visoku stručnu spremu i ispunjava uvjete za nastavnika srednje škole

3. kadrovske i materijalne uvjete propisane nastavnim planovima i programima

4. ured i prostoriju sa sanitarnim čvorom

5. statutom ili općim aktom uređene uvjete i način upisa polaznika, rokove i način polaganja ispita, mature i završnih ispita te prava i dužnosti polaznika.

Nastavnici za izvođenje programa moraju glede stručne spreme i pedagoško-psihološkoga obrazovanja ispunjavati uvjete prema propisima kojima se uređuje stupanj i vrsta stručne spreme u srednjem školstvu.

Učionice moraju biti izgrađene prema normativima za izgradnju građevinskih objekata i imati ukupnu površinu od najmanje 25 m2, odnosno po osobi najmanje 1,8 m2 radne površine i najmanje 4 m3 obujma, a radna prostorija za nastavnike najmanje površinu od 8 m2.

Za izvođenje programa izvan sjedišta škola ili druga pravna osoba mora u mjestu izvođenja ispunjavati uvjete iz stavka 1., točka 3. i 4. ovoga članka.

Članak 14.

Programe osposobljavanja i usavršavanja škola ili druga pravna osoba može izvoditi ako ima:

1. godišnji plan i program rada s izvedbenim programima i podatcima utvrđenim u skladu s odredbama ovoga pravilnika

2. voditelja programa koji ispunjava uvjete za nastavnika srednje škole

3. nastavnike i stručne suradnike potrebne za izvođenje programa koji ispunjavaju uvjete prema zakonu i nastavnim planovima i programima

4. prostor za izvođenje programa

5. materijalno-tehničke uvjete za izvođenje programa

6. statutom ili općim aktom uređene uvjete i način upisa polaznika, rokove i način polaganja ispita, način provođenja završenih provjera i specijalističkih ispita te prava i dužnosti polaznika.

Za izvođenje programa izvan sjedišta škola ili druga pravna osoba mora u mjestu izvođenja ispunjavati uvjete iz stavka 1., točka 3. i 4. ovoga članka.

Članak 15.

Ispunjenost uvjeta iz članka 13. i 14. ovoga pravilnika utvrđuje i početak izvođenja programa odobrava ministar prosvjete i športa.

Zahtjev za utvrđivanje uvjeta i odobrenje za početak izvođenja programa podnosi se Ministarstvu prosvjete i športa.

Uz zahtjev se obvezno prilažu:

1. izvadak iz sudskoga registra ili drugog nadležnog tijela o djelatnosti podnositelja zahtjeva

2. prijedlog godišnjega plana i programa rada

3. podatci o voditelju i nastavnicima

4. podatci o prostoru, opremi i nastavnim sredstvima

5. statut ili opći akt u kojima su uređena pitanja navedena u članku 13. odnosno 14. ovoga pravilnika.

Ako se o zahtjevu ne može riješiti na temelju priložene dokumentacije, činjenice važne za rješavanje utvrđuju se očevidom. Očevid provodi povjerenstvo koje imenuje ministar prosvjete i športa.

Članak 16.

Troškove izobrazbe snose odrasli, trgovačko društvo ili ustanova čiji su zaposlenici polaznici izobrazbe, zavod za zapošljavanje ili druge zainteresirane pravne i fizičke osobe.

Javne srednje škole koje izvode programe utvrđuju cijene izobrazbe sukladno odredbama zakona odnosno odluci ministra prosvjete i športa.

IV. UPIS U PROGRAME ZA IZOBRAZBU ODRASLIH

Članak 17.

Pravo na upis u programe ima osoba koja je navršila 15 godina života, ima završenu osnovnu školu i ispunjava druge uvjete utvrđene zakonom i propisima donesenim na temelju zakona.

Članak 18.

Škola ili druga pravna osoba može statutom ili općim aktom propisati da kandidate upisuje u programe na temelju natječaja.

Natječaj obvezno sadrži:

- uvjete upisa

- mjerila za izbor polaznika

- način provođenja natječaja.

Ako statutom ili općim aktom ne propiše obvezu objavljivanja natječaja, škola ili druga pravna osoba mora propisati uvjete upisa i mjerila za izbor kandidata bez natječaja.

Upis kandidata koje upućuje zavod za zapošljavanje ili druga pravna osoba te upis kandidata u programe osposobljavanja i usavršavanja obavlja se bez natječaja.

V. NAČIN STJECANJA NAOBRAZBE ODRASLIH

Članak 19.

Odrasli mogu stjecati naobrazbu:

1. pohađanjem redovite nastave

2. polaganjem ispita

1. Stjecanje naobrazbe pohađanjem redovite nastave

Članak 20.

Odrasli mogu stjecati naobrazbu pohađanjem redovite nastave.

Nastava se izvodi svaki dan ili u određene dane u tjednu, prema utvrđenom planu rada i rasporedu sati.

Polaznici su obvezni pohađati nastavu.

Članak 21.

U tijeku nastave uspjeh polaznika prati se i ocjenjuje.

Na praćenje i ocjenjivanje uspjeha, polaganje popravnih ispita, prelazak u sljedeći razred, polaganje predmetnoga i razrednog ispita te na polaganje mature i završnoga ispita na odgovarajući način primjenjuju se odredbe zakona i drugih propisa koji se odnose na redovito školovanje.

2. Stjecanje naobrazbe polaganjem ispita

Članak 22.

Odrasli mogu stjecati naobrazbu polaganjem ispita ako sudjeluju u jednom od sljedećih oblika izvođenja nastave:

1. konzultativno-instruktivnoj nastavi

2. dopisno-konzultativnoj nastavi

3. multimedijskoj nastavi.

Članak 23.

Konzultativno-instruktivna nastava organizira se i izvodi na osnovi izvedbenoga nastavnog plana i programa kojim su utvrđeni sadržaji, skupne i pojedinačne konzultacije, njihovo trajanje i terminski plan s planom ispitnih rokova te propisani ili posebno izrađeni udžbenici.

Konzultativno-instruktivna nastava izvodi se s manjim brojem sati od fonda sati nastave utvrđenog posebnim nastavnim planovima i programima iz članka 3. ovoga pravilnika, s tim da taj broj sati ne može biti manji od 50%.

Polaznik je obvezan prisustvovati skupnim i pojedinačnim konzultacijama.

Članak 24.

Dopisno-konzultativna nastava organizira se i izvodi prema posebno razrađenoj obrazovnoj tehnologiji na osnovi posebno razrađenoga izvedbenog nastavnog plana i programa koji obuhvaća sadržaje, plan uvodnih i pojedinačnih konzultacija te ispitne rokove.

Dopisno-konzultativna nastava izvodi se s najmanje 25% sati od fonda sati nastave utvrđenog posebnim nastavnim planovima i programima iz članka 3. ovoga pravilnika.

Polaznik je obvezan prisustvovati uvodnim konzultacijama, a pojedinačnim konzultacijama prema potrebi i terminskom planu.

Dopisno-konzultativnu nastavu može organizirati i izvoditi škola ili druga pravna osoba koja ima razrađenu obrazovnu tehnologiju te prateće didaktičke materijale za samoučenje.

Članak 25.

Multimedijska nastava organizira se i izvodi prema posebno razrađenom i unaprijed definiranom projektu uz primjenu suvremenih medija (televizije, radija, Interneta i sl.).

Članak 26.

Programi praktične nastave i vježbi izvode se kao redovita nastava.

Iznimno, znanja i vještine iz praktične nastave i vježbi, prethodno stečena, mogu se provjeravati ispitom pred povjerenstvom.

Članak 27.

Polaganje ispita provodi se u ispitnim rokovima prema godišnjem planu i programu rada, u skladu s odredbama statuta ili općeg akta.

Članak 28.

Predmetni ispit polaže se pred predmetnim nastavnikom.

Ispit iz istog predmeta može se polagati najviše triput.

Ispit iz istoga predmeta ne može se ponoviti dok ne istekne najmanje 15 dana od prethodnog polaganja.

Članak 29.

Polaznik koji treći put ne položi ispit pred predmetnim nastavnikom polaže ispit pred ispitnim povjerenstvom.

Ispitno povjerenstvo čine predmetni nastavnik i dva nastavnika iz istoga ili srodnog obrazovnog područja.

Članove ispitnog povjerenstva imenuje ravnatelj ili druga ovlaštena osoba.

Članak 30.

Ocjenu na ispitu pred predmetnim nastavnikom utvrđuje predmetni nastavnik.

Ocjenu na ispitu pred ispitnim povjerenstvom utvrđuje ispitno povjerenstvo većinom glasova.

Ocjena je ispitnog povjerenstva konačna.

VI. ZAVRŠETAK PROGRAMA ZA IZOBRAZBU ODRASLIH

Članak 31.

Završetkom programa iz članka 2., točka 1. i 2. ovoga pravilnika i položenom maturom odnosno završnim ispitom stječe se srednja školska odnosno srednja stručna sprema.

Završetkom programa iz članka 2., točka 3. ovoga pravilnika i položenim završnim ispitom stječe se niža stručna sprema.

Završetkom programa prekvalifikacije i položenim završnim ispitom odnosno maturom stječe se druga vrsta stručne odnosno školske spreme.

Završetkom programa osposobljavanja i položenim ispitom stručne osposobljenosti stječu se vještine, sposobnosti i znanja za obavljanje poslova jednostavnije složenosti u odnosu na srednju školsku, srednju stručnu ili nižu stručnu spremu.

Završetkom programa usavršavanja i položenim ispitom stručne specijalizacije stječu se nova odnosno obnavljaju i dopunjuju stečena znanja, vještine i sposobnosti višega stupnja izobrazbe nakon stečene srednje stručne spreme i radnoga iskustva u struci.

Članak 32.

Polaznik koji uspješno završi program iz članka 2., točka 1., 2., 3. i 4. ovoga pravilnika polaže maturu odnosno završni ispit.

Matura i završni ispit polažu se pred ispitnim povjerenstvom, u skladu s odredbama zakona i drugih propisa kojima se uređuje polaganje mature i završnoga ispita u redovitom školovanju.

Članak 33.

Polazniku se na završetku svakog razreda izdaje razredna svjedodžba.

Polazniku koji položi maturu odnosno završni ispit izdaje se maturalna svjedodžba odnosno svjedodžba o završnom ispitu.

Polazniku koji uspješno završi program osposobljavanja odnosno program usavršavanja izdaje se potvrda o osposobljenosti odnosno potvrda o usavršavanju.

Svjedodžbe iz stavka 1. i 2. i potvrde iz stavka 3. ovoga članka izdaje škola ili druga pravna osoba.

Članak 34.

Razredna svjedodžba, maturalna svjedodžba i svjedodžba o završnom ispitu izdaju se prema obrascima propisanim za redovito školovanje, s tim da škola ili druga pravna osoba u propisane obrasce upisuje riječi "izobrazbom odraslih-", i to:

- u razrednu i maturalnu svjedodžbu za gimnazije u rubriku u koju se upisuje i vrsta gimnazije

- u razrednu svjedodžbu i svjedodžbu o završnom ispitu za strukovne i umjetničke škole u rubriku u koju se upisuje i program - zanimanje.

Potvrda o osposobljenosti i potvrda o usavršavanju izdaju se prema obrascima koji su sastavni dio ovoga pravilnika.

Članak 35.

Škola ili druga pravna osoba dužna je najkasnije mjesec dana prije provođenja mature ili završnih ispita dostaviti Ministarstvu prosvjete i športa kalendar ispitnih rokova te podatke o broju polaznika koji polažu maturu odnosno završni ispit.

VII. PEDAGOŠKA DOKUMENTACIJA

Članak 36.

Škola ili druga pravna osoba koja izvodi programe za izobrazbu odraslih dužna je voditi pedagošku (andragošku) dokumentaciju.

Dokumentaciju iz stavka 1. ovoga članka čine:

- matična knjiga

- knjiga matične evidencije

- dnevnik rada

- prijavnica za ispit

- zapisnik o ispitu

- evidencija individualnih konzultacija i vježbi

- upisnica za svakog polaznika

- druge evidencije propisane zakonom i drugim propisima.

Pedagošku dokumentaciju propisuje Ministarstvo prosvjete i športa.

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 37.

Škola ili druga pravna osoba koja ima odobrenje za izvođenje programa za izobrazbu odraslih prema dosadašnjim propisima dužna je uvjete i način izvođenja programa i stjecanja naobrazbe odraslih uskladiti s odredbama ovoga pravilnika do 31. kolovoza 1998. godine.

Izvođenje programa na temelju odobrenja iz stavka 1. ovoga članka započeto do 31. kolovoza 1998. godine dovršit će se po prijašnjim propisima.

Članak 38.

Škola ili druga pravna osoba koja ima odobrenje za izvođenje programa za izobrazbu odraslih prema dosadašnjim propisima dužna je do 31. kolovoza 1998. godine Ministarstvu prosvjete i športa podnijeti dokaze o ispunjavanju uvjeta za izvođenje programa i stjecanje naobrazbe odraslih u skladu s ovim pravilnikom.

Članak 39.

Postupci izdavanja odobrenja za izvođenje programa za izobrazbu odraslih započeti do dana stupanja na snagu ovoga pravilnika dovršit će se po odredbama ovoga pravilnika.

Članak 40.

Stupanjem na snagu ovoga pravilnika prestaje vrijediti Pravilnik o uvjetima i načinu izvođenja i stjecanju srednjoškolskog obrazovanja odraslih ("Narodne novine", broj 14/93. i 61/97.).

Članak 41.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 602-07/98-01/09
Urbroj: 532/1-98-1
Zagreb, 10. veljače 1998.

Ministar
Ljilja Vokić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

REPUBLIKA HRVATSKA
________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________
(naziv škole - pravne osobe)


Na temelju članka 33. stavak 4. Pravilnika o izobrazbi odraslih ("Narodne novine", broj ______________),


________________________________________________________________________________________________

(naziv škole - pravne osobe)

izdaje

POTVRDU O OSPOSOBLJENOSTI

________________________________________________________________________________________________

(ime i prezime)

JMBG  |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

rođen-a ________________________________19____, u_______________________________________________ ,

općina _____________________________________ , država_____________________________________________ ,

državljanin ______________________________________________________________________________________ ,

nakon završenog __________________________________________________________________________________
(naziv škole odnosno prethodne izobrazbe)

završio-la je _____________________________________________________________________________________
                                                                         (naziv programa usavršavanja)

_______________________________________________________________________________________________

izobrazbom odraslih u trajanju od _______ sati, te je osposobljen za obavljanje poslova ____________________________

_______________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________

U _______________________, ___________1 9_____ .

KLASA: _____________________                                                              RAVNATELJ

URBROJ: ____________________                                              _______________________________


Matični broj / broj sveska:                                      M. P.

____________________________

Rješenje Ministarstva prosvjete i športa o odobrenju za rad: _____________________________________________________

    

    

REPUBLIKA HRVATSKA
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________


________________________________________________________________________________________________
(naziv škole - pravne osobe)


Na temelju članka 33. stavak 4. Pravilnika o izobrazbi odraslih  ("Narodne novine", broj ___________),


________________________________________________________________________________________________
(naziv škole - pravne osobe)

izdaje

POTVRDU O USAVRŠAVANJU

________________________________________________________________________________________________
(ime i prezime)

JMBG   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

rođen-a ________________________19______, u ____________________________________________________,

općina _____________________________________ , država ___________________________________________ ,

državljanin ____________________________________________________________________________________ ,

nakon završenog _______________________________________________________________________________
                                                        (naziv škole odnosno prethodne izobrazbe)

završio-la je ___________________________________________________________________________________
                                                                  (naziv programa usavršavanja)

_____________________________________________________________________________________________


_________________________________________________  izobrazbom odraslih u trajanju od _____________ sati.

U ________________________ , _____________1 9_____ .

KLASA: _______________________                                               RAVNATELJ

URBROJ: ______________________                                 __________________________

Matični broj / broj sveska:                                       M. P.

____________________________

Rješenje Ministarstva prosvjete i športa o odobrenju za rad: ______________________________________________________