Zakoni i propisi - Pravni savjeti 9 27.1.1998 Uredba o najmu stanova u vlasništvu Republike Hrvatske na području hrvatskog Podunavlja
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 1. Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 104/97) Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 22. siječnja 1998. godine, donijela

UREDBU

O NAJMU STANOVA U VLASNIŠTVU REPUBLIKE HRVATSKE NA PODRUČJU HRVATSKOG PODUNAVLJA

Članak 1.

Ovom Uredbom uređuju se uvjeti za davanje u najam stanova u vlasništvu Republike Hrvatske na područjima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije koja su bila pod privremenom upravom UNTAES-a (u daljnjem tekstu: hrvatsko Podunavlje).

Članak 2.

Osobe koje su stekle stanarsko pravo na stanu iz članka 1. ove Uredbe do 31. ožujka 1991. godine i taj stan koriste ili su ga koristile, imaju pravni položaj najmoprimca prema odredbama Zakona o najmu stanova ("Narodne novine", broj 91/96).

Članak 3.

Osobi koja koristi stan iz članka 1. ove Uredbe bez pravne osnove u razdoblju od 31. ožujka 1991. godine do dana stupanja na snagu ove Uredbe, a nije osoba iz članka 2. ove Uredbe, osigurat će se privremeni smještaj, ako na području Republike Hrvatske nema u vlasništvu useljivu kuću ili stan. Privremeni smještaj osigurava se na području županije gdje je ta osoba imala prebivalište do 31. ožujka 1991. godine, odnosno na teritoriju Republike Hrvatske.

Osobe iz stavka 1. dužne su iseliti u roku 8 dana od dana primitka službene obavijesti o osiguranju drugog smještaja.

Članak 4.

Osobama koje su koristile stan iz članka 1. ove Uredbe na temelju stanarskog prava stečenog do 31. ožujka 1991. godine, a u koji se uselila osoba iz članka 3. ove Uredbe bez pravne osnove, Republika Hrvatska osigurat će privremeni smještaj ako na teritoriju Republike Hrvatske nemaju useljiv stan ili kuću.

Članak 5.

Osobe iz članka 2. ove Uredbe dostavljaju podatke o stanu i njegovim korisnicima i zahtjev za sklapanje ugovora o najmu do 15. ožujka 1998. godine.

Osobe iz članka 3. dostavit će podatke o stanu u roku iz stavka 1. ovog članka.

Podaci iz stavaka 1. i 2. ovoga članka dostavljaju se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja putem županijskog ureda nadležnog za stambene poslove.

Članak 6.

Poslove u svezi davanja u najam stanova u vlasništvu Republike Hrvatske na području hrvatskog Podunavlja, obavlja Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja.

Ugovore o najmu stanova iz stavka 1. ovoga članka sklapa ministar prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja.

Osobe koje bez opravdanog razloga ne usele u stan ili privremeni smještaj koji je osiguran prema odredbama ove Uredbe, u roku 15 dana od dana kada joj je omogućeno useljenje, gube pravo na useljenje.

Članak 7.

U roku od petnaest dana od dana isteka roka utvrđenog u članku 5. ove Uredbe, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja dostavit će Ministarstvu razvitka i obnove podatke o stanovima u vlasništvu Republike Hrvatske za koje nije podnesen zahtjev za sklapanje ugovora o najmu.

Stanove iz stavka 1. ovoga članka daje u najam rješenjem ministar razvitka i obnove i to prema uvjetima i mjerilima utvrđenim Zakonom o područjima posebne državne skrbi ("Narodne novine", br. 44/96, 57/96 i 124/97), a ugovore o najmu tih stanova sklapa ministar prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja.

Članak 8.

Za stanove u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja Ministarstvo obrane ili Ministarstvo unutarnjih poslova, prije sklapanja ugovora o najmu, mora se pribaviti suglasnost tih tijela.

Članak 9.

Upravitelja zgrade u vlasništvu Republike Hrvatske ili u pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske u hrvatskom Podunavlju, odredit će Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja, nakon što pribavi najmanje tri ponude.

Ugovor o upravljanju zgradom u vlasništvu Republike Hrvatske i međuvlasnički ugovor, u ime Republike Hrvatske, u hrvatskom Podunavlju sklapa ministar prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja.

Članak 10.

Za vrijeme važenja ove Uredbe na stanove iz članka 1. ove Uredbe, ne primjenjuju se odredbe Zakona o područjima posebne državne skrbi ("Narodne novine", br. 44/96, 57/96 i 124/97) i odredbe Zakona o najmu stanova ("Narodne novine", broj 91/96), ako su u suprotnosti s odredbama ove Uredbe.

Postupci započeti temeljem propisa iz stavka 1. ovoga članka do stupanja na snagu ove Uredbe, dovršit će se prema ovoj Uredbi.

Članak 11.

Ova Uredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 370-01/98-01/01
Urbroj: 5030109-98-3
Zagreb, 22. siječnja 1998.

Predsjednik
mr. Zlatko Mateša, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.