Internet i poslovne usluge za poduzetnike Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave. Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice. Link za opširnije informacije o izradi web stranica |
||
Na temelju članka 13. stavka 2. i članka 42. stavak 3. Zakona o normizaciji ("Narodne novine" br. 55/96) ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo donosi
OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim se pravilnikom propisuju temeljni zahtjevi kojima u pogledu kakvoće mora udovoljavati pivo i pivu slični proizvodi (u nastavku: proizvodi) u proizvodnji i prometu, temeljni zahtjevi za očuvanje kakvoće tih proizvoda, način deklariranja i podaci koje mora sadržavati deklaracija, evidencijski list o proizvodu i podaci koje evidencijski list sadrži, uzorkovanja i analitičke metode ispitivanja, a u svrhu zaštite zdravlja i života ljudi te interesa potrošača.
Članak 2.
Promet proizvoda u smislu ovog pravilnika je nuđenje, uvoz, skladištenje radi prodaje i izlaganje za prodaju.
Članak 3.
Kakvoća proizvoda u smislu ovog pravilnika je skupno svojstvo proizvoda uvjetovano upotrijebljenim pivovarskim sirovinama, tehnološkim postupcima u proizvodnji, pridodanim tvarima, ambalažom za pakiranje, uvjetima transporta, čuvanja i skladištenja.
Pridodane tvari u smislu ovog pravilnika jesu aditivi dopušteni za uporabu ovim pravilnikom, dodaci koji se dodaju radi povećanja biološke vrijednosti proizvoda, te druge namirnice koje se dodaju radi postizanja i/ili upotpunjavanja svojstava okusa, mirisa i izgleda proizvoda.
TEMELJNI ZAHTJEVI U PROIZVODNJI
I PROMETU PROIZVODA
Članak 4.
Pivo i pivu slični proizvodi su proizvodi vrenja pivovarskih sirovina upotrebom čistih kultura pivskih kvasaca, a samo iznimno samovrenjem.
Ovisno o vrsti glavnog vrenja tipovi piva i pivu sličnih proizvoda označavaju se kao proizvodi:
- gornjeg vrenja (za pivo se na deklaraciji mogu koristiti oznake: "ale" ili "alt bier")
- donjeg vrenja (za pivo se na deklaraciji može koristiti oznaka: "lager")
- samovrenja.
Čiste kulture pivskih kvasaca su sojevi kvasca Saccharomyces uvarum za piva donjeg vrenja i Saccharomyces cerevisiae za piva gornjeg vrenja.
Članak 5.
Pivovarske sirovine u smislu ovog pravilnika su:
- ječmeni i pšenični slad
- žitarice i proizvodi od žitarica
- dodaci na bazi škroba i šećera
- hmelj
- voda.
Članak 6.
Osnovna pivovarska sirovina za proizvodnju piva i pivu sličnih proizvoda je ječmeni slad. Dio ječmenog slada može se zamijeniti žitaricama i proizvodima od žitarica te dodacima na bazi škroba i šećera.
Ako se pri proizvodnji piva ili pivu sličnog proizvoda više od 50% ječmenog slada zamjenjuje drugim pivovarskim sirovinama onda se to mora posebno navesti na deklaraciji.
Članak 7.
Za hmeljenje piva i pivu sličnih proizvoda upotrebljavaju se češeri hmelja i njihove prerađevine.
Članak 8.
Voda koja se upotrebljava za proizvodnju piva i pivu sličnih proizvoda mora udovoljavati uvjetima o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće ("Narodne novine" br. 46/94).
Obrada vode u cilju promjene sastava vode radi postizanja određenih svojstava ovisno o tipu i vrsti proizvoda može se provoditi postupcima kojima se ne ugrožava zdravstvena ispravnost vode i zdravlje potrošača.
Članak 9.
U proizvodnji piva i pivu sličnih proizvoda mogu se za poticanje biokemijskih
reakcija, koloidnu i biološku stabilizaciju piva i pivu sličnih proizvoda,
pjene, boje i gorčine koristiti aditivi i pomoćne tvari navedeni u tablici
2.:
Tablica 2. ______________________________________________________________________________________________________________
Redni E Naziv aditiva, Namjena Dopuštenost Dopuštena količina broj broj pomoćne tvari uporabe za ______________________________________________________________________________________________________________ 1 2 3 4 5 6 ______________________________________________________________________________________________________________ 1. E 150a Karamel obični bojilo sve vrste piva i pivu dobra proizvođačka jednostavni slične proizvode praksa (DPP) _____________________________________ 2. E 150b Karamel-sulfitno kiseli _____________________________________ 3. E 150c Karamel - amonijačni _____________________________________ 4. E 150d Karamel- sulfitno/amonijačni ______________________________________________________________________________________________________________ 5. E 211 Natrijev benzoat konzervans bezalkoholno pivo 70 mg/l izraženo kao u bačvama benzojeva kiselina 6. E 212 Kalijev benzoat _____________________________________ 7. E 213 Kalcijev benzoat _______________________________________________________________________________________________________________ 8. E 220 Sumporni dioksid konzervans, sve vrste piva 20 mg/l izraženo kao antioksidans sumporni dioksid (SO2) _______________________________________________________________________________________________________________ 9 E221 Natrijev sulfit konzervans, za sve vrste piva 50 mg/l izraženo kao ______________________________________ 10 E222 Natrijev hidrogen- antioksidans u bačvama koja tu sumporni dioksid (SO2) sulfit imaju naknadno ______________________________________ 11. E 223 Natrijev metabisulfit vrenje ______________________________________ 12. E 224 Kalijev metabisulfit ______________________________________ 13. E 226 Kalcijev sulfit ______________________________________ 14. E 227 Kalijev hidrogensulfit ______________________________________ 15. E 228 Kalijev bisulfit _______________________________________________________________________________________________________________ 16. E 260 Octena kiselina pomoćna tvar u procesu sve vrste piva i pivu DPP proizvodnje slične proizvode ______________________________________ 17. E 270 Mliječna kiselina ______________________________________ 18. E 327 Kalcijev laktat ______________________________________ 19. E 330 Limunska kiselina ______________________________________ 20. E 334 Vinska kiselina ______________________________________ 21. E 338 Fosfatna kiselina ______________________________________ 22. E 513 Sulfatna kiselina ______________________________________ 23. E 300 Askorbinska kiselina ______________________________________ 24. E 301 Natrijev askorbat _______________________________________________________________ 25. E 400 Alginska kiselina zgušnjivač, stabilizator pjene ______________________________________ 26. E 401 Natrijev alginat ______________________________________ 27. E 402 Kalijev alginat ______________________________________ 28. E 403 Amonijev alginat ______________________________________ 29. E 404 Kalcijev alginat ______________________________________ 30. E 405 Propilenglikolalginat ______________________________________ 100 mg/l 31. E 414 Gumi-arabica DPP ____________________________________________________________________________________________________________ 32. E 950 Acesulfam-K tvar za bezalkoholno pivo ili pi- 350 mg/l zaslađivanje vo sa sadržajem alkohola koji ne prelazi 1,2% vol, ______________________________________ 33. E 951 Aspartam standardno pivo, ____________________ ______________________________________ ____________________________ 600 mg/l_____ 34. E 954 Saharin (I) pivo s najmanjom kise- 80 mg/l natrijeva, kalijeva i lošću 30 miliekvivalena- kalcijeva sol saharina ta izloženo preko _____________________________________________________________________________________________________________ 35. E 959 Neohesperidin DC NaOH, crno pivo oud 10 mg/l bruin-tipa _____________________________________________________________________________________________________________ 36. - a-Amilaza enzim, dopuštenost sve vrste piva i DPP podrijetla prema Pravil- pivu slične niku o kvaliteti aditiva proizvode za prehrambene proizvo- de ("NN" br. 53/91) ______________________________________ 37. - Celulaza enzim, dopuštenost pod- sve vrste piva i DPP rijetla prema Pravilniku pivu slične o kvaliteti aditiva za proizvode prehrambene proizvode ("NN" br. 53/91) 38. - Endo-ß-glukanaza ______________________________________ 39. - Glukoamilaza ______________________________________ 40. - Hemicelulaza ______________________________________ 41. - Ksilanaza ______________________________________ 42. - Papain ______________________________________ 43. - Mikrobna neutralna proteaza ______________________________________ 44. - Pululanaza _________________________________________________________________ 45. - Acetolaktat- enzim dekarboksilaza _________________________________________________________________ 46. E 900 Polidimetilksiloksan pomoćna tvar ______________________________________ 47. E 941 Dušik ______________________________________ 48. E 948 Kisik ______________________________________ 49. E 290 Ugljični dioksid (CO2) ______________________________________ 50. E 558 Bentonit ______________________________________ 51. - Dijatomejska zemlja ______________________________________ 52. - Perlit ______________________________________ 53. - Sušeni riblji mjehur _______________________________________ 54. E 1201 Polivinil polipirolidin _______________________________________ 55. - Peroksioctena kiselina opremu ____________________________________________________________________________________________________________
U proizvodnji piva i pivu sličnih proizvoda mogu se upotrebljavati još i prirodna sredstva za bojenje i aromatiziranje:
- prženi ječam i pšenica
- prženi slad od ječma
- karamelni slad i drugi sladovi za bojenje
- plodovi voća ili voćne pulpe (za proizvodnju voćnih piva)
- prirodne aromatske tvari i aromatski pripravci.
Članak 10.
S obzirom na svojstvo izgleda - boju, sadržaj ekstrakta u osnovnoj sladovini, sadržaj alkohola u gotovom proizvodu i posebna svojstva, proizvodi se razvrstavaju:
A) Prema boji:
- svijetle: do 15 EBC-jedinica
- tamne: 15-40 EBC-jedinica
- crne: preko 40 EBC-jedinica
B) Prema sadržaju ekstrakta u osnovnoj sladovini:
- lake/slabe: do 10%
- standardne: 10-12%
- specijalne: 12-14%
- dvostruko sladne: 14-18%
- ječmeno vino: preko 20%.
C) Prema sadržaju alkohola u gotovom proizvodu:
- bezalkoholne: manje od 0,5% vol
- slabe/lake: 0,5 - 3,0% vol
- standardne: 3,0 - 5,5% vol
- jake: više od 5,5% vol
D) Prema posebnim svojstvima:
- proizvode s niskim sadržajem ugljikohidrata (sadržaj ugljikohidrata ne smije biti viši od 7,5 g/l, alkohola od 4,5% vol, a sadržaj ekstrakta u osnovnoj sladovini može iznosti 8-9%)
- hranjive (sadržaj ugljikohidrata viši najmanje za 50% nego u standardnom proizvodu)
- vitaminske (proizvodi kojima su posebno dodani vitamini u takvoj količini da gotovi proizvodi sadrže najmanje 15% više vitamina od odgovarajućih proizvoda kojima nisu posebno dodavani vitamini)
- pšenično pivo - pivo proizvedeno od slada u kojem je najmanje 30% ječmenog slada zamijenjeno pšeničnim sladom
- nefiltrirane.
Za proizvod s posebnim svojstvom mora se na deklaraciji navesti posebno svojstvo i količina tvari iz stavka 1. točke D) ovog članka.
Za piva proizvedena postupkom donjeg vrenja iz sladovine čiji je sadržaj ekstrakta u osnovnoj sladovini 10-12% nije potrebno u deklaraciji na pakovini navesti oznaku "standardno pivo".
Članak 11.
Proizvodi koji se stavljaju u promet moraju udovoljavati ovim temeljnim zahtjevima:
1. ne smiju imati talog osim proizvoda s posebnim svojstvima za koja se to podrazumijeva s obzirom na promijenjenu tehnologiju proizvodnje (nefiltrirani proizvodi, pšenični proizvodi s kvascem i slično)
2. imati karakterističnu boju te okus i miris svojstvene pivovarskoj sirovini i dodacima iz članka 3. stavak 2. ovog pravilnika
3. sadržavati najmanje 3 g/l CO2 (ugljik-(IV)-dioksida)
4. imati pH-vrijednost unutar granica 4,0 do 4,8
5. imati negativnu jodnu reakciju na škrob
6. imati odgovarajuću pjenivost prema vrsti i tipu proizvoda
7. sadržaj ukupnog SO2 (sumpor-(IV)-oksida) ne smije biti veći od 20 mg/l odnosno 50 mg/l za pivo koje ima naknadno vrenje u bačvi
8. udovoljavati mikrobiološkim standardima za pivo prema članku 33. Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice ("Narodne novine" br. 46/94).
Nefiltrirani proizvodi mogu u 1 ml sadržavati najviše:
1. 10.000 živih aerobnih mezofilnih bakterija
2. 50.000 živih kvaščevih stanica
Nefiltrirani proizvodi ne smiju sadržavati bakterije iz porodice Enterobacteriacea (E<1 u 1 ml) niti bakterije iz roda Salmonella (S = 0 u 25 ml).
Članak 12.
Pivo i pivu slični proizvodi mogu se stavljati u promet u spremnicima u obliku boce, limenke, te metalne ili hrastove bačve.
Pivo koje se u promet stavlja u bačvama smije se točiti iz bačve samo pomoću uređaja za točenje piva koji kao potisne plinove upotrebljavat CO2 ili dušik ili njihovu smjesu. Ovi plinovi ne smiju sadržavati primjese štetne po ljudsko zdravlje.
Uz uređaje ili na uređajima za točenje piva iz stavka 2. ovog članka mora se za pivo koje se toči s pomoću toga uređaja na vidljivom mjestu i lako uočljiva nalaziti deklaracija prema članku 14. stavak 2. ovog pravilnika.
Zabranjeno je stavljati u promet pivo koje se skupi kao ostatak iz bačvi.
Korisnik uređaja za točenje piva iz stavka 2. ovog članka mora voditi stalnu brigu o njegovoj higijenskoj ispravnosti.
Uređaj za točenje piva iz stavka 2. ovog članka i pripadajuće cijevi treba čistiti sredstvima koja su dopuštena za tu svrhu.
Dio uređaja za točenje piva u kojima pivo dolazi u dodir sa zrakom - slavinu i cijevi treba prati svaki dan nakon uporabe uređaja za točenje piva.
Članak 13.
Pivo i pivu slični proizvodi transportiraju se, skladište i čuvaju na način da se sačuva njihova kakvoća do uporabe tako da se:
- ne smiju izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti, izvorima topline i UV-zračenju
- čuvaju u tamnoj prostoriji pri temperaturama od +5 do +150C.
NA&EGRAVE;IN DEKLARIRANJA PROIZVODA
Članak 14.
Proizvodi se stavljaju u promet kao pakovina koja mora na posudi, naljepnici ili privjesnici imati deklaraciju.
Ako ovim pravilnikom nije drugačije propisano deklaracija sadrži ove podatke:
1) naziv proizvoda i njegovo trgovačko ime, ako ga proizvod ima
2) tvrtku, odnosno naziv i adresu proizvođača, a za uvezeni proizvod zemlju podrijetla i sjedište proizvođača, naziv i adresu uvoznika
3) nazivnu količinu punjenja pakovine
4) tip i vrstu proizvoda
5) udio alkohola u % vol
6) upotrijebljene aditive; vrstu i naziv ili vrstu i E-broj
7) rok upotrebljivosti (mjesec i godina) ili tekst "upotrijebiti najbolje do..." s oznakom roka (mjesec i godina kao dvoznamenkasti brojevi)
8) oznaku "pasterizirano", za proizvode koji su pasterizirani
9) uputu o čuvanju proizvoda.
Osim podataka iz stavka 2. ovog članka deklaracija može sadržavati i druge podatke važne za potrošače.
Deklaracija mora biti uočljiva, jasna, i čitka.
Slova kojima su tiskani naziv proizvoda i tvrtka odnosno naziv i adresa proizvođača, moraju biti veća od slova kojima su tiskani ostali podaci.
Članak 15.
Nazivne količine punjenja pakovina, označivanje nazivnih količina i dopuštena odstupanja od nazivne količine punjenja za proizvode iz članka 1. ovog pravilnika utvrđeni su Pravilnikom o mjeriteljskim zahtjevima za pakovine ("Narodne novine" br. 23/97).
Najveća dopuštena odstupanja za ostale deklarirane vrijednosti na pakovini i Evidencijskom listu o proizvodu navedena su u tablici 1.
Tablica 1.
_________________________________________________________________________
Deklarirana vrijednost Najveće dopušteno odstupanje od deklarirane vrijednosti _________________________________________________________________________ a) Alkohol u % vol do 0,5 + o,1 do 5 + 0,25 iznad 5 + 0,5 b) Ekstrakt u % do 12 + 0,2 preko 12 + 0,5 c) Energetska vrijednost +5 KJ ________________________________________________________________________
EVIDENCIJSKI LIST O PROIZVODU
Članak 16.
Proizvođač mora imati evidencijski list o proizvodu.
Evidencijski list o proizvodu, osim podataka iz deklaracije propisanih u članku 14. stavak 2. ovog pravilnika, sadrži i podatke o:
- tehnološkim postupcima u proizvodnji (kratke opise primijenjenih tehnoloških postupaka)
- vrsti i količini upotrijebljenih pivovarskih sirovina, pomoćnih i pridodanih tvari
- koncentraciji ekstrakta u osnovnoj sladovini
- vrsti ambalaže za pakiranje
- analitičkim izvješćima ovlaštenih ispitivališta o senzorskim i fizikalno-kemijskim svojstvima te mikrobiološkim svojstvima proizvoda.
Za proizvode koji se uvoze na tržište Republike Hrvatske uvoznik je dužan pribaviti podatke iz stavka 2. ovoga članka.
UZORKOVANJA I ANALITIČKE METODE ISPITIVANJA
Članak 17.
Radi provjere udovoljavanja proizvoda temeljnim zahtjevima iz članka 11. ovog pravilnika provodi se sljedeće:
Uzrokovanje proizvoda radi provjere pakovine provodi se u skladu s odredbama Pravilnika o mjeriteljskim zahtjevima za pakovine ("Narodne novine", br. 23/97).
Ispitivanje mikrobiološke ispravnosti provodi se u skladu s odredbama Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice ("Narodne novine", br. 46/94).
Uzorkovanja i fizikalno-kemijska ispitivanja proizvoda vrše se u skladu s metodama utvrđenim od Europskog udruženja pivara (EBC) ili Udruženja ovlaštenih kemijskih analitičara (AOAC). To su sljedeće metode:
1) Za utvrđivanje sadržaja ekstrakta i alkohola:
1.1. destilacijska metoda
1.2. refraktometrijska metoda
1.3. analiza s pomoću automatskog analizatora
2) Za određivanje boje:
2.1. vizualna metoda
2.2. optička metoda
3) Za utvrđivanje trajnosti:
3.1. optička analiza
4) Za određivanje mutnoće:
4.1. optička analiza
5) Za određivanje sadržaja ugljičnog dioksida:
5.1. brza metoda uz primjenu mjerača ugljičnog dioksida
6) Za određivanje pH-vrijednosti:
6.1. pH-metrijska metoda
7) Za određivanje prisustva škroba:
7.1. vizualna metoda
7.2. fotometrijska analiza
8) Za određivanje sumpornog dioksida:
8.1. destilacijska metoda
9) Za određivanje energetske vrijednosti:
9.1. računska metoda na temelju sadržaja pravog ekstrakta, alkohola i pepela izraženo u %
9.2. automatski analizator.
PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 18.
Početkom primjene ovog pravilnika prestaju važiti odredbe koje se odnose na pivo i bezalkoholno pivo u člancima 1.-9. te članci 58. do 67f. Pravilnika o kakvoći alkoholnih i bezalkoholnih pića, leda i octa ("Narodne novine", br. 53/91).
Članak 19.
Ovaj pravilnik stupa na snagu i primjenjuje se od 1. prosinca 1998. godine.
Klasa: 383-01/97-03/3
Urbroj: 558-02/1-97-1
Zagreb, 22. prosinca 1997.
Ravnatelj
dr. sc. Jakša Topić, dipl. ing., v. r.