Zakoni i propisi - Pravni savjeti 5 16.1.1998 Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o mjerilima za stambeno zbrinjavanje HRVI Domovinskog rata i članova obitelji poginuloga, umrloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 23. stavka 5. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ("Narodne novine", broj 108/96), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 14. siječnja 1998. godine, donijela

UREDBU

O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O MJERILIMA ZA STAMBENO ZBRINJAVANJE HRVI DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA OBITELJI POGINULOGA, UMRLOGA, ZATOČENOGA ILI NESTALOGA HRVATSKOG BRANITELJA

Članak 1.

U Uredbi o mjerilima za stambeno zbrinjavanje HRVI Domovinskog rata i članova obitelji poginuloga, umrloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja ("Narodne novine", broj 36/97), u članku 8. stavku 3. točka 2. mijenja se i glasi:

"za dodjelu stambenog kredita:

- za kupnju stana ili obiteljske kuće,

- za izgradnju obiteljske kuće,

- za poboljšanje uvjeta stanovanja,

- za razliku u površini m2 između stambene površine koju koristi i odgovarajuće stambene površine koja mu pripada,

- za nadogradnju obiteljske kuće - nastavak izgradnje obiteljske kuće."

U stavku 4. na kraju rečenice briše se točka i dodaju riječi: "za tekuću godinu".

Članak 2.

U članku 12. stavku 1. točka 5. mijenja se i glasi:

"broj stradalih srodnika podnositelja zahtjeva (bračni drug, djeca, roditelji, očuh i maćeha, posvojitelji, brat i sestra podnositelja zahtjeva ili bračnog druga podnositelja zahtjeva), koji su poginuli, zatočeni ili nestali, odnosno HRVI iz Domovinskog rata:

- jedan član 12 bodova

- dva člana 24 boda

- tri člana 36 bodova

- za svakog sljedećeg člana 20 bodova."

Članak 3.

U članku 14. stavak 1. mijenja se i glasi:

"Stambeni kredit može se dodijeliti za sljedeće namjene:

za dodjelu stambenog kredita:

- za kupnju stana ili obiteljske kuće,

- za izgradnju obiteljske kuće,

- za poboljšanje uvjeta stanovanja,

- za razliku u površini m2 između stambene površine koju koristi i odgovarajuće stambene površine koja mu pripada,

- za nadogradnju obiteljske kuće - nastavak izgradnje obiteljske kuće."

Članak 4.

U članku 21. stavku 1. iza riječi: "kredita" dodaju se riječi: "osobama iz članka 2. ove Uredbe".

U stavku 3. u prvom redu iza riječi: "kredita" dodaju se riječi: "iz stavka 1. ovoga članka", a riječi: "stavka 1." zamjenjuju se riječima: "stavka 2.", te u posljednjem redu riječi: "stavka 1." zamjenjuju se riječima: "stavka 2.".

U stavku 4. riječi: "stavka 2." zamjenjuju se riječima: "stavka 3.".

Članak 5.

Članak 25. mijenja se i glasi:

"(1) HRVI Domovinskog rata i članovi obitelji poginuloga, umrloga, zatočenoga ili nestalog hrvatskog branitelja kao vlasnici u ratu oštećenog ili uništenog stambenog objekta stambeno se zbrinjavaju obnovom odgovarajuće stambene površine sukladno Zakonu o obnovi i Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

(2) Odgovarajuća stambena površina u obnovi obiteljske kuće ili stana IV., V. ili VI. stupnja oštećenja određuje se prema broju članova uže obitelji osobe iz stavka 1. ovoga članka, i to 35 m2 za prvog člana obitelji, te 10 m2 za svakog sljedećeg člana obitelji, uključujući i pravo na ime osobe poginuloga, umrloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja.

(3) Obnova odgovarajuće stambene površine u ratu uništene obiteljske kuće ili stana IV., V. ili VI. stupnja oštećenja sadrži, osim radova iz članka 21. Zakona o obnovi, i dodatne završne radove koje organizira i izvodi Ministarstvo razvitka i obnove prema mjerilima uređenim Pravilnikom o standardima izgradnje i tehničke opremljenosti obiteljske kuće ili stana koja se obnavlja radi stambenog zbrinjavanja HRVI Domovinskog rata i članova obitelji poginuloga, umrloga, zatočenoga ili nestalog hrvatskog branitelja (ličenje stolarije i zidova, ugradnja ili promjena dijela keramičkih pločica, ugradnja podnih obloga, ugradnja ili izmjena dijela sanitarne armature, ugradnja ili izmjena rasvjetnih tijela, izvedba ili popravak fasade i slični radovi).

(4) Osobe iz stavka 1. ovoga članka kojima su do dana stupanja na snagu ove Uredbe obiteljska kuća ili stan IV., V. ili VI. stupnja oštećenja obnovljeni, odnosno koje su ostvarile pravo na obnovu na temelju konačnog rješenja o pravu na obnovu ili na temelju ugovora o kreditu za obnovu ili ugovora o obnovi, a obnovljena obiteljska kuća ili stan su manje površine od površine iz stavka 2. ovoga članka ili ne udovoljavaju mjerilima izgrađenosti ili opremljenosti iz Pravilnika iz stavka 3. ovoga članka, mogu ostvariti pravo na jednokratnu novčanu potporu na ime razlike u izgrađenosti i tehničke opremljenosti stana ili kuće. Izračun navedene razlike utvrđuje Ministarstvo razvika i obnove sukladno odredbama navedenog Pravilnika.

(5) Jednokratne novčane potpore iz stavka 4. ovoga članka, pod istim uvjetima i prema istim mjerilima, mogu ostvariti i osobe iz stavka 1. ovoga članka čije su obiteljske kuće ili stanovi I., II. ili III. stupnja oštećenja, i to bilo da su ostvarili ili će temeljem konačnog rješenja ostvariti pravo na obnovu.

(6) Odredbe ovoga članka odgovarajuće se primjenjuju i na HRVI Domovinskog rata i članove obitelji poginuloga, umrloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja koji se stambeno zbrinjavaju u obiteljskom domu kao članovi obitelji vlasnika ili suvlasnika u ratu uništene ili oštećene obiteljske kuće ili stana I., II., III., IV., V. ili VI. stupnja oštećenja".

Članak 6.

U članku 26. stavku 5. iza riječi: "stan" dodaju se riječi: "ili kredit", a na kraju rečenice briše se točka, stavlja zarez i dodaju riječi: "odnosno kredita".

Članak 7.

Ova Uredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 370-01/97-01/07
Urbroj: 5030107-98-1
Zagreb, 14. siječnja 1998.

Predsjednik
mr. Zlatko Mateša, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.