Zakoni i propisi - Pravni savjeti 5 16.1.1998 Odluka o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma Borik
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 28. stavka 3. Zakona o morskim lukama ("Narodne novine", broj 108/95), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 14. siječnja 1998. godine donijela

ODLUKU

O KONCESIJI POMORSKOG DOBRA U SVRHU GOSPODARSKOG KORIŠTENJA LUKE POSEBNE NAMJENE - LUKE NAUTIČKOG TURIZMA BORIK

I.

Na temelju prijave u skladu sa člankom 65. Zakona o morskim lukama ("Narodne novine", broj 108/95) i mišljenja Stručnog tijela za ocjenu koncesija osnovanog sukladno članku 63. stavku 3. Pomorskog zakonika ("Narodne novine", br. 17/94, 74/94 i 43/96), prihvaća se prijava Dioničkog društva za ugostiteljstvo i turizam "Borik" iz Zadra (u daljnjem tekstu: Ovlaštenik), te daje Ovlašteniku ovlaštenje za gospodarsko korištenje pomorskog dobra.

Pomorsko dobro koje je predmet ove Odluke u svrhu gospodarskog korištenja postojeće luke posebne namjene - luke nautičkog turizma koja je od značaja za Republiku Hrvatsku, obuhvaća prostor označen tekstualnim dijelom koordinativnih točaka na preslici katastarskog plana k.o. Zadar broj 62. i 63. mjerila 1 : 1000.

II.

Preslika katastarskog plana iz točke I. ove Odluke, sastavni je dio Odluke i ne objavljuje se u "Narodnim novinama".

III.

Koncesija se daje u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma.

Ovlaštenik se obvezuje da će lučko područje - pomorsko dobro koje ovom Odlukom dobiva na gospodarsko korištenje, koristiti isključivo za posebne potrebe Ovlaštenika.

IV.

Ovlaštenik je dužan gospodarski koristiti luku nautičkog turizma, sukladno Zakonu o morskim lukama, Zakonu o turističkoj djelatnosti, drugim zakonima i podzakonskim aktima iz područja sigurnosti plovidbe, turizma, zaštite okoliša, te lokacijskom, građevinskom i uporabnom dozvolom i to na način koji će osigurati zaštitu okoliša.

Ovlaštenik ne može prava stečena koncesijom niti djelomično niti u cijelosti prenositi na drugog bez izričitog odobrenja davatelja koncesije.

V.

Davatelj koncesije daje na korištenje pomorsko dobro navedeno u točki I. ove Odluke Ovlašteniku na vremensko razdoblje od 32 godine, računajući od dana sklapanja Ugovora o koncesiji pomorskog dobra.

VI.

Za korištenje pomorskog dobra navedenog u točki III. ove Odluke, Ovlaštenik se obvezuje da će uredno plaćati davatelju koncesije godišnju naknadu.

Godišnja naknada koju Ovlaštenik plaća za korištenje pomorskog dobra sastoji se iz dva dijela:

a) stalni dio naknade, u iznosu od 0,70 kuna po m˛ zauzete površine godišnje,

b) promjenjivi dio naknade, u iznosu od 2% od ukupnog godišnjeg prihoda luke.

Naknada iz stavaka 1. i 2. ove točke plaća se na slijedeći način:

- stalni dio naknade, plaća se od trenutka zaključivanja Ugovora o koncesiji i to uvijek za tekuću godinu unaprijed, a za godinu u kojoj je dana koncesija i za godinu u kojoj koncesija ističe, razmjerno preostalim mjesecima korištenja;

- promjenjivi dio naknade, plaća se unatrag i to:

do 30. rujna u tekućoj godini prema prometu u prvom polugodištu;

do 30. travnja za drugo polugodište protekle godine.

VII.

Ovlašćuje se ministar pomorstva, prometa i veza da, na temelju ove Odluke, sklopi Ugovor o koncesiji pomorskog dobra iz točke I. ove Odluke, kojim će se detaljno urediti ovlaštenja davatelja koncesije, te prava i obveze Ovlaštenika, posebice u odnosu na zaštitu okoliša, sigurnost plovidbe, te održavanje i osiguranje luke.

VIII.

Ako Ovlaštenik u roku 15 dana od dana donošenja ove Odluke ne potpiše Ugovor o koncesiji pomorskog dobra, gubi sva prava određena ovom Odlukom.

IX.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u "Narodnim novinama."

Klasa: 934-01/97-01/01
Urbroj: 5030116-98-2
Zagreb, 14. siječnja 1998.

Predsjednik
mr. Zlatko Mateša, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.