Zakoni i propisi - Pravni savjeti 1 5.1.1998 Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima za davanje u zakup zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite i lječilišta
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

Na temelju članka 188. stavka 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Narodne novine" br. 1/97 - pročišćeni tekst) ministar zdravstva donosi

PRAVILNIK

O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O UVJETIMA ZA DAVANJE U ZAKUP ZDRAVSTVENIH USTANOVA PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE I LJEČILIŠTA

Članak 1.

U Pravilniku o uvjetima za davanje u zakup zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite i lječilišta ("Narodne novine" br. 6/96 i 29/97) u članku 4. stavku 3. riječi: "jedinica zakupa dat će se u zakup putem natječaja drugom zakupcu koji ispunjava uvjete iz članka 121. i 122. Zakona o zdravstvenoj zaštiti" zamjenjuju se riječima: "u jedinicu zakupa ravnatelj zdravstvene ustanove prima putem natječaja u radni odnos zdravstvenog djelatnika koji ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti, koji ulazi u zakup nakon proteka tri godine rada u toj jedinici zakupa".

Iza stavka 3. dodaje se novi stavak 4. koji glasi:

"Jedinica zakupa dat će se u zakup putem natječaja drugom zakupcu koji ispunjava uvjete iz članka 127. i 128. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ako ravnatelj zdravstvene ustanove ne popuni radno mjesto za obavljanje djelatnosti zbog smanjenog broja osiguranika na području tog doma zdravlja.

Dosadašnji stavak 4. postaje stavak 5.

Članak 2.

Iza članka 4. dodaje se članak 4a. koji glasi:

"Članak 4a.

"Ravnatelj doma zdravlja koji je izabrani doktor medicine ili doktor stomatologije i ispunjava uvjete iz stavka 1. članka 4. ovoga Pravilnika, može sklopiti ugovor o zakupu jedinice zakupa u kojoj kao izabrani doktor obavlja zdravstvenu djelatnost za polovicu standardom propisanog broja osiguranih osoba po timu za određenu zdravstvenu djelatnost kroz vrijeme u kojem obavlja dužnost ravnatelja."

Članak 3.

U članku 5. stavku 1. broj: "3" zamjenjuje se brojem: "4".

Članak 4.

U članku 8. iza podstavka 9. dodaje se novi podstavak 10. koji glasi:

"- odredbu o obvezi zakupca da zaključi ugovor o radu s medicinskom sestrom s kojom radi u timu sukladno ugovoru sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje".

Dosadašnji podstavci 10., 11., 12., 13. i 14. postaju podstavci 11., 12., 13., 14. i 15.

Članak 5.

U članku 14. stavku 1. podstavak 3. briše se.

Iza podstavka 11. dodaje se podstavak 12. koji glasi:

"- prostorije i medicinsko-tehnička i druga oprema neophodna za održavanje nastave o čemu odluku donosi ministar zdravstva na prijedlog medicinskog, stomatološkog odnosno farmaceutsko-biokemijskog fakulteta."

Iza stavka 2. dodaje se stavak 3. koji glasi:

"Jedinice zakupa iz stavka 1. ovoga članka u domovima zdravlja na demografski ugroženim područjima te područjima s provedbom zdravstvene zaštite pod posebnim uvjetima, po odobrenju ministra zdravstva privremeno se ne daju u zakup ako zdravstveni djelatnici koji u njima rade ne žele zaključiti ugovor o zakupu jedinice zakupa."

Članak 6.

Iza članka 14. dodaje se članak 14a. koji glasi:

"Članak 14a.

Prostorije i medicinsko-tehnička i druga oprema u kojima se obavlja djelatnost primarne zdravstvene zaštite i u kojima se održavao dio nastave za potrebe medicinskog, stomatološkog odnosno farmaceutsko-biokemijskog fakulteta mogu se dati u zakup sukladno odredbama ovoga Pravilnika uz slijedeće uvjete:

1. da su u njima zaposleni/rade zdravstveni djelatnici u kumulativnom radnom odnosu sa nadležnim fakultetom, odnosno u ugovornom odnosu s fakultetom,

2. da postoji prijedlog i nastavna potreba medicinskog, stomatološkog odnosno farmaceutsko-biokemijskog fakulteta za održavanje nastave,

3. da imaju sklopljeni ugovor sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje".

Članak 7.

U članku 15. podstavak 9. briše se.

Članak 8.

Iza članka 27. dodaju se članci 27a., 27b. i 27c. koji glase:

"Članak 27a.

Suglasnost ministra zdravstva o višku poslovnog prostora, odnosno o prenamjeni prostora sukladno odredbi članka 190. Zakona o zdravstvenoj zaštiti neće se dati domu zdravlja u kojem zdravstveni djelatnici rade u smjenskom radu u prostoru iste ordinacije, odnosno ako rade u prostoru za koji je nesporno da nije županijsko vlasništvo, ako je moguće preseljenje tih zdravstvenih djelatnika u višak poslovnog prostora u kojem se ne obavlja zdravstvena djelatnost.

Članak 27b.

Višak poslovnog prostora doma zdravlja daje se u zakup zdravstvenim djelatnicima premještenim iz ordinacija iz članka 27a. ovoga Pravilnika po prethodnoj suglasnosti ministra zdravstva, pod uvjetom da se time ne ugrožava dostupnost zdravstvene zaštite osiguranika.

Jedinice zakupa iz stavka 1. ovoga članka daju se u zakup zdravstvenim djelatnicima koji ispunjavaju uvjete iz stavka 1. članka 4. ovoga Pravilnika, pri čemu se u vrijeme rada u jedinici zakupa uračunava rad u ordinacijama iz članka 27a. ovoga Pravilnika.

Članak 27c.

Zakupac jedinice zakupa u postupku propisanom statutom zdravstvene ustanove može se imenovati za člana Upravnog vijeća - predstavnika zdravstvenih djelatnika ustanove".

Članak 9.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-01/97-01/1103
Urbroj: 534-02-30-97-0001
Zagreb, 30. prosinca 1997.

Ministar
prof. dr. sc. Andrija Hebrang,
v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.