Zakoni i propisi - Pravni savjeti 133 10.12.1997 Odluka o davanju potpore poduzetnicima za korištenje usluga konzultanata, članova Hrvatske mreže konzultanata
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA

Na temelju Ugovora o poslovnoj suradnji na realizaciji Hrvatske mreže konzultanata za malo gospodarstvo i Pravila o radu Hrvatske mreže konzultanata za malo gospodarstvo, ministar gospodarstva donosi

ODLUKU

O DAVANJU POTPORE PODUZETNICIMA ZA KORIŠTENJE USLUGA KONZULTANATA, ČLANOVA HRVATSKE MREŽE KONZULTANATA

Članak 1.

Svrha Odluke je poticati osnivanje i početak poslovanja obrtnika, zadruga i malih trgovačkih društava (u daljnjem tekstu: poduzetnici). Ministarstvo gospodarstva i županije/JLS će poticati malo gospodarstvo izdvajanjem sredstava radi sudjelovanja u plaćanju cijene savjetodavnih usluga konzultanata, članova Hrvatske mreže konzultanata za malo gospodarstvo (u daljnjem tekstu HMK).

Ova Odluka se odnosi i na poduzetnike koji za osnivanje i početak poslovanja koriste sredstva iz programa "Start" Hrvatske garancijske agencije ("Narodne novine", br. 77/97. i 88/97), poticajna sredstva županija/JLS, HBOR-a, poslovnih banaka ili isključivo vlastita sredstva.

Članak 2.

Sredstva koja za ove namjene izdvaja Ministarstvo gospodarstva predstavljaju dio ukupne potpore koja se, sa sredstvima županija/JLS predviđenim za ove namjene, dodjeljuje poduzetnicima-početnicima, radi plaćanja dijela cijene savjetodavnih usluga konzultanata članova HMK. Uz Ministarstvo gospodarstva i županije/JLS u podmirivanju troškova nastalih korištenjem savjetodavnih usluga članova HMK sudjeluje i poduzetnik.

Članak 3.

Sredstva koja Ministarstvo gospodarstva izdvaja radi davanja potpore početnicima za korištenje usluga članova HMK, dodjeljuju se županijama/JLS na temelju županijskih programa poticanja malog gospodarstva. Za ove namjene Ministarstvo gospodarstva županijama/JLS dodjeljuje sredstva predviđena za stručnu pomoć županijama/JLS. Visina dodijeljenih sredstava ovisi o proračunskim mogućnostima.

Članak 4.

Županije/JLS će dobivena sredstva koristiti za dodjeljivanje bespovratne potpore poduzetnicima radi pokrića dijela troškova nastalih korištenjem savjetodavnih usluga članova HMK.

Poglavarstvo županije/JLS će posebnom odlukom odrediti ukupni iznos sredstava koja će se dodjeljivati kao bespovratne potpore.

Sredstva bespovratne potpore za pokriće dijela troškova HMK županije/JLS dodjeljuju na temelju prethodno provedenog natječaja.

Potpore se dodjeljuju do iskorištenja sredstava.

Članak 5.

Na natječaj za potporu iz članka 4. ove Odluke mogu se javiti poduzetnici-početnici koji će, pri osnivanju ili početku poslovanja, koristiti savjetodavne usluge članova HMK, a koji natječajnoj komisiji županije/JLS dostave opis poduzetničke ideje/pothvata i predviđeni iznos kreditnih ili vlastitih sredstava potrebnih za osnivanje ili započinjanje poslovanja, te kratak opis i predračun cijene savjetodavne usluge.

Članak 6.

Pravo na dodjelu potpore imaju poduzetnici-početnici čiji se poduzetnički pothvat uklapa u program poticanja malog gospodarstva županije/JLS o čemu, na temelju natječaja, odlučuje natječajna komisija, te koji, pri realizaciji poduzetničkog pothvata, koriste savjetodavne usluge članova HMK.

Odluku o davanju potpore poduzetniku natječajna komisija donosi u roku od osam dana od podnošenja zahtjeva za potporu.

Članak 7.

Potpora za savjetodavnu pomoć konzultanata, članova HMK se koristi za savjetodavnu uslugu koja obuhvaća: provjeru poduzetničke ideje i poduzetničkih sposobnosti, davanje osnovnih informacija potrebnih za početak poslovanja, te ukazivanje na specifičnosti poslovanja predmetne djelatnosti, izradu investicijskog projekta ili poslovnog plana u suradnji s poduzetnikom, te pružanje usmenih savjeta glede izvedbe poduzetničke zamisli iz elaborata tijekom prve godine primjene projekta.

Potpora za plaćanje cijena savjetodavnih usluga članova HMK može se, za osnivanje ili početak poslovanja, koristiti samo jedanput.

Članak 8.

Županije/JLS će, uz poduzetnika, sudjelovati u podmirivanju cijene savjetodavnih usluga prema sljedećoj tablici:

______________________________________________________________

IZNOS KREDITA ili                       CIJENA KONZULTANTSKE
IZNOS VLASTITIH SREDSTAVA               USLUGE 
______________________________________________________________

do 90.000 kuna                          3.600 kuna 
______________________________________________________________

preko 90.000                            3.600 kuna + 3%
do 180.000 kuna                         iznad 90.000 kuna 
______________________________________________________________

preko 180.000 kuna                      6.300 kuna + 1,5%
do 360.000 kuna                         iznad 180.000 kuna 
______________________________________________________________

Temeljem ove Odluke, poduzetnicima s prebivalištem na područjima određenim Zakonom o područjima posebne državne skrbi ("Narodne novine", br. 44/96), kao potporu za plaćanje cijene konzultantskih usluga županije/JLS priznaju 35%, a poduzetnicima s ostalih područja 25% od ukupne cijene savjetodavne usluge.

Poduzetnici s prebivalištem na područjima posebne državne skrbi moraju djelatnost, za čije obavljanje potporu traže, registrirati na području na kojem imaju prebivalište.

Potpora se izračunava prema vrijednosti kredita ili iznosu vlastitih sredstava i cijeni konzultantske usluge iz prethodne tablice.

Poduzetnici s područja posebne državne skrbi sudjeluju u ukupnoj cijeni usluga članova HMK s najmanje 15%, a poduzetnici s ostalih područja s najmanje 25%.

Članak 9.

Potpora se isplaćuje konzultantu-članu HMK koji će natječajnoj komisiji županije/JLS dostaviti zahtjev za plaćanje potpore iz članka 8. stavka 2. ove Odluke. Uz zahtjev za isplatu potpore konzultant dostavlja presliku virmana poduzetnika o plaćenom dijelu cijene savjetodavne usluge konzultantu-članu HMK, presliku ugovora konzultanta i poduzetnika, jedan primjerak poslovnog plana ili investicijskog projekta s preslikom odluke županijske/JLS natječajne komisije o davanju bespovratne potpore, te potvrdu o predaji zahtjeva za kredit i elaborata u banku.

U slučaju da poduzetnik ne koristi sredstva banke, te samostalno financira osnivanje i početak poslovanja, konzultant može koristiti bespovratnu potporu ako natječajnoj komisiji županije/JLS, uz zahtjev za plaćanje potpore, dostavi presliku virmana poduzetnika o plaćenom dijelu cijene savjetodavne usluge konzultantu-članu HMK, presliku ugovora konzultanta i poduzetnika, jedan primjerak poslovnog plana ili investicijskog projekta s preslikom odluke županijske/JLS natječajne komisije o davanju bespovratne potpore, suglasnost nadležnih organa da će se namjeravana djelatnost moći obavljati na predviđenoj lokaciji (lokacijska ili građevinska dozvola), te dokaz ili izjavu o osiguranju vlastitih sredstava poduzetnika.

Članak 10.

Natječajna komisija županije/JLS će, na temelju provjere dokumentacije iz članka 9. Odluke, donijeti prijedlog odluke o isplati potpore konzultantu. Konačnu odluku o isplati sredstava donosi poglavarstvo županije/JLS.

Pri donošenju prijedloga odluke o isplati potpore konzultantu natječajna komisija županije/JLS može prihvatiti povećanje konačne cijene savjetodavne usluge u odnosu na predračunsku do 15%.

Iznos potpore županija/JLS će uplatiti na žiro-račun konzultanta u roku od 15 dana od primitka dokumentacije propisane u članku 9. ove Odluke.

Članak 11.

Županija/JLS mora čuvati kao poslovnu tajnu poslovni plan i investicijski projekt poduzetnika i sve podatke u svezi s poslovnim planom i projektom.

Članak 12.

Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 311-01/97-01/1554
Urbroj: 526-01-97-01
Zagreb, 27. studenoga 1997.

Ministar
mr. Nenad Porges, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.