Zakoni i propisi - Pravni savjeti 125 21.11.1997 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj: U-II-746/1995. od 29. listopada 1997.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu predsjednik Suda Jadranko Crnić, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, u povodu prijedloga Joška Jelaske iz Splita, Trg Gaje Bulata 6 (Kazališni trg 6), kojeg zastupa Dražen Grgić, odvjetnik iz Splita, za ocjenu ustavnosti i zakonitosti akta, na sjednici održanoj dana 29. listopada 1997. godine, donio je

ODLUKU

I. Ukida se u točki I. Rješenja o dopuni Rješenja o utvrđivanju zgrada koje se smatraju atraktivnim ("Službeni glasnik općine Split", broj 9/92) podtočka o) koja glasi: "Trg Gaje Bulata br. 6 (kuća Jelaska)".

II. Ova odluka će se objaviti u "Narodnim novinama" i "Službenom glasniku Grada Splita".

Obrazloženje

Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredbe u izreci navedenog akta ovome je Sudu podnio Joško Jelaska iz Splita, jer smatra da je donositelj osporenog akta postupio preko svojih ovlasti kada je tim aktom utvrdio da se i stambena zgrada na označenoj adresi ima smatrati atraktivnom, te da stoga ne može biti predmet prodaje po odredbama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo ("Narodne novine", broj 43/92, 69/92, 25/93, 26/93, 48/93, 2/94, 44/94, 47/94, 58/95, 103/95, 76/96, 111/96 i 11/97).

Takvo utvrđenje, tvrdi predlagatelj, u nesuglasju je s odredbom članka 3. stavak 1. točka 5. Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, prema kojoj se odredbe toga Zakona ne odnose na prodaju stanova koji su u samostojećim ili dvojnim zgradama - vilama, visine do P+2 (prizemlje + 2 kata), s pripadajućim okolnim zemljištem, a nalaze se u prvoj zoni u naselju ili u zoni uz more do 300 m (atraktivne zone). To iz razloga što sporna zgrada (označena kao kuća Jelaska) ima prizemlje, tri kata i potkrovlje i nalazi se u drugoj zoni.

U dokaz svojih navoda predlagatelj je dostavio rješenje o nacionalizaciji sporne stambene zgrade broj: N-606/59-6 od 20. listopada 1959. godine, iz kojeg da proizlazi kako je riječ o zgradi koja po svojoj strukturi doista ne odgovara Zakonom utvrđenim kriterijima.

Stoga se predlaže ukidanje tog dijela osporenog akta.

Prijedlog je osnovan.

Temeljem ovlaštenja iz stavka 2. članka 3. navedenog Zakona, tadašnje Izvršno vijeće Skupštine općine Split donijelo je 27. listopada 1992. godine rješenje navedeno u izreci, kojima se na opisani način dopunjuje Rješenje o utvrđivanju zgrada koje se smatraju atraktivnim, donijeto 25. kolovoza 1992. godine i objavljeno u "Službenom glasniku općine Split", broj 8/92. Ovim su pak rješenjem na području općine Split utvrđene zgrade koje se smatraju atraktivnim (t. I.), te da stanovi koji se nalaze u tim zgradama ne mogu biti predmet prodaje po odredbama navedenog Zakona (t. II.).

Tijekom postupka prijedlog je u smislu članka 40. stavak 1. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94), a u svezi s člankom 16. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91), dostavljen na očitovanje donositelju osporenog akta, sada Gradskom vijeću Grada Splita. Na navode predlagatelja, unatoč ponovnom traženju Suda, a oba dopisa Suda su uredno zaprimljena, nadležno tijelo se nije izjasnilo.

Ustavni sud je osnovanost prijedloga, navode kojega nadležno tijelo do dana odlučivanja nije osporilo, ocijenio temeljem isprava danih uz prijedlog, posebno označenog akta o nacionalizaciji sporne zgrade, iz kojeg je razvidno da je riječ o stambenoj zgradi koja ima prizemlje, tri kata i potkrovlje.

U postupku je ocijenjeno kako je utvrđenjem da se atraktivnim u smislu navedenog Zakona smatra i zgrada na adresi Trg Gaje Bulata 6 (kuća Jelaska), slijedom čega stanovi u istoj ne bi mogli biti predmet prodaje u smislu tog Zakona, nadležno tijelo osporeni akt donijelo izvan granica svog zakonskog ovlaštenja iz članka 3. stavak 2. istog Zakona, te protivno stavku 1. točka 5. istog zakonskog članka.

Utvrdivši dakle, da osporeni dio akta označenog u izreci nije suglasan s Ustavom i zakonom, Ustavni sud je na temelju odredbe članka 22. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske odlučio kao u izreci.

Odluka o objavljivanju temelji se na odredbi članka 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj: U-II-746/1995
Zagreb, 29. listopada 1997.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.
  INTERNET USLUGE - IZRADA POSLOVNIH PLANOVA - IZRADA WEB STRANICA ZA TVRTKE - IZRADA CMS STRANICA  
   
POSLOVNI PORTAL TVRTKE POSLOVNI FORUM d.o.o. - Internet i poslovne usluge za poduzetnike
Poslovni Forum d.o.o. pokrenut je od strane stručnjaka na području ekonomije, financija, prava i informatike, a nakon sveobuhvatne analize tržišta i poslovanja poslovnih subjekata, kako bi se uz korištenje suvremenih metoda i visoke tehnologije cjelovito pristupilo unapređenju poslovanja svih poslovnih subjekata na jednostavan i učinkovit način.
Poslovni Forum omogućuje prikupljanje informacija o stanju na tržištu, analizu tržišta, pregled cijena i asortimana konkurencije, kvalitetnu izradu poslovnih planova i investicijskih projekata, te financiranje novih ulaganja, savjete i konzultacije u svezi trgovačkog, građanskog, radnog i upravnog prava, poreza i drugih oblasti. Kada netko putem Interneta traži tko nudi određene proizvode ili usluge, neka nađe Vas i Vašu detaljnu i ažuriranu ponudu! Zašto tisuće posjetitelja prepuštati konkurenciji!

Naručite CMS web stranice - Predstavite svoju tvrtku, obrt ili udrugu!
 
 
  LINK NA PREGLED SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA, PREGLED POSLOVNIH INFORMACIJA  

Neslužbeni pregled iz Narodnih novina


IZRADA WEB STRANICA

Naručite izradu modernih web stranica. Bero i lako kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, plaćanje karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing...

>> Link na ponudu za izradu web stranica >>