Internet i poslovne usluge za poduzetnike Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave. Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice. Link za opširnije informacije o izradi web stranica |
||
Na temelju članka 13. stavak 2. Zakona o normizaciji ("Narodne novine" br. 55/96) ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo donosi
Članak 1.
U Pravilniku o kvaliteti jestivih ulja i masti biljnog porijeka, margarina, majoneza i njima srodnih proizvoda ("Narodne novine", br. 53/91) u članku 1. stavak 1. iza riječi "i njima srodni proizvodi" dodaju se riječi: "i ostali proizvodi na bazi biljnih masnoća".
Članak 2.
U članku 11. na kraju točke 4) točka "." se zamjenjuje zarezom ",", i dodaje se nova točka 5) koja glasi:
"5) ostali proizvodi na bazi biljnih masnoća."
Članak 3.
Članak 53. mijenja se i glasi: "Ovisno o upotrijebljenim sirovinama i načinu proizvodnju, majoneze i proizvodi srodni majonezi stavljaju se u promet kao:
1) majoneza,
2) salatna krema,
3) lagana majoneza,
4) salate s majonezom ili salatnom kremom ili laganom majonezom i
5) umaci i preljevi (dressing)."
Članak 4.
Iza članka 59. dodaju se novi podnaslov i članak 59a. koji glase:
"Lagana majoneza
Članak 59a.
Lagana majoneza je proizvod izrađen od jestivog biljnog ulja, octene i/ili neke druge jestive organske kiseline, sa ili bez žumanjaka, proizvoda od mlijeka, začina i ekstrakata začina, drugih dopuštenih dodataka i dopuštenih aditiva.
Sadržaj jestivog biljnog ulja u laganoj majonezi može biti najviše 50%".
Članak 5.
Članak 60. mijenja se i glasi: "Salatna krema i lagana majoneza mogu se stavljati u promet samo kao pakovina u ambalaži od materijala koji osigurava očuvanje kvalitete proizvoda do časa otvaranja."
Članak 6.
Članak 61. mijenja se i glasi: "Osnovni sastojak salatne kreme i lagane majoneze je jestivo biljno ulje."
Članak 7.
U članku 62. iza riječi: "salatne kreme" dodaju se riječi: "i lagane majoneze".
Podnaslov iza članka 62. mijenja se i glasi: "Salate s majonezom ili salatnom kremom ili laganom majonezom".
Članak 8.
U članku 63. iza riječi "ili salatnom kremom" dodaju se riječi: "ili laganom majonezom".
Članak 9.
U članku 64. iza riječi "ili salatnom kremom" dodaju se riječi "ili laganom majonezom".
Članak 10.
U članku 65. stavci 1., 2. i 3. iza riječi "ili salatne kreme" dodaju se riječi "ili lagane majoneze".
Članak 11.
U članku 66. iza riječi "ili salatnom kremom" dodaju se riječi "ili laganom majonezom".
Članak 12.
U članku 67. stavak 1. točka 1), stavak 2. točka 1) i stavak 3. točka 1) iza riječi "ili salatne kreme" dodaju se riječi "ili lagane majoneze".
Članak 13.
U članku 68. iza riječi "ili salatnom kremom" dodaju se riječi "ili laganom majonezom".
Članak 14.
U članku 69. iza riječi "ili salatnom kremom" dodaju se riječi "ili lagane majoneze".
Članak 15.
U članku 70. iza riječi "ili salatne kreme" dodaju se riječi "ili lagane majoneze".
Članak 16.
Iza članka 76. dodaju se podnaslov i novi članak 76a. koji glase:
"Ostali proizvodi koji sadrže biljne masnoće
Članak 76a.
Pri proizvodnji ostalih proizvoda koji sadrže biljne masnoće proizvođač je dužan prije početka proizvodnje donijeti proizvođačku specifikaciju."
PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 17.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objavljivanja u "Narodnim novinama".
Klasa: 383-01/97-03/7
Urbroj: 558-02/6-97-2
Zagreb, 16. listopada 1997.
Ravnatelj
dr. sc. Jakša Topić, dipl. ing., v. r.