Zakoni i propisi - Pravni savjeti 103 06.10.1997 Pravilnik o stručnoj spremi, ispitima i dozvolama za rad stručnog osoblja koje obavlja poslove od značaja za sigurnost zračne plovidbe
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POMORSTVA, PROMETA I VEZA

Na temelju članka 265. Zakona o zračnoj plovidbi ("Narodne novine", br. 53/91, 26/93, 109/93) ministar pomorstva, prometa i veza donosi

PRAVILNIK

O STRUČNOJ SPREMI, ISPITIMA I DOZVOLAMA ZA RAD STRUČNOG OSOBLJA KOJE OBAVLJA POSLOVE OD ZNAČAJA ZA SIGURNOST ZRAČNE PLOVIDBE

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim pravilnikom propisuje se stručna sprema, ispiti i drugi uvjeti koje mora ispunjavati stručno osoblje koje može obavljati poslove od značaja za sigurnost zračne plovidbe, način provjeravanja stručnosti tog osoblja i izdavanja dozvola za rad, kao i poslovi koje to osoblje može obavljati na zrakoplovnim lukama.

Pod stručnim osobljem iz stavka 1. ovog članka podrazumijeva se osoblje koje može obavljati sljedeće poslove:

1) protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma;

2) snabdijevanja zrakoplova gorivom i mazivom;

3) prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i stvari.

Članak 2.

Osobi koja ima stručnu spremu propisanu ovim pravilnikom i ispunjava zdravstvene uvjete propisane drugim propisima, a koja položi ispit za obavljanje određenih stručnih poslova, izdaje se dozvola za rad ili potvrda o osposobljenosti za samostalno obavljanje tih poslova.

Osoba koja ima dozvolu za rad ili potvrdu o osposobljenosti može obavljati i posebne stručne poslove propisane ovim pravilnikom, ako položi posebni ispit za obavljanje tih poslova.

Članak 3.

Pod stručnom spremom, u smislu ovog pravilnika, podrazumijeva se završena odgovarajuća škola i iskustvo stečeno u obavljanju određenih poslova, u trajanju propisanom ovim pravilnikom.

II. POSLOVI PROTUPOŽARNE ZAŠTITE ZRAKOPLOVA I AERODROMA

Članak 4.

1.) Poslovi organiziranja i koordiniranja protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma obuhvaćaju: organiziranje i rukovođenje vatrogasnim postrojbama, izradu, usuglašavanje i koordiniranje planova o protupožarnoj zaštiti, izradu planova obuke i vježbi vatrogasnih postrojbi, izradu planova o postupcima za slučaj nesreće i planova sustava veze, obilježavanje kodiranih karata područja aerodroma i izradu uputstava za njihovo korištenje, kontrolu ispravnosti tehničke opreme i sredstava za gašenje požara te spašavanje putnika, članova posade zrakoplova, zrakoplova i drugih materijalnih dobara, kao i gašenje požara na zrakoplovu i aerodromu.

2.) Poslovi protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma obuhvaćaju: spašavanje putnika, članova posade zrakoplova, zrakoplova i drugih materijalnih dobara, gašenje požara uz uporabu vatrogasne tehnike, uređaja, sprava, opreme i sredstava za gašenje. Pod istim poslovima podrazumijeva se održavanje i periodično ispitivanje vatrogasne tehnike, uređaja, sprava, opreme i sredstava za gašenje.

3.) Pomoćni poslovi protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma obuhvaćaju: spašavanje putnika i članova posade zrakoplova, gašenje požara, kao i druge pomoćne poslove koji se obavljaju pod nadzorom zapovjednika vatrogasne postrojbe.

Članak 5.

Poslovi instruktora protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma obuhvaćaju: obuku radnika koji se osposobljavaju za obavljanje poslova organiziranja i usuglašavanja protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma te poslova protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma.

Instruktor protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma obavlja provjeravanje stručne sposobnosti djelatnika.

Članak 6.

Poslove organiziranja i usuglašavanja protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma može obavljati osoba koja ima diplomski studij tehničkog smjera u trajanju od najmanje dvije godine, položeni odgovarajući ispit, potvrdu o obučenosti i najmanje godinu dana iskustva na tim poslovima.

Članak 7.

Poslove protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma može obavljati osoba koja ima najmanje stručnu spremu vatrogasnog tehničara uz udovoljavanje ostalih zakonskih odredaba sukladno čl. 16. Zakona o vatrogastvu, uz uvjet da je posebno obučena za obavljanje tih poslova, da je položila odgovarajući ispit i posjeduje potvrdu o obučenosti.

Članak 8.

Pomoćne poslove protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma može obavljati osoba koja ima najmanje srednju školu u najmanje trogodišnjem trajanju, pod uvjetom da je posebno obučena za obavljanje tih poslova, da je položila ispit i da ima potvrdu o obučenosti.

Članak 9.

Poslove instruktora protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma može obavljati osoba koja ima najmanje diplomski studij tehničkog smjera u trajanju od najmanje dvije godine, važeću dozvolu za rad i koja ima najmanje tri godine iskustva na poslovima organiziranja i koordiniranja protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma, koja je položila poseban ispit za instruktora i kojoj je u važeću dozvolu za rad upisano ovlaštenje za obavljanje tih poslova.

Članak 10.

Za obavljanje poslova iz članka 4. i 5. ovog pravilnika polaže se ispit koji se sastoji iz teorijskog i praktičnog dijela.

Članak 11.

Gradivo za polaganje teorijskog dijela ispita za stjecanje potvrde o obučenosti za obavljanje poslova iz članka 4. stav 1. ovog pravilnika obuhvaća sljedeće predmete:

1) zrakoplov i njegova konstrukcija;

2) aerodrom i aerodromski promet;

3) postupci u slučaju opasnosti;

4) zrakoplovni propisi i normativno reguliranje zaštite od požara;

5) preventivna protupožarna zaštita;

6) vatrogasna tehnika i operativa;

7) osnovno poznavanje prve medicinske pomoći;

8) osnovno poznavanje zrakoplovne meteorologije;

9) poznavanje područja aerodroma i kodiranih karata.

Praktični dio ispita provjera je stručnog znanja i osposobljenosti za spašavanje putnika i članova posade, kao i zrakoplova i drugih materijalnih dobara te za gašenje požara na zrakoplovu i drugim materijalnim dobrima i provjera postupaka u slučaju opasnosti.

Članak 12.

Gradivo za polaganje teorijskog dijela ispita za stjecanje potvrde o obučenosti za obavljanje poslova iz članka 4. stav 2. ovog pravilnika obuhvaća sljedeće predmete:

1) zrakoplov i njegova konstrukcija;

2) poznavanje područja aerodroma i kodirane karte;

3) postupci u slučaju opasnosti;

4) zrakoplovni propisi i normativno reguliranje zaštite od požara;

5) preventivna protupožarna zaštita;

6) vatrogasna vozila, uređaji, sprave i oprema;

7) vatrogasna tehnika i operativa;

8) sredstva za gašenje požara i njihova uporaba;

9) osnovno poznavanje prve medicinske pomoći.

Praktični dio ispita provjera je stručnog znanja i osposobljenosti za evakuaciju i stvaranje uvjeta za spašavanje i gašenje požara, kao i provjera postupaka u slučaju opasnosti.

Članak 13.

Gradivo za polaganje ispita za obavljanje pomoćnih poslova protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma obuhvaća sljedeće predmete:

1) zrakoplov i njegova konstrukcija;

2) postupci u slučaju opasnosti;

3) preventivna protupožarna zaštita;

4) gašenje požara;

5) osnove poznavanja prve medicinske pomoći.

Članak 14.

Gradivo za polaganje posebnog ispita za obavljanje poslova instruktora protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma obuhvaća sljedeće predmete:

1) zrakoplovna tehnika;

2) zrakoplovna pristaništa;

3) vatrogasna tehnika i operativa;

4) postupci u slučaju opasnosti;

5) zrakoplovni propisi i normativno reguliranje zaštite od požara;

6) metodika nastave.

Članak 15.

Kandidatu koji je položio ispit za obavljanje poslova iz članka 4. ovog pravilnika ovlaštena organizacija za aerodromske usluge izdaje potvrdu o obučenosti.

Kandidatu koji je položio ispit za obavljanje poslova instruktora, Ministarstvo pomorstva, prometa i veza (u daljnjem tekstu: Ministrstvo) izdaje dozvolu za obavljanje poslova instruktora protupožarne zaštite zrakoplova i aerodroma.

Članak 16.

Dozvola i potvrda o obučenosti iz članka 15. ovog pravilnika izdaju se sa rokom važenja od dvije godine.

Prije svakog produžavanja važenja dozvole i potvrde o obučenosti ili poslije prekida u radu dužeg od jedne godine obavlja se provjeravanje stručne sposobnosti osoblja.

III. POSLOVI OPSKRBE ZRAKOPLOVA GORIVOM I MAZIVOM

Članak 17.

1) Poslovi snabdijevanja zrakoplova gorivom i mazivom obuhvaćaju: rukovanje opremom za punjenje zrakoplova gorivom i mazivom, punjenje zrakoplova gorivom i mazivom, voženje cisterne za gorivo i mazivo te kontrolu vrste i kvaliteta goriva i maziva.

2) Poslovi manipulacije gorivom i mazivom obuhvaćaju: prijem goriva i maziva iz rafinerije, kontrolu vrste i kvalitete goriva i maziva te uskladištenje goriva i maziva.

Članak 18.

Poslove snabdijevanja zrakoplova gorivom i mazivom može obavljati vozač-punilac koji ima najmanje srednju školu u trogodišnjem trajanju, koji je završio obuku za obavljanje tih poslova i koji ima položen ispit i kojemu je ovlaštena organizacija za punjenje zrakoplova gorivom izdala potvrdu da je stručno obučen.

Članak 19.

Poslove manipulacije gorivom i mazivom može obavljati manipulant koji ima najmanje stručnu spremu kvalificiranog djelatnika, koji je završio obuku za obavljanje tih poslova, ima položeni ispit i kojemu je ovlaštena organizacija za punjenje zrakoplova gorivom izdala potvrdu da je stručno obučen.

Članak 20.

Kandidatu koji je položio ispit iz članka 17. ovog pravilnika ovlaštena organizacija za punjenje zrakoplova gorivom i mazivom izdaje potvrdu o obučenosti.

Članak 21.

Za obavljanje poslova vozača-punioca polaže se ispit koji se sastoji iz općeg i posebnog dijela.

Gradivo za polaganje općeg dijela ispita obuhvaća sljedeće predmete:

1) osnovno poznavanje vrste i kakvoće goriva;

2) preventivna protupožarna zaštita.

Gradivo za polaganje posebnog dijela ispita obuhvaća sljedeće predmete:

1) za vozača-punioca:

- zrakoplovna pristaništa

- instalacije za gorivo na zrakoplovu

- postupke punjenja zrakoplova gorivom

2) za manipulanta:

- propisi o uskladištenju goriva i maziva

Članak 22.

U potvrdu o obučenosti osoblju iz čl. 17. st. 1. može se upisati i ovlaštenje za obavljanje poslova instruktora praktične nastave.

Članak 23.

Za polaganje posebnog ispita za stjecanje ovlaštenja za obavljanje poslova instruktora praktične nastave vozač-punilac mora udovoljavati sljedećim uvjetima:

1) da posjeduje važeću potvrdu

2) da je najmanje tri godine nakon stjecanja potvrde obavljao poslove snabdijevanja zrakoplova gorivom i mazivom.

Članak 24.

Teorijski dio posebnog ispita za stjecanje ovlaštenja za obavljanje poslova instruktora praktične nastave obuhvaća:

1) metodiku nastave i obuke

2) zrakoplovne propise

Članak 25.

Potvrda o obučenosti iz članka 20. ovog pravilnika izdaje se sa rokom važenja od dvije godine.

Prije svakog produžavanja važenja potvrde o obučenosti ili prekida u radu dužeg od 6 mjeseci obavlja se provjeravanje stručne sposobnosti osoba.

IV. POSLOVI PRIHVATA I OTPREME ZRAKOPLOVA, PUTNIKA I STVARI

Članak 26.

1.) Poslovi organiziranja i koordiniranja prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i stvari obuhvaćaju: organiziranje i koordiniranje rada na prihvatu i otpremi zrakoplova, putnika i stvari, usuglašavanje planova prihvata i otpreme zrakoplova na aerodromu i kontroliranje izvršavanja poslova prihvata i otpreme.

2.) Poslovi usuglašavanja planova prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i stvari obuhvaćaju: koordiniranje rada na prihvatu i otpremi zrakoplova i usuglašavanje i kontroliranje operativnih planova prometa na platformi.

3.) Poslovi kontrole opsluživanja zrakoplova, putnika i stvari obuhvaćaju: stalnu kontrolu nad poslovima opsluživanja zrakoplova, putnika i stvari.

4.) Poslovi opterećenja i centraže zrakoplova obuhvaćaju: sastavljanje liste opterećenja i određivanje centraže zrakoplova.

5.) Poslovi startanja i parkiranja zrakoplova obuhvaćaju: vođenje i parkiranje zrakoplova i davanje znakova o spremnosti za startanje motora.

6.) Poslovi rukovanja sredstvima prihvata i otpreme obuhvaćaju: rukovanje sredstvima za prihvat i otpremu zrakoplova, putnika i stvari za voženje samohodnih sredstava za prihvat i otpremu putnika i stvari.

Članak 27.

Poslovi instruktora prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i stvari obuhvaćaju: obuku djelatnika koji se osposobljavaju za obavljanje stručnih poslova prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i stvari.

Instruktori prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i stvari obavljaju i provjeravanje stručne sposobnosti djelatnika.

Članak 28.

Poslove organiziranja i koordiniranja prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i stvari može obavljati koordinator prometa koji ima najmanje diplomski studij zrakoplovnog smjera u trajanju od najmanje dvije godine, koji je najmanje jednu godinu samostalno radio na poslovima kontrolora opsluživanja zrakoplova, putnika i stvari, te koji je jednu godinu pod nadzorom obavljao poslove koordinatora prometa te ima položen ispit i potvrdu o obučenosti.

Članak 29.

Poslove usuglašavanja planova prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i stvari može obavljati dispečer prometa koji ima najmanje srednju stručnu spremu, koji je najmanje jednu godinu samostalno radio na poslovima kontrolora opsluživanja zrakoplova, putnika i stvari, te koji je godinu dana pod nadzorom obavljao poslove dispečera prometa te ima položen ispit i potvrdu o obučenosti.

Članak 30.

Poslove kontrole opsluživanja zrakoplova, putnika i stvari može obavljati kontrolor opsluživanja koji ima najmanje srednju stručnu spremu, koji je najmanje jednu godinu samostalno obavljao poslove balansera zrakoplova i koji je obavljao najmanje godinu dana poslove kontrolora opsluživanja zrakoplova pod nadzorom, te ima položen ispit i dozvolu.

Članak 31.

Poslove opterećenja i centraže zrakoplova može obavljati balanser zrakoplova koji ima najmanje srednju stručnu spremu zrakoplovnog smjera, koji je najmanje šest mjeseci obavljao te poslove pod nadzorom i koji ima položen ispit i dozvolu, odnosno osoba koja ima najmanje srednju stručnu spremu, koja je najmanje jednu godinu obavljala te poslove pod nadzorom i koja ima položen ispit i dozvolu.

Članak 32.

Poslove startanja i parkiranja zrakoplova može obavljati parker-signalista koji ima najmanje srednju školu u najmanje trogodišnjem trajanju pod uvjetom da je završio obuku za rad na tim poslovima, te ima položen ispit i potvrdu o obučenosti.

Članak 33.

Poslove rukovanja sredstvima prihvata i otpreme može obavljati rukovalac aerodromskom opremom koji ima najmanje srednju školu u najmanje trogodišnjem trajanju, pod uvjetom da je završio obuku za rad na tim poslovima, te da ima položen ispit i potvrdu o obučenosti.

Članak 34

Poslove instruktora prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i stvari može obavljati osoba koja ima najmanje diplomski studij zrakoplovnog smjera u trajanju od najmanje dvije godine, koja ima vežeću dozvolu kontrolora opsluživanja zrakoplova, koja ima najmanje tri godine iskustva na tim poslovima, koja je položila poseban ispit za instruktora i kojoj je u dozvolu upisano ovlaštenje za obavljanje tih poslova.

Članak 35.

Za obavljanje poslova koordinatora prometa, dispečera prometa, kontrolora opsluživanja zrakoplova, putnika i stvari, balansera zrakoplova polaže se ispit koji se sastoji iz općeg i posebnog dijela koji se odnosi na određeni tip zrakoplova, odnosno na određeni tip aerodromske opreme.

Gradivo za polaganje općeg dijela ispita iz stavka 1. ovog članka obuhvaća sljedeće predmete:

1) osnovno poznavanje zrakoplovne navigacije i meteorologije;

2) zrakoplovna tehnika;

3) zrakoplovna pristaništa i aerodromski promet;

4) zrakoplovni propisi;

5) težina i centraža zrakoplova;

6) osnovno poznavanje pravila i sustava kontrole letenja;

7) priprema i operativna kontrola zračnog prometa;

8) poznavanje stručne terminologije na engleskom jeziku.

Kontrolor opsluživanja zrakoplova, putnika i stvari i balanser zrakoplova polaže i poseban dio ispita za određeni tip zrakoplova.

Osoba koja je završila odgovarajuću školu zrakoplovnog smjera ne polaže predmete iz stavka 2. točke 2. i 6. ovog članka.

Članak 36.

Za obavljanje poslova parkera-signaliste, i rukovaoca aerodromskom opremom polaže se ispit koji se sastoji iz općeg dijela.

Gradivo za polaganje ispita iz stavka 1. ovog članka obuhvaća sljedeće predmete:

1) osnovno poznavanje zračnog prometa i zrakoplovstva;

2) osnovno poznavanje zrakoplovnih propisa koji se odnose na aerodrome;

3) zrakoplovna tehnika;

4) zrakoplovna pristaništa;

5) organizacija prometa na zrakoplovnom pristaništu.

Pored predmeta iz stavka 2. ovog članka, parker-signalista polaže i predmet zemaljska signalizacija zrakoplova.

Pored predmeta iz stavka 2. ovog članka, rukovalac aerodromskom opremom polaže i predmet aerodromska oprema.

Članak 37.

Gradivo za polaganje posebnog ispita za obavljanje poslova instruktora prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i stvari obuhvaća sljedeće predmete:

1) organizacija i kontrola prometa;

2) zrakoplovni propisi;

3) metodika nastave.

Članak 38.

Kandidatu koji je položio ispit za obavljanje poslova iz članka 26. stavak 3. i 4. ovog pravilnika Ministarstvo izdaje dozvolu za rad.

Kandidatu koji je položio poseban ispit Ministarstvo unosi u dozvolu ovlaštenje za obavljanje poslova instruktora prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i stvari.

Kandidatu koji je položio ispit za obavljanje poslova iz članka 26. stavak 1., 2., 5. i 6. ovlaštena organizacija za aerodromske usluge izdaje potvrdu o obučenosti.

Članak 39.

Dozvola i potvrda o obučenosti za obavljanje poslova iz članka 26. i 27. ovog pravilnika izdaje se sa rokom važenja od dvije godine.

V. ISPITI

Članak 40.

Ispit za stjecanje dozvole i potvrde o obučenosti, odnosno ispit za stjecanje ovlaštenja za obavljanje određenog stručnog posla (poseban ispit) sastoji se iz teorijskog i praktičnog dijela.

Teorijski dio ispita sastoji se iz pismenog i usmenog dijela.

Praktičnim dijelom ispita i posebnog ispita provjerava se primjenjivanje stečenog znanja u radu na određenoj vrsti posla ili tipu zrakoplova odnosno opreme.

Članak 41.

Pismenu prijavu za polaganje ispita i posebnog ispita (za dozvolu) kandidat podnosi Ministarstvu najkasnije 30 dana prije redovitog ispitnog roka.

Uz pismenu prijavu za polaganje ispita i posebnog ispita kandidat treba podnijeti dokaze o ispunjavanju propisanih uvjeta i to: o školskoj spremi, stručnoj obučenosti, vremenu provedenom na odgovarajućim poslovima, uplati naknade za provjeravanje stručne sposobnosti i o suglasnosti nositelja prava raspolaganja zrakoplovom ili vrstom opreme za korištenje pri polaganju ispita.

Pismenu prijavu kandidat podnosi i kad polaže popravni ispit.

Članak 42.

Ministarstvo po prijemu prijave za polaganje ispita utvrđuje da li kandidat ispunjava propisane uvjete za polaganje ispita.

Ako utvrdi da kandidat ispunjava uvjete, u roku od 30 dana od dana prijema prijave donosi rješenje o formiranju Komisije za polaganje ispita (u daljem tekstu: Komisija). U rješenju se određuje broj članova i sastav Komisije. Dan polaganja ispita ne može biti određen u roku kraćem od 15 dana od dana uručenja rješenja kandidatu, osim ako kandidat želi da ispit polaže prije tog roka.

Ako Ministarstvo pomorstva, prometa i veza ocijeni da kandidat ne ispunjava propisane uvjete za polaganje ispita o tome će donijeti odgovarajuće rješenje.

Protiv rješenja iz stava 3. ovog članka kandidat ima pravo prigovora ministru u roku od osam dana od dana prijema rješenja.

Članak 43.

Broj članova Komisije utvrđuje se ovisno o broju predmeta, odnosno obujmu praktičnog dijela ispita, pri čemu jedan član Komisije može biti ispitivač najviše za tri predmeta.

Za člana Komisije za teorijski dio ispita može biti imenovana osoba koja ima najmanje isti stupanj stručne spreme kao i kandidat za polaganje ispita a za člana Komisije za praktični dio ispita - još i odgovarajuću važeću dozvolu i upisanu ovlast za koju kandidat polaže ispit.

Rješenjem o imenovanju Komisije određuje se i predsjednik Komisije iz redova članova Komisije.

Za člana Komisije u pravilu ne mogu biti imenovane osobe koje su kandidate pripremale za polaganje ispita.

Članak 44.

Predsjednik Komisije ispituje kandidata iz oblasti za koju je imenovan rješenjem, nazočan je u svim dijelovima ispita, može obavljati uvid u pripremu ispita, brine o zakonitosti i pravilnosti provođenja ispita, ispitnog materijala i identifikaciju prijavljenih kandidata.

Član Komisije ispituje kandidata iz oblasti za koju je imenovan rješenjem. Po završenom ispitu ocjenjuje uspjeh kandidata i rezultat unosi u ispitni list kandidata, uz potpis.

Tajnik Komisije prema rješenju o formiranju Komisije, organizira cjelokupni tijek ispita, priprema programe za provjeravanje stručnosti, priprema ispitna pitanja, ispitni materijal i može obavljati sve druge administrativno tehničke poslove u svezi s organizacijom i sprovođenjem ispita.

Članak 45.

O radu Komisije za ispite vodi se zapisnik.

Zapisnik vodi tajnik Komisije.

Zapisnik potpisuju predsjednik i članovi Komisije, kao i tajnik, te ga dostavljaju, zajedno s izvješćem o rezultatu ispita Ministarstvu.

Članak 46.

Ispit se polaže u redovitim i izvanrednim ispitnim rokovima koje utvrđuje Ministarstvo.

Redoviti ispitni rokovi određuju se najmanje tri puta godišnje.

Izvanredni ispitni rokovi određuju se ako se prijavi više od pet kandidata, odnosno ako se za to ukaže naročita potreba.

Članak 47.

Usmeni dio ispita kandidat polaže nakon uspješno izrađenog pismenog dijela ispita.

Pismeni dio ispita je uspješno izrađen ako se ocijeni da sadrži najmanje 80% točnih odgovora.

Kandidat koji na teorijskom dijelu ispita, odnosno teorijskom dijelu posebnog ispita ne položi jedan ili dva predmeta, može polagati popravni ispit iz tih predmeta u roku koji odredi Komisija, a koji ne može biti kraći od 30, niti dulji od 60 dana od dana priopćenja rezultata ispita.

Ako kandidat ne položi popravni ispit, smatrat će se da nije položio ispit i mora ga ponovno polagati.

Članak 48.

Po položenom teorijskom dijelu ispita ili posebnog ispita kandidat polaže praktični dio ispita.

Ako kandidat ne položi praktični dio ispita, smatrat će se da ispit nije položio.

Članak 49.

Polaganje ispita, odnosno posebnog ispita kandidat može ponoviti ako vrijeme između dva polaganja nije kraće od 60 dana.

Članak 50.

Komisija ocjenjuje cjelokupan uspjeh kandidata na ispitu, odnosno posebnom ispitu ocjenom "položio" ili "nije položio".

Članak 51.

Odredbe članka 40. do 50. ovog pravilnika primjenjuju se i na provođenje ispita prilikom izvanredne provjere stručne sposobnosti.

VI. DOZVOLA

Članak 52.

Na zahtjev osobe koja položi ispit za stjecanje dozvole, Ministarstvo izdaje dozvolu na osnovi koje ta osoba može samostalno obavljati poslove za koje je položila ispit.

Na zahtjev osobe koja položi poseban ispit za obavljanje određenog stručnog posla upisuje se u važeću dozvolu ovlaštenje da može samostalno obavljati posebne stručne poslove za koje je položila poseban ispit.

Članak 53.

Zahtjev za izdavanje dozvole za rad mora se podnijeti u pismenom obliku u roku od 30 dana od dana položenog ispita.

Dozvolu za rad izdaje podnosiocu zahtjeva Ministarstvo samo ako podnositelj ispunjava uvjete propisane ovim pravilnikom i zdravstvene uvjete utvrđene posebnim propisom.

Članak 54.

Zahtjev iz članka 53. ovog pravilnika sadrži osobne podatke podnositelja zahtjeva (ime i prezime, datum i mjesto rođenja i adresu) uz naznačenje vrste dozvole za rad koja se traži.

Uz zahtjev iz stavka 1. ovog članka prilaže se uvjerenje o položenom ispitu, odnosno posebnom ispitu, kao i uvjerenje zdravstvene organizacije o zdravstvenoj sposobnosti podnositelja zahtjeva.

Članak 55.

Zahtjev za produženje roka važenja dozvole mora se podnijeti najkasnije 30 dana prije isteka važenja dozvole.

Članak 56.

Uz zahtjev za produženje roka važenja dozvole imatelj dozvole mora podnijeti:

1.) dokaz da je odgovarajuće poslove obavljao najmanje 18 mjeseci;

2.) potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti;

3.) dokaz da je ovlaštena osoba obavila provjeru njegove stručne sposobnosti.

Članak 57.

Uz zahtjev za obnavljanje važenja dozvole imatelj dozvole mora podnijeti:

1.) dokaz da je najmanje 6 mjeseci neprekidno obavljao odgovarajuće poslove pod nadzorom;

2.) potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti;

3.) dokaz da je ovlaštena osoba obavila provjeru njegove stručne sposobnosti.

Članak 58.

Obrazac dozvole iz članka 52. ovog pravilnika sadrži: grb Republike Hrvatske, naziv organa uprave koji izdaje dozvolu i naziv dozvole te rubrike u koje se unosi: registarski broj, ime, prezime i adresa imatelja dozvole, datum izdavanja dozvole te potpis ovlaštene osobe koja je izdala dozvolu. Na obrascu dozvole za rad postoji mjesto za fotografiju i potpis imatelja dozvole, mjesto za upisivanje produljenja roka važenja dozvole te upisivanje ovlasti za obavljanje posebnih stručnih poslova.

Obrazac dozvole za rad je dvodjelan, formata 95x75 mm tiskan na hrvatskom jeziku i na engleskom jeziku.

VII. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 59.

Ovlaštena organizacija za punjenje zrakoplova gorivom i ovlaštena organizacija za pružanje aerodromskih usluga, u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog pravilnika, utvrdit će izgled potvrde o obučenosti, urediti tijek i način održavanja stručnih ispita, izdavanja potvrda o obučenosti te podnijeti Ministarstvu na odobrenje.

Članak 60.

Odredbe članka 55., 56. i 57. ovog pravilnika odnose se na produženje i obnavljanje potvrde o obučenosti od strane ovlaštene organizacije za punjenje zrakoplova gorivom i ovlaštene organizacije za pružanje aerodromskih usluga.

Članak 61.

Dozvole i pripadajuća ovlaštenja izdane po dosadašnjim propisima moraju se zamijeniti u roku od godine dana od stupanja na snagu ovog pravilnika.

Članak 62.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o stručnoj spremi, ispitima i dozvolama za rad stručnog osoblja koje obavlja poslove od značaja za sigurnost zračne plovidbe ("Narodne novine" 53/91).

Članak 63.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Narodnim novinama".

Klasa: 343-01/97-01/26
Urbroj: 530-01-97-01
Zagreb, 22. rujna 1997.

Ministar
pomorstva, prometa i veza
mr. Željko Lužavec, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

PRILOG

Program za osposobljavanje i povjeravanje stručnog osoblja koje obavlja poslove od značaja za sigurnost zračne plovidbe;

A

PROGRAM ZA OSPOSOBLJAVANJE I PROVJERAVANJE STRUČNE SPOSOBNOSTI OSOBLJA KOJE OBAVLJA POSLOVE OPSKRBLJAVANJA ZRAKOPLOVA GORIVOM I MAZIVOM

1. INSTRUKTOR

a) stjecanje ovlasti

1.1. Zrakoplovni propisi

1.1.1. Međunarodne organizacije i propisi civilnog zrakoplovstva: ICAO, IATA, IACA

1.1.2. Organizacije civilnog zrakoplovstva u RH: MPPiV, Sektor za civilno zrakoplovstvo

1.1.3. Zakon o zračnoj plovidbi: sigurnost zračne plovidbe, zrakoplovne luke, zrakoplovno osoblje i ostalo stručno osoblje koje obavlja poslove od važnosti za sigurnost zračne plovidbe, ugrožavanje sigurnosti zrakoplova u letu, traganje za zrakoplovom i spašavanje zrakoplova, nesreće u zrakoplovstvu, inspekcija sigurnosti zračne plovidbe.

1.1.4. Zakon o obveznim i osnovnim materijalno-pravnim odnosima u zračnoj plovidbi, prijevoz putnika i prtljage, prijevoz tereta, prihvat i otprema putnika, prtljage i tereta.

1.1.5. Podzakonski propisi: pravilnici, uredbe i rješenja koji reguliraju organizaciju i poslove i radne zadatke izvršitelja.

1.2. Metodika

1.2.1. Pojam, predmet i zadaci

1.2.2. Organizacijski elementi nastave

1.2.3. Didaktički principi

1.2.4. Nastavne metode

1.2.5. Oblici nastavnog rada

1.2.6. Planiranje u nastavi

1.2.7. Didaktičko-metodska razrada procesa, priprema objekta, radnog mjesta i radno tehničkih sredstava

1.2.8. Podjela nastavnog sata

1.2.9. Podjela nastavnog sata

1.2.10. Usluga nastavnika u procesu nastave i odgoja

1.2.11. Nastavna sredstva i metode

2. VOZAČ-PUNILAC

a) Stjecanje potvrde

- Opći dio, teoretski dio programa

2.1. Osnovno poznavanje vrste i kakvoće goriva

2.1.1. Nafta i njeni derivati: opći pojam, sastav, osobine

2.1.2. Tekuća goriva: opći pojam, podjela

2.1.3. Avio benzin: specifikacija, oktanski broj, siromašna i bogata smjesa, temperatura gorenja, isparavanje, kemijska stabilnost, točka ledišta, tolerancija vode, boja, aditivi.

2.1.4. Mlazna goriva: specifikacija, karakteristika gorenja, utjecaj niskih temperatura, stabilnost goriva, onečišćenja, rastvorena voda, emulzirana voda, slobodna voda, stupanj čistoće goriva.

2.2. Preventivna protupožarna zaštita

2.2.1. Preventivna protupožarna zaštita kod uskladištenja zapaljivih tekućina: za kerozin, za benzin.

2.2.2. Statički elektricitet-uzemljenje: pojam, postupci na zrakoplovu, postupci na cisterni.

2.2.3. Opisi upotreba sredstava za početno gašenje požara: prema vrsti goriva, količini goriva i lokaciji.

2.2.4. Raspored i postavljanje protupožarnog osiguranja: kod zrakoplova, u skladištu

2.2.5. Preventivna protupožarna zaštita prilikom punjenja zrakoplova gorivom: s putnicima, bez putnika.

2.3. Zrakoplovna pristaništa

2.3.1. Podjela i definicija zračnih luka

2.3.2. Manevarske površine, uzletno-sletne staze, rulne staze i obilježavanje.

2.3.3. Pristanišni kompleks, stajanka, zgrada i ostali objekti pored pristanišnog kompleksa.

2.3.4. Kretanje zrakoplova na stajanci, parkiranje, signalizacija.

2.3.5. Kretanje sredstava i osoba na pristanišnim površinama, brzina kretanja, raspored i način prilaženja sredstava zrakoplovu, opasne zone oko zrakoplova.

2.4. Instalacije za gorivo na zrakoplovu

2.4.1. Sustavi za gorivo: opći prikaz, podjela i funkcije na zrakoplovu.

2.4.2. Rezervoari za gorivo, vrste, položaj, ventilacija.

2.4.3. Cjevovodi, električne pumpe, pročistači, pipe, gorivomjeri.

2.4.4. Opći prikaz instalacija za punjenje, pražnjenje i transfer goriva u rezervoarima.

2.5. Postupci punjenja zrakoplova gorivom

2.5.1. Prethodna priprema zrakoplova i cisterne, atest o kvaliteti goriva.

2.5.2. Sigurnost punjenja goriva: opasne zone, uzemljenje zrakoplova i cisterne, isključenje elektroinstalacije, ispravnost cisterne.

2.5.3. Punjenje i pražnjenje zrakoplova gorivom: redoslijed, rukovanje crijevom za gorivo.

b). Produžavanje važenja potvrde

- Praktični dio programa

2.6. Praktična provjera znanja rukovanja opremom za punjenje zrakoplova gorivom i mazivom i punjenje zrakoplova gorivom i mazivom

3. MANIPULANT

a). Stjecanje potvrde

- Opći dio, teoretski dio programa

3.1. Osnovno poznavanje vrste i kakvoće goriva

3.1.1. Nafta i njeni derivati: opći pojam, sastav, osobina.

3.1.2. Tekuća goriva: opći pojam, podjela.

3.1.3. Avio benzin: specifikacija, oktanski broj, siromašna i bogata smjesa, temperatura gorenja, isparavanja, kemijska stabilnost, temperatura smrzavanja, tolerancija vode, boja, aditivi.

3.1.4. Mlazna goriva: specifikacija, karakteristike gorenja, rastvorena voda, slobodna voda, stupanj čistoće.

3.2. Preventivna protupožarna zaštita

3.2.1. Preventivna protupožarna zaštita kod uskladištenja zapaljivih tekućina: za kerozin, za benzin.

3.2.2. Statički elektricitet-uzemljenje: pojam, postupci na cisterni tijekom pražnjenja i punjenja.

3.2.3. Opis i uporaba sredstava za početno gašenje požara, prema vrsti goriva, količini goriva i lokaciji goriva.

3.2.4. Raspored i postavljanje protupožarnog osiguranja tijekom punjenja cisterne.

3.3. Propisi o uskladištenju goriva i maziva

3.3.1. Skladišni rezervoari: namjena, obilježavanje, utvrđivanje i otklanjanje vode, uzimanje uzoraka.

3.3.2. Prijem goriva: dokumenti, plombe, vizualan pregled, specifična težina, taloženje, postupak kod pretakanja i isparavanja goriva, postupak za utvrđeno neispravno gorivo.

3.3.3. Postupak pretakanja goriva u skladišne rezervoare: uzemljenje, pumpe, filteri i njihovo održavanje.

3.3.4. Skladišta za maziva: vrste i način skladištenja.

3.3.5. Prijem maziva u skladište: postupak, dokumenti, oštećenja.

b). Produžavanje važenja dozvole

- Praktični dio programa

3.4. Praktična provjera znanja

B

PROGRAM ZA OSPOSOBLJAVANJE
I PROVJERAVANJE STRUČNE OSPOSOBLJENOSTI OSOBLJA ZA POSLOVE PRIHVATA I OTPREME ZRAKOPLOVA, PUTNIKA I TERETA

1. INSTRUKTOR PRIHVATA I OTPREME

- Posebni dio ispita

1.1. Organizacija i kontrola prometa

1.1.1. Važeća uputstva, pravilnici i procedura na osnovi kojih obavlja poslove, prava i dužnosti

1.1.2. Organizacija poslova vođenja dnevnog prometa, u redovitim i izvanrednim situacijama

1.1.3 Rad u smjeni, kontrola rada radnika, postupci u slučajevima poremećaja prometa

1.1.4 Sastavljanje izvještaja po završetku dnevnog plana prometa i prosljeđivanje nadležnim službama - rukovoditeljima, kontakti s ostalim sudionicima u prometu, u redovitim i izvanrednim situacijama

1.1.5 Stalna kontrola rada službe prihvata i otpreme tijekom odvijanja prometa

1.1.6. Kontrola poruke u zračnom prometu

1.2.  Zrakoplovni propisi

1.2.1. Organizacija civilnog zrakoplovstva u RH, MPPiV, Sektor za civilno zrakoplovstvo

1.2.2. Zakon o zračnoj plovidbi: sigurnost zračne plovidbe, zrakoplovne luke, zrakoplovno osoblje i ostalo stručno osoblje koje obavlja poslove od važnosti za sigurnost zračne plovidbe, ugrožavanje sigurnosti zrakoplova u letu, traganje za zrakoplovom i spašavanje zrakoplova, nesreće u zrakoplovstvu, inspekcijska sigurnost zračne plovidbe

1.2.3. Zakon o obveznim i osnovnim materijalno-pravnim odnosima u zračnoj plovidbi, prijevoz putnika i prtljage, prijevoz tereta, prihvat i otprema putnika i prtljage

1.2.4. Podzakonski propisi, pravilnici, uredbe i rješenja koji reguliraju organizaciju i poslove i radne zadatke izvršitelja

1.3.  Metodika nastave

1.3.1. Pojam, predmet i zadaci

1.3.2. Organizacijski elementi nastave

1.3.3. Didaktički principi

1.3.4. Nastavne metode

1.3.5. Oblici nastavnog rada

1.3.6 Planiranje u nastavi

1.3.7. Didaktičko-metodska razrada procesa, priprema objekta, radnog mjesta i radno-tehničkih sredstava

1.3.8. Podjela nastavnog sata

1.3.9. Tipovi nastavnog sata

1.3.10. Uloga nastavnika u procesu nastave i odgoja

1.3.11. Nastavna sredstva i metode

Napomena

Provjeru stručne osposobljenosti po navedenim točkama (1.3.) vrši se pored teoretskog dijela ispita i kroz pokazano obučavanje-praktičan rad u odnosu na obavljanje pojedinačnih poslova prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i tereta.

2. KOORDINATOR PROMETA

a). Stjecanje potvrde

2.1. Osnovno poznavanje zrakoplovne navigacije i meteorologije

2.1.1. Osnove zrakoplovne navigacije: osnovni pojmovi o Zemlji, pravci i kutovi u navigaciji, mjerne jedinice, zrakoplovne karte, navigacijski pribor

2.1.2. Računska i vizuelna navigacija: osnovni elementi i instrumenti, vjetar u navigaciji, navigacijska priprema

2.1.3. Radio navigacija: osnovni pojam, podjela i sredstva (goniometar, radio kompas, VOR, DME)

2.1.4. Osnove zrakoplovne meteorologije: atmosfera, zračna strujanja i meteorološke pojave

2.1.5. Sinoptička karta: pojam, vrsta, namjena i čitanje karte

2.1.6. Meteorološki izvještaj: vrste, redoslijed, značenje podataka i čitanje izvještaja

2.2. Zrakoplov i njegova konstrukcija

2.2.1. Podjela zrakoplova

2.2.2. Osnovni konstruktivni elementi zrakoplova i njihove funkcije: krilo, trup, repne površine, stajni trap, komande i pogonska grupa

2.2.3. Sustavi i oprema zrakoplova: gorivni, oksigenski, protupožarni sustavi, elektro, radio, instrumentalna oprema i oprema za spašavanje putnika

2.2.4. Profil leta zrakoplova: uzlijetanje, penjanje, krstarenje, poniranje i slijetanje

2.3. Zračne luke i aerodromski promet

2.3.1. Podjela i definicija zračne luke

2.3.2. Manevarske površine: uzletno-sletna staza, rulne staze, nosivost, obilježavanje i kontrola površina

2.3.3. Pristanišni kompleksi: stajanka, zgrada i ostali objekti pored pristanišnog kompleksa

2.3.4. Službe prihvata i otpreme: putnički prihvat i otprema, tehnički prihvat i otprema, prihvat i otprema prtljage

2.3.5. Ostale aerodromske površine

2.3.6. Aerodromski promet, obilježavanje, sigurnost i kretanje po manevarskim površinama i stajanci-ljudi, zrakoplova i sredstava za opsluživanje zrakoplova

2.4. Zrakoplovni propisi

2.4.1. Međunarodne organizacije i propisi civilnog zrakoplovstva: ICAO, IATA, IACA

2.4.2 Organizacije civilnog zrakoplovstva u RH: MPPiV, Sektor za civilno zrakoplovstvo

2.4.3. Zakon o zračnoj plovidbi: sigurnost zračne plovidbe, zračne luke, zrakoplovno osoblje i ostalo stručno osoblje koje obavlja poslove od važnosti za sigurnost zračne plovidbe, ugrožavanje sigurnosti zrakoplova u letu, traganje za zrakoplovom i spašavanje zrakoplova, nesreće u zrakoplovstvu, inspekcija sigurnosti zračne plovidbe

2.4.4. Zakon o obveznim i osnovnim materijalno-pravnim odnosima u zračnoj plovidbi, prijevoz putnika i prtljage, prijevoz tereta, prihvat i otprema putnika, prtljage i tereta

2.4.5. Podzakonski propisi: pravilnici, uredbe i rješenja koji reguliraju organizaciju i poslove i radne zadatke izvršitelja

2.5. Težina i uravnoteženje zrakoplova

2.5.1. Aerodinamičke sile i momenti: analiza, međusobni odnosi

2.5.2. Težina zrakoplova, konstruktivne i dozvoljene operativne težine i ograničenja

2.5.3. Centar težišta zrakoplova: pojam, izračunavanje centra težišta praznog i opterećenog zrakoplova primjenom analitičke i grafičke metode, dijagram uravnoteženja

2.5.4. Osnove stabilnosti i upravljivosti: uzdužna, poprečna, po pravcu, utjecaj težišta na položaj komandi zrakoplova

2.5.5. Utjecaj težine i uravnoteženja na sigurnost zrakoplova: prekoračenje dozvoljenih težina, narušavanje osnovnih performansi, faze leta, otežana uporaba komandi

2.5.6. Dokumentacija za težinu i uravnoteženje:

- informacija za Load control

- uputa za utovar

- lista opterećenja i uravnoteženja

- poruke o opterećenju

- elektronska obrada podataka

2.6. Osnovno poznavanje pravila i sustava kontrole letenja

2.6.1. Kontrola letenja i zračni prostor: sustav i organizacija kontrola zračnog prostora, oblasna, prilazna, aerodromska kontrola i zračni putevi

2.6.2. Sredstva kontrole letenja: sustav i sredstva veze službe kontrole letenja, stalne AFTN veze, radio, radarska i navigacijska sredstva

2.6.3. Postupci kontrole letenja: postupci posade, plan leta, clearnes, ARO, postupci u konverzaciji (kontrolor-posada zrakoplova)

2.6.4. Postupci u prinudnim slučajevima: zakašnjeli i nestali zrakoplov, alarmiranje, organizacija i postupci za traganjem i spašavanjem, postupak i izvještaj pri udesu i katastrofi

2.6.5. Zrakoplovno-informacijske službe, zrakoplovne informacijske publikacije (AIP), letačko informacijske publikacije, NOTAM

2.7. Priprema i operativna kontrola zračnog prometa

2.7.1. Organizacija pripreme: red letenja u redovitom domaćem, međunarodnom i charter prometu, prijevozni dokumenti u redovitom i charter prometu, uvjeti za prijevoz putnika, prtljage i tereta

2.7.2. Procedura u prihvatu i otpremi zrakoplova, putnika, prtljage i tereta - redoviti - charter promet i neredovitost u zračnom prometu

2.7.3. Organizacija izvršenja i kontrole: dozvole za prelet i slijetanje, postupci objavljivanja i najava letova, postupci objavljivanja izvanrednog leta, postupci prihvata i otprema zrakoplova, putnika, prtljage i tereta

2.7.4. Izrade planova rada službi prihvata i otpreme putnika, prtljage i tereta (dnevni, tjedni, mjesečni)

2.7.5. Poruke u zračnom prometu, o polasku, dolasku, kašnjenju, transferu putnika i prtljage, način slanja i prioritet

2.8. Poznavanje stručne terminologije na engleskom jeziku

2.8.1. Aerodrom: manevarske površine, stajanka, pristanišna zgrada

2.8.2. Aerodromske službe, oprema i usluge

2.8.3. Zrakoplov, trup, motori, krilo, rep i putnička kabina, kretanje zrakoplova, parkiranje

2.8.4. Terminologija opterećenja i uravnoteženja zrakoplova: prtljaga, teret, pošta, težine, dimenzije, pakiranje

2.8.5. Terminologija prihvata i otpreme: procedure, tranzit, transfer, kategorije putnika, kašnjenje, otkazivanje leta, prelet, slijetanje, izmjene zrakoplova, izmjene plana leta

2.8.6. Teret: specifični izrazi u robnoj službi, vrste robe, način pakiranja

2.8.7. Priručnik za prihvat i otpremu:

- Airport Handling Manual

- Ground Operations Manual

- Station Handling Manual

- Aircraft Handling Manual

b) Produžavanje važenja potvrde

2.9. Praktična provjera

3. DISPEČER PROMETA

a) Stjecanje potvrde

3.1. Osnovno poznavanje zrakoplovne navigacije i meteorologije

3.1.1. Osnove zrakoplovne navigacije, osnovni pojmovi o Zemlji, pravci i kutovi u navigaciji, mjerne jedinice, zrakoplovne karte, navigacijski pribor

3.1.2. Računska i vizuelna navigacija: osnovni elementi i instrumenti, vjetar u navigaciji, navigacijska priprema

3.1.3. Radio navigacija: osnovni pojam, podjela i sredstva (goniometar, radio kompas, VOR, DME)

3.1.4. Osnove zrakoplovne meteorologije: atmosfera, zračna strujanja i meteorološke pojave

3.1.5. Sinoptička karta: pojam, vrsta, namjena i čitanje karte

3.1.6. Meteorološki izvještaj: vrste, redoslijed, značenje podataka i čitanje izvještaja

3.2. Zrakoplov i njegova konstrukcija

3.2.1. Podjela zrakoplova

3.2.2. Osnovni konstruktivni elementi zrakoplova i njihove funkcije: krilo, trup, repne površine, stajni trap, komande i pogonska grupa

3.2.3. Sustavi i oprema zrakoplova: gorivni, oksigenski, protupožarni sustavi, elektro, radio, instrumentalna oprema i oprema za spašavanje putnika

3.2.4. Profil leta zrakoplova: polijetanje, penjanje, krstarenje, poniranje i slijetanje

3.3. Zračne luke i aerodromski promet

3.3.1. Podjela i definicija zračnih luka

3.3.2. Manevarske površine: uzletno-sletne staze, rulne staze i obilježavanje

3.3.3. Pristanišni kompleks: stajanka, zgrada i ostali objekti pored pristanišnog kompleksa

3.3.4. Službe prihvata i otpreme: putnički prihvat i otprema, tehnički prihvat i otprema, prihvat i otprema prtljage

3.3.5. Ostale aerodromske službe

3.3.6. Aerodromski promet, obilježavanje, sigurnost i kretanje po manevarskim površinama i stajanci - ljudi, zrakoplova i sredstava za opsluživanje zrakoplova

3.4. Zrakoplovni propisi

3.4.1. Međunarodne organizacije i propisi civilnog zrakoplovstva: ICAO, IATA, IACA

3.4.2. Organizacija civilnog zrakoplovstva u RH: MPPiV, Sektor za civilno zrakoplovstvo

3.4.3. Zakon o zračnoj plovidbi: sigurnost zračne plovidbe, zračne luke, zrakoplovno osoblje i ostalo stručno osoblje koje obavlja poslove od važnosti za sigurnost zračne plovidbe, ugrožavanje sigurnosti zrakoplova u letu, traganje za zrakoplovom i spašavanje zrakoplova, nesreće u zrakoplovstvu, inspekcija sigurnosti zračne plovidbe

3.4.4. Zakon o obveznim osnovnim materijalno-pravnim odnosima u zračnoj plovidbi, prijevoz putnika i prtljage, prihvat i otprema putnika i prtljage

3.4.5. Podzakonski propisi: pravilnici, uredbe i rješenja koji reguliraju organizaciju i poslove i radne zadatke izvršitelja

3.5. Težina i uravnoteženje zrakoplova

3.5.1. Aerodinamičke sile i momenti: analiza, međusobni odnosi

3.5.2. Težine zrakoplova, konstruktivne i dozvoljene operativne težine i ograničenja

3.5.3. Centar težišta zrakoplova: pojam, izračunavanje centra težišta praznog i opterećenog zrakoplova primjenom analitičke i grafičke metode, dijagram uravnoteženja

3.5.4. Osnove stabilnosti i upravljivosti: uzdužna, poprečna, po pravcu, utjecaj centra težišta na položaj komandi zrakoplova

3.5.5. Utjecaj težine i uravnoteženja na sigurnost zrakoplova: prekoračenje dozvoljenih težina, narušavanje osnovnih perfomansi, faze leta, otežana uporaba komandi

3.5.6. Dokumentacija za težinu i uravnoteženje:

- informacija za Load control

- uputa za utovar

- lista opterećenja i uravnoteženja

- poruke o opterećenju

- elektronska obrada podataka

3.6. Osnovno poznavanje pravila i sustava kontrole letenja

3.6.1. Kontrola letenja i zračni prostor, sustav i organizacija kontrola zračnog prostora, oblasna, prilazna, aerodromska kontrola i zračni putevi

3.6.2. Sredstva kontrole letenja: sustav i sredstva veze službe kontrole letenja, stalne AFTN veze, radio, radarske i navigacijska sredstva

3.6.3. Postupci kontrole letenja: postupci posade, plan leta, clearns, ARO, postuci u konverzaciji (kontrolor-posada zrakoplova)

3.6.4. Postupci u prinudnim slučajevima: zakašnjeli i nestalni zrakoplov, alarmiranje, organizacija i postupci za traganjem i spašavanjem, postupak i izvještaj pri udesu i katastrofi

3.6.5. Zrakoplovno-informacijske službe, zrakoplovne informacijske publikacije (AIP), letačko informacijske publikacije, NOTAM

3.7. Priprema i operativna kontrola zračnog prometa

3.7.1. Organizacija pripreme: red letenja u redovitom domaćem, međunarodnom i charter prometu, prijevozni dokumenti u redovitom i charter prometu, uvjeti za prijevoz putnika, prtljage i tereta

3.7.2. Procedure u prihvatu i otpremi zrakoplova, putnika, prtljage i tereta - redoviti - charter promet i neredovitost u zračnom prometu

3.7.3. Organizacija izvršenja i kontrole: dozvole za prelet i slijetanje, postupci objavljivanja i najava letova, postupci objavljivanja izvanrednog leta, postupci prihvata i otprema zrakoplova, putnika, prtljage i tereta

3.7.4. Izrade planova rada službi prihvata i otpreme putnika, prtljage i tereta (dnevni, tjedni, mjesečni)

3.7.5. Poruke u zračnom prometu, o polasku, dolasku, kašnjenju, transferu putnika i prtljage, način slanja i prioritet

3.8. Stručna terminologija na engleskom jeziku

3.8.1. Aerodrom: manevarske površine, stajanka, pristanišna zgrada

3.8.2. Aerodromske službe, oprema i usluge

3.8.3. Zrakoplov, trup, motori, krilo, rep i putnička kabina, kretanje zrakoplova, parkiranje

3.8.4. Terminologija opterećenja i uravnoteženja zrakoplova: prtljaga, teret, pošta, težine, dimenzije, pakiranje

3.8.5. Terminologija prihvata i otpreme: procedure, tranzit, transfer, kategorije putnika, kašnjenje, otkazivanje leta, prelet, slijetanje, izmjene zrakoplova, izmjene plana leta

3.8.6. Teret: specifični izrazi u robnoj službi, vrste robe, način pakiranja

3.8.7. Priručnik za prihvat i otpremu:

- Airport Handling Manual

- Ground Operations Manual

- Station Handling Manual

- Aircraft Handling Manual

b) Produžavanje važenja potvrde

3.9. Praktična provjera

4. KONTROLOR OPSLUŽIVANJA ZRAKOPLOVA, PUTNIKA I TERETA

a) Stjecanje dozvole

4.1. Osnovno poznavanje zrakoplovne navigacije i meteorologije

4.1.1. Osnove zrakoplovne navigacije, osnovni pojmovi o Zemlji i mjerne jedinice u navigaciji

4.1.2. Računska i vizuelna navigacija: osnovni elementi i instrumenti

4.1.3. Radio navigacija: osnovni pojam, podjela i sredstva (goniometar, radio kompas, VOR, DME)

4.1.4. Osnove zrakoplovne meteorologije: atmosfera, zračna strujanja i meteorološke pojave

4.1.5. Sinoptička karta: pojam, vrsta, namjena i čitanje karte

4.1.6. Meteorološki izvještaj: vrste, redoslijed, značenje podataka i čitanje izvještaja

4.2. Zrakoplov i njegova konstrukcija

4.2.1. Podjela zrakoplova

4.2.2. Osnovni konstruktivni elementi zrakoplova i njihove funkcije: krilo, trup, repne površine, stajni trap, komande i pogonska grupa

4.2.3. Sustavi i oprema zrakoplova, gorivni, oksigenski protupožarni sustavi, elektro, radio, instrumentalna oprema i oprema za spašavanje putnika

4.2.4. Profil leta zrakoplova: uzlijetanje, penjanje, krstarenje, poniranje i slijetanje

4.3. Zračne luke i aerodromski promet

4.3.1. Podjela i definicija zračnih luka

4.3.2. Manevarske površine: uzletno-sletne staze, rulne staze, nosivost, obilježavanje i kontrola površina

4.3.3. Pristanišni kompleks: stajanka, zgrada i ostali objekti pored pristanišnog kompleksa

4.3.4. Službe prihvata i otpreme: putnički prihvat i otprema, tehnički prihvat i otprema, prihvat i otprema prtljage

4.3.5. Ostale aerodromske službe

4.3.6. Aerodromski promet: obilježavanje, sigurnost i kretanje po manevarskim površinama i stajanci - ljudi, zrakoplova i sredstava za opsluživanje zrakoplova

4.4. Zrakoplovni propisi

4.4.1. Međunarodne organizacije i propisi civilnog zrakoplovstva: ICAO, IATA, IACA

4.4.2. Organizacija civilnog zrakoplovstva u RH: MPPiV, Sektor za civilno zrakoplovstvo

4.4.3. Zakon o zračnoj plovidbi: sigurnost zračne plovidbe, zračne luke, zrakoplovno osoblje i ostalo stručno osoblje koje obavlja poslove od važnosti za sigurnost zračne plovidbe, ugrožavanje sigurnosti zrakoplova u letu, traganje za zrakoplovom i spašavanje zrakoplova, nesreće u zrakoplovstvu, inspekcija sigurnosti zračne plovidbe

4.4.4. Zakon o obveznim i osnovnim materijalno-pravnim odnosima u zračnoj plovidbi, prijevoz putnika i prtljage, prihvat i otprema putnika i prtljage

4.4.5 Podzakonski propisi: pravilnici, uredbe i rješenja koji reguliraju organizaciju i poslove i radne zadatke izvršitelja

4.5. Težina i uravnotežavanje zrakoplova

4.5.1. Aerodinamičke sile i momenti, analiza, međusobni odnosi

4.5.2. Težine zrakoplova, konstruktivne i dozvoljene, operativne težine i ograničenja

4.5.3. Centar težišta zrakoplova: pojam, izračunavanje centra težišta praznog i opterećenog zrakoplova primjenom analitičke i grafičke metode, dijagram uravnoteženja

4.5.4. Osnove stabilnosti i upravljivosti: uzdužna, poprečna, po pravcu, utjecaj centra težišta na položaj komandi zrakoplova

4.5.5. Utjecaj težine i uravnotežavanja na sigurnost zrakoplova: prekoračenja dozvoljenih težina, narušavanje osnovnih performansi, faze leta,otežana uporaba komandi

4.5.6. Dokumentacija za težinu i uravnotežavanje:

- informacija za Load control

- uputa za utovar

- lista opterećenja i uravnotežavanja

- poruke o opterećenju

- elektronska obrada podataka

4.6. Osnovno poznavanje pravila i sustava kontrole letenja

4.6.1. Kontrola letenja i zračni prostor: sustav i organizacija kontrola zračnog prostora, oblasna, prilazna, aerodromska kontrola i zračni putevi

4.6.2. Sredstva kontrole letenja: sustav i sredstva veze službe kontrole letenja, stalne AFTN veze, radio, radarska i navigacijska sredstva

4.6.3. Postupci kontrole letenja: postupci posade, plan leta, clearnes, ARO, postupci u konverzaciji (kontrolor-posada zrakoplova)

4.6.4. Postupci u prinudnim slučajevima: zakašnjeli i nestali zrakoplov, alarmiranje, organizacija i postupci za traganjem i spašavanjem, postupak i izvještaj pri udesu i katastrofi

4.6.5. Zrakoplovno-informacijske službe, zrakoplovne informacijske publikacije (AIP), letačko informacijske publikacije, NOTAM

4.7. Priprema i operativna kontrola zračnog prometa

4.7.1. Operativna kontrola izvršenja plana prometa: red letenja u redovitom domaćem, međunarodnom i charter prometu, prijevozna dokumenta u redovitom i charter prometu, uvjeti za prijevoz putnika i prtljage

4.7.2. Procedure u prihvatu i otpremi zrakoplova, putnika, prtljage i tereta - redoviti - charter promet i neredovitost u zračnom prometu

4.7.3. Izvršenje i kontrola prometa: dozvola za prelet i slijetanje, objavljivanje letova, najava letova, postupci objavljivanja izvanrednog leta, organizacija prihvata i otpreme zrakoplova, putnika, prtljage i tereta

4.7.4. Poruke u zračnom prometu, o polasku, dolasku, kašnjenju, transferu putnika i prtljage, način slanja i prioritet

4.8. Stručna terminologija na engleskom jeziku

4.8.1. Aerodrom: manevarske površine, stajanka, pristanišna zgrada

4.8.2. Aerodromske službe, oprema i usluge

4.8.3. Zrakoplov, trup, motori, krilo, rep i putnička kabina, kretanje zrakoplova, parkiranje

4.8.4. Terminologija opterećenja i uravnoteženja zrakoplova: prtljaga, teret, pošta, težine, dimenzije, pakiranje

4.8.5. Terminologija prihvata i otpreme: procedure, tranzit, transfer, kategorije putnika, kašnjenje, otkazivanje leta, prelet, slijetanje, izmjene zrakoplova, izmjene plana leta

4.8.6. Teret: specifični izrazi u robnoj službi, vrste robe, način pakiranja

4.8.7. Priručnik za prihvat i otpremu:

- Airport Handling Manual

- Ground Operations Manual

- Station Handling Manual

- Aircraft Handling Manual

4.9. Tip zrakoplova

4.9.1. Karakteristike zrakoplova, operativne težine, dimenzijske karakteristike prostora za smještaj plaćenog tereta

4.9.2. Mogućnosti zamjene iz putničke u cargo verziju i obratno

4.9.3. Procedura punjenja zrakoplova gorivom

4.9.4. Opterećenje i uravnotežavanja zrakoplova

4.9.5. Dokumenti za prihvat i otpremu zrakoplova

b). Produženje važenja dozvole

4.10. Praktična provjera

5. BALANSER ZRAKOPLOVA

a). Stjecanje dozvole

5.1. Osnovno poznavanje zrakoplovne navigacije i meteorologije

5.1.1. Osnove zrakoplovne navigacije, osnovni pojmovi o Zemlji i mjerne jedinice u navigaciji

5.1.2. Računska i vizuelna navigacija: osnovni elementi i instrumenti

5.1.3. Radio navigacija: osnovni pojam, podjela i sredstva

5.1.4. Osnove zrakoplovne meteorologije: atmosfera, zračna strujanja i meteorološke pojave

5.2. Zrakoplov i njegova konstrukcija

5.2.1 Podjela zrakoplova

5.2.2. Osnovni konstruktivni elementi zrakoplova i njihove funkcije: krilo, trup, repne površine, stajni trap, komande i pogonska grupa

5.2.3. Sustavi i oprema zrakoplova: gorivni, oksigenski, protupožarni sustavi, elektro, radio, instrumentalna oprema i oprema za spašavanje putnika

5.2.4. Profil leta zrakoplova: uzlijetanje, penjanje, krstarenje, poniranje i slijetanje

5.3. Zračne luke i aerodromski promet

5.3.1. Podjela i definicija zračnih luka

5.3.2. Manevarske površine: uzletno-sletne staze, rulne staze i obilježavanje

5.3.3. Pristanišni kompleks: stajanka, zgrada i ostali objekti pored pristanišnog kompleksa

5.3.4. Službe prihvata i otpreme: putnički prihvat i otprema, tehnički prihvat i otprema, prihvat i otprema prtljage

5.3.5. Ostale aerodromske službe

5.3.6. Aerodromski promet: obilježavanje, sigurnost i kretanje po manevarskim površinama i stajanci - ljudi, zrakoplova i sredstava za opsluživanje zrakoplova

5.4. Zrakoplovni propisi

5.4.1. Međunarodne organizacije i propisi civilnog zrakoplovstva: ICAO, IATA, IACA

5.4.2. Organizacija civilnog zrakoplovstva u RH: MPPiV, Sektor za civilno zrakoplovstvo

5.4.3. Zakon o zračnoj plovidbi: sigurnost zračne plovidbe, zračne luke, zrakoplovno osoblje i ostalo stručno osoblje koje vrši poslove od važnosti za sigurnost zračne plovidbe, ugrožavanje sigurnosti zrakoplova u letu, traganje za zrakoplovom i spašavanje zrakoplova, nesreće u zrakoplovstvu, inspekcija sigurnosti zračne plovidbe

5.4.4. Zakon o obveznim i osnovnim materijalno-pravnim odnosima u zračnoj plovidbi, prijevoz putnika i prtljage, prihvat i otprema putnika i prtljage

5.4.5. Podzakonski propisi: pravilnici, uredbe i rješenja koji reguliraju organizaciju i poslove i radne zadatke izvršitelja

5.5. Težina i uravnotežavanje zrakoplova

5.5.1. Aerodinamičke sile i momenti, analiza, međusobni odnosi

5.5.2. Težine zrakoplova, konstruktivne i dozvoljene, operativne težine i ograničenja

5.5.3. Centar težišta zrakoplova: pojam, izračunavanje centra težišta praznog i opterećenog zrakoplova primjenom analitičke i grafičke metode, dijagram uravnoteženja

5.5.4. Osnove stabilnosti i upravljivosti: uzdužna, poprečna, po pravcu, utjecaj centra težišta na položaj komandi zrakoplova

5.5.5. Utjecaj težine i uravnotežavanja na sigurnost zrakoplova: prekoračenje dozvoljenih težina, narušavanje osnovnih performansi, faze leta, otežana uporaba komandi

5.5.6. Dokumentacija za težinu i uravnotežavanje:

- informacija za Load control

- uputa za utovar

- lista opterećenja i uravnotežavanja

- poruke o opterećenju

- elektronska obrada podataka

5.6. Osnovno poznavanje pravila i sustava kontrole letenja

5.6.1. Kontrola letenja i zračni prostor: sustav i organizacija kontrola zračnog prostora, oblasna, prilazna, aerodromska kontrola i zračni putevi

5.6.2. Sredstva kontrole letenja: sustav i sredstva veze službe kontrole letenja, stalne AFTN veze, radio, radarska i navigacijska sredstva

5.6.3. Postupci kontrole letenja: postupci posade, plan leta, clearnes, FIO, postupci u konverzaciji (kontrolor - posada zrakoplova)

5.6.4. Postupci u prinudnim slučajevima: zakašnjeli i nestali zrakoplov, alarmiranje, organizacija i postupci za traganjem i spašavanjem, postupak i izvještaj pri udesu i katastrofi

5.6.5. Zrakoplovno-informacijske službe, zrakoplovne informacijske publikacije (AIP), letačko informacijske publikacije, NOTAM

5.7. Priprema i operativna kontrola zračnog prometa

5.7.1. Organizacija priprema i kontrole: uvjeti za prijevoz putnika, prtljage i tereta, dokumenti za izradu liste opterećenja i uravnoteženja zrakoplova

5.7.2. Procedure u prihvatu i otpremi zrakoplova, putnika, prtljage i tereta, objavljivanje letova, najave letova

5.7.3. Poruke u zračnom prometu, način slanja, prioritet, poruke o odlasku, opterećenju, dolasku i kašnjenju

5. 8. Stručna terminologija na engleskom jeziku

5.8.1. Aerodrom: manevarske površine, stajanka, pristanišna zgrada

5.8.2. Aerodromske službe, oprema i usluge

5.8.3. Zrakoplov: trup, motori, krilo, rep i putnička kabina, kretanje zrakoplova, parkiranje

5.8.4. Terminologija opterećenja i uravnoteženja zrakoplova: prtljaga, teret, pošta, težine, dimenzije, pakiranje

5.8.5. Terminologija prihvata i otpreme: procedure, tranzit, transfer, kategorije putnika, kašnjenje, otkazivanje leta, prelet, slijetanje, izmjene zrakoplova, izmjene plana leta

5.8.6. Teret: specifični izrazi u robnoj službi, vrste robe, način pakiranja

5.8.7. Priručnik za prihvat i otpremu:

- Airport Handling Manual

- Ground Operations Manual

- Station Handling Manual

- Aircraft Handling Manual

5.9. Tip zrakoplova

5.9.1. Karakteristike zrakoplova, operativne težine, dimenzijske karakteristike prostora za smještaj plaćenog tereta

5.9.2. Mogućnosti zamjene iz putničke u cargo verziju i obratno

5.9.3. Procedura punjenja zrakoplova gorivom

5.9.4. Opterećenja i uravnoteženja zrakoplova

b.) Produženje važenja dozvole

5.10. Praktična provjera

6. PARKER-SIGNALISTA

a). Stjecanje potvrda

6.1. Osnovno poznavanje zračnog prometa i zrakoplovstva

6.1.1. Atmosfera, meteorološke pojave i uvjeti za uzlijetanje i slijetanje

6.1.2. Osnove kontrole letenja, sustav i organizacija kontrole zračnog prostora i vođenje zrakoplova

6.1.3. Postupci u izvanrednim slučajevima: postupci za traganjem i spašavanjem, postupci pri udesu i katastrofi

6.2. Osnovno poznavanje zrakoplovnih propisa

6.2.1. Međunarodne organizacije i propisi civilnog zrakoplovstva

6.2.2. Organizacija civilnog zrakoplovstva u RH

6.2.3. Zakon o zračnoj plovidbi, aerodromi - uvjeti za sigurno korištenje aerodroma, aerodromske službe i zrakoplovno osoblje

6.2.4. Podzakonski propisi: pravilnici, uredbe i rješenja koja reguliraju organizaciju i poslove i radne zadatke izvršitelja

6.3. Zrakoplov i njegova konstrukcija

6.3.1. Podjela zrakoplova

6.3.2. Osnovni konstruktivni elementi zrakoplova i njihove funkcije: krilo, trup, repne površine, stajni trap, komande i pogonska grupa

6.3.3. Sustavi i oprema zrakoplova: gorivni, oksigenski protupožarni sustav: elektro, radio, instrumentalna i oprema za spašavanje putnika

6.3.4. Profil leta zrakoplova: uzlijetanje, penjanje, krstarenje, poniranje i slijetanje

6.4. Zračne luke

6.4.1. Podjela i definicija zračnih luka

6.4.2. Manevarske površine: uzletno-sletne staze, rulne staze i obilježavanje

6.4.3. Pristanišni kompleks: stajanka, zgrada i ostali objekti pored kompleksa

6.4.4. Službe prihvata i otpreme: putnički prihvat i otprema, tehnički prihvat i otprema, prihvat i otprema prtljage

6.4.5. Ostale aerodromske službe

6.5. Organizacija prometa na zračnoj luci

6.5.1. Kretanje zrakoplova na stajanci, znaci presretanja, vođenja zrakoplova

6.5.3. Parkiranje, signalizacija, horizontalno obilježavanje aerodromskih površina, opasne zone

6.5.3. Kretanje putničkog, tehničkog prihvata i otpreme i prihvata i otpreme prtljage na pristanišnom kompleksu, brzina kretanja, raspored i način prilaženja zrakoplovu

6.6. Zemaljska signalizacija zrakoplova

6.6.1. Znaci za parkiranje zrakoplova, znaci koji se upućuju zrakoplovu i znaci koje vođa zrakoplova upućuje parkeru za dnevno i noćno parkiranje

6.6.2. Predvođenje zrakoplova od uzletno-sletne staze do pristanišne avio stajanke namjenskim vozilom - FOLLOW ME

6.6.3. Svjetla na zrakoplovu: osnovna svjetla, dodatna svjetla i posebna svjetla na zrakoplovu

b). Produženje važenja potvrde

6.7. Praktična provjera

7. RUKOVATELJ OPREMOM

a). Stjecanje dozvole

7.1. Osnovno poznavanje zračnog prometa i zrakoplovstva

7.1.1. Atmosfera, meteorološke pojave i uvjeti za polijetanje i slijetanje

7.1.2. Osnove kontrole letenja, sustav i organizacija kontrole zračnog prostora i vođenje zrakoplova

7.1.3. Postupci u izvanrednim slučajevima: postupci za traganjem i spašavanjem, postupci pri udesu i katastrofi

7.2. Osnovno poznavanje zrakoplovnih propisa

7.2.1. Međunarodne organizacije i propisi civilnog zrakoplovstva

7.2.2. Organizacija civilnog zrakoplovstva u RH

7.2.3. Zakon o zračnoj plovidbi: aerodromi - uvjeti za sigurno korištenje aerodroma, aerodromske službe i zrakoplovno osoblje

7.2.4. Podzakonski propisi: pravilnici, uredbe i rješenja koja reguliraju organizaciju i poslove i radne zadatke izvršitelja

7.3. Zrakoplov i njegova konstrukcija

7.3.1. Podjela zrakoplovstva

7.3.2. Osnovni konstruktivni elementi zrakoplova i njihove funkcije: krilo, trup, repne površine, stajni trap, komande i pogonska grupa

7.3.3 Sustavi i oprema zrakoplova: gorivni oksigenski protupožarni sustav: elektro, radio, instrumentalna i oprema za spašavanje putnika

7.3.4. Profil leta zrakoplova: uzlijetanje, penjanje, krstarenje, poniranje i slijetanje

7.4. Zračne luke

7.4.1. Podjela i definicija zračnih luka

7.4.2. Manevarske površine: uzletno-sletne staze, rulne staze i obilježavanje

7.4.3. Pristanišni kompleks: stajanka, zgrade i ostali objekti pored kompleksa

7.4.4. Službe prihvata i otpreme: putnički prihvat i otprema, tehnički prihvat i otprema, prihvat i otprema prtljage

7.4.5. Ostale aerodromske službe

7.5. Organizacija prometa na zračnoj luci

7.5.1. Kretanje zrakoplova na stajanci, znaci presretanja, vođenje zrakoplova

7.5.3. Parkiranje, signalizacija, horizontalno obilježavanje aerodromskih površina, opasne zone

7.5.3. Kretanje putničkog, tehničkog prihvata i otpreme i prihvata i otpreme prtljage na pristanišnom kompleksu, brzina kretanja, raspored i način prilaženja zrakoplovu

7.6. Aerodromska oprema

7.6.1. Mjere sigurnosti u radu

7.6.2. Samohodna oprema

7.6.3. Vučna oprema

7.6.4. Opis i namjena pojedinog tipa opreme

7.6.5. Rukovanje pojedinim tipom aerodromske opreme

b. Produženje važenja dozvole

7.7. Praktična provjera

C

PROGRAM ZA OSPOSOBLJAVANJE
I PROVJERAVANJE STRUČNE OSPOSOB-

LJENOSTI OSOBLJA KOJE OBAVLJA POSLOVE PROTUPOŽARNE ZAŠTITE ZRAKOPLOVA I ZRAČNIH LUKA

1. INSTRUKTOR

a). Stjecanje dozvole

1.1. Zrakoplov i njegova konstrukcija

1.1.1. Podjela zrakoplova

1.1.2. Osnovni konstruktivni elementi zrakoplova i njihove funkcije: krilo, trup, repne površine, stajni trap, komande i pogonska grupa

1.1.3. Sustavi i oprema zrakoplova: gorivni, oksigenski, protupožarni sustavi, elektro, radio, instrumentalna oprema i oprema za spašavanje putnika

1.1.4. Profil leta zrakoplova: uzlijetanje, penjanje, krstarenje, poniranje i slijetanje

1.2. Zrakoplovna pristaništa

1.2.1. Podjela i definicija zračne luke

1.2.2. Manevarske površine: uzletno sletna staza, rulne staze, nosivost, obilježavanje i kontrola površina

1.2.3. Pristanišni kompleksi: stajanka, zgrada i ostali objekti pored pristanišnog kompleksa

1.2.4. Službe prihvata i otpreme: putnički prihvat i otprema, tehnički prihvat i otprema, prihvat i otprema prtljage

1.2.5. Ostale aerodromske površine

1.2.6. Aerodromski promet, obilježavanje, sigurnost i kretanje po manevarskim površinama i stajanci - ljudi, zrakoplova i sredstava za opsluživanje zrakoplova

1.3. Vatrogasna tehnika i operativa

1.3.1. Vatrogasna vozila i tehničke karakteristike vozila

1.3.2. Vatrogasne cijevi, mlaznice i ostale armature

1.3.3. Vatrogasna oprema za spašavanje i ostala tehnička oprema - agregati i sl.

1.3.4. Centrifugalne i vakuum pumpe

1.3.5. Kapaciteti centrifugalnih pumpi u odnosu na vatrogasnu kategoriju

1.3.6. Rad centrifugalne pumpe kod proizvodnje pjene

1.3.7. Osobna i zaštitna vatrogasna oprema

1.3.8. Vatrodojavni sustavi centrale, javljači požara i stabilni sistemi za gašenje požara

1.3.9. Održavanje i ispitivanje vozila, opreme i sredstava za dojavu i gašenje požara

1.3.10. Odabir aparata za gašenje požara, te održavanje i ispitivanje istih

1.3.11. Definicija sredstva za gašenje požara

1.3.12. Efekti sredstva za gašenje požara

1.3.13. Podjela sredstava za gašenje požara

1.3.14. Taktička primjena sredstava na gašenju požara zrakoplova

1.3.15. Količine sredstva za gašenje požara u odnosu na vatrogasnu kategoriju

1.3.16. Brzina izbacivanja sredstva na požar zrakoplova u odnosu na vatrogasnu kategoriju

1.3.17. Praktični proračun potrebnih količina pjene za gašenje požara po tipu zrakoplova

1.3.18. Razina zaštite A i B u odnosu na vrstu pjene

1.4. Postupci u slučaju opasnosti

1.4.1. Organizacija vatrogasne postrojbe

1.4.2. Prinudno slijetanje zrakoplova i raspored vatrogasnih vozila

1.4.3. Nesreća zrakoplova s požarom

1.4.4. Nesreća zrakoplova bez požara

1.4.5. Emergency zone zračne luke

1.4.6. Evakuacije putnika kod nesreće zrakoplova

1.4.7. Zapovijedanje i rukovođenje kod zrakoplovnih nesreća

1.4.8. Redoslijed spašavanja putnika iz zrakoplova

1.4.9. Taktika gašenja požara zrakoplova

1.4.10. Opasnosti za vatrogasno osoblje

1.4.11. Vrste tragova i postupak čuvanja

1.4.12. Dužnosti rukovoditelja akcije gašenja i spašavanja

1.4.13. Koordinacija radio veze

1.4.14. Proračun količine sredstava za gašenje pojedinog tipa zrakoplova

1.4.15. Uloge, značaj i oznake zemljovida na zračnoj luci

1.5. Zrakoplovni propisi i normativno reguliranje zaštite od požara

1.5.1. Organizacija civilnog zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj

1.5.2. Zakon i pravilnici iz zrakoplovstva - općenito

1.5.3. Zračna plovidba

1.5.4. Udesi zrakoplova

1.5.5. Traganje za zrakoplovom i spašavanje

1.5.6. Zračne luke - pojam

1.5.7. Zrakoplovno i ostalo stručno osoblje

1.5.8. Zakon zaštite od požara - općenito

1.5.9. Zakon o vatrogastvu - općenito

1.5.10. Norme, pravilnici, planovi i odluke iz zaštite od požara - općenito

1.5.11. Opći akti o zaštiti od požara u pravnoj osobi i stručnoj službi

1.5.12. Nadzor nad provođenjem mjera zaštite od požara

1.5.13. Prosudba ugroženosti od požara i eksplozije

1.5.14. Plan zaštite od požara i sadržaj plana

1.5.15. Ovlaštenja za obavljanje poslova zaštite od požara

1.5.16. Vođenje evidencije iz područja zaštite od požara

1.5.17. Obveza pravnih osoba ili stručnih službi u gašenju požara

1.5.18. Osnivanje vatrogasnih postrojbi

1.5.19. Krivično pravne i prekršajne sankcije

1.6. Metodika nastave

1.6.1. Pojam, predmet i zadaci

1.6.2. Organizacijski elementi nastave

1.6.3. Didaktički principi

1.6.4. Nastavne metode

1.6.5. Oblici nastavnog rada

1.6.6. Planiranje u nastavi

1.6.7. Didaktičko-metodska razrada procesa, priprema objekta, radnog mjesta i radno-tehnička sredstva

1.6.8. Podjela nastavnog sata

1.6.9. Tipovi nastavnog sata

1.6.10. Uloga nastavnika u procesu nastave i odgoja

1.6.11. Nastavna sredstva i metode

2. ORGANIZATOR-KOORDINATOR

a). Stjecanje potvrde

2.1. Zrakoplov i njegova konstrukcija

2.1.1. Podjela zrakoplova

2.1.2. Osnovni konstruktivni elementi zrakoplova i njihove funkcije: krilo, trup, repne površine, stajni trap, komande i pogonska grupa

2.1.3. Sustavi i oprema zrakoplova: gorivni, oksigenski, protupožarni sustavi, elektro, radio, instrumentalna oprema i oprema za spašavanje putnika

2.1.4. Profil leta zrakoplova: uzlijetanje, penjanje, krstarenje, poniranje i slijetanje

2.2. Zračne luke i aerodromski promet

2.2.1. Podjela i definicija zračne luke

2.2.2. Manevarske površine: uzletno-sletna staza, rulne staze, nosivost, obilježavanje i kontrola površina

2.2.3. Pristanišni kompleksi: stajanka, zgrada i ostali objekti pored pristanišnog kompleksa

2.2.4. Službe prihvata i otpreme: putnički prihvat i otprema, tehnički prihvat i otprema, prihvat i otprema prtljage

2.2.5. Ostale aerodromske površine

2.2.6. Aerodromski promet, obilježavanje, sigurnost i kretanje po manevarskim površinama i stajanci - ljudi, zrakoplova i sredstava za opsluživanje zrakoplova

2.3. Postupci u slučaju opasnosti

2.3.1. Organizacija vatrogasne postrojbe

2.3.2. Prinudno slijetanje zrakoplova i raspored vatrogasnih vozila

2.3.3. Nesreća zrakoplova s požarom

2.3.4. Nesreća zrakoplova bez požara

2.3.5. Emergency zone zračne luke

2.3.6. Evakuacije putnika kod nesreće zrakoplova

2.3.7. Zapovijedanje i rukovođenje kod zrakoplovnih nesreća

2.3.8. Redosljed spašavanja putnika iz zrakoplova

2.3.9. Taktika gašenja požara zrakoplova

2.3.10. Opasnosti za vatrogasno osoblje

2.3.11. Vrste tragova i postupak čuvanja

2.3.12. Dužnosti rukovoditelja akcije gašenja i spašavanja

2.3.13. Koordinacija radio veze

2.3.14. Proračun količine sredstava za gašenje pojedinog tipa zrakoplova

2.3.15. Uloge, značaj i oznake zemljovida na zračnoj luci

2.4. Zrakoplovni propisi i normativno reguliranje zaštite od požara

2.4.1. Organizacija civilnog zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj

2.4.2. Zakon i pravilnici iz zrakoplovstva - općenito

2.4.3. Zračna plovidba

2.4.4. Udesi zrakoplova

2.4.5. Traganje za zrakoplovom i spašavanje

2.4.6. Zračne luke - pojam

2.4.7. Zrakoplovno i ostalo stručno osoblje

2.4.8. Zakon zaštite od požara - općenito

2.4.9. Zakon o vatrogastvu - općenito

2.4.10. Norme, pravilnici, planovi i odluke iz zaštite od požara - općenito

2.4.11. Opći akti o zaštiti od požara u pravnoj osobi i stručnoj službi

2.4.12. Nadzor nad provođenjem mjera zaštite od požara

2.4.13. Prosudba ugroženosti od požara i eksplozije

2.4.14. Plan zaštite od požara i sadržaj plana

2.4.15. Ovlaštenja za obavljanje poslova zaštite od požara

2.4.16. Vođenje evidencije iz područja zaštite od požara

2.4.17. Obveza pravnih osoba ili stručnih službi u gašenju požara

2.4.18. Osnivanje vatrogasnih postrojbi

2.4.19. Krivično pravne i prekršajne sankcije

2.5. Preventivna protupožarna zaštita

2.5.1. Uzročnici požara

2.5.2. Mjere zaštite kod slijetanja i uzlijetanja zrakoplova

2.5.3. Mjere zaštite kod prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i tereta na stajanci

2.5.4. Mjere zaštite za vrijeme punjenja zrakoplova gorivom

2.5.5. Ostale mjere sigurnosti na stajanci kod prihvata i otpreme zrakoplova

2.5.6. Mjere zaštite od požara u građevinama i građevinskim prostorima zračne luke

2.5.7. Mjere zaštite kod uporabe i skladištenja zapaljivih tekućina i plinova

2.5.8. Mjere zaštite kod skladištenja i rukovanja s opasnim tvarima

2.5.9. Mjere zaštite od požara pri zavarivanju i rezanju metala

2.5.10. Kontrola i nadzor nad provođenjem mjera zaštite od požara

2.5.11. Svrha i cilj inspekcijskih pregleda iz zaštite od požara

2.5.12. Mjere zaštite od požara na izlazima i izlaznim putevima u zoni zračne luke

2.6. Vatrogasna tehnika i operativa

2.6.1. Vatrogasna vozila i tehničke karakteristike vozila

2.6.2. Vatrogasne cijevi, mlaznice i ostale armature

2.6.3. Vatrogasna oprema za spašavanje i ostala tehnička oprema - agregati i sl.

2.6.4. Centrifugalne i vakuum pumpe

2.6.5. Kapaciteti centrifugalnih pumpi u odnosu na vatrogasnu kategoriju

2.6.6. Rad centrifugalne pumpe kod proizvodnje pjene

2.6.7. Osobna i zaštitna vatrogasna oprema

2.6.8. Vatrodojavni sustavi centrale, javljači požara i stabilni sistemi za gašenje požara

2.6.9. Održavanje i ispitivanje vozila, opreme i sredstava za dojavu i gašenje požara

2.6.10. Odabir aparata za gašenje požara, te održavanje i ispitivanje istih

2.6.11. Definicija sredstva za gašenje požara

2.6.12. Efekti sredstva za gašenje požara

2.6.13. Podjela sredstava za gašenje požara

2.6.14. Taktička primjena sredstava na gašenju požara zrakoplova

2.6.15. Količine sredstva za gašenje požara u odnosu na vatrogasnu kategoriju

2.6.16. Brzina izbacivanja sredstva na požar zrakoplova u odnosu na vatrogasnu kategoriju

2.6.17. Praktični proračun potrebnih količina pjene za gašenje požara po tipu zrakoplova

2.6.18. Razina zaštite A i B u odnosu na vrstu pjene

2.7. Osnovno poznavanje prve medicinske pomoći

2.7.1. Osnove zrakoplovne medicine s posebnim osvrtom na zrakoplovne nesreće

2.7.2. Sredstva za pružanje prve medicinske pomoći

2.7.3. Pregled povrijeđenog i utvrđivanje stanja i otklanjanje mogućnosti od ugušenja

2.7.4. Traumatski šok i prva pomoć

2.7.5. Toplotni udar i prva pomoć

2.7.6. Vrste krvarenja i prva pomoć

2.7.7. Zavoji i primjena

2.7.8. Vrste prijeloma i prva pomoć

2.7.9. Postupak i prioriteti spašavanja putnika kod zrakoplovnih nesreća

2.8. Osnovno poznavanje zrakoplovne meteorologije

2.8.1. Osnove zrakoplovne meteorologije, atmosfera, zračna strujanja, meteorološke pojave

2.8.2. Atmosferski tlak i ovisnost od visine i gustoće zraka

2.8.3. Temperatura zraka i promjene na visini

2.8.4. Vjetar, brzina, pravac i udari

2.8.5. Kiša, magla, snijeg i teškoće kod ovih pojava za vatrogasce

2.8.6. Električni napon i atmosferska pražnjenja

2.9. Poznavanje područja aerodroma i kodiranih karata

2.9.1. Manevarske površine i putevi u krugu aerodroma za kretanje vatrogasnih vozila

2.9.2. Prilazni putevi u kritičnoj zoni aerodroma, njihova prohodnost za vatrogasna vozila

2.9.3. Poznavanje svih prepreka u kritičnoj zoni koje utječu na prohodnost

2.9.4. Lokacija izvora vode i njihova mogućnost korištenja

2.9.5. Raspored objekata u krugu aerodroma

2.9.6. Obilježavanje kodirane karte

2.9.7. Kodirana karta, značaj i upotreba

2.9.8. Planovi, skice koje se koriste uz kodiranu kartu

- Praktični dio

2.10. Vatrogasna taktika

2.10.1. Taktička vježba sa vatrogasnom jedinicom na poligonu i objektima

2.11. Postupak u slučaju opasnosti

2.11.1. Prilaz zrakoplovu

2.11.2. Organizacija za akciju otvaranja zrakoplova i evakuaciju putnika

b). Produženje važnosti potvrde

2.12. Praktična provjera

3. PROFESIONALNO VATROGASNO OSOBLJE

a). Stjecanje potvrde

3.1. Zrakoplovne konstrukcije

3.1.1. Podjela zrakoplova

3.1.2. Osnovni konstruktivni elementi zrakoplova i njihove funkcije: krilo, trup, repne površine, stajni trap, komande i pogonska grupa

3.1.3. Sustavi i oprema zrakoplova: gorivni, oksigenski, protupožarni sustavi, elektro, radio, instrumentalna oprema i oprema za spašavanje putnika

3.1.4. Profil leta zrakoplova: uzlijetanje, penjanje, krstarenje, poniranje i slijetanje

3.2. Poznavanje područja aerodroma i kodirane karte

3.2.1. Manevarske površine i putevi u krugu aerodroma za kretanje vatrogasnih vozila

3.2.2. Prilazni putevi u kritičnoj zoni aerodroma, njihova prohodnost za vatrogasna vozila

3.2.3. Poznavanje svih prepreka u kritičnoj zoni koje utječu na prohodnost

3.2.4. Lokacija izvora vode i njihova mogućnost korištenja

3.2.5. Raspored objekata u krugu aerodroma

3.2.6. Kodirana karta, značaj i upotreba

3.2.7. Planovi, skice koje se koriste uz kodiranu kartu

3.3. Postupci u slučaju opasnosti

3.3.1. Organizacija vatrogasne postrojbe

3.3.2. Prinudno slijetanje zrakoplova i raspored vatrogasnih vozila

3.3.3. Nesreća zrakoplova s požarom

3.3.4. Nesreća zrakoplova bez požara

3.3.5. Emergency zone zračne luke

3.3.6. Evakuacije putnika kod nesreće zrakoplova

3.3.7. Zapovjedanje i rukovođenje kod zrakoplovnih nesreća

3.3.8. Redoslijed spašavanja putnika iz zrakoplova

3.3.9. Taktika gašenja požara zrakoplova

3.3.10. Opasnosti za vatrogasno osoblje

3.3.11. Vrste tragova i postupak čuvanja

3.3.12. Dužnosti rukovoditelja akcije gašenja i spašavanja

3.3.13. Koordinacija radio veze

3.3.14. Proračun količine sredstava za gašenje pojedinog tipa zrakoplova

3.3.15. Uloge, značaj i oznake zemljovida na zračnoj luci

3.4. Zrakoplovni propisi i normativno reguliranje zaštite od požara

3.4.1. Organizacija civilnog zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj

3.4.2. Zakon i pravilnici iz zrakoplovstva - općenito

3.4.3. Zračna plovidba

3.4.4. Udesi zrakoplova

3.4.5. Traganje za zrakoplovom i spašavanje

3.4.6. Zračne luke - pojam

3.4.7. Zrakoplovno i ostalo stručno osoblje

3.4.8. Zakon zaštite od požara - općenito

3.4.9. Zakon o vatrogastvu - općenito

3.4.10. Norme, pravilnici, planovi i odluke iz zaštite od požara - općenito

3.4.11. Opći akti o zaštiti od požara u pravnoj osobi i stručnoj službi

3.4.12. Nadzor nad provođenjem mjera zaštite od požara

3.4.13. Prosudba ugroženosti od požara i eksplozije

3.4.14. Plan zaštite od požara i sadržaj plana

3.4.15. Ovlaštenja za obavljanje poslova zaštite od požara

3.5.16. Vođenje evidencije iz područja zaštite od požara

3.4.17. Obveza pravnih osoba ili stručnih službi u gašenju požara

3.4.18. Osnivanje vatrogasnih postrojbi

3.4.19. Krivično pravne i prekršajne sankcije

3.5. Preventivna protupožarna zaštita

3.5.1. Uzročnici požara

3.5.2. Mjere zaštite kod slijetanja i uzlijetanja zrakoplova

3.5.3. Mjere zaštite kod prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i tereta na stajanci

3.5.4. Mjere zaštite za vrijeme punjenja zrakoplova gorivom

3.5.5. Ostale mjere sigurnosti na stajanci kod prihvata i otpreme zrakoplova

3.5.6. Mjere zaštite od požara u građevinama i građevinskim prostorima zračne luke

3.5.7. Mjere zaštite kod uporabe i skladištenja zapaljivih tekućina i plinova

3.5.8. Mjere zaštite kod skladištenja i rukovanja s opasnim tvarima

3.5.9. Mjere zaštite od požara pri zavarivanju i rezanju metala

3.5.10. Kontrola i nadzor nad provođenjem mjera zaštite od požara

3.5.11. Svrha i cilj inspekcijskih pregleda iz zaštite od požara

3.5.12. Mjere zaštite od požara na izlazima i izlaznim putevima u zoni zračne luke

3.6. Vatrogasna vozila i oprema za gašenje požara

3.6.1. Vatrogasna vozila i tehničke karakteristike vozila

3.6.2. Vatrogasne cijevi, mlaznice i ostale armature

3.6.3. Vatrogasna oprema za spašavanje i ostala tehnička oprema - agregati i sl.

3.6.4. Centrifugalne i vakuum pumpe

3.6.5. Kapaciteti centrifugalnih pumpi u odnosu na vatrogasnu kategoriju

3.6.6. Rad centrifugalne pumpe kod proizvodnje pjene

3.6.7. Osobna i zaštitna vatrogasna oprema

3.6.8. Vatrodojavni sustavi centrale, javljači požara i stabilni sistemi za gašenje požara

3.6.9. Održavanje i ispitivanje vozila, opreme i sredstava za dojavu i gašenje požara

3.6.10. Odabir aparata za gašenje požara, te održavanje i ispitivanje istih

3.7. Vatrogasna tehnika i operativa

3.7.1. Vatrogasna vozila i tehničke karakteristike vozila

3.7.2. Vatrogasne cijevi, mlaznice i ostale armature

3.7.3. Vatrogasna oprema za spašavanje i ostala tehnička oprema - agregati i sl.

3.7.4. Centrifugalne i vakuum pumpe

3.7.5. Kapaciteti centrifugalnih pumpi u odnosu na vatrogasnu kategoriju

3.7.6. Rad centrifugalne pumpe kod proizvodnje pjene

3.7.7. Osobna i zaštitna vatrogasna oprema

3.7.8. Vatrodojavni sustavi centrale, javljači požara i stabilni sistemi za gašenje požara

3.7.9. Održavanje i ispitivanje vozila, opreme i sredstava za dojavu i gašenje požara

3.7.10. Odabir aparata za gašenje požara, te održavanje i ispitivanje istih

3.7.11. Definicija sredstava za gašenje požara

3.7.12. Efekti sredstva za gašenje požara

3.7.13. Podjela sredstava za gašenje požara

3.7.14. Taktička primjena sredstava na gašenju požara zrakoplova

3.7.15. Količine sredstava za gašenje požara u odnosu na vatrogasnu kategoriju

3.7.16. Brzina izbacivanja sredstva na požaru zrakoplova u odnosu na vatrogasnu kategoriju

3.7.17. Praktični proračun potrebnih količina pjene za gašenje požara po tipu zrakoplova

3.7.18. Razina zaštite A i B u odnosu na vrstu pjene

3.8. Sredstva za gašenje požara

3.8.1. Definicija sredstva za gašenje požara

3.8.2. Efekti sredstva za gašenje požara

3.8.3. Podjela sredstava za gašenje požara

3.8.4. Taktička primjena sredstava na gašenju požara zrakoplova

3.8.5. Količine sredstva za gašenje požara u odnosu na vatrogasnu kategoriju

3.8.6. Brzina izbacivanja sredstva na požar zrakoplova u odnosu na vatrogasnu kategoriju

3.8.7. Praktični proračun potrebnih količina pjene za gašenje požara po tipu zrakoplova

3.8.8. Razina zaštite A i B u odnosu na vrstu pjene

3.9. Osnovno poznavanje prve medicinske pomoći

3.9.1. Osnove zrakoplovne medicine s posebnim osvrtom na zrakoplovne nesreće

3.9.2. Sredstva za pružanje prve medicinske pomoći

3.9.3. Pregled povrijeđenog i utvrđivanje stanja i otklanjanje mogućnosti od ugušenja

3.9.4. Traumatski šok i prva pomoć

3.9.5. Toplotni udar i prva pomoć

3.9.6. Vrste krvarenja i prva pomoć

3.9.7. Zavoji i primjena

3.9.8. Vrsta prijeloma i prva pomoć

3.9.9. Postupak i prioriteti spašavanja putnika kod zrakoplovnih nesreća

- Praktični dio

3.10. Vatrogasna taktika

3.10.1. Taktička vježba s vatrogasnom jedinicom na poligonu i objektima

3.11. Postupak u slučaju opasnosti

3.11.1. Prilaz zrakoplovu

3.11.2. Organizacija za akciju otvaranja zrakoplova i evakuaciju putnika

b). Produženje važenja potvrde

3.11. Praktična provjera

4. POMOĆNO VATROGASNO OSOBLJE

a). Stjecanje potvrde

4.1. Zrakoplovne konstrukcije

4.1.1. Podjela zrakoplova

4.1.2. Osnovni konstruktivni elementi zrakoplova i njihove funkcije: krilo, trup, repne površine, stajni trap, komande i pogonska grupa

4.1.3. Sustavi i oprema zrakoplova: gorivni, oksigenski, protupožarni sustavi, elektro, radio, instrumentalna oprema i oprema za spašavanje putnika

4.1.4. Profil leta zrakoplova: uzlijetanje, penjanje, krstarenje, poniranje i slijetanje

4.2. Postupci u slučaju opasnosti

4.2.1. Organizacija vatrogasne postrojbe

4.2.2. Prinudno slijetanje zrakoplova i raspored vatrogasnih vozila

4.2.3. Nesreća zrakoplova s požarom

4.2.4. Nesreća zrakoplova bez požara

4.2.5. Emergency zone zračne luke

4.2.6. Evakuacije putnika kod nesreće zrakoplova

4.2.7. Zapovjedanje i rukovođenje kod zrakoplovnih nesreća

4.2.8. Redoslijed spašavanja putnika iz zrakoplova

4.2.9. Taktika gašenja požara zrakoplova

4.2.10. Opasnosti za vatrogasno osoblje

4.2.11. Vrste tragova i postupak čuvanja

4.2.12. Dužnosti rukovoditelja akcije gašenja i spašavanja

4.2.13. Koordinacija radio veze

4.2.14. Proračun količine sredstava za gašenje pojedinog tipa zrakoplova

4.3. Preventivna protupožarna zaštita

4.3.1. Uzročnici požara

4.3.2. Mjere zaštite kod slijetanja i uzlijetanja zrakoplova

4.3.3. Mjere zaštite kod prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i tereta na stajanci

4.3.4. Mjere zaštite za vrijeme punjenja zrakoplova gorivom

4.3.5. Ostale mjere sigurnosti na stajanci kod prihvata i otpreme zrakoplova

4.3.6. Mjere zaštite od požara u građevinama i građevinskim prostorima zračne luke

4.3.7. Mjere zaštite kod uporabe i skladištenja zapaljivih tekućina i plinova

4.3.8. Mjere zaštite kod skladištenja i rukovanja s opasnim tvarima

4.3.9. Mjere zaštite od požara pri zavarivanju i rezanju metala

4.3.10. Kontrola i nadzor nad provođenjem mjera zaštite od požara

4.3.11. Svrha i cilj inspekcijskih pregleda iz zaštite od požara

4.3.12. Mjere zaštite od požara na izlazima i izlaznim putevima u zoni zračne luke

4.4. Gašenje požara

4.4.1. Gašenje požara klase A, B, C, D i E

4.4.2. Taktička primjena sredstava za gašenje (voda, pjena, prah i halon)

4.4.3. Prenosni i prijevozni vatrogasni aparati i njihova upotreba

4.4.4. Vatrogasna vozila i obavljanje određene funkcije s njima

4.5. Osnovno poznavanje prve medicinske pomoći

4.5.1. Osnove zrakoplovne medicine s posebnim osvrtom na zrakoplovne nesreće

4.5.2. Sredstva za pružanje prve medicinske pomoći

4.5.3. Pregled povrijeđenog i utvrđivanje stanja i otklanjanje mogućnosti od ugušenja

4.5.4. Traumatski šok i prva pomoć

4.5.5. Toplotni udar i prva pomoć

4.5.6. Vrste krvarenja i prva pomoć

4.5.7. Zavoji i primjena

4.5.8. Vrsta prijeloma i prva pomoć

4.5.9. Postupak i prioriteti spašavanja putnika kod zrakoplovnih nesreća

b). Produžavanje važenja potvrde

4.6. Praktična provjera