Zakoni i propisi - Pravni savjeti 96 16.09.1997 Odluka o odobravanju dnevnog kredita za premošćivanje problema tekuće nelikvidnosti
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 22. i 67. stavka 1. točke 10. Zakona o Narodnoj banci Hrvatske ("Narodne novine" br. 35/95 - pročišćeni tekst), Savjet Narodne banke Hrvatske na sjednici održanoj 3. rujna 1997. donio je

ODLUKU

O ODOBRAVANJU DNEVNOG KREDITA ZA PREMOŠĆIVANJE PROBLEMA TEKUĆE NELIKVIDNOSTI

I.

Ovom se Odlukom reguliraju način i uvjeti odobravanja te povrata dnevnog kredita za premošćivanje problema tekuće likvidnosti bankama i štedionicama sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.

II.

Narodna banka Hrvatske odobrava kredit iz točke I. ove odluke temeljem zahtjeva banke ili štedionice za korištenje dnevnog kredita za premošćivanje problema tekuće nelikvidnosti do visine nominalne vrijednosti blagajničkih zapisa Narodne banke Hrvatske založenih za ovu namjenu.

Banka ili štedionica dužna je kredit iz točke I. ove Odluke vratiti isti dan. Smatrat će se da je tako korišteni kredit korišten jedan dan.

U slučaju ako banka ili štedionica korišteni krediti iz točke I. ove odluke ne vrati u roku iz stavka drugog ove točke, kredit se vraća iz interventivnog kredita koji je propisan Odlukom o odobravanju kratkoročnih interventnih kredita.

III.

Banka ili štedionica ne može koristiti kredit iz točke I. ove odluke u vrijeme korištenja interventnog kredita Narodne banke Hrvatske reguliranog Odlukom o odobravanju kratkoročnih interventnih kredita.

IV.

Kamata na kredit iz točke I. ove odluke regulirana je Odlukom o kamatnim stopama Narodne banke Hrvatske.

Ukoliko banka ili štedionica vraća kredit iz točke I. ove odluke na teret sredstava interventnog kredita, plaća samo kamatu propisanu za korištenje interventnog kredita.

V.

Na dan početka primjene ove odluke prestaje važiti Odluka o odobravanju dnevnih kredita za štedne uloge i tekuće račune građana u kunama ("Narodne novine" br. 70/94 i 76/96).

VI.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. listopada 1997.

O. br. 397/97.
Zagreb, 3. rujna 1997.

Predsjednik Savjeta
Narodne banke Hrvatske
guverner
Narodne banke Hrvatske
dr. Marko Škreb, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.