Zakoni i propisi - Pravni savjeti 94 10.09.1997 Naredba o visini naknade za uporabu uređaja i usluga kontrole letenja na teritoriju Republike Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POMORSTVA PROMETA I VEZA

Temeljem članka 264. Zakona o zračnoj plovidbi ("Narodne novine" broj 53/91, 26/93 i 109/93) ministar pomorstva, prometa i veza uz suglasnost ministra financija donosi

NAREDBU

O VISINI NAKNADE ZA UPORABU UREĐAJA I USLUGA KONTROLE LETENJA NA TERITORIJU REPUBLIKE HRVATSKE

I.

Za uporabu uređaja i usluga kontrole letenja, zrakoplovni prijevoznik plaća naknadu, ovisno o maksimalnoj registriranoj masi zrakoplova prilikom uzlijetanja (MTOM) i dužini prijeđenog zračnog puta.

Visina naknade iz stavka 1. ove točke obračunava se domaćim i stranim zrakoplovnim prijevoznicima u međunarodnom i domaćem zračnom prometu u US dolarima prema dolje navedenoj formuli:

C - visina naknade izražena za strane i domaće prijevoznike        u USD

D - prijeđeni put u kilometrima

F - jedinica mjere = 53,86

MTOM - najveća dozvoljena masa zrakoplova u polijetanju izražena u tonama modela, odnosno serije određenog tipa zrakoplova. Ako se u momentu fakturiranja ne raspolaže podacima o modelu odnosno seriji tipa zrakoplova kao osnovica za obračunavanje naknade uzet će se najveća dozvoljena masa svih modela tog tipa zrakoplova u prosjeku. Ta osnovica preračunava se najmanje jedanput godišnje. Ako operator izvijesti Upravu kontrole leta o posjedovanju više modela zrakoplova istog tipa, onda se kao uzorak za fakturiranje uzima prosječna masa svih modela toga tipa.

Sredstva iz stavka 1. ove točke su prihod državnog proračuna i uplaćuju se na žiro račun državnog proračuna broj 30102-630-16 "Naknada za uporabu uređaja i usluga kontrole letenja na teritoriju Republike Hrvatske". U "pozivu na broj odobrenja" upisuje se broj modela "24" i brojčana oznaka vrste prihoda 5096.

Obračun i naplatu sredstava iz prethodnog stavka obavljat će Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, Uprava kontrole leta.

II.

Za usluge kontrole letenja domaći prijevoznici plaćaju naknadu u kunama.

Pod prijeđenim zračnim putem podrazumijeva se put koji zrakoplov prijeđe u zračnom prostoru koji kontrolira Uprava kontrole leta suglasno odredbama Zakona o zračnoj plovidbi.

Od naplate naknada izuzeti su slijedeći letovi:

1) letovi prema vizualnim pravilima letenja u području nekontroliranog zračnog prostora;

2) letovi koji započinju i završavaju na istom aerodromu bez međuslijetanja;

3) letovi zrakoplova čija je maksimalna masa pri uzlijetanju manja od 2 tone;

4) letovi koje obavljaju zrakoplovi u državnom vlasništvu, ukoliko ti letovi ne služe u komercijalne svrhe;

5) letovi potrage i spašavanja, ukoliko su ovlašteni za potragu i spašavanje od tijela nadležnog za potragu i spašavanje;

6) letovi u svrhu provjere i ispitivanja zemaljskih navigacijskih sredstava koja se koriste ili namjeravaju koristiti za zračnu navigaciju;

7) pokusni letovi koji se koriste isključivo u svrhu stjecanja, obnavljanja ili održavanja svjedodžbe o plovidbenosti zrakoplova ili uređaja.

III.

Danom stupanja na snagu ove Naredbe prestaje važiti Naredba o visini naknade za uporabu uređaja i usluga kontrole letenja na teritoriju Republike Hrvatske ("Narodne novine" br. 30/93 i 5/95).

IV.

Ova Naredba stupa na snagu 1. listopada 1997. godine i objavljuje se u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-01/97-01/90
Urbroj: 530-01-97-1
Zagreb, 2. rujna 1997.

Ministar
pomorstva, prometa i veza
mr. Željko Lužavec, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.