Internet i poslovne usluge za poduzetnike Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave. Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice. Link za opširnije informacije o izradi web stranica |
||
Na temelju članka 39. stavka
2. Zakona o obrtu ("Narodne novine", br. 77/93), ministar
gospodarstva, uz prethodno mišljenje Hrvatske obrtničke
komore i uz suglasnost ministra prosvjete i športa donosi
Osnovna karakteristika dvojnog sustava obrazovanja je odvojenost općeobrazovnog od stručno-teorijskog i praktičnog dijela programa naukovanja.
Nastava stručno-teorijskih sadržaja naukovanja ostvaruje se u obrtničkoj i drugim srednjim strukovnim školama. Praktični dio naukovanja izvodi se kod obrtnika i u obrtničkoj školi. Nastavni proces organizacijski i programski treba postaviti tako da daje optimalne obrazovne i odgojne učinke. Kako su obrtnička zanimanja vrlo raznolika nemoguće je propisati jednoobrazovni pristup organiziranju i izvođenju nastave pa je naukovanje moguće organizirati uz primjenu najraznovrsnijih organizacijskih rješenja, uzimajući u obzir pojedinosti zanimanja, a što se utvrđuje izvedbenim programom.
Modeli organizacije nastave vrlo su često bitno različiti od modela koji se primjenjuju za općeobrazovne sadržaje.
Ovi načini omogućuju veću racionalnost obrazovanja. Važna je karakteristika dvojnog sustava obrazovanja, da je završetak naukovanja odvojen od općeobrazovnog dijela programa.
Naukovanje završava polaganjem
pomoćničkog ispita.
Svrha i cilj naukovanja za stjecanje ovog obrtničkog zanimanja je stjecanje znanja, vještina i navika koje omogućuju polazniku da po završetku naukovanja samostalno obavlja poslove i radne zadaće na razini pomoćničkog zvanja.
U skladu s navedenim, mogu se odrediti sljedeći opći ciljevi naukovanja:
Posebni ciljevi obrazovanja za zanimanje mljekar odnose se na stjecanje ovih zvanja i vještina:
A. Praktični dio naukovanja
Red.
br. | Opis obrazovanja
(posebni ciljevi) | Znanja i vještine koje se moraju usvojiti
(sadržaj programa) | Raspored po
polugodištima | ||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||||||
Zaštita na radu i sprječavanje nesreća te ekološki zahtjevi | Primijeniti zakonske propisa o zaštiti na radu | ||||||||||||
Objasniti propise koji se odnose na nositelje osiguranja za slučaj nezgode | + | ||||||||||||
Opisati načine na koje čovjek može izazvati nezgode i navesti uzroke nesreća tipičnih za ovo zanimanje | + | + | + | + | + | + | |||||||
Upoznati opasnosti od električne struje | + | ||||||||||||
Upoznati ostale izvore opasnosti i pružanje prve pomoći | + | + | + | + | + | + | |||||||
Upoznati postupke rukovanja s otpadom | + | + | + | + | + | + | |||||||
Čišćenje mljekare | Održavati čistoću pogona | + | |||||||||||
Optočno prati i čistiti uređaje za sirovo mlijeko | + | ||||||||||||
Optočno prati i čistiti uređaje za
konzumno mlijeko | + |
||||||||||||
Optočno prati i čistiti uređaje za
obradu vrhnja | + |
||||||||||||
Čistiti raspršivanjem | + | ||||||||||||
Naučiti postupke s mlijekom od mužnje do mljekare |
+ | + | + | + | + | + | |||||||
Odrediti čistoću i sterilnost | + | + | + | + | + | + | |||||||
Proizvodnja konzumnog mlijeka, rukovanje strojevima i njihovo održavanje, održavanje uređaja i pribora | Transport i prijam mlijeka | + | |||||||||||
Klasiranje | + | ||||||||||||
Pročišćavanje | + | ||||||||||||
Hlađenje | + | ||||||||||||
Uskladištenje | + | ||||||||||||
Dearacija | + | ||||||||||||
Dezodoracija | + | ||||||||||||
Tipizacija | + | ||||||||||||
Homogenizacija | + | ||||||||||||
Pasterizacija | + | ||||||||||||
Sterilizacija | + | ||||||||||||
Punjenje konzumnog mlijeka u povratnu i nepovratnu ambalažu |
+ | ||||||||||||
Pranje i sterilizacija boca | + | ||||||||||||
Dobivanje mlijeka uz dodatak kakaa, čokolade i vanilije | + | ||||||||||||
Proizvodnja fermentiranih mliječnih napitaka, rukovanje strojevima, uređajima i priborom i njihovo održavanje | Priprema mlijeka za jogurt, kiselo mlijeko, acidofilno mlijeko, kumir, kefir |
+ | |||||||||||
Hlađenje i cijepljenje mlijeka
kulturama mikroorganizama | + | ||||||||||||
Kontrola toka zrenja | + | ||||||||||||
Punjenje napitaka u plastične čaše | |||||||||||||
Hlađenje i uskladištenje | + | ||||||||||||
Proizvodnja sladoleda,
rukovanje strojevima, uređajima i priborom i njihovo održavanje | Priprema smjese i miješanje | + | |||||||||||
Homogenizacija | + | ||||||||||||
Zrenje | + | ||||||||||||
Smrzavanje | + | ||||||||||||
Tučenje | + | ||||||||||||
Oblikovanje i skrućivanje | + | ||||||||||||
Pakiranje i čuvanje sladoledne smjese | + | ||||||||||||
Proizvodnja evaporiranog i kondenziranog mlijeka, mlijeka u prahu, surutke u prahu, laktoze, mliječnih zamjena, rukovanje strojevima, uređajima i priborom i njihovo održavanje | Koncentriranje mlijeka | + | |||||||||||
Izdvajanje laktoze iz sirutke | + | ||||||||||||
Izrada mliječnih zamjena | + | ||||||||||||
Pakiranje proizvoda | + | ||||||||||||
Proizvodnja sira, rukovanje strojevima, uređajima i priborom i njihovo održavanje | Tvrdi i polutvrdi sir
Priprema kultura mikroorganizama | + | |||||||||||
Priprema mlijeka za sir | + | ||||||||||||
Sirenje | + | ||||||||||||
Obrada sirnog zrna | + | ||||||||||||
Dogrijavanje i sušenje sirnog zrna | + | ||||||||||||
Predprešanje i stvaranje kalupa | + | ||||||||||||
Prešanje sira | + | ||||||||||||
Priprema i kontrola salamure | + | ||||||||||||
Zrenje | + | ||||||||||||
Svježi sir | |||||||||||||
Sirenje | + | ||||||||||||
Rezanje | + | ||||||||||||
Cijeđenje | + | ||||||||||||
Topljeni sir | |||||||||||||
Priprema smjese | + | ||||||||||||
Topljenje | + | ||||||||||||
Embaliranje | + | ||||||||||||
Proizvodnja vrhnja i maslaca, rukovanje strojevima, uređajima i priborom i njihovo održavanje | Dobivanje vrhnja
Pasterizacija i hlađenje vrhnja | +
+ | |||||||||||
Proizvodnja slatkog i kiselog vrhnja | + | ||||||||||||
Priprema vrhnja za bučkanje | + | ||||||||||||
Bučkanje | + | ||||||||||||
Proizvodnja maslaca kontinuiranim postupkom | + | ||||||||||||
Pranje zrna maslaca i gnječenje maslaca | + | ||||||||||||
Uravnavanje udjela vode u maslacu | + | ||||||||||||
Pakiranje i skladištenje maslaca | + |
B. Stručno-teorijski dio naukovanja
1. Tehnologija zanimanja
1.1. Pregled nastavnih područja
s vremenskim rasporedom
1. | Mlijeko | 40 | - | - | 40 |
2. | Čistoća i sterilnost uređaja | 20 | - | - | 20 |
3. | Mikrobiologija mlijeka | 40 | - | - | 40 |
4. | Strojevi i uređaji u mljekari | 40 | - | - | 40 |
5. | Tehnologija mlijeka i fermentiranih mliječnih proizvoda | - | 70 | - | 70 |
6. | Tehnologija sladoleda i dehidriranih mliječnih proizvoda | - | 35 | - | 35 |
7. | Tehnologija maslaca i vrhnja | - | - | 40 | 40 |
8. | Tehnologija sira | - | 50 | - | 50 |
9. | Izrada mješavina za lijevanje | - | - | 56 | 56 |
UKUPNO SATI: | 140 | 105 | 96 | 341 |
1.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja
| |||
Mlijeko | Poznavanje fizikalnih i baktericidnih svojstava te kemijskog sastava mlijeka | Definicija mlijeka, kolostralno mlijeko
Udio vode, proteina, masti, ugljikohidrata, minerala, enzima, plinova i vitamina u mlijeku | |
Pojam baktericidne faze | |||
Trajanje baktericidne faze u ovisnosti o temperaturi i mikroorganizmima u mlijeku | |||
Kiselost i gustoća mlijeka | |||
Točke vrelišta i ledišta | |||
Čistoća i sterilnost uređaja | Poznavanje izvora zagađenja, čišćenja i sterilizacije uređaja te kontrole čistoće i sterilnosti uređaja | Zagađivanje unutar mljekare
Postupci čišćenja i sterilizacije u mljekari | |
Svojstva i vrste sredstava za čišćenje | |||
Sredstva za sterilizaciju i dezinfekciju | |||
Metode određivanja čistoće i metode određivanja sterilnosti | |||
Mikrobiologija mlijeka | Poznavanje uloge mikroorganizama u proizvodnji i preradi mlijeka | Uloga mikroorganizama u životu | |
Mlijeko kao hranjiva sredina | |||
Podrijetlo i razvoj mikroorganizama u mlijeku | |||
Utjecaj visokih i niskih temperatura na mikroorganizme | |||
Pojam "starter" kulture mikroorganizama |
| |||
Tehnologija mlijeka i fermentiranih mliječnih napitaka | Poznavanje procesa proizvodnje pasteriziranog i steriliziranog mlijeka te kiselog mlijeka, jogurta, kefira, kumisa i acidofilnog mlijeka | Obrada mlijeka na sabiralištu i transport do mljekare
Prijam mlijeka u mljekari | |
Tipizacija i homogenizacija mlijeka | |||
Deaeracija i dezodoracija | |||
Pasterizacija mlijeka | |||
Punjenje pasteriziranog mlijeka u ambalažu i skladištenje | |||
Postupci sterilizacije mlijeka (u ambalaži i izvan nje) | |||
Mane konzumnog mlijeka | |||
Definicija i sastav jogurta, kiselog mlijeka, acidofilnog mlijeka, kefira i kumisa | |||
Priprema mlijeka | |||
Nacjepljivanje mlijeka i fermentacija | |||
Punjenje mlijeka u ambalažu i njegovo skladištenje | |||
Proizvodnja mlijeka uz dodatak kakaa, čokolade, vanilije | |||
Tehnologija sladoleda i dehidriranih mliječnih proizvoda | Poznavanje sirovina koje se koriste u proizvodnji sladoleda te procesa proizvodnje sladoleda i dehidriranih mliječnih proizvoda | Definicija, sastav i vrste sladoleda
Sirovine za proizvodnju sladoleda (mlijeko, mlijeko u prahu, vrhnje, maslac, šećer, aromatični i voćni dodaci, boje i stabilizatori) | |
Sastavljanje recepta za sladoled | |||
Tehnološke operacije u proizvodnji sladoleda | |||
Promjene koje nastaju u procesu proizvodnje | |||
Uzroci nedostataka sladoleda i njihovo otklanjanje | |||
Transport sladoleda | |||
Definicija i klasifikacija mliječnih konzervi | |||
Proces proizvodnje kondenziranog mlijeka, evaporiranog mlijeka, mlijeka u prahu, surutke u prahu, laktoze i mliječnih zamjena |
| |||
Tehnologija maslaca i vrhnja | Poznavanje svojstava i proizvodnje vrhnja i maslaca | Definicija i vrste maslaca i vrhnja | |
Separiranje mlijeka, dobivanje i obrada vrhnja | |||
Pasterizacija vrhnja | |||
Proizvodnja slatkog i kiselog vrhnja | |||
Kulture mikroorganizama u proizvodnji kiselog vrhnja | |||
Hlađenje vrhnja | |||
Fizikalno i biokemijsko zrenje | |||
Bučkanje vrhnja | |||
Ispiranje, soljenje, aromatiziranje i bojenje maslaca | |||
Pakiranje i skladištenje maslaca | |||
Randman, sastav i hranjiva vrijednost maslaca | |||
Uzroci nedostataka maslaca i njihovo otklanjanje | |||
Kontinuirani način proizvodnje maslaca po sustavu "Fritz" i "Alfa" | |||
Prerada maslaca u maslo | |||
2. | Tehnologija sira | Stjecanje znanja o sirovinama i proizvodnji tvrdih, mekih i topljenih sira | Definicija i vrste sira
Sirovine u proizvodnji sira |
Osnovne tehnološke faze u proizvodnji sira - sirenje, obrada gruša, formiranje i prešanje sira, soljenje i zrenje sira | |||
Hranjiva vrijednost sira | |||
Nedostaci sira | |||
Proces proizvodnje tvrdog sira tipa edamer, ementaler i kačkavalj | |||
Proces proizvodnje bijelog mekog sira i rokfora | |||
Definicija i klasifikacija topljenog sira | |||
Izbor sirovine i emulgatora | |||
Proces proizvodnje topljenog sira i topljenog sira s dodacima |
2. Tehnološke vježbe
2.1. Pregled nastavnih područja s vremenskim rasporedom
1. | Laboratorijski pribor i oprema | 30 | - | - | 30 |
2. | Osnovne laboratorijske tehnike | 40 | - | - | 40 |
3. | Kontrola mlijeka | - | 20 | - | 20 |
4. | Fermentirani mliječni napici | - | 50 | - | 50 |
5. | Vrhnje | - | - | 22 | 22 |
6. | Maslac | - | - | 22 | 22 |
7. | Sir | - | - | 20 | 20 |
UKUPNO SATI: | 70 | 70 | 64 | 204 |
2.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja
| |||
Laboratorijski pribor i oprema | Sposobnost korištenja laboratorijskog pribora i opreme | Uvod u laboratorijski rad:
Laboratorijski dnevnik | |
Upoznavanje instalacija u laboratoriju | |||
Pružanje prve pomoći: | |||
Opekotine | |||
Posjekotine | |||
Ozljede kiselinama i lužinama | |||
Trovanje | |||
Mjere sigurnosti pri radu | |||
Laboratorijski pribor i oprema: | |||
Rasvjetni i zemni plin | |||
Plinski plamenici | |||
Stakleni laboratorijski pribor: | |||
Čaša | |||
Erlenmeyerova tikvica | |||
Okrugla tikvica | |||
Lijevak | |||
Crtanje laboratorijskog pribora | |||
Rad na staklenim cijevima: | |||
Izrada kapalice | |||
Čepovi: | |||
Bušenje gumenog i plutenog čepa | |||
Porculansko posuđe i pribor: | |||
Talionik | |||
Zdjelice | |||
Lončići | |||
to se smije a što ne smije raditi s porculanskim priborom | |||
Pribor od kvarcnog stakla: | |||
Otpornost kvarca na nagle promjene temperature | |||
Metalno posuđe i pribor: | |||
Stativ | |||
Pravilno postavljanje kleme | |||
Kolut | |||
Tronožac | |||
Pincete | |||
Kliješta | |||
Metalni lončići | |||
Pribor za zagrijavanje: | |||
arenje lončića plinskim plamenikom na tronošcu s glinenim trokutom | |||
Rad s priborom za zagrijavanje | |||
Vodena kupelj | |||
Crtanje pribora | |||
Mjerenje i regulacija temperature: | |||
Vrste termometra | |||
Osnovne laboratorijske tehnike | Sposobnost mjerenja mase, volumena i gustoća te određivanja koncentracije otopine | Mehaničko rastavljanje smjese :
Dekontiranje | |
Centrifugiranje | |||
Filtriranje | |||
Filter-papiri | |||
Gustoća pora filter papira | |||
Slaganje filter papira | |||
Mjerenje mase i volumena: | |||
Opisivanje postupka za vaganje | |||
Određivanje mase predmeta | |||
Odmjerno posuđe: vrste posuda, opis, crtanje, način očitovanja volumena | |||
Baždarenje odmjernog posuđa i tikvica, piknometar, pipeta, odmjerna pipeta, menzura | |||
Mjerenje gustoće: | |||
Mjerenje gustoća piknometrom, argometrom, Mohr Westphalovom vagom | |||
Ekvivalencija kiselina i baza: | |||
pH | |||
Indikatori | |||
Određivanje koncentracije otopine kiseline | |||
Određivanje koncentracije otopine lužine |
| |||
Kontrola mlijeka | Sposobnost izvođenja
osnovnih analiza | Organoleptičko ispitivanje vrhnja | |
Određivanje masnoće (pokazna vježba) | |||
Određivanje kiselosti | |||
Maslac | Sposobnost izvođenja osnovnih analiza | Organoleptičko ispitivanje maslaca | |
Određivanje masnoće (pokazna vježba) | |||
Određivanje kiselosti | |||
Određivanje suhe tvari | |||
Sir | Sposobnost izvođenja osnovnih analiza | Ocjena kakvoće mlijeka za sirenje | |
Sirišno fermentacijska proba te poznavanje formule za izračunavanje količine sirila |
3. Stručni račun
3.1. Pregled nastavnih područja s vremenskim rasporedom
1. | Računske operacije | 70 | - | 70 | - |
2. | Izračunavanje sirovina | - | 10 | 12 | 22 |
3. | Izračunavanje plaća | - | 10 | 12 | 22 |
4. | Izračunavanje troškova | - | 25 | - | 15 |
5. | Izračunavanje kamata | - | - | 8 | 8 |
UKUPNO SATI: | 70 | 35 | 6432 | 137 |
3.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja
| |||
1. | Računske operacije | Osnovne računske operacije: razlomak, postotak, proporcionalnost, osnovne jedinice mjere i veličine te njihova pretvorba, računski obuhvat pojedinih tehnoloških faza, tabelarni prikazi, obrazloženje | Udjeli vode, proteina, masti, šećera, mineralnih tvari, enzima i plinova u mlijeku
Gustoća mlijeka Izračunavanje količine mlijeka za proizvodnju u mljekari Izračunavanje površine geometrijskih likova Izračunavanje oplošja i volumena geometrijskih tijela |
| |||
1. | Izračunavanje sirovina | Poznavanje izračunavanja potrebnih količina sirovina za proizvodnju | Izračunavanje količine mlijeka za proizvodnju konzumnog mlijeka, fermentiranih mliječnih napitaka, sladoleda i dehidriranih mliječnih sirovina |
Izračunavanje količine potrebnih mikrobnih kultura te sirovina (voćni dodaci, šećer itd.) | |||
Podešavanje udjela mliječne masti i suhe tvari u mlijeku | |||
2. | Izračunavanje plaće | Izračunati utrošak radnog vremena i plaću | Vrijeme proizvodnje jedne šarže |
Radno vrijeme proizvodnje uzimajući u obzir zadano vrijeme i količinu proizvoda | |||
Kapacitet mljekare | |||
Plaća po satu, danu i mjesecu (bruto i neto plaća) | |||
3. | Izračunavanje troškova | Poznavanje sastava materijalnih troškova, troškova izrade | Pojedinačni materijalni troškovi, zajednički materijalni troškovi |
Pojedinačni troškovi proizvodnje uzimajući u obzir plaću i vrijeme, zajednički troškovi izrade, ukupni troškovi izrade |
| |||
1. | Izračunavanje sirovina | Poznavanje izračunavanja potrebnih količina sirovina i dobitka | Izračunavanje količine mlijeka za proizvodnju vrhnja, maslaca i sira |
Računanje iskoristivosti kod dobivanja maslaca | |||
Podešavanje udjela mliječne masti u mlijeku za sir | |||
Priprema sirila | |||
Priprema salamure | |||
Izračunavanje količine potrebnih sirovina za proizvodnju topljenog sira s dodacima | |||
2. | Izračunavanje plaća | Izračunavati razne vrste plaća | Plaće po vremenu
Plaće po akordu Plaće po premiji Plaće po skupinama Porezi, odbici, doplaci |
3. | Izračunavanje kamata | Izračunavati kamate | Kamate |
Glavnica | |||
Kamatna stopa | |||
Rok |
Nastavni plan naukovanja temeljen je na procjeni potrebnog vremena za savladavanje znanja i vještina koji su neophodni za ovo zanimanje kao na duljini trajanja nastave u pojedinoj školskoj godini.
Nastavni plan
Nastavno predmeti | ||||
A. | Praktični dio naukovanja | 1080 | 1080 | 960 |
B. | Teorijski dio naukovanja I vježbe | 280 | 210 | 192 |
1. | Tehnologija zanimanja | 140 | 105 | 96 |
2. | Tehnološke vježbe | 70 | 70 | 64 |
3. | Stručni račun | 70 | 35 | 32 |
UKUPNO A+B | 1360 | 1290 | 1152 |
Nastavni program naukovanja je okvirni, pa će obrtnička škola, zajedno s obrtnicima, izraditi izvedbene programe. Pri tome se mora voditi računa da obrtničke radionice nisu podjednako opremljene, pa nastaju programske razlike koje je potrebno prevladati radi cjelovitog stjecanja zanimanja.
Praktični dio naukovanja, tehnologija struke i stručni račun programirani su tako da čine smislenu cjelinu u kojoj se sadržaji međusobno nadopunjuju.
U odabiru sadržaja nastavnog programa korišten je princip egzemplarnosti. Pri izradi izvedbenog programa treba uvažavati specifičnosti radionica u školi i obrtničkih radionica ne narušavajući pritom osnovnu strukturu okvirnog programa.
Izvedbeni program mora biti konkretniji, odnosno detaljniji, a sadržaj se raspoređuje sukladno školskom kalendaru.
Preporuča se da svaka obrazovna skupina bude, u svakom polugodištu, kroz utvrđeni didaktičko vremenski blok na naukovanju u školi, a u ostalom dijelu kod obrtnika s kojima naučnik ima sklopljen ugovor o naukovanju. Vremenska dimenzija pojedinog bloka biti će uvjetovana planom vremena potrebnog za ostvarenje teorijskog dijela naukovanja i vježbi, te planiranog vremena za realizaciju razlike programa u školskim radionicama.
Praktični dio programa treba najvećim dijelom realizirati kod obrtnika. Stručni učitelj koji realizira praksu mora imati majstorski ispit ili priznati majstorski status. Na praksi učenik vodi dnevnik rada.
Teorijski dio naukovanja i vježbe ostvaruju nastavnici s visokom ili višom stručnom spremom koji su završili studij na fakultetu za odgovarajuća područja programa. To pretpostavlja timski rad s unutarnjom podjelom rada prema znanju i sposobnostima pojedinih stručnjaka.
Ispit se sastoji iz praktičnog i teorijskog dijela.
Okvirni sadržaj praktičnog dijela ispita, kojim ispitanik dokazuje stečena praktična znanja i vještine, može se definirati ovako:
- U području proizvodnje konzumnog mlijeka ispitanik mora pokazati sposobnost rukovanja strojevima tijekom proizvodnje jedne šarže konzumnog mlijeka (od prijama mlijeka do pakiranja).
- U području proizvodnje fermentiranih mliječnih napitaka ispitanik mora pokazati sposobnost rukovanja strojevima tijekom proizvodnje jedne šarže odabranog mliječnog napitka.
- U području proizvodnje sladoleda ispitanik mora pokazati sposobnost rukovanja strojevima tijekom proizvodnje jedne šarže sladoleda.
- U području proizvodnje evaporiranog i kondenziranog mlijeka, mlijeka u prahu, surutke u prahu, laktoze, mliječnih zamjena ispitanik mora pokazati sposobnost rukovanja strojevima tijekom proizvodnje jedne šarže odabranog proizvoda.
- U području proizvodnje sira ispitanik mora pokazati sposobnost rukovanja strojevima tijekom proizvodnje jedne šarže odabrane vrste sira.
- U području proizvodnje vrhnja i maslaca ispitanik mora pokazati sposobnost rukovanja strojevima tijekom proizvodnje jedne šarže vrhnja i maslaca.
Sadržaji iz teorijskog dijela ispita utvrđuju se iz područja stručnog računa, tehnologije struke i tehnoloških vježbi. Tako, na primjer, ispitna pitanja se mogu formulirati iz ovih sadržaja:
- mikroorganizmi u proizvodnji kiselomliječnih napitaka,
- pasterizacija i sterilizacija mlijeka
i sl.
Klasa: 311-01/97-01/213
Urbroj: 526-01-97-18 Zagreb, 30. lipnja 1997. |
Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave. |