Zakoni i propisi - Pravni savjeti 76 25.07.1997 Pravilnik o sadržaju i načinu financijskog izvješćivanja za jedinice lokalne samouprave u kojima su nastale područne promjene
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju članaka 54., 40. i 38. Zakona o proračunu ("Narodne novine", br. 92/94.), i na temelju članaka 7. i 16. Uredbe o računovodstvu proračuna ("Narodne novine" br. 96/94. i 108/96.), ministar financija donosi

PRAVILNIK

O SADRŽAJU I NAČINU FINANCIJSKOG IZVJEŠĆIVANJA ZA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE U KOJIMA SU NASTALE PODRUČNE PROMJENE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom uređuju se sadržaj i način financijskog izvješćivanja o proračunima za 1997. godinu za jedinice lokalne samouprave u kojima su nastale područne promjene prema Zakonu o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj - u daljnjem tekstu Zakon ("Narodne novine", br. 10/97.).

Članak 2.

Jedinica lokalne samouprave koja je prema Zakonu izgubila status jedinice i jedinica u kojoj su prema Zakonu nastale područne promjene obvezna je izraditi godišnji obračun proračuna za 1997. sa stanjem na dan zatvaranja računa, u skladu sa Pravilnikom o financijskom izvješćivanju za proračun i proračunske korisnike ("Narodne novine", br. 12/97.).

Članak 3.

(1) Jedinica koja je prema Zakonu izgubila status jedinice, a nije zatvorila žiro-račun proračuna i pripadajuće mu račune koji se vode u Zavodu za platni promet obvezna je odmah dati nalog za zatvaranje tih računa.

(2) Sredstva zatečena na računima iz stavka 1. prenose se na žiro-račun proračuna jedinice lokalne samouprave u sastav koje su ušla naselja iz ukinute jedinice razmjerno prihodima ostvarenim u tim naseljima.

Članak 4.

Stanje sredstava na računima iz članka 3. stavka 2. ovog Pravilnika obvezno treba dostaviti:

1. nositelju izvršne vlasti jedinice lokalne samouprave u sastav koje je ušla jedinica što je izgubila status općine,

2. Državnom uredu za reviziju - područnom uredu,

3. Ministarstvu financija.

Članak 5.

(1) Jedinica lokalne samouprave u kojoj su prema Zakonu nastale područne promjene obvezna je donijeti izmjene i dopune proračuna za 1997. godinu u roku 30 dana od dana ustrojavanja novoga predstavničkog tijela.

(2) Izmjene i dopune proračuna za 1997. godinu iz stavka 1. ovoga članka obuhvaćaju konsolidirane prihode i primitke jedinice ustrojene prema Zakonu iz članka 1. ovoga Pravilnika ostvarene od 1. siječnja 1997. godine i konsolidirane rashode i izdatke izvršene od 1. siječnja 1997. godine.

Članak 6.

(1) Novoustrojena jedinica lokalne samouprave obvezna je donijeti proračun za 1997. godinu u roku iz članka 5. stavka 1. ovoga Pravilnika.

(2) Proračun za 1997. obuhvaća prihode ostvarene od dana ustrojavanja predstavničkoga tijela, uključivši i konsolidirane prihode i primitke ostvarene od 1. siječnja 1997. godine i izdatke izvršene od 1. siječnja 1997. godine ako je novoustrojena jedinica bila kao naselje u sastavu druge jedinice lokalne samouprave.

Članak 7.

(1) Godišnji obračun proračuna za 1997. godinu iz članka 2. ovoga Pravilnika za jedinicu koja je prema Zakonu izgubila status jedinice donosi vijeće nove jedinice lokalne samouprave u sastav koje je ušla.

(2) Izmjene i dopune proračuna za 1997. godinu iz članka 5. ovoga Pravilnika donosi vijeće jedinice lokalne samouprave u kojoj su nastale područne promjene.

(3) Proračun za 1997. godinu iz članka 6. ovoga Pravilnika donosi vijeće novoustrojene jedinice lokalne samouprave, na temelju financijskih podataka jedinice lokalne samouprave iz sastava koje je ustrojena.

Članak 8.

Nekretnine i pokretnine, financijska sredstva, prava i obveze dosadašnjih jedinica lokalne samouprave ne mogu se otuđivati, odnosno njima se ne može raspolagati dok ih ne preuzmu nove jedinice lokalne samouprave u sastav kojih su ušle, u skladu s odredbama članka 35. Zakona.

Članak 9.

Ako odgovorne osobe jedinice lokalne samouprave ne postupe prema odredbama ovoga Pravilnika, primijenit će se odredbe članka 49. Zakona o proračunu ("Narodne novine", br. 92/94.).

Članak 10.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od dana donošenja.

Klasa: 400-05/97-01/05
Ur.broj: 513-06/97-1
Zagreb, 17. srpnja 1997.

Ministar financija
mr. Božo Prka, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.