Zakoni i propisi - Pravni savjeti 74 16.07.1997 Pravilnik o provedbi obvezatnih mjera u odobrenim objektima radi smanjenja mikrobioloških i drugih onečišćenja mesa, mesnih proizvoda i ostalih proizvoda životinjskoga podrijetla namijenjenih prehrani ljudi
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

Na temelju članka 19., u svezi članka 21. stavaka 5. i 6. Zakona o veterinarstvu ("Narodne novine", br. 70/97), ministar poljoprivrede i šumarstva donosi

PRAVILNIK

O PROVEDBI OBVEZATNIH MJERA U ODOBRENIM OBJEKTIMA RADI SMANJENJA MIKROBIOLOŠKIH I DRUGIH ONEČIŠĆENJA MESA, MESNIH PROIZVODA I OSTALIH PROIZVODA ŽIVOTINJSKOGA PODRIJETLA NAMIJENJENIH PREHRANI LJUDI

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se provedba obvezatnih mjera u odobrenim objektima za klanje životinja, obradbu, preradbu i uskladištenje proizvoda životinjskoga podrijetla u cilju smanjenja mikrobioloških i drugih onečišćenja mesa, mesnih proizvoda i ostalih proizvoda životinjskoga podrijetla, radi zaštite ljudskoga zdravlja i izjednačivanja veterinarsko-zdravstvenih uvjeta propisanih u Republici Hrvatskoj sa uvjetima koje su propisale Sjedinjene Američke Države (SAD) i Vijeće Europske Unije (EU).

Svrha propisanih mjera je poboljšanje učinkovitosti veterinarsko-javnozdravstvenog sustava kontrole namirnica životinjskoga podrijetla u očuvanju zdravlja ljudi; uklanjanje prepreka u međunarodnoj trgovini životinjama i proizvodima životinjskog podrijetla, te zadržavanje prava na izvoz mesa, mesnih proizvoda i ostalih proizvoda životinjskoga podrijetla iz Republike Hrvatske u SAD i EU.

Članak 2.

U svezi s člankom 1. ovoga Pravilnika, a u svrhu poboljšanja sustava veterinarsko-javnozdravstvenog nadzora, kontrole i pregleda životinja za klanje i namirnica životinjskog podrijetla te radi zaštite zdravlja ljudi, uspostavlja se novi sustav kontrole onečišćenja, osobito s patogenim mikroorganizmima, koji su glavni izvor onečišćenja u tehnološkim precesima proizvodnje i preradbe mesa i ostalih proizvoda životinjskoga podrijetla (namirnica životinjskog podrijetla) namijenjenih za prehranu ljudi.

Članak 3.

U odobrenim objektima za klanje životinja, obradbu i preradbu te uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla, a u svezi članaka 1. i 2. ovog Pravilnika, radi smanjenja mogućih mikrobioloških i drugih onečišćenja mesa, mesnih proizvoda i ostalih proizvoda životinjskoga podrijetla mora se uspostaviti kontrola procesa proizvodnje na temelju primjene sustava "analize opasnosti i kontrole kritičnih točaka" (u daljnjem tekstu HACCP - od engl. - Hazard Analysis and Critical Control Points).

II. NAČIN I OBVEZA PROVEDBE MJERA

Članak 4.

Klaonička obradba životinja od kojih je meso namijenjeno javnoj potrošnji ili izvozu te obradba i preradba mesa, ribe, mlijeka, jaja i ostalih proizvoda životinjskog podrijetla (u daljnjem tekstu namirnice životinjskog podrijetla) dopušteni su samo u odobrenim objektima, koji u pogledu načina rada uz primjenu općih pravila higijene primjenjuju i sustav analize opasnosti, prosudbe rizika, utvrđivanje te kontrolu i sustavno praćenje kritičnih točaka u proizvodnim procesima (sustav HACCP) s ciljem smanjenja mikrobioloških i drugih onečišćenja namirnica životinjskog podrijetla namijenjenih za prehranu ljudi.

Članak 5.

S ciljem smanjenja mikrobioloških i drugih onečišćenja namirnica životinjskog podrijetla rukovoditelji odobrenih objekata imenuju odgovorne osobe (voditelje) u odobrenim objektima, koji su obvezni:

1. izvršiti analizu svake pojedine faze unutar proizvodnog procesa te utvrditi koja je od njih kritična u osiguranju zdravstvene ispravnosti (neškodljivosti) namirnica;

2. odrediti odgovarajuće zaštitne postupke i mjere te osigurati njihovu provedbu, održavanje i provjeru na temelju načela sustava HACCP.

Članak 6.

Za provedbu načela sustava HACCP u proizvodnim procesima mora se:

1. provesti analiza opasnosti od onečišćenja, izraditi popis svih faza u proizvodnom procesu i navesti sve preventivne mjere;

2. utvrditi sve kritične kontrolne točke za sigurnost odnosno neškodljivost namirnica životinjskog podrijetla;

3. utvrditi kritične granice za poduzimanje preventivnih mjera za svaku od utvrđenih kritičnih kontrolnih točaka;

4. utvrditi sve zahtjeve glede provedbe učinkovite kontrole i sustavnog praćenja na svim kritičnim točkama proizvodnje sa zadaćom da se ispravi ili poboljša i održi kontrola procesa;

5. utvrditi mjere koje je potrebito poduzeti kad sustavno praćenje ukaže na odstupanje od utvrđene kritične granice;

6. uvesti učinkovite postupke vođenja očevidnika koji pokazuju provedbu sustava HACCP (dokumentacija);

7. uvesti postupak za periodično proučavanje analize opasnosti, kritičnih kontrolnih točaka, kontrole i sustavnog praćenja u cilju provjere ispravnosti i učinkovitosti sustava HACCP.

Članak 7.

Osim izradbe sustava HACCP prema odredbama članaka 5. i 6. ovoga Pravilnika, odgovorne osobe dužne su organizirati izradbu i provedbu standardnih sanitacijskih operativnih postupaka (SSOP) i provedbu sustavnog laboratorijskog ispitivanja na nalaz E. coli, (Biotip I), koji zajedno sa odredbama članka 6., točaka 1. do 7. ovoga Pravilnika, čine sustav kontrole procesa sa zadaćom smanjenja mikrobioloških i drugih onečišćenja namirnica (proizvoda).

Članak 8.

Odgovorne osobe u odobrenim objektima koji su svrstani u kategoriju izvoznih objekata obvezni su u cilju dosljedne provedbe mjera sustava HACCP iz članka 6. ovog Pravilnika, osnovati u svojim objektima povjerenstva za izradbu HACCP planova.

Povjerenstva iz stavka 1. ovog članka, moraju biti sastavljena od stručnjaka različitih struka, i to iz: higijene namirnica animalnog podrijetla, prehrambene tehnologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva, toksikologije, sanitacije, veterinarskog javnog zdravstva i sl., koji posjeduju posebno znanje i stručnost u svezi zaštite zdravlja ljudi tijekom proizvodnje, pohrane, prijevoza, rukovanja i prometa namirnicama životinjskog podrijetla.

Stručno povjerenstvo, iz stavka 2. ovoga članka, mora biti sastavljeno od najmanje pet članova djelatnika izravno uključenih u rad proizvodnih procesa objekta.

Članak 9.

Početnu provjeru ispravnosti i verifikaciju HACCP-planova, koje su odgovorne osobe (voditelji) iz člana 8. ovoga Pravilnika dužne dostaviti Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva - Upravi za veterinarstvo prije roka propisanog za njihovu primjenu, obavlja Povjerenstvo za reviziju HACCP-planova kao sastavni dio Središnjeg povjerenstva, koje rješenjem osniva ministar poljoprivrede i šumarstva.

Povjerenstvo za reviziju i verifikaciju HACCP-planova, sukladno strukturi povjerenstva za izradbu HACCP-planova iz članka 8. stavka 2. ovog Pravilnika, dužno je sačiniti Poslovnik o svome radu.

Daljnju verifikaciju HACCP-planova, tijekom njihove primjene u proizvodnim procesima, u cilju učinkovitosti sustava HACCP, obvezna su provoditi povjerenstva za HACCP-planove i to po postupku za verifikaciju utvrđenom HACCP-planom u dotičnom objektu.

Članak 10.

U provedbi odredaba ovog Pravilnika, odgovorne osobe (voditelji) odobrenog objekta izvozne kategorije, moraju osigurati dosljednu provedbu propisa Ministarstva poljoprivrede SAD - Uprave za sigurnost i inspekciju hrane "Savezni Registar" Dio II, Ministarstvo poljoprivrede - Uprava za inspekciju i sigurnost hrane - 9 CFR Dio 304 i ostali - Smanjenje patogena; Sustav analize rizika i kontrole kritičnih točaka (HACCP), Konačni propis od 25. srpnja 1996. god. Ukoliko su njihovi objekti odobreni za izvoz mesa i/ili mesnih proizvoda u SAD; i Europske Unije - "Smjernica Vijeća o higijeni namirnica - 93/43 EEC" (Službene novine EU, L 175/1 od 14. lipnja 1993) ukoliko su njihovi objekti odobreni za izvoz svježeg mesa u države članice Europske Unije.

III. UPRAVNE MJERE

Članak 11.

Ukoliko se u odobrenom objektu izvozne kategorije, iz bilo kojih razloga, ne provode ili ne provode dosljedno odredbe ovog Pravilnika kako je to određeno člankom 6., 7. i 8., ravnatelj Uprave za veterinarstvo donijeti će rješenje o zabrani rada, zabrani uporabe veterinarskog kontrolnog broja i brisanju objekata iz upisnika odobrenih objekata.

IV. ROKOVI ZA PROVEDBU

Članak 12.

Rok za provedbu kontrole proizvodnih procesa sukladno odredbama o provedbi sustava HACCP, za odobrene objekte svrstane u kategoriju izvoznih objekata, je 1. siječanj 1998. godine.

Članak 13.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 332-01/97-01/202
Urbroj: 525-06-97-01
Zagreb, 18. srpnja 1997.

Ministar
mr. sc. Zlatko Dominiković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.