Zakoni i propisi - Pravni savjeti 73 14.07.1997 Odluka o davanju koncesije na pomorsko dobro u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja obale za prihvat ugljena i sustava rashladne vode, luke posebne namjene - industrijske luke Plomin
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 28. stavka 3. Zakona o morskim lukama ("Narodne novine", broj 108/95) Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. srpnja 1997. godine donijela

ODLUKU

O DAVANJU KONCESIJE NA POMORSKO DOBRO U SVRHU IZGRADNJE I GOSPODARSKOG KORIŠTENJA OBALE ZA PRIHVAT UGLJENA I SUSTAVA RASHLADNE VODE, LUKE POSEBNE NAMJENE - INDUSTRIJSKE LUKE PLOMIN

I.

Na temelju javnog prikupljanja ponuda za dodjelu koncesije na izgradnju i gospodarsko korištenje obale za prihvat ugljena i sustava rashladne vode, luke posebne namjene - industrijske luke Plomin ("Narodne novine", broj 48/97) i mišljenja Stručnog tijela za ocjenu koncesija osnovanog sukladno članku 63. stavku 3. Pomorskog zakonika, prihvaća se ponuda Hrvatske elektroprivrede d.d., Zagreb (u daljnjem tekstu: Ovlaštenik), te daje Ovlašteniku ovlaštenje za izgradnju i gospodarsko korištenje pomorskog dobra.

Pomorsko dobro - lučko područje koje je predmet ove Odluke obuhvaća:

1. na kopnenom dijelu: k. o. Ripenda k. č. 201/219 i dio 201/263, 201/264, 201/265, 201/267, 201/268, 201/269, 201/273 i 2485/1 ukupne površine 40.500 m˛;

2. na morskom dijelu pripadajući prostor označen na kopiji katastarskog plana k. o. Ripenda, br. lista 3, ukupne površine 22.200 m˛.

II.

Koncesija se daje u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja obale za prihvat ugljena i sustava rashladne vode, luke posebne namjene - industrijske luke Plomin od značaja za Republiku Hrvatsku.

Ovlaštenik se obvezuje da lučko područje - pomorsko dobro koje ovom Odlukom dobija na gospodarsko korištenje, koristi isključivo za posebne potrebe Ovlaštenika.

III.

Ovlaštenik je dužan izgraditi i gospodarski koristiti industrijsku luku, sukladno Zakonu o morskim lukama, drugim zakonima i podzakonskim aktima iz područja sigurnosti plovidbe, zaštite okoliša, te lokacijskom, građevinskom i uporabnom dozvolom i to na način koji će osigurati zaštitu okoliša.

IV.

Davatelj koncesije daje na korištenje pomorsko dobro navedeno u točki I. ove Odluke Ovlašteniku na vremensko razdoblje od 28 godina, računajući od dana sklapanja Ugovora o koncesiji pomorskog dobra.

V.

Za korištenje pomorskog dobra navedenog u točki I. ove Odluke Ovlaštenik se obvezuje da će uredno plaćati davatelju koncesije godišnju naknadu.

Godišnja naknada koju Ovlaštenik plaća za korištenje pomorskog dobra sastoji se iz dva dijela:

1. stalni dio prema metru kvadratnom lučkog područja u iznosu od 1,75 kuna za metar kvadratni kopnenog i morskog dijela zauzetog pomorskog dobra,

2. promjenjivi dio prema pretovarenoj toni tereta godišnje u iznosu od 1,45 kuna po toni tereta.

Promjenjivi dio naknade uvećava se za postotak rasta prosječne prodajne cijene 1 kWh na pragu termoelektrane Plomin I i II u prethodnoj godini.

Navedena naknada plaća se na sljedeći način:

- stalni dio naknade plaća se od trenutka zaključivanja Ugovora o koncesiji i to uvijek za tekuću godinu unaprijed, a za godinu u kojoj je dana koncesija i za godinu u kojoj koncesija ističe, razmjerno preostalim mjesecima korištenja;

- promjenjivi dio naknade plaća se unatrag i to:

do 30. rujna u tekućoj godini prema prometu u prvom polugodištu;

do 30. travnja za drugo polugodište protekle godine.

VI.

Na temelju ove Odluke ovlašćuje se ministar pomorstva, prometa i veza da sklopi Ugovor o koncesiji pomorskog dobra iz točke I. ove Odluke, kojim će se detaljno urediti ovlaštenja Davatelja koncesije, te prava i obveze Ovlaštenika, posebice u odnosu na zaštitu okoliša, sigurnost plovidbe, te održavanje i osiguranje luke.

VII.

Ako Ovlaštenik u roku 15 dana od dana donošenja ove Odluke ne potpiše Ugovor o koncesiji pomorskog dobra, gubi sva prava određena ovom Odlukom.

VIII.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u "Narodnim novinama".

Klasa: 934-01/97-01/01
Urbroj: 5030115-97-8
Zagreb, 11. srpnja 1997.

Predsjednik
mr. Zlatko Mateša, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.