Zakoni i propisi - Pravni savjeti 72 11.07.1997 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-485/1996 od 2. srpnja 1997.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi Samostalnog sindikata radnika u proizvodnji i preradi metala Hrvatske - Sindikalna podružnica "Čelik", Križevci, na sjednici održanoj dana 2. srpnja 1997. godine, donio je sljedeće

RJEŠENJE

Ustavna tužba se odbacuje.

Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

Podružnica samostalnog sindikata u proizvodnji i preradi metala Hrvatske u tvrtki "Čelik" d.d. iz Križevaca, podnijela je ustavnu tužbu uz tvrdnju da su presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 11. srpnja 1996. godine, broj: Gž 7/96, kojom je preinačena presuda Županijskog suda u Bjelovaru od 24. svibnja 1996. godine, broj: P-1/96, te je zabranjen štrajk što ga je provodio podnositelj ustavne tužbe u tvrtki "Čelik" d.d. u Križevcima, povrijeđena ustavna prava iz članaka 55. stavak 1., 56., 64. i 69. Ustava Republike Hrvatske.

Ustavna tužba nije dopuštena.

Uvidom u predmet Županijskog suda u Bjelovaru, u kojem su donijete naprijed navedene odluke, utvrđeno je da je sukladno odredbama članka 217. Zakona o radu ("Narodne novine", br. 38/95), povodom tužbe tvrtke "Čelik" d.d. Križevci u prvom stupnju odlučivao Županijski sud u Bjelovaru te u drugom stupnju Vrhovni sud Republike Hrvatske naprijed navedenom odlukom, a za koju se tvrdi da je podnositelju ustavne tužbe povrijedila navedena ustavna prava.

Po odredbama članka 210. Zakona o radu, pravo pozivanja na štrajk i provoditi ga imaju sindikati i njihove udruge. Po odredbama članka 150. istog Zakona, sindikat utemeljuju i u njega se po slobodnom izboru učlanjuju zaposlenici. Prema tome, u štrajku sindikat predstavlja zaposlenike pa i u slučaju da poslodavac ili udruga poslodavca zahtijeva od nadležnog suda da zabrani organiziranje i poduzimanje štrajka. Za zaključiti je stoga da su sporovi u svezi sa štrajkom radni sporovi, koje rješavaju sudovi sukladno odredbama članka 217. Zakona o radu i to županijski sud ukoliko štrajk obuhvaća područje jedne županije, odnosno Vrhovni sud Republike Hrvatske ukoliko štrajk obuhvaća dvije ili više županija. U drugom stupnju, povodom žalbe, odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Navedenim odredbama Zakona o radu, a niti drugim odredbama istog Zakona, nisu propisani u postupcima u svezi sa štrajkom izvanredni pravni lijekovi.

Budući da su, kako je naprijed rečeno, sporovi u svezi sa štrajkom radni sporovi, primjenjuju se na ove sporove glede postupka odredbe glave XXVII. (članak 433-437.) Zakona o parničnom postupku ("Narodne novine", br. 53/91 i 91/92), koji propisuju postupak u parnicama iz radnih odnosa. Među navedenim odredbama nema odredbi o izvanrednim pravnim lijekovima, pa ni o reviziji. Slijedom toga, a prema odredbi članka 433. Zakona o parničnom postupku, po kojim odredbama, ako u toj glavi XXVII. ne postoje posebne odredbe u parnicama iz radnih odnosa, primjenjivat će se ostale odredbe tog Zakona, dakle i odredbe o reviziji, koja je po odredbama članka 382. stavka 4. t. 2. uvijek dozvoljena u radnim sporovima ako je zahtjev usmjeren na činidbu.

Slijedi zaključak da je protiv presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske, u odnosu na koju je ustavna tužba podnesena, bilo moguće izjaviti reviziju.

Podnositelj ustavne tužbe protiv presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske u odnosu na koju je podnio ustavnu tužbu primio je 29. srpnja 1996. godine. Prema dopisu Županijskog suda u Bjelovaru od 20. veljače 1997. godine, broj: P-1/96, reviziju protiv ove presude podnositelj ustavne tužbe nije do tog vremena izjavio.

Prema odredbama članka 28. stavka 2. i 3. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/91), ustavna tužba se može podnijeti, u slučaju dopuštenosti drugog pravnog puta radi zaštite ustavnih prava, tek po iscrpljivanju tog drugog pravnog puta. U stvarima u kojima je dopuštena revizija, pravni put je iscrpljen nakon što je odlučeno o tom pravnom sredstvu.

Budući da podnositelj ustavne tužbe nije izjavio reviziju, ne postoje pretpostavke za odlučivanje po njegovoj ustavnoj tužbi, pa je, prema odredbama članka 26. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, riješeno kao u izreci.

Dio rješenja o objavi temelji se na odredbi članka 20. stavka 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj: U-III-485/1996
Zagreb, 2. srpnja 1997.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.
  INTERNET USLUGE - IZRADA POSLOVNIH PLANOVA - IZRADA WEB STRANICA ZA TVRTKE - IZRADA CMS STRANICA  
   
POSLOVNI PORTAL TVRTKE POSLOVNI FORUM d.o.o. - Internet i poslovne usluge za poduzetnike
Poslovni Forum d.o.o. pokrenut je od strane stručnjaka na području ekonomije, financija, prava i informatike, a nakon sveobuhvatne analize tržišta i poslovanja poslovnih subjekata, kako bi se uz korištenje suvremenih metoda i visoke tehnologije cjelovito pristupilo unapređenju poslovanja svih poslovnih subjekata na jednostavan i učinkovit način.
Poslovni Forum omogućuje prikupljanje informacija o stanju na tržištu, analizu tržišta, pregled cijena i asortimana konkurencije, kvalitetnu izradu poslovnih planova i investicijskih projekata, te financiranje novih ulaganja, savjete i konzultacije u svezi trgovačkog, građanskog, radnog i upravnog prava, poreza i drugih oblasti. Kada netko putem Interneta traži tko nudi određene proizvode ili usluge, neka nađe Vas i Vašu detaljnu i ažuriranu ponudu! Zašto tisuće posjetitelja prepuštati konkurenciji!

Naručite CMS web stranice - Predstavite svoju tvrtku, obrt ili udrugu!
 
 
  LINK NA PREGLED SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA, PREGLED POSLOVNIH INFORMACIJA  

Neslužbeni pregled iz Narodnih novina


IZRADA WEB STRANICA

Naručite izradu modernih web stranica. Bero i lako kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, plaćanje karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing...

>> Link na ponudu za izradu web stranica >>