Zakoni i propisi - Pravni savjeti 56 04.06.1997 Naputak o sastavljanju polugodišnjeg financijskog izvješća proračuna i proračunskih korisnika
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju članka 54. stavka (2) Zakona o proračunu ("Narodne novine", broj 95/94) i članka 19. stavka (2) Uredbe o računovodstvu proračuna ("Narodne novine", broj 96/94 i 108/96), ministar financija donosi

NAPUTAK

O SASTAVLJANJU POLUGODIŠNJEG FINANCIJSKOG IZVJEŠĆA PRORAČUNA I PRORAČUNSKIH KORISNIKA

Članak 1.

Ovim Naputkom uređuje se sadržaj i oblik polugodišnjeg izvješća, način unošenja podataka u financijsko izvješće te predočavanje polugodišnjeg financijskog izvješća.

Članak 2.

Odredbe ovog Naputka odnose se na sve obveznike iz člana 2. Pravilnika o financijskom izvješćivanju za proračune i proračunske korisnike ("Narodne novine", broj 12/97) - u daljnjem tekstu: Pravilnik o financijskom izvješćivanju.

Članak 3.

Polugodišnje financijsko izvješće sastoji se od Računa prihoda i izdataka i Bilježaka uz financijsko izvješće.

Članak 4.

(1) Račun prihoda i izdataka sastavlja se na način propisan člancima 8. do 12. Pravilnika o financijskom izvješćivanju.

(2) U obrascu Račun prihoda i izdataka (PR-IZ) u stupcima 4, 5 i 6 upisuju se podaci za razdoblje siječanj-lipanj.

Članak 5.

Bilješke uz financijsko izvješće daju se na način propisan u članku 25. stavcima (4), (6) i (7) Pravilnika o financijskom izvješćivanju.

Članak 6.

Proračunski korisnici koji imaju planirane svote u okviru glave državnog proračuna, dužni su usuglasiti podatke za razdoblje siječanj-lipanj s nadležnim ministarstvom odnosno Ministarstvom financija.

Članak 7.

(1) Polugodišnje financijsko izvješće obveznici dostavljaju do 15. srpnja tekuće godine, i to:

- Državnom uredu za reviziju;

- nadležnom ministarstvu odnosno Ministarstvu financija ako se neposredno financiraju iz državnog proračuna.

(2) Račun prihoda i izdataka (Obrazac PR-IZ) obveznik dostavlja u istom roku jedinici Zavoda za platni promet u kojoj ima otvoren žiro-račun, radi statističke obrade.

Članak 8.

(1) Nadležna ministarstva nakon obavljene kontrole izvješća, sastavljaju konsolidirano polugodišnje izvješće svih proračunskih korisnika koji su u djelokrugu nadležnog ministarstva i dostavljaju ga Ministarstvu financija - Uprava za državno računovodstvo, do 30. srpnja tekuće godine.

(2) Uz konsolidirano financijsko izvješće nadležna ministarstva dostavljaju Ministarstvu financija i pojašnjenje nastalih odstupanja od planiranih svota.

Članak 9.

Ovaj Naputak stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 400-06/97-01/117
Urbroj: 513-06/97-1
Zagreb, 29. svibnja 1997.

Ministar financija
mr. Božo Prka, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.