Zakoni i propisi - Pravni savjeti 54 27.05.1997 Odluka o prihvaćanju članstva Narodne banke Hrvatske u Banci za međunarodna poravnanja (BIS) Bazel
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

NARODNA BANKA HRVATSKE

Na temelju članka 7. i članka 67. stavak 1. točka 23. Zakona o Narodnoj banci Hrvatske ("Narodne novine", broj 35/95 - Pročišćeni tekst), Savjet Narodne banke Hrvatske na sjednici održanoj 26. svibnja 1997. godine, donio je

ODLUKU

O PRIHVAĆANJU ČLANSTVA NARODNE BANKE HRVATSKE U BANCI ZA MEĐUNARODNA PORAVNANJA (BIS), BAZEL

I.

Ovom Odlukom Narodna banka Hrvatske prihvaća članstvo u Banci za međunarodna poravnanja (BIS), iz Bazela (u daljnjem tekstu: Banka) na temelju upisa deset "simboličkih dionica" i to u sklopu izvanrednog povećanja kapitala Banke po trećoj tranši upisa dioničkog kapitala, u skladu i uz uvjete iz Odluke Odbora direktora Banke od 12. svibnja 1997. godine.

II.

Narodna banka Hrvatske će, u svoje ime i za svoj račun, uplatiti Banci novčani iznos koji je potreban za pristupanje u članstvo Narodne banke Hrvatske u Banku i to u visini od 122.940,- američkih dolara, odnosno u iznosu dolarske protuvrijednosti dionica izraženih u "zlatnim francima" po tečaju na dan uplate kapitala.

III.

U skladu s uvjetima iz Odluke Odbora direktora Banke od 12. svibnja 1997. godine, učlanjenje Narodne banke Hrvatske u Banku na temelju "simboličkih dionica" ne utječe i ne prejudicira bilo kakva pravna rješenja u svezi s imovinom u monetarnom zlatu i devizama, te dionicama Narodne banke Jugoslavije, središnje banke bivše SFR Jugoslavije, i nije u suprotnosti sa nastavkom procesa sukcesije navedene imovine i dionica između središnjih banaka zemalja - sljednica bivše SFR Jugoslaije.

IV.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja a objavit će se u "Narodnim novinama".

O. br. 399/97.
Zagreb, 26. svibnja 1997.

Predsjednik Savjeta
Narodne banke Hrvatske
guverner
Narodne banke Hrvatske
dr. Marko Škreb, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.