Zakoni i propisi - Pravni savjeti 52 21.05.1997 Pravilnik o temeljnim zahtjevima za snack-proizvode
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

DRŽAVNI ZAVOD ZA NORMIZACIJU I MJERITELJSTVO

Na temelju članka 13., stavak 2. i članka 42., stavak 1. Zakona o normizaciji ("Narodne novine" broj 55/96) ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo donosi

PRAVILNIK

O TEMELJNIM ZAHTJEVIMA ZA
SNACK-PROIZVODE

OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuju temeljni zahtjevi kojima u pogledu kakvoće moraju udovoljavati snack (snek) - proizvodi (u nastavku teksta: snack-proizvodi), temeljni zahtjevi za očuvanje kakvoće tih proizvoda, način deklariranja i elementi deklaracije, a u svrhu zaštite života i zdravlja ljudi te interesa potrošača.

Članak 2.

Snack-proizvodi su, u smislu ovog pravilnika, posebna skupina namirnica srodnih tehnoloških, prehrambenih, senzorskih, uporabnih i tržišnih svojstava.

Snack-proizvodi su suhi, voluminozni i hruskavi proizvodi za neposrednu ljudsku prehranu bez kuhanja, podgrijavanja ili dodatnog oplemenjivanja.

Prikladni su za zajedničko prodavanje, raspodjeljivanje, čuvanje i izlaganje na mjestu prodaje.

Članak 3.

Zahtjevima propisanim ovim pravilnikom mora biti udovoljeno u proizvodnji i prometu proizvoda.

Promet u smislu ovog pravilnika je nuđenje, uvoz, držanje na zalihama radi prodaje ili izlaganje za prodaju.

Članak 4.

Kakvoća u smislu ovog pravilnika je skupno svojstvo proizvoda uvjetovano osnovnim sastavom, tehnološkim postupkom, pridodanim tvarima, ambalažom, uvjetima transporta, čuvanja i skladištenja.

Članak 5.

Proizvodi iz članka 1. ovog pravilnika stavljaju se u promet kao pakovine koje moraju imati deklaraciju.

Deklaracija mora sadržavati ove podatke:

1) naziv proizvoda i njegovo trgovačko ime, ako ga proizvod ima

2) tvrtku, naziv i adresu proizvođača ili onoga koji je proizvod pakirao, a za uvezeni proizvod sjedište proizvođača, naziv i adresu uvoznika

3) neto masu proizvoda

4) podatke o osnovnim sastojcima, dodanim aditivima (vrsta i naziv ili vrsta i E-broj) u gotovom proizvodu te količine onih aditiva čija je uporaba količinski ograničena, po opadajućem redoslijedu zastupljenosti

5) rok valjanosti (uz navođenje brojčane oznake mjeseca i godine)

6) naputak o načinu čuvanja.

Deklaracija može sadržavati i druge podatke važne za potrošača.

Deklaracija mora biti jasna, uočljiva i čitljiva.

Slova kojima su tiskani naziv proizvoda i tvrtka odnosno naziv i sjedište proizvođača, moraju biti veća od slova kojima su tiskani ostali podaci.

Sve oznake na pakovini moraju biti neizbrisive, čitljive i vidljive u normalnim uvjetima izlaganja.

Članak 6.

Prema upotrijebljenim sirovinama, tehničko-tehnološkim i senzorskim svojstvima u proizvodnji, prometu i potrošnji, snack-proizvodi stavljaju se u promet kao:

1) čips-proizvodi

2) flips-proizvodi

3) ekspandirana žita

4) prženi plodovi i sjemenke

5) mješavine snack-proizvoda i

6) ostali snack-proizvodi.

Članak 7.

Pripadnost i razvrstavanje namirnica u skupinu snack-
-proizvoda utvrđuje se ispunjavanjem triju ili više zajedničkih (pretežitih) kriterija spojivosti sukladno odredbama članaka 2. i 6. ovog pravilnika.

Članak 8.

Evidencija o proizvodu koju vodi proizvođač, osim podataka iz deklaracije propisane člankom 5. ovog pravilnika, sadrži i ove podatke:

1) evidencijski broj

2) skupinu kojoj proizvod pripada prema odredbama ovog pravilnika

3) datum početka proizvodnje

4) kratak opis tehnološkog postupka,

5) analitičko izvješće i datum o provedenim senzorskim, fizikalnim i kemijskim ispitivanjima.

Iznimno, stavak 1. ovog članka ne odnosi se na proizvode iz uvoza.

Članak 9.

Nazivne količine punjenja, označivanje nazivnih količina i dopuštena odstupanja od nazivne količine punjenja za proizvode iz članka 1. ovog pravilnika utvrđuju se posebnim propisom o pakovinama.

Do početka primjene propisa iz stavka 1. ovog članka, Pravilnika o mjeriteljskim zahtjevima za pakovine ("Narodne novine" broj 23/97), primjenjivat će se ove odredbe za dopuštena pojedinačna negativna odstupanja od nazivne količine punjenja:

Tablica 1
         Nazivna količina            Dopuštena negativna odstupanja
            punjenja u g             od nazivne količine punjenja
                                     u % od Qn            u g
        od       5   do     50         9,0                 -
        od      50   do    100          -                 4,5
        od     100   do    200         4,5                 -
        od     200   do    300          -                 9,0
        od     300   do    500         3,0                 -
        od     500   do   1000          -                15,0
        od    1000   do  10000         1,5                 -

Kod preračunavanja vrijednosti dopuštenih negativnih odstupanja količine punjenja, kad je ona u Tablici 1 dana u postocima, zaokruživanje se vrši na najbližu višu desetinu grama.

Srednja vrijednost stvarnih odstupanja za uzorak od 10 (deset) pojedinačnih pakovanja mora biti manja ili jednaka 40% granice dopuštenih negativnih odstupanja količine punjenja za nazivnu količinu navedenu u Tablici 1 ovog članka.

Prosječna količina stvarnog punjenja pakovina proizvoda iz članka 1. ovog pravilnika ne smije biti manja od nazivne količine punjenja.

Članak 10.

Ako je nazivna količina proizvoda koji se stavlja u promet na domaćem tržištu, manja od 30 g, deklaracija mora sadržavati: naziv proizvoda, skraćenicu tvrtke odnosno naziv i sjedište proizvođača ili skraćenu tvrtku odnosno naziv onoga tko je proizvod stavio u promet, neto masu punjenja i rok valjanosti uz navođenje mjeseca i godine dvoznamenkastim brojevima.

Članak 11.

Veličina brojeva kojima se označava nazivna količina punjenja na pakovini, ne smije biti manja od:

- 6 mm visine ako je nazivna količina punjenja veća od 1000 g

- 4 mm visine ako je nazivna količina punjenja od 1000 g do isključno 200 g

- 3 mm visine ako je nazivna količina punjenja od 200 g do isključno 50 g i

- 2 mm visine ako nazivna količina punjenja nije veća od 50 g.

Članak 12.

Poljoprivredni proizvodi namijenjeni neposrednoj potrošnji u ljudskoj prehrani, koji se upotrebljavaju za proizvodnju snack-proizvoda (krumpir, žita i žitne prerađevine, suhi plodovi, sjemenke, voće, povrće, masti i ulja, začini, ekstrakti začina, mješavine začina i sl.) moraju udovoljavati zahtjevima kakvoće i zdravstvene ispravnosti propisane odgovarajućim pravilnicima ili normama za te proizvode.

Voda koja se upotrebljava u proizvodnji snack-proizvoda mora udovoljavati zahtjevima kakvoće i zdravstvene ispravnosti propisanih odgovarajućim posebnim propisima.

Članak 13.

U proizvodnji snack-proizvoda dopuštena je uporaba aditiva za prehrambene proizvode navedenih u Tablici 2.

Tablica 2



Lista dopuštenih aditiva za snack-proizvode
Redni  E-broj           Osnovna skupina        Najveća dopuštena               Napomena
broj                    (Funkcionalna          količina
                        pripadnost)             
                        i nazivi aditiva                
  1      2                    3                       4                            5
1. ANTIOKSIDANSI I SINERGISTI ANTIOKSIDANSA             
1.1.    E 300           Askorbinska             DPP*                           Vitamin C, osim
                        kiselina                                               za pržene plodove 
                                                                               i sjemenke
1.2.    E 301           Natrijev askorbat      -"-                                   -"-
1.3.    E 302           Kalcijev askorbat      -"-                                   -"-
1.4.    E 304           6-stearil-L-           0,05% (m/m)                           -"-
                        askorbinska kiselina i pojedinačno ili u
                        6-palmitil-L-          smjesi
                        askorbinska kiselina            
1.5.    E 306           Obogaćeni prirodni     0,05% (m/m)                     Vitamin E
                        ekstrakt tokoferola    pojedinačno ili u
                                               smjesi, računano na             Za sve snack-
                                               masni dio                       -proizvode
1.6.    E 306           Sintetički alfa-       0,02% (m/m)                           -"-
                        tokoferol              pojedinačno ili u 
                                               smjesi, računano na 
                                               masni dio 
1.7.    E 308           Gama-tokoferol         0,02% (m/m)                     Vitamin E
                                               pojedinačno ili u
                                               smjesi računano na              Za sve snack-
                                               masni dio                       -proizvode
1.8.    E 309           Delta-tokoferol        -"-                                   -"-
1.9.    E 310           Propil-galat           0,02% (m/m),                          -"-
                                               računano na masni 
                                               dio     
1.10.   E 311           Oktil-galat            -"-                                   -"-
1.11.   E 312           Dodecil-galat          0,02% (m/m),                    Vitamin E
                                               računano na masni               Za sve snack-
                                               dio                             -proizvode
1.12.   E 320           Butilhidroksianisol    -"-                                   -"-
                        (BHA)
1.13.   E 321           Butilhidroksitoluen    0,01% (m/m),                          -"-
                        (BHT)                  računano na masni       
                                               dio     
1.14.   E330            Limunska kiselina      DPP                             Kiselina; pufersko sredstvo
                                                                               Za sve proizvode 
1.15.   E 334           Vinska kiselina        -"-                                   -"-
                        (+, -)
1.16.   E 338           Ortofosforna            0,1%    (m/m)                  Kiselina
                        kiselina                pojedinačno ili u 
                                                smjesi s orto- 
                                                fosfatima (izraženo            Za sve proizvode 
                                                kao P2O5)       
1.17.   E 339           Natrijevi ortofosfati   -"-                            Emulgatori,stabilizatori,
                                                                               zguš-njivači,puferska sredstva
                                                                               Osim za prženeplodove i sjemenke
1.18.   E 340           Kalijevi ortofosfati    -"-                                  -"-
1.19.   E 341           Kalcijevi ortofosfati   -"-                                  -"-
2. EMULGATORI STABILIZATORI I ZGUŠNJIVAČI               
2.1.    E 322           Lecitini                3% (m/m),                      Osim za čips-
                                                računano                       proizvode i 
                                                na masni dio                   pržene plodove i sjemenke
2.2.    E 400           Alginska kiselina       DPP                            Osim za čips proizvode 
                                                                               i pržene plodove 
                                                                               i sjemenke
2.3.    E 401           Natrijev alginat        -"-                                   -"-
2.4.    E 402           Kalijev alginat         -"-                                   -"-
2.5.    E 403           Amonijev alginat        DPP                            Osim za čips-
                                                                               proizvode i pržene plodove i sjemenke
2.6.    E 404           Kalcijev alginat        -"-                                   -"-
2.7.    E 406           Agar                    -"-                                   -"-
2.8.    E 440           Pektini                 -"-                                   -"-
2.9.    E 441           Želatina                -"-                                   -"-
2.10.   E 450a          Dinatrijev              0,5% (m/m)                     Pufersko sredstvo i 
                        dihidrogen-             pojedinačno ili u              sredstvo
                        difosfat                smjesi, izraženo               za tretira-nje brašna
                                                kao P2O5                       Osim za pržene plodove i sjemenke 
2.11.   E 450b          Trinatrijev difosfat    -"-                                    -"-
2.12.   E 450c          Tetranatrijev difosfat  -"-                                    -"-
2.13.   E 450d          Tetrakalijev difosfat   -"-                             Pufersko sredstvo 
                                                                                Osim za pržene plodove i sjemenke
2.14.   E 451a          Pentanatrijev trifosfat -"-                                    -"-
2.15.   E 451b          Pentakalijev trifosfat  -"-                                    -"-
2.16.   E 452a          Natrijevi polifosfati   -"-                                    -"-
2.17.   E 452b          Kalijevi polifosfati    -"-                                    -"-
2.18.   E 452d          Kalcijevi polifosfati   -"-                                    -"-
2.19.   E 460a          Mikrokristalična        DPP                             Osim za čips 
                        celuloza                                                proizvode i pržene 
                                                                                plodove i sjemenke
2.20.   E 460b          Celuloza u prahu        -"-                                    -"-
2.21.   E 469           Natrijev kazeinat       1,6% (m/m)                             -"-
2.22.   E 471           Mono- i digliceridi     1% (m/m)                               -"-
                        masnih kiselina         pojedinačno ili u 
                                                smjesi  
2.23.   E 472a          Esteri diglicerida      1% (m/m)                        Osim za čips-
                        masnih kiselina i       pojedinačno ili u               proizvode i pržene 
                        octene kiseline         smjesi                          plodove i sjemenke
2.24.   E 472b          Esteri mono- i          -"-                                    -"-
                        diglicerida masnih              
                        kiselina i mliječne 
                        kiseline                
2.25.   E 472c          Esteri mono- i          1% (m/m)                        Osim za čips-
                        diglicerida masnih      pojedinačno ili                 u proizvode i pržene
                        kiselina i limunske     smjesi                          plodove i sjemenke kiseline
2.26.   E 472d          Esteri mono- i          -"-                                     -"-
                        diglicerida masnih 
                        kiselina i vinske 
                        kiseline 
2.27.   E 472e          Esteri mono- i          -"-                                     -"-
                        diglicerida masnih 
                        kiselina i mono- i 
                        diacetil vinske 
                        kiseline 
2.28.   E 472f          Smjesa estera mono-     1% (m/m)                        Osim za čips- 
                        i diglicerida masnih    pojedinačno ili u               proizvode i pržene 
                        kiselina te octene i    smjesi                          plodove i sjemenke 
                        vinske kiseline 
2.29.   E 473           Esteri masnih            -"-                                    -"-
                        kiselina i saharoze 
3. MODIFICIRANI ŠKROB           
3.1.    E 1400          Dekstrini                DPP                            Samo za flips-proizvode 
3.2.    E 1401          Škrob tretiran           -"-                                    -"-
                        kiselinom
3.3.    E 1402          Škrob tretiran lužinom   -"-                                    -"-
3.4.    E 1411          Diškrobglicerin          -"-                                    -"-
3.5.    E 1412          Diškrobfosfat este-      -"-                                    -"-
                        rificiran fosfornim 
                        oksi-kloridom ili 
                        natrijevim 
                        metafosfatom            
3.6.    E 1413          Fosfatizirani diškrob    -"-                                    -"-
3.7.    E 1420          Škrobni acetat           -"-                                    -"-
                        esterificiran 
                        anhidridom octene 
                        kiseline                
3.8.    E 1442          Škrobni                  DPP                              Samo za flips- 
                        hidroksipropilfosfat                                      proizvode
                                                                                  Ostale vrste škroba -DPP i stavak 
                                                                                  2. ovog članka 
4. PUFERI (kiseline, lužine i soli)             
4.1.    E 260           Octena kiselina          DPP                              Osim za pržene 
                                                                                  plodove i sjemenke 
4.2.    E 261           Kalijev acetat           -"-                                     -"-
4.3.    E 262           Natrijev diacetat        DPP                              Osim za pržene 
                                                                                  plodove i sjemenke
4.4.    E 263           Kalcijev acetat          -"-                                     -"-
4.5.    E 331           Natrijevi citrati        -"-                                     -"-
4.6.    E 332           Kalijevi citrati         -"-                                     -"-
4.7.    E 333           Kalcijevi citrati        -"-                                     -"-
4.8.    E 335           Natrijevi tartarati      -"-                                     -"-
4.9.    E 336           Kalijevi tartarati       -"-                                     -"-
4.10.   E 337           Natrijevi i kalijevi     DPP                               Osim za pržene tartarati plodove i sjemenke
4.11.   E 354           Kalcijev tartarat        -"-                                     -"-
4.12.   E 500a          Natrijev karbonat        -"-                                     -"-
4.13.   E 500b          Natrijev hidrogen-       -"-                                     -"-
                        karbonat 
4.14.   E 501a          Kalijev karbonat         -"-                                     -"-
4.15.   E 501b          Kalcijev hidrogen-       -"-                                     -"-
                        karbonat
4.16.   E 503a          Amonijev karbonat        -"-                                     -"-
4.17.   E 503b          Amonijev hidgrogen-      -"-                                     -"-
                        karbonat
4.18.   E 524           Natrijev hidroksid       -"-                               Lužina i pomoćno 
                                                                                   sredstvo u procesu proizvod-nje
4.19.   E 525           Kalijev hidroksid        -"-                                     -"-
4.20.   E 526           Kalcijev hidroksid       -"-                                     -"-
5. AROME
5.1.                    Prirodne i prirodno-     DPP                               Za sve snack-identične arome proizvode
6. POJAČIVAČI OKUSA
6.1.    E 620           Glutaminska kiselina     1% (m/m)                          Za sve snack-
                                                 pojedinačno ili u                 proizvode
                                                 smjesi izraženo kao
                                                 glutaminska kiselina
6.2.    E 621           Mononatrijev             -"-                                     -"-
                        glutaminat
6.3.    E 622           Monokalijev              1% (m/m)                          Za sve snack-
                        glutaminat               pojedinačno ili u                 proizvode
                                                 smjesi izraženo kao 
                                                 glutaminska kiselina    
6.4.    E 623           Monokalcijev             -"-                                     -"-
                        diglutaminat
6.5.    E 624           Monoamonijev             -"-                                     -"-
                        glutaminat
6.6.    E 625           Magnezijev               -"-                                     -"-
                        diglutaminat
6.7.    E 626           Gvanilinska kiselina     1% (m/m)                                -"-
                                                 pojedinačno ili u
                                                 smjesi izraženo kao
                                                 gvanilinska kiselina
6.8.    E 627           Dinatrijev gvanilat      1% (m/m)                            Za sve snack-
                                                 pojedinačno ili u                    proizvode       
                                                 smjesi izraženo kao 
                                                 gvanilinska kiselina
6.9.    E 628           Dikalijev gvanilat       -"-                                     -"-
6.10.   E 629           Kalcijev gvanilat        -"-                                     -"-
6.11.   E 631           Dinatrijev inozinat      1% (m/m)                                -"-
                        pojedinačno ili u
                        smjesi
6.12.   E 632           Dikalijev inozinat       -"-                                     -"-
6.13.   E 633           Kalcijev inozinat        -"-                                     -"-
6.12.   E 634           Kalcijev -5ž-           0,50% (m/m)                              -"-
                        ribonukleotid
6.13.   E 635           Dinatrijev -5ž-          -"-                                     -"-
                        ribonukleotid
7. BOJILA
7.1.    E 100           Kurkumin                2a) 200 mg/kg**                       Prirodno bojilo
                                                2b) 100 mg/kg
7.2.    E 101           Riboflavin              DPP                                   Prirodno bojilo
7.3.    E 102           Tartrazin               2a) 200 mg/kg                    Sintetsko organsko bojilo
                                                2b) 100 mg/kg                    Osim za čips-proizvode
7.4.    E 104           Quinoline Yellow        -"-                                       -"-
7.5.    E 110           Sunset Yellow           -"-                                       -"-
                        FCF Orange 
                        Yellow S
7.6.    E 120           Conchineal,             2a) 200 mg/kg                         Prirodno bojilo
                        Karminska kiselina,
                        Karminati               2b) 100 mg/kg                     Za sve snack- proizvode
7.7.    E 122           Azorubin, Carmosine     -"-                               Sintetsko organsko bojilo
                                                                                  Osim za čips-proizvode 
7.8.    E 124           Ponceau 4R              -"-                                       -"-
                        Conchineal red A
7.9.    E 129           Allura Red AC           -"-                                       -"-
7.10.   E 131           Patent Blue V           -"-                                       -"-
7.11.   E 132           Indigotine, Indigo      -"-                                       -"-
                        carmine
7.12.   E 133           Brilliant Blue FCF      -"-                                       -"-
7.13.   E 142           Green S                 2a) 200 mg/kg                     Sintetsko organsko bojilo
                                                2b) 100 mg/kg                     Osim za čips-proizvode
7.14.   E 150           Karamel                 DPP                                   Prirodno bojilo
                                                                                  Za sve snack-proizvode
7.15.   E 151           Brilliant Black BN,     2a) 200 mg/kg                       Sintetsko organsko
                        Black Pn                                                    bojilo
                                                2b) 100 mg/kg                     Osim za čips-proizvode
7.16.   E 155           Brown HT                -"-                                       -"-
7.17.   E 160a          Karotenoidi             DPP                                  Prirodno bojilo
                                                                                  Za sve snack-proizvode
7.18.   E 160b          Annatto, bixin,         25 mg/kg                                  -"-
                        norbixin
7.19.   E 160c          Ekstrakt paprike        DPP                                  Prirodno bojilo
                        - Kapsantin             Za sve snack-                    - Kapsorubin proizvode
7.20.   E 160d          Likopen                 2a) 200 mg/kg                             -"-
                                                2b) 100 mg/kg
7.21.   E 160e          Beta-apo-8ž-karotenal   -"-                                       -"-
7.22.   E 160f          Metil- i etil-ester-    -"-                                       -"-
                        beta-apro-8ž- 
                        karotenske kiseline
7.23.   E 161b          Lutein                  -"-                                       -"-
8. KONZERVANSI
8.1.    E 200           Sorbinska kiselina      1000 mg/kg ukupno                   Snack-proizvodi na 
                                                sorbinske kiseline ili              bazi žita i krum-
                                                u smjesi s PHB                      pira, te preliveni 
                                                (PHB najviše                        plodovi i sjemenke 300 mg)(Članak 33)
                                                izraženo kao kiseline 
8.2.    E 202           Kalijev sorbat          -"-                                       -"-
8.3.    E 203           Kalcijev sorbat         -"-                                       -"-
8.4.    E 214           Etil-para-hidroksi-     300 mg/kg izraženo                        -"-
                        benzoat (PHB)           kao kiselina
8.5.    E 215           Natrijev                -"-                                       -"-
                        etilparahidroksiben-
                        zoat (PHB)
8.6.    E 216           Propil-para-            300 mg/kg izraženo                   Snack-proizvodi na 
                        hidroksibenzoat         kao kiselina                         bazi žita i 
                        (PHB)                                                        krumpira, te preliveni  plodovi i
                                                                                     sjemenke(članak 33)
8.7.    E 217           Natrijev                 -"-                                      -"-
                        propilparahidroksi-
                        benzoat (PHB)
8.8.    E 218           Metil-para-              -"-                                      -"-
                        hidroksibenzoat
                        (PHB)
8.9.    E 219           Natrijev                 -"-                                      -"-
                        metilparahidroksiben-
                        zoat (PHB)
8.10.   E 220           Sumporni dioksid         50 mg/kg                             Snack-proizvodi na 
                                                                                      bazi žita i 
                                                                                      krumpira
8.11    E 221           Natrijev sulfit          50 mg/kg izraženo                    Snack-proizvodi na 
                                                 kao SO2                              bazi žita i
                                                                                      krumpira
8.12.   E 222           Natrijev 
                        hidrogensulfit           -"-                                      -"-
8.13.   E 223           Natrijev metabisulfit    -"-                                      -"-
8.14.   E 224           Kalijev metabisulfit     -"-                                      -"-
8.15.   E 226           Kalcijev sulfit          -"-                                      -"-
8.16.   E 227           Kalcijev hidrogen-       -"-                                      -"-
                        sulfit
8.17.   E 228           Kalijev                  -"-                                      -"-
                        hidrogensulfit
9. UMJETNA SLADILA
9.1.    E 951           Aspartam                 500 mg/kg                            Snack-proizvodi na 
                                                                                      bazi žita i krum-pira, te preliveni
                                                                                      plodovi i sjemenke(članak 33)
9.2.    E 954           Saharin (natrijeva,      100 mg/kg                                -"-
                        kalcijeva i kalijeva
                        sol)

NAPOMENE UZ TABLICU 2:

* DPP - aditivi za prehrambene proizvode čija je uporaba dopuštena, a količina uvjetovana dobrom proizvođačkom praksom

** 2a) - čips i flips proizvodi, ekspandirana žita (članak 6. točka 1.-3.)

2b) - prženi plodovi i sjemenke, mješavine i ostali snack-proizvodi (članak 6. točke 4.-6.)

Članak 14.

Aditivi koji se unose u snack-proizvode sa sirovinama i dodacima namirnicama, a rezultat su dobre proizvodne prakse u njihovoj proizvodnji i preradi, smatraju se dopuštenim sukladno stavku 1. članka 13.

Članak 15.

Snack-proizvodi koji se stavljaju u promet moraju imati prepoznatljiva senzorska svojstva (struktura, izgled, okus i miris) svojstvena sirovinama i aditivima od kojih su proizvedeni, primijenjenom tehnološkom postupku za njihovu proizvodnju i značajkama skupine proizvoda u koju se razvrstavaju prema članku 6. ovog pravilnika.

Članak 16.

Snack-proizvodi na koje se odnose odredbe ovog pravilnika moraju se pri uvozu, u proizvodnji, preradi, doradi, pakiranju i prometu skladištiti, transportirati, čuvati ili izlagati na mjestu prodaje na način koji jamči očuvanje kakvoće proizvoda do trenutka prodaje krajnjem kupcu (potrošaču).

Posebne odredbe

1. Čips-proizvodi

Članak 17.

Čips, bez pobliže oznake, ili krumpirov čips, je slani, suhi i hruskavi proizvod dobiven prženjem u jestivim uljima ili mastima i soljenjem tankih krumpirovih listića, prutića ili drugih pogodnih oblika do karakteristične boje, okusa, izgleda i drugih karakterističnih senzorskih svojstava gotovog proizvoda.

Članak 18.

U proizvodnji čipsa dopuštena je uporaba zdravih, čistih oguljenih gomolja krumpira, jestivih masti i ulja, kuhinjske soli, prirodnih začina, ekstrakata začina i aditiva za namirnice dopuštenih ovim pravilnikom.

Ako se za proizvodnju čipsa posebnih svojstava upotrebljavaju neoljušteni gomolji krumpira, taj podatak mora biti vidljivo istaknut na pakovini čipsa.

Članak 19.

Oblikovani čips-proizvodi, bez pobliže oznake, industrijski su proizvodi pravilna oblika i veličine dobiveni miješanjem suhih prerađevina od krumpira (granule, listići, brašno, škrob i slični proizvodi - najmanje 80% m/m prema ukupnoj suhoj tvari gotovog proizvoda), jestivih i modificiranih vrsta škroba, pšeničnog, rižinog ili kukuruznog brašna ili krupice i drugih mlinskih proizvoda, škrobnih i proteinskih sirovina (suhi proizvodi od soje, grahorica, mlijeka, sirutke i sl.), jestivih masti i ulja, kuhinjske soli, prirodnih začina, ekstrakata začina i aditiva za namirnice dopuštenih ovim pravilnikom s vodom, oblikovanjem tijesta u pogodne oblike, prženjem u ulju (bez ekspandiranja!) ili drugim pogodnim tehnološkim postupcima kojima se postiže okus, struktura, miris i boja svojstveni čips-proizvodima.

Članak 20.

Ako je količina osnovne sirovine (osim krumpira) u smjesi iz članka 19. ovog pravilnika veća od 50% (m/m), takvi proizvodi mogu nositi ime prema toj sirovini (npr. kukuruzni čips, sojin-čips, voćni-čips, rižin-čips i sl.).

U nazivu čipsa i čips-proizvoda koji se stavljaju u promet na domaćem tržištu dopušteno je isticanje pobliže oznake pripadnosti podskupini snack-proizvoda na engleskom izvorniku (chips) ili temeljno svojstvo hruskavosti (crispy).

Članak 21.

Čips i čips-proizvodi koji se stavljaju u promet na domaćem tržištu moraju udovoljavati ovim temeljnim zahtjevima:

1) moraju biti ujednačena izgleda i specifične težine, lomne i hruskave strukture, karakteristične boje, ugodna okusa i mirisa svojstvenih upotrijebljenim osnovnim i dodatnim sirovinama, primjereni upotrebljenoj tehnologiji u njihovu dobivanju, te deklariranom okusu svojstvenom upotrijebljenim začinima, mješavinama i ekstraktima začina, aditiva ili prirodnom izvorniku,

2) ne smiju sadržavati više od 4% (m/m) vode u gotovom proizvodu,

3) ne smiju sadržavati više od 3,5% (m/m) kuhinjske soli u gotovom proizvodu,

4) ne smiju sadržavati više od 48% (m/m) masti i ulja u gotovom proizvodu, te

5) moraju biti upakirani i osigurani u prometu na način koji jamči očuvanje temeljnih zahtjeva i upotrebnu vrijednost proizvoda prema točkama 1. do 4. ovog članka u deklariranom roku valjanosti na pakovini.

Članak 22.

Čips-proizvodi koji u gotovom proizvodu sadrže manje od 25% (m/m) masti i ulja mogu se stavljati u promet na domaćem tržištu s oznakom "lagani", ili slično.

2. Flips proizvodi

Članak 23.

Flips-proizvodi (flips) su, u smislu ovog pravilnika, potpuno ekspandirani, suhi i hruskavi proizvodi različita oblika i senzorskih svojstava, dobiveni odgovarajućim tehnološkim postupcima direktne ili indirektne ekspanzije škrobnih i srodnih sirovina za neposrednu ljudsku potrošnju.

Dijele se na:

1) neposredno ekspandirane flips-proizvode koji se dobivaju od jedne ili više škrobnih i srodnih sirovina odgovarajuće kakvoće i vlažnosti, koje mogu ekspandirati (kukuruzna krupica, rižin lom, žitne prekrupe, krumpirove granule, odmašćena soja i sl.), termoekstruzijom, ekspanzijom (eksplozijom), oblikovanjem, sušenjem, oplemenjivanjem različitim dodacima i punjenjima (slatkim i slanim) te pakiranjem gotovih proizvoda, i

2) posredno ekspandirane flips-proizvode koji se dobivaju miješanjem s vodom ili drugim odgovarajućim prehrambenim tekućinama osnovnih i dodatnih škrobnih sirovina, dodataka, začina i aditiva dopuštenih ovim pravilnikom, termoekstruzijom, hlađenjem i oblikovanjem poluproizvoda (peleta), njihovim sušenjem, prženjem u ulju ili drugim tehnološkim postupcima, soljenjem i/ili aromatiziranjem, te pakiranjem gotovih proizvoda.

Članak 24.

Ako se u promet na domaćem tržištu stavljaju poluproizvodi peleti iz članka 23. stavka 2. ovog pravilnika radi pripravljanja flipsa u kućanstvu ili ugostiteljstvu, taj podatak mora biti vidljivo istaknut na pakovini tog proizvoda sukladno članku 5. ovog pravilnika.

Deklaracija za te proizvode mora sadržavati naputak za njihovu uporabu.

Članak 25.

Ako je količina osnovne sirovine (kukuruzne krupice, krumpirove granule, lomljene riže, bezmasne soje i sl., posebice kod direktno ekspandiranog flipsa) ili smjese osnovnih i dodatnih sirovina veća od 50% (m/m) gotovog proizvoda takvi proizvodi mogu u prometu nositi ime prema toj sirovini ili smjesi sirovina (npr. kukuruzni flips, flips od punih žita, krumpirov flips, sojin flips i sl.).

Članak 26.

U proizvodnji flips-proizvoda mogu se upotrebljavati uljni preljevi i punjenja s mljevenim kikirikijem, jezgrastim voćem, sirom i drugim dodacima, čokolada, šećerni preljev, preljev s karamelom i drugi preljevi karakteristični za konditorske proizvode, kao nosioci osnovnih senzorskih svojstava flips-proizvoda.

Podatak o temeljnim značajkama upotrijebljenih preljeva i punjenja može se na odgovarajući način isticati na pakovini u nazivu proizvoda (npr. flips s okusom kikirikija, flips s čokoladom, karamelom, sirom i sl.).

Članak 27.

Flips-proizvodi koji se stavljaju u promet na domaćem tržištu moraju odgovarati ovim temeljnim zahtjevima:

1) moraju biti potpuno ekspandirani,

2) ne smiju sadržavati više od 35% (m/m) masti ili ulja, više od 5% (m/m) vode, niti više od 5% (m/m) kuhinjske soli u gotovom proizvodu,

3) moraju udovoljavati i općim temeljnim zahtjevima za snack-proizvode (članci 12. do 15. ovog pravilnika), a na njih se na odgovarajući način primjenjuju i posebne odredbe o temeljnim zahtjevima za oblikovane čips-proizvode prema članku 21. ovog pravilnika, osim točaka 2, 3 i 4. za koje se primjenjuju odredbe točke 2. ovog članka.

Članak 28.

Flips-proizvodi koji u gotovom proizvodu sadrže manje od 15% (m/m) masti ili ulja mogu se stavljati u promet na domaćem tržištu s oznakom "lagani".

Flips-proizvodi koji se dobivaju neposredno ekspanzijom ili bez prženja u ulju, a sadrže manje od 2% (m/m) masti ili ulja u gotovom proizvodu mogu se stavljati u promet na domaćem tržištu s oznakom "bez masnoća", "bez ulja" i slično.

3. Ekspandirana žita

Članak 29.

Ekspandirana žita su, u smislu ovog pravilnika, snack-proizvodi dobiveni odgovarajućim tehnološkim postupkom potpune ekspanzije ("ispucavanje", "kokičanje"), soljenjem i/ili aromatiziranjem cijelih, zrelih i zdravih plodova žita za neposrednu ljudsku potrošnju.

Članak 30.

U proizvodnji ekspondiranih žita dopuštena je uporaba samo cijelih i zdravih zrna žita za neposrednu ljudsku potrošnju (kukuruz kokičar, pšenica za kuhanje, oljuštena riža i sl.), jestivih masti i ulja, kuhinjske soli, prirodnih začina, ekstrakata začina i aditiva za prehrambene proizvode dopuštenih ovim pravilnikom.

Ako se ekspandirana žita stavljaju u promet aromatizirana ili oplemenjena slanim, začinskim ili slatkim preljevima, na njih se na odgovarajući način primjenjuju odredbe članka 26. ovog pravilnika.

Članak 31.

Pod nazivom "kokice", bez pobliže oznake, ili "slane kokice" u promet se stavljaju snack-proizvodi dobiveni ispucavanjem kukuruza kokičara odgovarajućih svojstava ("pucavca"), uz dodatak jestivih ulja i/ili masti i soljenjem do odgovarajućeg okusa specifičnog za svježe kokice.

U nazivu tog proizvoda dopušteno je isticanje oznake "popcorn".

Članak 32.

Ekspandirana žita, koja se stavljaju u promet moraju udovoljavati ovim temeljnim zahtjevima:

1) moraju biti bez stranih okusa i mirisa, nečistoća stranog porijekla, zrna drugih žita te oštećenih zrna iznad granice dopuštenih posebnim pravilnikom o kakvoći žita za neposrednu ljudsku potrošnju.

2) moraju biti potpuno ekspandirana do najmanje peterostrukog volumena osnovne sirovine

3) ne smiju sadržavati manje od 70% (m/m) ekspandiranih žita, više od 4% (m/m) vode, niti više od 5% (m/m) kuhinjske soli u gotovom proizvodu

4) moraju udovoljavati temeljnim zahtjevima za snack-proizvode (iz članaka 12., 13., 14. i 15. ovog pravilnika), a na njih se na odgovarajući način primjenjuju i odredbe iz članka 21. ovog pravilnika.

4. Prženi plodovi, sjemenke i srodni proizvodi

Članak 33.

Prženi plodovi, sjemenke i srodni proizvodi su, u smislu ovog pravilnika, snack-proizvodi dobiveni suhim prženjem i/ili prženjem u ulju, soljenjem i/ili aromatiziranjem čistih, zrelih, normalno razvijenih, probranih i zdravih jezgri kikirikija, lješnjaka, badema, indijskog oraha i drugih jezgrastih plodova; oljušetnih sjemenki suncokreta i bundevskih koštica, te posebnim tehnološkim postupkom obrađenih plodova soje, nahuta i srodnih sirovina.

Članak 34.

U promet se mogu stavljati prženi neoljušteni plodovi kikirikija te soljeni i prženi plodovi pistacije (pistaća), sjemenke suncokreta i koštice bundeve.

Članak 35.

Prženi plodovi, sjemenke i srodni proizvodi, koji se stavljaju u promet na domaćem tržištu moraju udovoljavati ovim temeljnim zahtjevima:

1) moraju biti ujednačene veličine i oblika te jednoliko prženi do karakteristične boje, okusa i mirisa svojstvenih upotrijebljenim osnovnim sirovinama

2) ne smiju biti stranog mirisa i neugodnog okusa, posebice užegli, pljesnivi, natruli ili s drugim mehanički ili biološki oštećenim zrnima koja mogu nepovoljno utjecati na njihova senzorska svojstva

3) ne smiju sadržavati netipična, nepravilno razvijena, smežurana, polomljena i oštećena zrna iznad količina dopuštenih za sirovine upotrijebljene za njihovu proizvodnju sukladno članku 12. stavak 1. i stavku 1. točki 1. ovog članka

4) ne smiju sadržavati više od 3,5% (m/m) kuhinjske soli u gotovom proizvodu i temeljnih zahtjeva i uporabnu vrijednost proizvoda prema stavku 1. točkama 1. do 3. ovog članka u deklariranom roku valjanosti na pakovini.

Ako je u proizvodnji prženih plodova, sjemenki i srodnih proizvoda primijenjena tehnika pakiranja u vakuumu, atmosferi inertnog plina ili drugi postupci za povećanje roka valjanosti, taj podatak mora biti istaknut na pakovini.

Članak 36.

Odredbe članka 35. ovog pravilnika na odgovarajući se način primjenjuju i na proizvode iz članka 34. i mješavine snack-proizvoda u kojima se upotrebljavaju plodovi, sjemenke i srodni proizvodi.

5. Mješavine snack-proizvoda

Članak 37.

Mješavine snack-proizvoda su, u smislu ovog pravilnika, snack-proizvodi dobiveni miješanjem dvaju ili više snack-proizvoda sa ili bez dodataka suhog voća, plodova, sjemenki i srodnih proizvoda te ostalih snack-proizvoda.

Članak 38.

Deklaracija na pakovini mješavine snack-proizvoda mora, pored podataka iz članka 5. ovog pravilnika, sadržavati i popis upotrijebljenih snack-proizvoda i dodatnih sirovina (suho voće, neprženi plodovi, sjemenke i sl.) prema opadajućem redoslijedu upotrijebljenih količina.

Osnovne značajke senzorskih svojstava mješavine snack-proizvoda (slatko, slano i sl.) mogu se na prikladan način isticati na pakovini.

6. Ostali snack-proizvodi

Članak 39.

Pod nazivom snack, u smislu ovog pravilnika, mogu se na domaćem tržištu stavljati u promet i drugi proizvodi koji udovoljavaju temeljnim zahtjevima prema člancima 2. i 6. ovog pravilnika.

Članak 40.

Ekspandirana žita i žitne pahuljice za doručak, njihove mješavine sa suhim voćem, prženim i mljevenim jezgrastim plodovima i drugim dodacima i slični proizvodi, smatraju se snack-proizvodima u smislu ovog pravilnika.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 41.

Početkom primjene ovog pravilnika mijenja se članak 228. Pravilnika o kvaliteti proizvoda od voća, povrća i gljiva, te pektinskih preparata ("Narodne novine", broj 53/91), tako da se iz tog članka briše riječ "čips", a prestaju važiti članak 11. točka 8. i članak 39. Pravilnika o kvaliteti keksa i proizvoda srodnih keksu ("Narodne novine" broj 53/91).

Članak 42.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama", a primjenjivat će se od 1. srpnja 1997. godine.

Klasa: 383-01/97-03/15
Urbroj: 558-02/1-97-1
Zagreb, 24. travnja 1997.

Ravnatelj 
Državnog zavoda za normizaciju 
i mjeriteljstvo 
dr. sc. Jakša Topić, dipl. ing.,  v. r.

Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.