Zakoni i propisi - Pravni savjeti 52 21.05.1997 Obvezatne upute IV. o načinu glasovanja nepismenih osoba, osoba s tjelesnom manom, to osoba koje se nalaze u bolnici, invalidnih, bolesnih i nepokretnih osoba
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 22. stavka 1. toč. 2. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske ("Narodne novine" br. 22/92 i 42/92), Izborno povjerenstvo Republike Hrvatske propisuje

OBVEZATNE UPUTE IV

O NAČINU GLASOVANJA NEPISMENIH OSOBA, OSOBA S TJELESNOM MANOM, TE OSOBA KOJE SE NALAZE U BOLNICI, INVALIDNIH, BOLESNIH I NEPOKRETNIH OSOBA

1. Glasovanje se obavlja osobno, što znači da nitko ne može glasovati preko druge osobe. Izuzetno, birač koji zbog kakve tjelesne mane (slijepa osoba, osoba bez ruku i slično) ili zbog toga što je nepismen ne bi mogao glasovati osobno, može doći na biračko mjesto s drugom osobom koja je pismena i koja će po njegovom ovlaštenju zaokružiti redni broj ispred imena kandidata za predsjednika Republike Hrvatske za kojega birač glasuje.

2. Kada birač nije u mogućnosti glasovati na biračkom mjestu (jer se nalazi u bolnici, bolestan kod kuće, jer je invalidna ili nepokretna osoba i slično), ako izrazi želju da glasuje obavijestit će o tome birački odbor koji će mu omogućiti glasovanje.

U tu svrhu predsjednik biračkog odbora odredit će dva člana ili zamjenike članova koji će doći na mjesto gdje se birač nalazi i omogućiti mu tajno glasovanje. Pri tome će birač sam staviti glasački listić u zasebnu omotnicu (kuvertu) i zatvoriti je u prisutnosti članova biračkog odbora, koji će je, kad dođu na biračko mjesto, potom ubaciti u glasačku kutiju. Na omotnici (kuverti), upisat će se oznaka da se glasovalo za "predsjednika Republike Hrvatske".

Posebno se naglašava da će se glasovanje na opisani način (točka 2. ovih Obvezatnih uputa) obaviti samo u slučaju ako je birač dostupan biračkom odboru i kada je biračkom odboru pravodobno izrazio svoju želju da glasuje.

3. Glasovanje osoba iz točke 1. i 2. ovih Obvezatnih uputa posebno će se iskazati u zapisniku o radu biračkog odbora.

Klasa: 013-01/97-01/04
Urbroj: 599-97-27
Zagreb, 20. svibnja 1997.

Predsjednik
Ivan Mrkonjić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.